Jamen, er Forsvarets ledere ikke kun uddannet til at føre krig?

Udgivet d. 7. juni 2019 af Velkommen Hjem

Svaret er nej. Der er meget ledelse i militæret, og der er langt flere nuancer end blot kæft, trit og retning. Det mener mentor Thomas Rosquist Andersen, der er partner i Deloitte. I VELKOMMEN HJEM er han mentor for Lasse Skovgaard Nielsen, der med flere lederuddannelser i bagagen, valgte selv at tage styring over sin karriere og udvikling og søgte over i det private erhvervsliv.

Soldaterveteran Lasse Skovgaard Nielsen traf en stor beslutning, da han besluttede at forlade Forsvaret efter 8 år med indtil flere lederuddannelser og en udsendelse.

Min tid som premierløjtnant har båret præg af en del skift mellem stillinger samt manglende fordybelse og læring, og netop det konstant at lære noget nyt og udvikle sig er et ufravigeligt krav i min karriere. 
Da jeg endnu en gang stod overfor at skulle skifte stilling internt i min enhed, besluttede jeg, at nu ville jeg selv tage styring på min karriere og udvikling. Det kunne både ske indenfor eller udenfor Forsvaret, men for mig var det et godt tidspunkt at prøve af, om en civil karriere var det rigtige, da jeg ikke umiddelbart kunne se for mig, hvordan jeg skulle opnå den for mig rette udvikling i Forsvaret, forklarer Lasse Skovgaard Nielsen.

Løb panden mod en mur – igen og igen

I begyndelsen havde Lasse Skovgard Nielsen ikke travlt, da han egentlig var glad for sin stilling. Han forestillede sig, at det civile job på en eller anden måde ville dukke op af sig selv lige pludselig.

Jeg mødte ofte folk, som sagde “Nåh, både en bachelor og en lederuddannelse fra Forsvaret? Så har du jo et civilt job på ingen tid”, hvilket gav mig en følelse af, at så snart jeg tikkede “ja tak til jobhenvendelser” på LinkedIn, så ville telefonen ringe. Så nemt blev det bare aldrig for mig. Jeg løb virkelig panden mod muren mange gange, og de gange, hvor jeg kom til samtale, var det ofte som “the dark horse” pga. min næsten udelukkende militære profil. Folk elsker at sige, at officerer er populære i erhvervslivet, men ærligt talt er det bare slet ikke det, jeg har oplevet. Jeg har så mange gange oplevet, at recruiterne enten ikke forstår, hvad det er, jeg har lavet eller har for store fordomme om soldater, og derfor sorterer de mig fra.

De har svært ved at forstå, hvordan de skal anvende en leder, som er uddannet til at føre i krig, og netop dét er en fordom, som jeg ofte møder; at en soldat kun kan begå sig i skoven og på slagmarken. Men vi er så meget mere end det, da den del dybest set kun handler om, HVOR ledelse udføres, og ikke HVAD ledelsen indeholder, fortæller Lasse Skovgaard Nielsen.

Lasse Skovgaard Nielsen, soldaterveteran

Kandidatscreeninger er en udfordring for veteraner

Da Lasse Skovgaard Nielsen indså, at han havde brug for hjælp, tog han kontakt til VELKOMMEN HJEM. Efter at have deltaget i kick-off, blev han matchet op med mentor Thomas Rosquist Andersen, der igennem sit arbejde i foreningen er blevet bevidst om, hvad det er for en uddannelse, man får som leder i Forsvaret. Hanærgrer sig over, at alt for få i dansk erhvervsliv kender til det.

Hvis soldaterne eksempelvis har arbejdet i efterretningsstillinger, er de højtuddannede med kompetencer inden for blandt andet projektledelse. Det er projektledelse på et helt andet plan, inklusiv at de kan udtænke alternative scenarier under stort pres, forklarer han og fortsætter:

Mange soldater står overfor en udfordring i mødet med erhvervslivets kandidatscreenings, fordi de kommer skævt ind i dialogen, da der ikke nødvendigvis måles på deres alternative og meget stærke kompetencer, forklarer Thomas Rosquist Andersen.

Mentor krævede en forklaring

Lasse Skovgaard Nielsen har sammen med sin mentor arbejdet med at oversætte egne kvaliteter på en måde, der giver mening på det civile jobmarked.

Gennem mange og kritiske spørgsmål blev jeg tvunget til at forklare Thomas som udenforstående, hvad det helt præcist er, jeg vil, og hvad det er, jeg kan – for det er de færreste, som ved, hvad en delingsfører eller en uddannelsesofficer laver, forklarer Lasse Skovgaard Nielsen, og fortsætter:
Thomas har siddet i en position, hvor han heldigvis ikke har haft det store kendskab til Forsvaret, hvilket har været en fordel for mig, da det tvang mig til at forklare mine værdier og kompetencer på en måde, som en udenforstående kan forholde sig til og se værdien af. Thomas har været kritisk, når jeg bragte de klassiske jobsøgningsfloskler på banen for netop at lære mig at udnytte de styrker, mine kompetencer bringer. 

Thomas Rosquist Andersen, mentor

På pause for at reflektere over drømmejobbet

Et andet vigtigt fokusområde har været drømmejobbet. Hvad er det, hvordan kvalificerer man sig tik det – og er det overhovedet realistisk at drømme om? Lasse Skovgaard Nielsen forklarer:

Thomas lagde meget vægt på at lære mig at kende for at kunne forstå, hvad det egentligt var, jeg søgte. For det første og vigtigste skridt for mig var at finde ud af, hvad det egentligt var, jeg gerne ville arbejde med og hvad jeg var god til. Det virker så banalt – at finde ud af, hvad man er god til. Ved alle ikke det? Mit bud er nej – jeg vidste det i hvert fald ikke selv. Så da jeg til kick-off blev flere gange skulle svare på, hvad mit drømmejob var, var det nærmest ren rygsvømning for mig – for jeg vidste det ikke. Og det gør jeg faktisk stadig ikke, forklarer Lasse Skovgaard Nielsen.

Thomas opfordrede mig til at sætte jobsøgningen lidt på pause for aktivt at reflektere over, hvad det var jeg søgte, og hvad der var vigtigt for mig, for uden at vide dette, så ville jeg aldrig finde mit “drømmejob”. Samtidigt var det også en kærkommen pause, for det kan være så utroligt drænende at søge jobs og konstant gå og håbe på det bedste og også acceptere og forholde sig til nederlagene igen og igen. Det betyder ikke, at man skal give op, men det kan være meget dimensionerende at minde sig selv om, hvorfor man søger nyt job, og hvor mange kvaliteter man har med sig. For jeg begyndte også til tider at tvivle på, om jeg mon havde alle de kvaliteter, som jeg bildte mig selv ind, når jeg nu ikke en gang kunne få et nyt job? Måske jeg bare skulle blive i Forsvaret og lave det, som jeg vidste jeg er god til? Hvis man ikke selv har prøvet det på egen krop af nå “der ud”, så virker det måske banalt. Men følelsen kan komme for alle før eller siden, når man løber panden mod muren tilstrækkeligt mange gange, siger Lasse Skovgaard Nielsen.

Man kommer længst med ærlighed

Det har været vigtigt for Thomas Rosquist Andersen at udfordre og nå ind til kernen af netop det, Lasse Skovgaard Nielsen kunne og ville for på den måde at hjælpe ham bedst muligt videre i fremtiden.

Vi har haft en ærlig dialog, hvor jeg har udfordret Lasse på, hvad han gerne ville, hvad der var relevant, men også hvor han skulle sætte ind for at opbygge de kompetencer, han naturligt nok er bagud på i forhold til sine jævnaldrende i erhvervslivet – men omvendt også, hvilke kompetencer han skal fremhæve, forklarer han og tilføjer, at det har været en fornøjelse at være mentor for Lasse Skovgaard Nielsen:

Lasse er bare en fed person, en god dreng. Det er tydeligt at mærke Lasses livserfaring og drivkraft, og man skal lede længe efter en med Lasses perspektiv og nuancer i dialogen, siger han.

Måske drømmejobbet?

For Lasse Skovgaard Nielsen har mødet med VELKOMMEN HJEM og hans mentor været afgørende for, hvor han er i dag … og ikke mindst, hvor han starter om kort tid.

Overordnet set så er VELKOMMEN HJEM den direkte årsag til, at det er lykkes mig at finde et job, som jeg virkelig glæder mig til at starte på. Jeg har været gennem en lang og hård proces, men det betaler sig at være vedholdende og nå sit mål! Jeg er i Forsvaret indtil september og har dermed god tid til at afslutte og overlevere mine opgaver, indtil jeg til september starter hos Deloitte Consulting i Aarhus som konsulent. Spørgsmålet er så nu: Er min nye stilling mit drømmejob? Jeg ved det ikke. Jobbet opfylder de vigtigste krav for mig, og jeg kan mærke, at jeg glæder mig. Det må være nok for nu, for jeg erkendte, at jeg måtte stoppe med at søge det perfekte job, for jeg ville aldrig finde det uden at kaste mig ud i det og risikere nederlag, slutter Lasse Skovgaard Nielsen. 

Fakta om soldaterveteran Lasse Skovgaard Nielsen

Efter afsluttet bachelor fra CBS, kunne Lasse Skovgaard Nielsen vælge enten at fortsætte på kandidatuddannelsen, blive fuldtidsansat på sit daværende arbejde eller starte i Forsvaret. Han valgte Hærens Sergentskole i Sønderborg, og startede der i 2011. Han blev uddannet til først sergent og sidenhen løjtnant, og startede derefter som delingsfører ved Den Kongelige Livgarde. Efter et år her, uddannede han sig på Hærens Officersskole, og startede efterfølgende ved Hærens Efterretningscenter (nu Efterretningsregimentet). Efter endnu en periode som delingsfører blev han udsendt til Estland i seks måneder som efterretningsofficer i det britiskledede hovedkvarter i Tallinn. Godt hjemme igen blev han uddannelsesofficer (projektleder) og sidenhen fungerende uddannelseschef i sin enhed.