Hvordan holder man motivationen oppe, når man igen og igen bliver nummer to?

Udgivet d. 5. september 2023 af Velkommen Hjem

Henrik Gericke, Senior Director i Københavns Lufthavn, har netop afsluttet et forløb med veteran Nick Frost. Mentorens vigtigste opgave blev at holde troen oppe hos den dygtige veteran, der gentagne gange under jobsøgningen oplevede, at han lige ved og næsten fik jobbet. I den situation kræver det vilje og ikke mindst hjælp fra en erfaren mentor at blive ved med at holde modet oppe. Men det gjorde Nick:

Henrik gav mig en ukuelig tro på egne evner og på, at jeg sagtens kunne fungere i den civile verden. Det betød, jeg ikke lod mig slå ud, når jeg for 5. gang i træk blev sorteret fra på målstregen”, fortæller Nick. Og i dag – efter 11 år i Forsvaret, en udsendelse til Irak og et forløb i VELKOMMEN HJEM – har Nick nu landet et civilt ønskejob som Distributionsleder hos Nim Distribution. Læs hele historien om den vedholdende veteran og et stærkt mentorsamarbejde.

– Jeg kunne ikke få mit job i Forsvaret til at fungere med mit privatliv. Der var for lidt fleksibilitet, og med det jeg vil lave i Forsvaret, havde jeg svært ved at se at jeg skulle få den. Jeg er fra kamptropperne, og jobbet kræver bare nærvær, at man træner og er sammen med enheden. Hvis jeg ikke er der, så føler jeg, at jeg svigter soldaterne. Men når jeg er med soldaterne, så føler jeg, at jeg svigter familien, fortæller Nick Frost, der valgte at forlade Forsvaret, som han ellers sætter stor på pris at have været en del af: 

Jeg tror, at man opbygger nogle helt unikke mentale evner i Forsvaret, som er meget svære at få andre steder. Evner, som umiddelbart kan virke diffuse, men som alligevel ofte kommer til udtryk. Og så lærer man alt om at være omstillingsparat. Alle soldater kender til kontraordre og forandringer, så vi er ofte gode til ikke at lade os negativt påvirke af forandring eller ændringer i planer. 

Klædt på til en civil karriere

Nick kontaktede VELKOMMEN HJEM for at få hjælp til sin transition. Han kom med i et forløb, der starter med to dages kickoff for de nye veteraner. 

  – Kickoff var simpelthen et stort positivt chok til systemet… det skyldes al den gode energi, der udstråler af alle fra VELKOMMEN HJEM, alle mentorer og alle, der ellers er med, fortæller Nick og fortsætter:

–  Personligt gik jeg fra kickoff med en kæmpe motivation til at starte processen. Jeg havde en klar følelse af, at der var en vej frem, og den lå lige der – foran mig. På en eller anden måde, så fik jeg også en følelse af, at jeg allerede var civil igen, nok fordi alle havde civilt tøj på og ingen var i uniform. Det hjalp med at sætte stemningen, og gav et indblik i, hvad fremtiden kunne/ville blive. Desuden fik man udvidet sit netværk fra Forsvaret, og fik nye kollegaer i Forsvaret, man kunne sparre med og som gik med de samme udfordringer. Det hjalp også i forhold til at holde skruen i vandet. 

VELKOMMEN HJEM formåede at gøre det utydelige tydeligt. Jeg havde en idé om, hvordan jeg skulle gå til opgaven, men det var jo bygget på min erfaring fra 10 år inden, hvor det var nogle helt andre stillinger, jeg søgte. Helt konkret fik jeg hjælp til, hvordan opgaven med jobsøgning skulle løses.

Veteran Nick Frost

Nick Frost, veteran

Vigtigt at give veteranerne et godt afsæt 

Efter kickoff fik Nick sin egen mentor – Henrik Gericke fra Københavns Lufthavn, der selv har en karriere i Forsvaret bag sig og som har været mentor i foreningen lige siden start. Han har hjulpet rigtig mange veteraner i VELKOMMEN HJEM – mest fordi han selv ved, hvor værdifuld sparring kan være.

– Vi har alle fra tid til anden behov for sparring fra familie, en ven eller kollega eller i tilfældet med VELKOMMEN HJEM – en mentor. Jeg værdsætter og opsøger selv muligheden for sparring, det giver som regel et godt og andet perspektiv på en opgave, forklarer Henrik Gericke og fortsætter: 

– Jeg har selv været i Forsvaret i næsten 20 år, så da muligheden for at blive mentor i foreningen bød sig, så var jeg ikke lang tid om at springe ombord. Jeg syntes, det er vigtigt, at soldater får et godt afsæt fra deres militære karriere over i det private erhvervsliv. Det er VELKOMMEN HJEM i den grad medvirkende til. 

En veteran med mange talenter

Mennesker er forskellige og måske er det netop det, der med til at gøre rollen som mentor så interessant. Hver har sine udfordringer, men fælles for de fleste er behovet for hjælp til oversættelse af CV. 

– Min erfaring er, at det at udvikle et militært CV til et mere civilt orienteret CV, men arbejdet og processen er gavnlig for veteranen. Det giver tid til refleksion om fremtidige karriere- og uddannelsesmuligheder. Derfor startede vi indledningsvis med at få oversat de militære kompetencer til et civilt forståeligt CV. Ligesom vi har brugt tid på at udvikle ansøgninger og træne jobsamtaler, fortæller Henrik Gericke og tilføjer: 

– Nick har haft en række lederjobs i Forsvaret på forskellige niveauer – lige fra sergent til premierløjtnant. Han er analytisk orienteret og kan træffe hurtige beslutninger, hvilket jeg er overbevist om, skyldes hans forskellige job i Forsvaret, herunder hans udsendelse til Irak.

Alligevel har det overrasket mig, at han meget hurtigt blev indkaldt til 1. og 2. samtaler. Og samtidig har jeg været imponeret over, at Nick har evnet at kombinere sit job i Forsvaret, småbørnsfamilie og samtidig være så aktiv med karriereskiftet. 

Overordnet set oplever jeg, at veteranerne har mange stærke kompetencer, som kan sættes i spil mange steder – lige fra ledelse, projektstyring, riskmanagement, procesoptimering og asset management til logistik.

Mentor Henrik Gericke

Henrik Gericke, mentor

Fik en ukuelig tro på egne evner

Nick var omvendt også ret imponeret over sin mentors evne til at gøre jobsøgningen, der for Nick virkede uoverskuelig, til en konkret opgave, der skulle løses. Men især var Nick glad for hjælpen til at holde motivationen oppe hele vejen.

– Henrik formåede at gøre det hele så håndgribeligt, at det virkede så lige til … det, jeg skulle i gang med nu. Han var vanvittig god til at påpege mine styrker og svagheder, og jeg føler han forstod mit eget selvbillede, og hvordan det skulle komme til udtryk i henholdsvis mit CV og min ansøgning. En lille ændring her, en lidt anden formulering der, og så var alt på plads, siger Nick og forklarer videre, hvor afgørende det var, at Henrik Gericke hjalp ham med at holde motivationen oppe.

Henrik virkede som om, at han altid var til rådighed. Jeg vidste godt, at han er en travl mand, så jeg sendte ham gerne en udførlig sms, så han kunne svare på den, når han havde tid. Der gik aldrig lang tid, før jeg fik en sms tilbage, hvor han spurgte, hvornår det ville passe, at vi kunne snakke sammen. 

Veteran Nick Frost

– Jeg tror, at det har været afgørende for, at jeg har kunnet fastholde motivationen igennem en proces som endte med at tage noget længere tid end jeg havde håbet. Henrik gav mig en ukuelig tro på egne evner, og at jeg sagtens kunne fungere i den civile verden. Han gjorde at jeg ikke lod mig slå ud, når jeg for 5. gang i træk blev sorteret fra på målstregen, slutter Nick. 

Den korte soldaterhistorie om veteran Nick Frost

  • 2010 Startede som værnepligtigt ved Den Kongelige Livgarde. Min plan var allerede den gang at søge videre som sergent, men en blanding af  private forhold og manglende motivation efter værnepligten, gjorde at jeg udskød det. Så jeg var ude i det civile i 2 år”.
  • 2013 Startede på Sergentskolen i Sønderborg.
  • 2014 Sergent ved Den Kongelige Livgarde fra juli 2014 til februar 2020.
  • 2019 Udsendt til Irak på Operation Inherent Resolve.
  • 2020 Startede på Officersskolen med første stop på Løjtnantsuddannelsen i Slagelse.
  • 2022 Startede ved Gardehusarregimentet i Slagelse i januar.

Privat
”Jeg er vokset op i Nordsjælland, i hvad jeg betegner som en rimelig almindelig familie. Jeg gik i en god folkeskole, og efterfølgende gymnasiet, begge i samme by. Det var planen at tage min værnepligt efter gymnasiet, men jeg valgte at udskyde det et år, og tog til alperne som rejseguide i stedet. Der endte jeg med at møde min nu hustru, Désirée, som er svensker, og født og opvokset i Stockholm.
Jeg tog min værnepligt, da vi kom hjem fra alperne, og efter den flyttede jeg til Stockholm. Der boede vi i 2 år, inden vi i oktober 2013 flyttede til Helsingborg i Sverige. Jeg kørte selv flyttebilen ned, og lander i Helsingborg om eftermiddagen en onsdag. Om mandagen starter jeg på Sergentskolen i Sønderborg, og var væk mandag-fredag de næste 9 måneder. Vi bor stadig i Helsingborg, og har i dag to børn, på hhv. 6 og 2 år.”

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.