Charme, netværk og mentormagi … førte direkte til et drømmejob

Udgivet d. 15. august 2019 af Velkommen Hjem

Det er en kæmpe bonus at få lidt mentor-magi, men man er selvfølgelig selv hovedarkitekten bag ens egen succes, forklarer soldaterveteran Marcus Vesterholt Dreyer. Han benyttede sig af VELKOMMEN HJEM for at få hjælp til at komme i gang med en civil karriere. Under forløbet fik han stor glæde af mentor Mads Smedegaard der til daglig er koncern HR-chef i Semler Gruppen. Læs historien om et stærkt partnerskab, der i første omgang førte til praktik i mentorvirksomheden Semler og efterfølgende til et drømmejob.

Da Marcus besluttede sig for at forlade Forsvaret og søge et civilt job, tog han kontakt til VELKOMMEN HJEM og kom med på det førstkommende introforløb. Her bliver veteranerne præsenteret for værktøjer, virksomheder, mentorer og desuden udfordret på deres forestillinger om fremtiden på det civile arbejdsmarked

Ifølge Marcus selv blev introforløbet en forrygende start på en ny tid, hvor han skulle lære at se sig selv og sin fremtid med nye øjne.

– Alle oplæggene i intro-forløbet var afsindigt relevante og havde en stor wow-faktor. Det var en øjenåbner og er en helt igennem oprigtig, udstrakt hånd til os soldater, der skal videre. Det var i min optik også noget så simpelt som set-up’et (kick-off blev afholdt på Bernstorff Slot), der var med til at skabe følelsen af, at man som veteran og tidligere soldat følte sig værdsat og som én, der er værd at bruge energi og tid på, fortæller han.

Erkendelsen var en stor udfordring

Marcus har en flot karriere med sig fra Forsvaret med ikke færre end 4 udsendelser. Men Forsvaret og opgaverne gav ikke mening for ham længere.  

– Jeg oplevede en følelse af at være passager i mit eget liv, der bare bragede afsted uden nogen fastlagte eller bestemte stop. Meningsløsheden betød, at jeg havde en klar følelse af at være reduceret til én, der blot holder hamsterhjulet kørende. Jeg har altid lagt en vis ære og energi i alt, jeg har foretaget mig inden for Forsvaret, og jeg har prøvet meget forskelligt. Derfor var det også en større udfordring at indse, at den eneste arbejdsplads, jeg har haft siden jeg fyldte 18, ikke længere var den rigtige. Men at “tage springet” ud i det civile har været den mest rigtige beslutning, jeg har taget i meget lang tid, fortæller Marcus.

Marcus Vesterholt Dreyer

Charme, netværk og mentor-magi

En væsentlig del af forløbet i VELKOMMEN HJEM er det mentorpartnerskab, som soldaterveteranen får tilbudt. I Marcus tilfælde blev han matchet op med Koncern HR-chef i Semler Gruppen, Mads Smedegaard, der også arbejder som mentor i VELKOMMEN HJEM. Et match som soldaterveteranen har været meget glad for:

– Mads og jeg har haft god tillid til hinanden, og han har især været god til at skabe og/eller udnytte momentum. Eksempelvis havde jeg en forventning om, at jeg allernådigst og indirekte måtte benytte mig lidt af Mads’ store netværk – og den forventning må siges at være blevet indfriet. Jeg sendte på et tidspunkt et link til et jobopslag, jeg var i gang med at søge, og ganske kort tid efter blev jeg ringet op af den ansvarshavende chef, der skulle høre lidt mere om mig, fortæller Marcus.

Men han understreger samtidig, at selv om der er god hjælp at hente hos mentoren i form af sparring, råd og netværk, så er det først og fremmeste veteranen selv, der skal være primus motor i jobsøgningsprocessen.

– Mentoren kan være en adgangsgivende faktor, men man er selvfølgelig selv garant for og hovedarkitekten bag ens egen succes. Min egen indsats (plus givetvis lidt charme og andre træk) fik mig fra den første praktik til den anden, og fra de indledningsvise jobsamtaler til 2. samtalerne. Dem var min mentor ikke inden over, og det skulle han heller ikke være. Man skal jo gøre al rugbrødsarbejdet selv, og i virkeligheden se det som en kæmpe bonus, at der er en mentor, der kan måske kan krydre situationen med lidt mentor-magi, fortæller Marcus. Han er dybt taknemmelig overfor Mads, fordi han hjalp ham i praktik hos Audi i Gladsaxe.

– Det viste sig nemlig at blive startskuddet til dét, der for nyligt manifesterede sig som et job som servicerådgiver hos Semler Retail, nærmere bestemt Audi i Hørsholm, fortæller han.

Et job i orkanens øje – og godt for det!

Mads Smedegaard oplever, at han som mentor blot skulle skubbe lidt til Marcus og give ham sparring i forhold til hans rette vej.

– Marcus har en ret skarp evne til at reflektere, og så er kan afklaret omkring, hvad han vil bruge sit liv på. Dette gjorde det meget nemmere at hjælpe ham. Derudover ved han, at man skal træne for at blive god til noget, og han har viljen til at bruge de nødvendige kræfter. Når han starter som servicerådgiver, kommer han i orkanens øje hele tiden, og jeg er sikker på at han vil befinde sig godt der, fortæller mentor Mads Smedegaard.

Han ser desværre ofte, at de kompetencer, som en udsendt får på udsendelsen, ikke bliver udnyttet, når veteranen kommer hjem.

– Det er kompetencer som robusthed, logistikforståelse og evnen til at holde hovedet koldt, når man bliver presset – det er eftertragtede kvaliteter i det danske erhvervsliv i dag, siger Mads Smedegaard.

Mads Smedegaard, mentor

At turde miste fodfæste for en stund…

Marcus oplever, at forløbet i VELKOMMEN HJEM har gjort en altafgørende forskel for det sted, han er i dag. Og han ville ønske, at flere som ham selv, turde tage springet, hvis ”mætheden” også rammer dem, som han oplevede.

– Det har været en gevaldig stor hjælp til at få opbygget den nødvendige mængde håb og deraf mod til at gå målrettet til værks. VELKOMMEN HJEM været en solid antagonist, der har bidraget med gode portioner håb, inspiration og tro på, at lykkes i det civile. Det var med til at give mig troen på, at jeg selv kunne være i kontrol over situationen, selv om jeg havde begivet mig ud på en rejse i ukendt territorium. Derudover har VELKOMMEN HJEM også bevirket, at jeg faktisk blev lidt mere ambitiøs, end jeg var inden forløbet. Og så har det jo ganske enkelt været med til, at jeg på ny kan forfølge mine drømme og skabe en ny fremtid for mig selv, siger han.

Den korte historie om Marcus Vesterholt Dreyer

Marcus Vesterholt Dreyer startede i Forsvaret i 2007 og sluttede i 2018. Han er uddannet Overkonstabel af 1. grad – og blev derefter Premierløjtnant. Har haft 4 udsendelser: Første gang med ISAF 6 som ammunitionsansvarlig på Kandahar Airfield i Afghanistan. Anden gang med UNIFIL 1 som chauffør i Libanon. Tredje udsendelse var med ISAF 12 som sweeper i Helmand-provinsen i Afghanistan. Og sidste udsendelse var med OIR 7 som delingsfører for en bevogtningsdeling på Al Asad Airbase i Irak.