En smertefuld, men god afklaringsproces førte retur til Forsvaret

Udgivet d. 10. oktober 2023 af Velkommen Hjem

Steen Hasselbalch, Corporate Vice President hos Novo Nordisk, oplever som mentor i VELKOMMEN HJEM, at veteraner har mange kompetencer, der er brugbare i det civile, og han fremhæver især de ledelsesmæssige, som officerer og befalingsfolk kommer med. Han har netop afsluttet et forløb med en leder i Forsvaret, der som udgangspunkt ville forlade Forsvaret, men som valgte at vende tilbage på baggrund af den viden, forståelse og støtte han mødte i VELKOMMEN HJEM: Jeg oplevede en utrolig stor åbenhed og imødekommenhed over for min tvivl, mine frustrationer og min identitetskrise ved tanken om, at jeg ikke skulle være soldat længere. Læs historien om et mentorforløb, der endte med, at Forsvaret fik helt afklaret veteran retur. Veteranen ønsker af samme grund at optræde anonymt i historien.

Mentor Steen Hasselbalch fra Novo Nordisk, er selv er selv kaptajn af reserven og desuden vokset op med en far, der var oberstløjtnant i Hæren og udsendt flere gange. Derfor var det nærliggende at tilbyde sig som mentor i VELKOMMEN HJEM mener han selv og tilføjer yderligere en god grund til at være mentor for veteraner.

– Derudover har jeg igennem mange år arbejdet med kolleger, der har haft en baggrund i Forsvaret, og jeg har set dem indgå i forskellige jobs i det civile – og med stor succes, fortællere Steen Hasselbalch og fortsætter: 

– For der er ganske mange kompetencer fra Forsvaret, som er brugbare i det civile. For befalingsmænd/kvinder og officerer er det helt klart de ledelsesmæssige kompetencer, hvor de står stærkt. Jeg plejer at sige, at de ikke er ”bange” for at være ledere, og lader sig ikke skræmme af at være leder for 20-30 medarbejdere, der måske arbejder på skiftende tider. De har også en generel forståelse for struktur samt rolle og ansvar – og det er noget, som flere virksomheder har brug for og kan sætte i spil.

Stolt over at være i Forsvaret

At være soldat er for rigtig mange ikke alene et job, men en livsstil. Og netop derfor kan det være svært at skifte fra Forsvaret til det civile erhvervsliv.

– At være i Forsvaret er for mange en del af ens identitet. At gøre op med den er naturligvis svært. Det kræver meget mod at tage springet, forklarer Steen Hasselbalch om netop den personlige udfordring et skifte kan være, og som også var hans mentees største:

– Min mentee er netop en person, hvor Forsvaret er blevet en del af hans identitet, og han er stolt over det. Det har han også god grund til. Han er meget analytisk i sin tilgang, og han ville gerne forstå, hvad opgaver i det civile indebærer og indeholder samt hvordan han ville kunne bidrage til at skabe værdi. I dette her forløb er jeg blevet bekræftet i, at en proces som denne er svær og involverer store overvejelser om fremtid og identitet. Det er noget, som langt de fleste har behov for at kunne tale med flere om, mener Steen Hasselbalch. 

Steen Hasselbalch, mentor

Mange aha-oplevelser

Som udgangspunkt gik Steen Hasselbalch og hans mentee i gang med et typisk forløb, hvor mentor hjælper, støtter og råder sin mentee i alt fra viden om erhvervslivet over CV-udformning til indsnævring af jobmuligheder og søgning. 

– Helt konkret har VELKOMMEN HJEM og mentorforløbet været rigtig gode til at sætte konstruktive tanker i gang om, hvad du egentlig vil, og til at oversætte militære kompetencer til civilt sprog. Det er en enorm stor hjælp at blive ført ind i sprogbruget – for eksempel i jobannoncer. Man får en masse aha-oplevelser, og ikke mindst bliver man bevidst om, hvor meget man egentlig kan med sine militære kompetencer på den anden side af hegnet, forklarer Steen Hasselbalchs mentee.

Der er ingen rigtige svar eller løsninger

Men undervejs i forløbet blev han meget i tvivl, om det ville være det rigtige for ham gå efter en civil karriere og dermed forlade Forsvaret. Og den tvivl følte han blev mødt med en oprigtig interesse i at hjælpe ham til en afklaring om, hvad der ville være det rigtige.

– Jeg mødte en stor åbenhed fra både VELKOMMEN HJEM og min mentor om, at der ikke er et rigtigt svar eller løsning. Fokus igennem hele forløbet har for mig været en lang og til tider smertefuld afklaringsproces, og det fremstod meget tydeligt, at det har VELKOMMEN HJEM set før, forklarer han – og fortæller videre om, at han også fra Steen Hasselbalch mødte både forståelse og støtte:

– Min mentor har været en rigtig stor hjælp, og meget opsøgende i forhold til mig og min proces. Jeg oplevede jævnligt en slags skyldfølelse over, at jeg brugte så meget tid på ”navlepilleri” og på at filosofere over, hvad jeg egentlig ville, og her var Steens forståelse en stor støtte. Jeg oplevede, at han var oprigtigt interesseret i at hjælpe mig med at finde den rigtige løsning for mig.

Jeg vil klart anbefale VELKOMMEN HJEM til kollegaer. Jeg oplevede en utrolig stor åbenhed og imødekommenhed over for min tvivl, mine frustrationer og min identitetskrise ved tanken om ikke at skulle være soldat længere.

Anonym mentee hos Steen Hasselbalch

Den rigtige løsning var Forsvaret 

Følelsen, som Steen Hasselbalchs mentee fik var, at hans mentor alene tænkte på, hvad det bedste ville være for ham, var helt korrekt. Og i dag er Steen Hasselbalch lettet og glad på sin mentees vegne over, at han er vendt tilbage til Forsvaret, hvor han allerede er godt i gang med at fortsætte sin karriere:

– Det bedste for mig er, at min mentee er blevet afklaret omkring de kommende år. I dette tilfælde ønsker han at fortsætte sin militære karriere fremfor at søge et civilt job. Det er en meget velovervejet beslutning, og derfor er det den helt rigtige for ham. Vi har aftalt, at han altid er velkommen til at kontakte mig, hvis han har brug for sparring eller ønsker at forfølge en civil karriere, slutter Steen Hasselbalch.

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.