Mød op med et åbent sind – og ryk hurtigere frem mod målet!

Udgivet d. 25. maj 2023 af Velkommen Hjem

Der kan være flere veje til det mål, man har sat sig, end den direkte. Dem betaler det sig at være åben overfor, mener Martin Horn Andersen, Cognizant. Han har netop afsluttet endnu et forløb som mentor i VELKOMMEN HJEM. Denne gang for veteran Nicolai Hjuler Hansen, der efter 11 år i Forsvaret med en udsendelse til Afghanistan, følte sig klar til et sceneskift for at udfordre sine ledelsesevner i andre rammer og med en anden medarbejdergruppe. Men hvem skal man tage fat i på civil grund? Hvordan formulerer man bedst sine kompetencer? Og hvilken vej fører hvorhen? Der var mange spørgsmål, så Nicolai kontaktede foreningen, åbnede sindet, rykkede og landede relativt hurtigt et ønskejob, som Associate Manager ved Novo Nordisk. Læs hele historien om, hvordan en mentor ikke alene kan bruges som sparring og støtte, men også som et forbillede. 

– Jeg tror meget på personlig udvikling. Hvis jeg skal fortsætte med at udvikle mig, så kræver det et sceneskift, hvor mine ledelsesevner skal udfordres i andre rammer og med en anden medarbejdergruppe, svarer Nicolai på spørgsmålet om, hvorfor han har forladt Forsvaret. Men faktisk var det nok mere et tilvalg af en ny karriere frem for et fravalg af Forsvaret, der for Nicolai har været fyldt med udvikling, gode erfaringer og uddannelser. 

– Min tid i Forsvaret har budt på nogle gode uddannelser med en masse dygtige undervisere, samt en masse gode erfaringer fra en masse forskellige oplevelser. Dette er noget af det, som Forsvaret i særdeleshed kan bidrage med, og som mange andre arbejdspladser eller uddannelsesinstitutioner ikke kan i samme grad. Det, at uddanne sig og skabe erfaring i pressede og komplekse situationer, er en genial måde at udvikle sig på, forklarer Nicolai.

Min værnepligt skulle egentlig bare være en del af mit sabbatår. Men jeg fandt i Forsvaret et kammeratskab og en spændende arbejdsplads, som jeg ikke kunne slippe igen, og da jeg samtidig fik luftet muligheden for en tur til Afghanistan, var det oplagt at blive hængende.

Veteran Nicolai Hjuler Hansen

Vil udbrede kendskabet til veteranernes kompetencer

Nicolai kom med i et forløb i VELKOMMEN HJEM for at få hjælp til sit sceneskift fra Forsvaret til det civile erhvervsliv. Her var han så heldig at få en af foreningens erfarne og engagerede mentorer, Martin Horn Andersen, der til daglig er direktør i Cognizant Digital Business og som desuden har en yderst relevant baggrund; Han har selv været 15 år i Forsvaret som officer og leder. Også for ham tegner der sig et klart billede af, at veteranerne er meget kompetente mennesker, der kan tilføre en civil arbejdsplads masser af værdi. 

– Jeg synes, at kompetencer eller værdier som robusthed, forandringsparathed, opgaveløsningsfokusering og stærke samarbejdsevner er noget af det, der kendetegner en soldat fra Forsvaret. Det er væsentligt, at VELKOMMEN HJEM er med til at udbrede det kendskab til soldaternes kompetencer, siger Martin Horn Andersen.

Mentor Martin Horn Andersen og veteran Nicolai Hjuler Hansen

Flere veje mod målet end den direkte

Martin Horn Andersen har tidligere haft veteraner gennem konstruktive forløb, og selv om der er lighedspunkter – især i fremgangsmåden – så er oplevelsen jo forskellig hver gang.  

– Jeg elsker at arbejde med mennesker, og gennem min påvirkning hjælpe med at rykke og udvikle dem. Jeg synes, at jeg har haft en rigtig god proces med Nicolai. Vi har mødtes en del gange og fået talt de overvejelser igennem, som vi begge har haft i forhold til, hvordan Nicolai kan komme i betragtning til det næste step. Vi har også inkluderet andre fra netværket i VELKOMMEN HJEM for at hjælpe Nicolai til dialoger med relevante virksomheder. Jeg har desuden hjulpet Nicolai til at udvide sit netværk gennem LinkedIn og ved at åbne mine egne relationer til Nicolai, forklarer Martin Horn Andersen og fortsætter: 

– Nicolai har en stærk personlighed, og han arbejder meget struktureret med at nå sine mål. Han har hele vejen igennem samarbejdet taget det meget seriøst, og vi har sparret med hinanden helt frem til ansættelsessamtale og strategi i forhold til vilkår for ansættelsen. Det har været meget positivt at opleve Nicolais åbenhed både overfor at forstå, hvordan hans CV, LinkedIn-profil og hans ansøgninger kan hjælpe ham videre. Og i forhold til at kunne hjælpe ham med at rette fokus på at opnå det, han gerne vil. Nicolai har en høj grad af villighed til at se, at der kan være flere veje til det mål, man har sat sig, end den direkte vej. 

Nicolai har vist, at hvis man som mentee går med et åbent sind ind i de udfordringer, som samarbejdet med ens mentor giver, kan man rykke sig ret hurtigt.

Mentor Martin Horn Andersen

Et forbillede fra første øjeblik

For Nicolai har samarbejdet med Martin Horn Andersen helt konkret betydet, at han i dag er startet i et job som Associate Manager ved Novo Nordisk, hvor han har mulighed for at udvikle sig – præcis som det var målet.

– Martin var den helt rigtige mentor for mig. Hans stil og attitude gav mig straks et billede af, at han ville kunne hjælpe mig på vejen. Han var allerede fra første møde et forbillede for skiftet fra en militær til civil karriere. Han har hjulpet mig med oversættelsen af mine militære kompetencer og har givet mig gode råd op til forskellige møder og samtaler, der klart har været et kæmpe bidrag til min rejse mod en civil karriere, forklarer Nicolai og tilføjer om sine oplevelser i forløbet generelt:

– VELKOMMEN HJEM har i det hele taget betydet rigtig meget. Jeg har fået et netværk af andre veteraner, som jeg har kunnet sparre med, og som jeg har haft gode kaffemøder sammen med. Samtidig har foreningens folk evnet at “skubbe” os veteraner i den rigtige retning ved at stille os de rigtige spørgsmål for at sætte den personlige refleksion i gang. Generelt møder man en masse dejlige mennesker gennem foreningen, som man kan sparre med. Iblandt disse mennesker er selvfølgelig den mentor man tildeles, som bidrager med egen tid til at hjælpe os veteraner på vej. Det kan man virkelig ikke have andet end respekt for.

Jeg har nydt samarbejdet med Martin og håber, at jeg i fremtiden også kan spørge Martin til råds over en kop kaffe, slutter Nicolai.

Den korte soldaterhistorie om veteran Nicolai Hjuler Hansen

  • 2012 Værnepligt
  • 2013 Udsendt til Afghanistan
  • 2017 GSU – Grundlæggende sergentuddannelse, afkortet.
  • 2018-21 Bachelor: Economics and Business Administration
  • 2021 Løjtnant-uddannelsen
  • 2022 Hærens Officersskole

Privat
Jeg er født og opvokset i Horsens, i en klassisk dansk kernefamilie og med en barndom fyldt med utallige sportsgrene og andre udendørsaktiviteter – for eksempel at bygge huler i haven og i de nærliggende træer. I dag bor jeg på Amager i en lejlighed sammen med min kæreste Olivia.

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.