Jeg har glædet mig sådan til selv at stille op som mentor og være med til at føre foreningens gode arbejde videre

Udgivet d. 17. januar 2024 af Velkommen Hjem

Veteraner, der deltager i forløb i VELKOMMEN HJEM, er ressourcestærke. De ved og kan en masse, og de lander typisk i et civilt job, der enten er gode udviklingsmuligheder i, eller som allerede ligger godt på karrierestigen. Flere af disse tidligere mentees, der er kommet godt videre i erhvervslivet, melder sig nu som mentorer. Som Jonathan Kaihøj, der for tre år siden selv startede som mentee i et forløb, der førte ham til KMD, hvor han stadig er ansat i en drømmestilling – i dag som Senior Business Development Consultant. Jonathan Kaihøj har netop afsluttet et forløb som mentor for veteran Rasmus Nørgaard, der med masser af vilje og stor energi er landet i et fantastisk job hos Norlys. Læs historien om en mentor med veteranbaggrund, der har hjulpet en anden veteran, som også drømmer om at kunne give lidt igen som mentor i VELKOMMEN HJEM en dag. 

Jonathan Kaihøj ved, hvordan det er at være veteran i et forløb i VELKOMMEN HJEM, men der er flere årsager til, at han har valgt at bruge energi på i dag selv at være mentor.

– For det første har jeg selv været igennem et forløb i VELKOMMEN HJEM, og haft utroligt stor glæde af det kæmpe stykke arbejde, der bliver lagt i foreningen. Jeg har glædet mig, siden jeg selv kom ud, til at kunne være med til at føre det gode arbejde videre. For det andet har jeg med egne øjne set, hvor gode medarbejdere, og mennesker, der arbejder i Forsvaret – og som fortjener en hånd til at komme ud på den anden side af hegnet, hvis det er det, de gerne vil med deres karriere, siger Jonathan Kaihøj. 

Kan mine kompetencer bruges til noget?

En af dem, der fortjener en hjælpende hånd til at komme videre, er veteran Rasmus Nørgaard. Efter 5 år i Forsvaret ønskede han at komme videre på civil grund. Han kom med i VELKOMMEN HJEMs forløb, hvor han fik tildelt Jonathan Kaihøj som sin private mentor – til stor glæde for Rasmus.

– Jeg mødte min mentor, inden jeg deltog i de to dages kickoff, som et forløb starter med. Det betød, at jeg havde gjort mig mange tanker, holdt kaffemøder, udfærdiget C.V. inden jeg mødte op. Det opfordrede min mentor mig til, og det var en stor fordel for mig. Jeg har efterfølgende nydt at have en støtte, som jeg kunne ringe til med tvivlsspørgsmål og tanker. Han har været rigtig god til at lade mig arbejde og havde hele vejen igennem respekt for, at jeg skulle prøve mig frem samtidig med, at han har haft gode ideer, input og løsninger, når jeg havde brug for det. Jeg troede, at jeg skulle noget helt andet, fordi jeg ikke i min vildeste fantasi troede, at jeg kunne bruge min uddannelse og mine erfaring fra Forsvaret til noget, siger Rasmus.

Rasmus Nørgaard, veteran

Hjælp til at turde tage springet

Jonathan Kaihøj har selv oplevet frustrationen ved ikke at kunne overskue at søge job på civil grund, selv om han var afklaret med at forlade Forsvaret. 

– Min udfordring var dengang, at jeg på ingen måde var klar over, hvordan den civile verden fungerer, eller havde en idé om, hvordan jeg kunne bygge den viden ovenpå og komme i gang med at få en forståelse. Fornemmelsen af, at springet ud var så stort og uoverskueligt, og at jeg samtidig ikke var klar over, hvad jeg ville ende ud i på den anden side, betød, at jeg i længere tid udsatte beslutningen om at gøre alvor af ønsket om at komme ud, forklarer Jonathan Kaihøj. For ham selv betød forløbet i VELKOMMEN HJEM, at han kunne tage hul på et nyt kapitel i sin karriere. Og det er præcis det, han nu selv har hjulpet veteran Rasmus Nørgaard med.

– Jeg har gennem hele vores samarbejde været dybt imponeret over den arbejdsindsats og dedikation Rasmus har lagt i processen. Jeg har flere gange måtte sande, at de forslag, jeg stillede, faktisk allerede var iværksat. Derudover er Rasmus enormt god til at tage imod inputs – og bruge dem til at forfine hans egen plan, uden at gå på kompromis med den måde han gerne vil præsentere sig selv som potentielt kommende medarbejder, forklarer Jonathan Kaihøj. 

Forsvaret styrker ens evne til at holde målet i fokus, samt at kunne tilpasse sig en ny situation uden at gå i panik.

Mentor Jonathan Kaihøj

Jonathan Kaihøj, mentor

Der blev bygget en bro

Mentoren oplever, at hans rådgivning og sparring blandt andet har gavnet Rasmus i forhold til at oversætte hans kompetencer og få dem sat i spil i en civil kontekst.

– Min oplevelse er, at jeg har været med til at bygge bro mellem hans militære erfaringer skal formuleres for, at civile forstår værdien af dem – og for at udenforstående kan se, hvordan de kan sættes i spil i en civil kontekst, forklarer Jonathan Kaihøj, og tilføjer:

– Jeg håber også, at jeg har kunnet bidrage med en ro omkring værdien af de erfaringer, som Rasmus har med i bagagen – og understøtte pointen om, at de kompetencer, han kommer med, er dem, de har brug for i det civile erhvervsliv, også selv om de nogle gange har andre navne.

Stof til eftertanke i lang tid

Der er ingen tvivl om, at Rasmus oplever, at Jonathans Kaihøjs hjælp i den grad har bidraget til at gøre hans transition så god sammenholdt med den værdibaserede tilgang til jobsøgningen, som han generelt blev præsenteret for i VELKOMMEN HJEM.

–  Jeg synes, at den værdibaserede tilgang i foreningen har været utrolig god til mig, fordi jeg efter kickoff har fortsat refleksionen. Det kræver ressourcestærke mennesker at foranstalte det. Jeg har sagt nej til et par jobs, fordi jeg kunne mærke, at det ikke var der, jeg skulle hen. Til gengæld er jeg supertilfreds med og meget stolt over den hylde, jeg er landet på som Teamleder for Warehouse and Transport ved Norlys.

Klar til nye udfordringer

Rasmus er landet i lige præcis det gode job, hvor han kan bruge sig selv og sine kompetencer, og det glæder mentoren – men overrasker ham ikke. 

– Rasmus er kommet med en enorm energi – og med en stor vilje i forhold til at få projektet til at lykkedes. Der har aldrig været et øjebliks tøven over at kaste sig ud i noget nyt – uanset om det har været selvransagelse i forhold til, hvilke ønsker man egentlig har til et job. Eller at tage uopfordret kontakt til fremmede mennesker i interessante stillinger. Det har været enormt fedt at følge Rasmus’ rejse fra at være lidt usikker på den fagre nye verden – til at være klar til at tage den ved hornene, slutter Jonathan Kaihøj.

Spændt som en flitsbue

– Tak er et fattigt ord, skriver Rasmus i et opslag på sin LinkedInprofil, og fortsætter: Hvor er jeg blevet positivt overrasket over at blive taget så godt imod på arbejdsmarkedet. Jeg har endnu til gode at kontakte en, der ikke var interesseret i min udvikling. Til alle, der har villet bidrage til min fremgang, vil jeg gerne udtrykke min dybe taknemmelighed! Det fylder mig med stolthed, at mine kompetencer fra Forsvaret anerkendes og kan bruges på den anden side af hegnet. Et endnu større cadeau til VELKOMMEN HJEM og min mentor Jonathan Kaihøj. Tak for støtten og samarbejdet. Jeg håber virkelig at kunne give tilbage til hvem end, der end måtte stå i samme situation. Nu er jeg spændt som en flitsbue for at komme ud og bringe de samme kompetencer i spil i et nyt arbejdsliv, slutter Rasmus.

Den korte soldaterhistorie om veteran Rasmus Nørgaard

  • 20xx Har arbejdet som sergent ved Trænregimentet og ved Opklaringsbataljonen.
  • 2023 Har været udsendt med en lette opklaringseskadron til Irak i 2023 på NMI (Nato Mission Iraq). Vi havde til opgave at stå for sikkerheden af rådgivere fra Nato, der skulle kunne bevæge sig i Bagdad og omegn. 

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.