Sprang uden sikkerhedsnet – og landede på begge ben!

Udgivet d. 20. november 2018 af Velkommen Hjem

Seniorsergent Kasper Noer Schneider har hele tiden sørget for at uddanne sig, mens han var i Forsvaret. Men da han besluttede sig for at søge nye græsgange på civil grund, anede han ikke om det, han havde lært, var godt nok? Eller hvor han skulle begynde og hvad han ville være. Læs historien om soldaterveteranen, der turde miste fodfæste for en stund, men til gengæld vandt en civil karriere.

Kasper Noer Schneider karriere i Forsvaret strækker sig over 14 år. Den startede i 2004, da han som værnepligtig trådte ind af hovedvagten til Oksbøllejren ved Jydske Dragonregiment, og herefter gik det slag i slag.

– Efter mine første 4 måneders værnepligt blev jeg optaget på en grundlæggende sergentuddannelse ved Militærpolitiet ved Trænregimentet. Jeg tog uddannelsen som sergent og efterfølgende en missionsorienteret uddannelse, og så fik jeg min første udsendelse til Kosovo. Da jeg kom hjem derfra, søgte jeg om overflyttelse til Søværnets Militærpoliti og startede i København, hvor jeg sad vagt ved Forsvarskommandoen, Forsvarsministeriet og Flådestation Holmen.

Herefter blev jeg udsendt først som personbeskytter i Irak, derpå til Adenbugten ved Vestafrika for at jagte pirater i samarbejde med Frømandskorpset samt sidst en udsendelse til Afghanistan.

Efter alle udsendelserne blev jeg flyttet tilbage til Hæren, hvor jeg startede i Vordingborg i en transportdeling. Efter en tur i Hærens Basisuddannelse blev jeg udlånt til ingeniørregimentets EOD afdeling. Det er her Forsvarets specialister inden for bomberydning er placeret, og jeg blev udsendt sammen med et bomberydningshold. Her skulle jeg som WIS (”Weapons Intelligence Specialist”) efterforske de vejsidebomber og improviserede bomber, som modstanderen i Afghanistan anvendte.

Efter endnu en række andre kurser og uddannelser stod jeg i 2018 som nyudnævnt seniorsergent, fortæller Kasper Noer Schneider.

Søgte udfordringer og fik sit livs omvæltning

Selv om det gik rigtig godt i Forsvaret, så savnede Kasper Noer Schneider nye udfordringer og begyndte at drømme om græsset på den anden side af hegnet.

IMG_1507

– Men det var jo lidt farligt, fortæller han. Kunne jeg undvære mine gode kollegaer, udsendelserne og det sikkerhedsnet, der fulgte med en stilling i Forsvaret?
Under min soldaterkarriere tog jeg også en civil akademiuddannelse. Alligevel følte jeg ikke, at jeg som soldat havde noget, jeg kunne bidrage med på en civil arbejdsplads. En dag så jeg på Facebook et opslag fra VELKOMMEN HJEM. En hurtig opringning og mit livs omvæltning var nu sat i gang. Jeg vidste at jeg gerne ville prøve det civile, men jeg var rigtig bekymret for at forlade den verden, der i 14 år havde været mit andet hjem. Specielt 2 ting gjorde, at jeg havde svært ved at tage springet. For det første var spørgsmålet om jeg virkelig havde nogen kompetencer, der kunne bruges i det civile? Og for det andet var jeg i tvivl om jeg turde miste det sikkerhedsnet, jeg så længe havde været afhængig af. Mange aftenener blev brugt med min kone, hvor vi lavede +/- lister, og hver gang blev resultatet det samme; jeg var nødt til at prøve det, fortæller Kasper Noer Schneider.

Lidt af en øjenåbner

Soldaterveteranen meldte sig under fanerne hos VELKOMMEN HJEM, og deltog på det først kommende kick-off arrangementet. Nu gik det stærkt – og tvivlen om egne kvalifikationer blev som blæst væk.

– Den første dag på kick-off i VELKOMMEN HJEM startede kl. 10. Allerede kl. 12 ringede jeg på det første civile jobopslag i mit liv. Hele det set-up, alle de professionelle mennesker, der oprigtigt ønskede det bedste for mig gjorde, at jeg pludselig blev fuldstændig sikker på, at jeg godt kunne finde et civilt arbejde. Pludselig gav det mening med alle de civile udtryk. Et Scrum-meeting var en morgenappel, en Account Manager var en sælger og en befalingsmand har et sindssygt CV. Det var opfattelsen, jeg stod med. Og nu skulle alle de lækre ting, jeg havde med fra Forsvaret, omsættes til civil. For eksempel så kunne ”At reagere overfor en pludselig opstået modstander” sammenlignes med og oversættes til ”risikoledelse”, ligesom erfaringen fra mine mange udsendelser gav mig unikke kompetencer inden for samarbejde, kommunikation og kulturforståelse. Det gav alt sammen mening, siger Kasper Noer Schneider, men næste udfordring var nu: Hvilken karriere skulle han vælge?

Fandt sin vej med hjælp fra mentor

I løbet af kick-off optræder en række kompetente foredragsholdere. De underviser og videregiver relevant viden til veteranerne på holdet. En af foredragsholderne var Danny Bukh Almstrup fra Mercuri Urval, som efterfølgende blev udvalgt som mentor for Kasper Noer Schneider.

– Danny og jeg klikkede fra starten. Om det var omfanget af tatoveringer, passionen for heavy metal eller det faktum, at Danny er ubeskrivelig god til sit arbejde, ved jeg ikke, fortæller Kasper Noer Schneider.

Danny Bukh Almstrup arbejder til daglig som chefkonsulent hos Mercuri Urval, og er samtidig aktiv i VELKOMMEN HJEM blandt andet som mentor. Også han fik fra start et godt indtryk af sin mentée.

– Først og fremmest skal Kasper have stor ros for hans høje energiniveau og store indsats. Han har været ekstrem lyttende og ydmyg i sin iver for at lære og forstå, hvordan han kan italesætte sine kompetencer til det civile erhvervsliv. Han evner at sætte sig ind i komplekse opgaver og omsætte det til handling. Han skaber sig hurtigt et overblik, der giver ham muligheden for at kunne stå i situationer, hvor han skal træffe vigtige beslutninger hurtigt. Og han ser løsninger ud fra flere perspektiver, og netop dét er en særlig kompetence, som Kasper besidder.

Jeg oplever også, at Kasper hele tiden prøver at optimere. Han kan gennemskue det eksisterende, finde frem til problemet, optimere og komme med løsningsforslag, der gør hverdagen ”nemmere” for sine kollegaer, medarbejder, kunder eller andre interessenter, siger Danny Bukh Almstrup, og forstætter:

Som mentor tror jeg, at min rådgivning gør en forskel, fordi jeg er med til at oversætte kompetencerne og inspirere på de realistiske jobretninger. Samtidig kan jeg inspirere med alternative jobretninger, som veteranerne måske kan være blinde for at se eller identificere. Helt konkret i Kaspers tilfælde kunne jeg bruge mit netværk i forhold til de retninger, Kasper og jeg talte om. Det gav Kasper ekstra inspiration.

”Jeg var en kylling”

Efter mange samtaler og trods momentvist svigtende mod er resultatet af den fælles indsats fra mentor og mentee, at Kasper Noer Schneider har fundet sit civile job: Han starter i MHI Vestas Offshore som HSE koordinator om kort tid.

– Ved første møde snakkede vi meget om, hvad jeg ønskede at beskæftige mig med. Igennem samtalerne fandt jeg min niche: HSE/sikkerhed skulle det være.
Herefter kom flere møder, ping-pong over SMS og vupti, så stod jeg med et kerne-CV, der kunne tilpasses til flere specifikke jobopslag.
Under hele forløbet havde jeg flere bekymringer, og jeg var en enkelt gang ved at droppe det hele. Ikke fordi, det var svært, men fordi jeg var en kylling. Det gad Danny heldigvis ikke høre på, og han pressede mig venligt, men bestemt, i den retning, vi fælles havde aftalt, fortæller Kasper Noer Schneider.

Fra den 31. januar 2019 skal Kasper Noer Schneider arbejde med arbejdspladsvurderinger, sikkerhed og arbejdsmiljø. Startdatoen er fastlagt sammen med HMI Vestas Offshore Wind og Kaspers nuværende chef Kaptajn Amalie Allan.

– Hun har været en uundværlig støtte i hele processen, og det har gjort det endnu nemmere at skifte til en civil karriere, når en chef går ind og støtter op om beslutningen, fortæller Kasper Noer Schneider.

De varmeste anbefalinger

Kasper Noer Schneider står tilbage en fornemmelse af at tilhøre et fælleskab, der konkret kan give han den hjælp og støtte, der er brug for. Han giver VELKOMMEN HJEM flotte ord med på vejen og anbefaler foreningen til andre soldaterveteraner, der ligesom han selv, ønsker at søge ind på det civile arbejdsmarked.

– Under hele min rejse har jeg konstant følt mig guidet og vejledt. Min mentor har på næsten alle tider af døgnet svaret mig. Det stærke, dedikerede team bag projektet og alle de mentorer, der er tilknyttet VELKOMMEN HJEM er en helt unik mulighed for os soldater. Det er folk, der med varme og en glødende passion hjælper, vejleder og muliggør transaktionen fra soldat til civil. Jeg kan ikke med ord beskrive hvor meget jeg anbefaler VELKOMMEN HJEM til andre i Forsvaret, uanset grad, siger Kasper Noer Schneider.

Soldaterveteraners kompetencer set med mentorens øjne

”Jeg synes først og fremmest, at soldaterveteranerne generelt er læringsparate og ønsker at kunne optimere egne evner. De udfordrer det eksisterende for konstant at være på forkant med situationer, der skal løses.
Soldaterveteranerne er også ekstremt handlingsparate – de gør det, alle andre taler om. De kan både agere i det selvstændige og dybt fokuseret arbejdsrum, og de evner alle at sætte deres færdigheder i spil med andre. De forstår vigtigheden af at kunne agere selv og agere sammen med andre. Så i en tid, hvor vi taler om at sætte relations-kompetencerne i spil, giver det så god mening at kigge i soldaternes retning.

Danny Almstrup_Q3J6102-medium

Udover de tværkulturelle kompetencer, de også besidder, vil jeg nævne evnen til at forstå og igangsætte opgaver og arbejdsprocesser. Altså forståelsen af, hvordan man arbejder med processer hen imod ønskede resultater. Jeg vil også fremhæve veteranernes evne til at forstå betydningen af det, der bliver sagt og kommunikeret. Kernen i det bliver altså at forstå, hvorfor folk handler, som de gør. Denne kompetence ser jeg også hos mange af soldaterne.”

Danny Bukh Almstrup, chefkonsulent hos Mercuri og mentor i VELKOMMEN HJEM