Soldater lægger nogle af deres bedste år i Forsvaret for samfundets skyld. Det er da værd at give lidt igen for …

Udgivet d. 2. december 2020 af Velkommen Hjem

Sten Arendt Stoltze, Vice President hos Ørsted og mentor i VELKOMMEN HJEM, investerer gerne sin tid og erfaringer i at bringe en veteran godt videre i et civilt job. Men det er ikke alene for veteranens skyld. Andre civile virksomheder skal også have glæde af ex-soldaterne, fordi han selv har oplevet, at de er både stærke og kompetente i erhvervslivet. 


VELKOMMEN HJEM er som flere efterhånden er klar over, en organisation for virksomheder, der ønsker at tage et samfundsansvar med aktiv involvering af virksomheden ved at føre veteraner og erhvervsliv tættere på hinanden. Det sker blandt andet gennem mentorskaber. Ørsted er en af de virksomheder, der har engageret sig aktivt i VELKOMMEN HJEM blandt andet med Sten Arendt Stoltze som dedikeret mentor.

– Jeg fik lyst til at blive mentor i VELKOMMEN HJEM efter, at jeg havde læst en artikel på LinkedIn, hvor en af mine kolleger i Ørsted beskrev et mentorforløb. Det var meget inspirerende. Soldaterne lægger nogle af deres bedste år i en rolle, som vi som samfund beder dem om. Derudover kan de færreste soldater vel i virkeligheden se frem til at blive pensioneret fra militæret i samme alder, som vi andre kan forvente at blive pensioneret fra vores civile jobs, siger Sten Arendt Stoltze, og tilføjer: 

– Da jeg var værnepligtig i 1980’erne var Sovjetunionen ved at implodere som militærmagt, og jeg oplevede, at der ikke var den samme grad af pres på soldaterne, som der er i dag. 

I en af mine tidligere civile lederroller oplevede jeg, at eks-soldater var rigtigt stærke i rollen – og det synes jeg at andre civile virksomheder også skal have glæde af. Og hvis jeg kan investere min tid og erfaring i at bringe en soldat godt videre vil jeg rigtig gerne det.

Den største hjælp er oversættelsen 

Der er langt fra Forsvaret til det civile erhvervsliv. Det er to verdener med forskellige kulturer og sprog. Ifølge Sten Arendt Stoltze er oversættelsen af de militære kompetencer langt den største udfordring for veteranerne, når de søger civile job. 

– Der ligger et stort arbejde i at ”oversætte” militære erfaringer og kompetencer til civile. Hvad er det, der gemmer sig bag de mange erfaringer, man har fået som soldat? Og hvordan kan de drejes og vinkles til at ramme en civil kontekst? I forlængelse heraf er det grundlæggende vigtigt, at de ”oversatte” erfaringer giver den tillid hos arbejdsgiver (og veteran), der skal til for, at der er et match med jobbet, forklarer Sten Arendt Stoltze.

Parker de begrænsende tanker!

Skriv til VELKOMMEN HJEM! Jeg ved fra tidligere jobs, at eks-soldater er rigtig stærke kort at have blandt medarbejdere. Få klarlagt, hvordan de militære kompetencer passer i en civil kontekst og gå ind i kampen. Der vil være masser af ansøgninger og adskillige samtaler, inden det første jobtilbud kommer. God jagt!

– Sten Arendt Stoltze, Vice President Ørsted

I foreningen sørger man altid for at matche mentorer og veteraner i forhold til kompetencer og faglig interesse for at sikre det bedste udbytte for begge parter. Steen Arendt Stoltze fik Brian Mortensen som mentee. Brian har mere end 13 års erfaringer fra Forsvaret med i bagagen og kun få erfaringer fra det civile erhvervsliv. Igennem forløbet måtte de vende og dreje Brians mange stærke sider, så de gav mening i en civil kontekst. For Brian Mortensen gjorde det en verden til forskel, hvilket Sten Arendt Stoltze tydeligt mærkede undervejs. 

– Jeg rettede mit fokus på en række punkter – fra oversættelse af militære kompetencer til civile og tilpasning af ansøgninger og CV over forberedelse af samtaler (som Brian jo ikke havde prøvet i mange år) til samtaler om indgåelse i en civil arbejdsmæssig sammenhæng. Det har overrasket mig, hvordan Brian havde en lang række stærke kompetencer, som krævede en del samtale fra os begge for at se, i hvilken civil sammenhæng, de passede. Processen har været samtalebaseret suppleret med mails frem og tilbage med ansøgninger og CV, siger Sten Arendt Stoltze og fortsætter;

– Covid-19 har dikteret, at vi kun mødtes fysisk én gang. Brian bor i Esbjerg og jeg bor ved København – så resten har været online. Vi har mødtes ca. hver 4. uge. Veteranen har nu landet et rigtig godt civilt job. Efter jobstart har vi planlagt to yderligere møder for at sikre, at han lander godt i det civile job.

Skriv 100 ansøgninger for at komme til 10 samtaler for at få 1 job!

”Mit og min mentor Stens forløb var lidt usædvanligt. Vi har kun haft et fysisk møde, mens resten er foregået over Zoom grundet COVID-19. Jeg husker tydeligt vores første og eneste fysiske møde. På det møde introducerede Sten mig for en statistik, der sagde, at jeg skulle skrive 100 ansøgninger for at komme til 10 samtaler for at få 1 job. Der tænkte jeg, at jeg virkelig var kommet på noget af en opgave, men Sten var på intet tidspunkt i tvivl om, at jeg at jeg nok skulle lande mig et civilt job. Stens statistik holdt så heldigvis ikke, og der skulle langt færre ansøgninger og samtaler til. Igennem hele vores forløb var jeg bange for, at Sten skulle føle at han spildte sin tid. Jeg vidste at han brugte sin fritid på mig, og den ville jeg ikke have, at han følte, var spildt. Vi brugte en del tid på at snakke om tips og tricks til alle de samtaler, jeg skulle til i fremtiden, for han var ikke i tvivl om, at jeg nok skulle blive kaldt til samtale. Han hjalp mig med at forstå jobannoncer, og hvad jeg skulle lægge vægt på i både ansøgning og CV til de forskellige stillinger. Når jeg så var til jobsamtale, fik den ikke for lidt med de tips, som Sten havde givet mig. Det resulterede i, at jeg landede mit første civile job efter kun 7 ansøgninger og 2 jobsamtaler. Der er bestemt ingen tvivl om, at den opgave havde været mere uoverskuelig uden Stens hjælp, og det var sandsynligvis nok kommet op på de 100 ansøgninger og de 10 samtaler uden ham.”

– Soldaterveteran Brian Mortensen

Fantastisk for begge parter, når jobbet er i hus

Som mentor er man den, den er giver, deler ud og lærer fra sig. Heldigvis oplever de fleste mentorer også en berigelse i rollen – også Sten Arendt Stoltze.

– Det har været fantastisk at møde en ny person, som jeg hånden på hjertet nok ikke var rendt ind i igennem mit normale netværk. Det har været en hurtig læringskurve os to imellem, og jeg føler, at jeg er kommet tæt på Brian gennem processen til det civile job. Toppen var selvfølgelig, da han landede jobbet! Jeg blev sindssygt glad, da han skrev, at han havde fået et jobtilbud, slutter mentoren.