Kroppen var ved at være for gammel til at løbe rundt i en skov … 

Udgivet d. 17. maj 2023 af Velkommen Hjem

Hvem drømmer ikke om at få en mentor, der kan svare på tusind spørgsmål. Det fik veteran Lars Bendt i mentor Morten Thing-Simonsen fra Demant i et forløb i VELKOMMEN HJEM. De mange gode svar gav veteranen selvsikkerhed og samtidig fjernede mentoren noget af skrækken for det civile erhvervsliv ved ”at få det hele til at virke lidt mere simpelt, og pludselig var det ikke så “farligt” at skulle ud i den store, nye verden”. Læs historien om, hvordan blandt andet brugen af mind map førte Lars ind i en retning, der indholdsmæssigt rimer ret godt på det, han arbejdede med i Forsvaret, men som langt fra kræver lige så meget fysisk udfoldelse.

– Jeg forlader Forsvaret, fordi jeg har fået en datter, så jeg syntes ikke, at det kunne hænge sammen mere. Arbejdet var for usikkert, for jeg vidste ikke altid, hvornår jeg skulle ud og hvor lang tid. Udover dette var kroppen også ved at være for gammel til at løbe rundt i en skov, smiler veteran Lars Bendt, der i øvrigt har været utroligt glad for de knap 15 år, han har arbejdet i Forsvaret – og for de tre udsendelser til hhv. Afghanistan og Irak, som han har været på. 

Brugbar læring fra Forsvaret

Årene i Forsvaret er udviklende og lærerige for de fleste – også for Lars, der blandt andet har lært at tilgå pres og udfordringer med ro og løsninger.

– Jeg er blevet meget god til at bevare roen og holde overblikket, og til at være løsningsorienteret – det er noget, jeg synes, at nogle civile mennesker mangler, siger Lars og forklarer om sit forløb: 

  – VELKOMMEN HJEM har hjulpet mig med at finde ud af, hvad jeg har kunnet bruge i den civile verden. Ikke mindst har min mentor Morten virkelig hjulpet mig med at finde min vej til en ny karriere, samt givet mig nogle rigtig gode værktøjer, jeg kan bruge i fremtiden. Helt konkret har Morten hjulpet mig med at finde ud af, hvad jeg ville inden for IT og har desuden hjulpet mig med at blive god til at skrive gode ansøgninger. Vores samarbejde har fra starten været supergodt, og jeg synes, at vi klikkede fra første møde. Morten har også været rigtig god til at svare på alle de tusind spørgsmål, jeg har haft, samt til at lytte, når jeg måske er gået lidt ud af et sidespor.

Lars Bendt, veteran

Det giver mening at hjælpe

Morten Thing-Simonsen, er Web Development Manager hos Demant og en af foreningens engagerede mentorer, der har valgt at støtte op om de kompetente veteraner og hjælper dem videre, hvis de beslutter at forlade Forsvaret. Og mentorrollen er for ham en opgave, som i den grad giver mening.

– Jeg har gennem længere tid forsøgt at finde noget ’der giver mening’ – at gøre noget for andre mennesker. Hvis jeg kan hjælpe nogle mennesker med at komme videre i deres liv og karriere, så giver det mening for mig, forklarer Morten Thing- Simonsen og tilføjer: 

– Jeg har selv haft en kortvarig tid i Forsvaret, og har altid været fascineret af den verden. Dette er også en af årsagerne til, hvorfor jeg er en del af Marinehjemmeværnet i dag – det giver også mening for mig. 

Brugte mind map til at skabe overblik

Morten oplever ligesom Lars, at samarbejdet førte Lars i den rigtige retning ret hurtigt, især fordi veteranen var så engageret under forløbet.

– Lars har været meget dedikeret. Fra vores møde (vi har kun haft virtuelle møder) har han været lyttende og gerne ville lære. Lars læser it-sikkerhed ved siden af sit (nu) gamle job. Dette ville han gerne blive ved med. Jeg udfordrede ham lidt og bad ham blive mere specifik, om hvilken retning han ville med det, forklarer Morten Thing-Simonsen og uddyber: 

– Jeg bad Lars om at lave et mind map og få ham til at tømme hovedet. Det gjorde han lynhurtigt og på efterfølgende møder gik vi det igennem, og jeg gav ham feedback og udfordrede ham. På den måde blev Lars klar over, hvad han ville, og hvad der var vigtigt for ham, da han også har en familie, han skal være noget for. Det samme gjorde vi med hensyn til ansøgninger. Jeg gav Lars nogle råd og noget struktur på, hvordan man skriver en ansøgning, og hurtigt kunne jeg se, at han tog det til sig. Han blev meget mere struktureret, og virkede selvsikker over egne evner i. Og ligeledes i, hvordan han kunne bringe værdi til den virksomhed, han søgte hos. Det skal også nævnes, at Lars skulle forberede nogle svar til nogle spørgsmål til den anden samtale. Her brugte vi tid på at være strukturerede, og vi lavede endnu et mind map, så Lars var klar og havde helt styr på samtalen … på den måde glemte han heller ikke at få svar på sine spørgsmål.

Når det er svært at gå fra Forsvaret til den civile verden, så hører jeg mest, at det skyldes frygten for en hel anden verden. Frygten for ikke at kunne bruge det, man har lært i Forsvaret, og at de ikke ved, hvordan man ’får foden i døren’ i en virksomhed. Der er masser af stærke kompetencer i Forsvaret, og hvis man ikke har prøvet at skrive en god og motiveret ansøgning før, så kan jeg godt forstå, at det kan virke lidt angstprovokerende.

Mentor Morten Thing-Simonsen

Morten Thing-Simonsen, mentor

Værktøjerne fra Forsvaret rimer godt på det nye job

Det er Morten Thing-Simonsens erfaring, at det, som veteranerne lærer i Forsvaret, ofte også er kompatible med behovene i erhvervslivet. 

– Der er mange militære kompetencer, der kan bruges i det civile liv. Måske vil jeg hellere kalde det værktøjer. Ord som struktur, rammer, ordentlighed, grundighed, kommunikation og evnen til hurtigt at sætte sig ind i avanceret materiel eller systemer er der i høj grad et behov for/krav om i det civile. I Lars’ tilfælde har han arbejdet med avanceret militært materiel, og har hurtigt skulle sætte sig ind i, hvordan det fungerede. I det job Lars har fået, er det vigtigt at kunne sætte sig ind i nye systemer, for herefter at kunne videregive sin viden til andre. Det rimer ret godt på det, han også har gjort i Forsvaret, forklarer Morten Thing- Simonsen. 

Tro og håb

Morten Thing-Simonsen håber, at han med sine input har givet Lars troen og håbet på, at der er masser af muligheder for ham i det civile. 

– Jeg har kunnet mærke en spirende selvtillid, og at hans tro på sig selv er vokset. Jeg har fokuseret en del på, hvor vigtigt det er at læse et stillingsopslag grundigt, og sørge for, at man svarer på de krav, der bliver stillet. Dette har Lars taget til sig, og denne lille del er blot et stykke værktøj i den værktøjskasse, han kan bruge ved fremtidige ansøgninger, siger Morten Thing-Simonsen og tilføjer afslutningsvis:

– Det bedste ved samarbejdet med Lars har klart været selve processen! At se, hvordan han har udviklet sig på den korte tid, vi har kendt hinanden. 

Mentor gjorde den store nye verden mindre farlig

Lars er nu landet, hvor han kan bruge sine kompetencer fra Forsvaret og arbejde med noget, der virkelig optager ham. Det takker han VELKOMMEN HJEM for, og ikke mindst sin mentor og deres forløb sammen:

– For mig har mit forløb i VELKOMMEN HJEM gjort den store forskel, at jeg nu har fundet en retning, som jeg er rigtig glad for i den civile verden. Takket være Morten har jeg også fået en masse værktøjer til, hvordan jeg kan lægge en plan for min fremtidige karriere. At få en mentor er det, der har gjort den helt store forskel for mig. Jeg vidste ikke helt, hvor jeg skulle starte henne, men det har Morten hjulpet mig med. Han hjalp mig også med at få det hele til at virke lidt mere simpelt, på den måde blev det hele lidt mere overskueligt og ikke så “farligt” at skulle ud i den store nye verden, slutter Lars Bendt.  

Lars har netop besluttet at forfølge sin drøm om at gå programmeringsvejen som led i ovenstående plan, for hans fremtidige karriere og har derfor ændret kurs, for at kvalificere sig til det.Vi glæder os til at følge denne rejse. 

Den korte soldaterhistorie om veteran Lars Bendt

  • 2008 Startede i Forsvaret på Bornholm, hvor han blandt andet blev uddannet finskytte.

Udsendelser

  • 2009 Udsendt med ISAF 8
  • 2015 Udsendt til Afghanistan med RSM 3 (Resolute Support Mission)
  • 2018 – Udsendt til Irak med TF 61 (Task Force)

Privat
”Jeg er vokset op omkring Tølløse på Vestsjælland sammen med min mor, far og tre brødre. Vi har alle fire brødre været inde i Forsvaret – faktisk var min storebror og jeg udsendt sammen på ISAF 8. I dag bor jeg sammen med min kæreste i Ishøj, og vi har en lille datter på to år.”

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.