Vejen fra Forsvar til firma kræver justeringer

Udgivet d. 29. maj 2019 af Velkommen Hjem

Veteraner byder på kompetencer af høj værdi for det private erhvervsliv. Men det kræver en mindre omstilling at bringe dem bedst muligt i spil, erfarer mentor og adm. direktør i Jeudan, Per W. Hallgren.

Han sidder på første række, rank, med stolen helt trukket ind til bordet og begge fødder solidt plantet i gulvet, fuld opmærksom på, hvad projektlederen siger. Hun er ved at uddelegere opgaver til de i alt 11 ansatte, der skal hjælpe med at organisere generalforsamlingen, der afholdes senere på dagen. Han noterer og stiller spørgsmål for at sikre sig, at han har styr på selv den mindste detalje.  

Denne måde at gå til en opgave på er yderst kendetegnende for veteranen Joachim Sebastian Bruhn Jacobsen. Han har gjort tjeneste ved den Den Kongelige Livgarde, været operativ jægersoldat, tidligere udsendt i Afghanistan og Irak med flere lederuddannelser og økonomiske uddannelser på CV’et. Nu har han fået et tre måneders trainee-forløb som udlejningsassistent – med mulighed for fastansættelse hos ejendoms- og servicevirksomheden Jeudan, der støtter Velkommen Hjem.

”Joachim er målrettet, præcis og effektiv, når han går til en opgave. Han bevæger sig fra A til B og går ikke hverken til højre eller venstre – det er lige på og hårdt. Han er målrettet og leverer varen til tiden. Samtidig er han god til at forstå mennesker. Det er gode egenskaber, som har en stor værdi for en virksomhed,” fortæller adm. direktør i Jeudan Per W. Hallgren, der er mentor for Joachim S. B. Jacobsen.  

Kulturforskelle

Men når det er sagt, så oplever direktøren i kraft af sin rolle som mentor, at der skulle nogle justeringer til, i forbindelse med, at Joachim tog skridtet fra Forsvaret til det private erhvervsliv.

”Det er indlysende, at Joachim er en meget dygtig soldat, men faktum er, at han stort set ikke har nogen erfaring fra det private erhvervsliv. Og der er forskelle. Jeg oplever for eksempel, at når der udstikkes en ordre i militæret, stilles der som hovedregel ikke spørgsmålstegn ved den. Det er en stor forskel fra det private erhvervsliv, hvor medarbejdere som udgangspunkt vil vide, hvorfor og hvordan en opgave skal løses,” konkluderer direktøren.

Han har samtidig konstateret, at selvom Jeudan er en organisation, hvor ordentlighed og dygtighed – det at gøre sig umage – er en integreret del af virksomhedskulturen, så er den ikke på niveau med militærets kultur.

”I det private erhvervsliv vil mange betegne Jeudan som en konservativ og stram organisation. Jeg har erfaret, at med Forsvarets målestok er vi nærmest løsslupne,” siger han med et smil.

Joachim Jacobsen, veteran

Vi kan ikke miste liv – men kunder

At der er forskel på kulturen og måden at gribe opgaver an i henholdsvis militæret og det private erhvervsliv, kan Joachim Jacobsen nikke genkendende til.

”Hvis jeg er udsendt til Afghanistan og begår en fejl, er der nogen, der potentielt kan dø. Derfor er kontrol for eksempel en god ting, da det kan redde liv og lemmer. Jeg oplever ikke altid, at kontrol er en god ting i det private erhvervsliv,” fortæller han.

Joachim er netop tiltrådt en ny stilling i Jeudan. Efter kun tre måneders ’prøveperiode’ fik han tilbuddet om at tiltræde stillingen som driftschef med ansvaret for tre parkeringshuse, 12 ansatte og en tocifret millionomsætning.

”I mit nye job gælder det om for mig, at mine medarbejdere yder deres bedste. I Jeudan risikerer vi ikke at miste liv, hvis vi begår fejl, vi kan miste kunder. Min opgave er at sørge for, at kunderne får en god oplevelse og, at virksomheden tjener penge,” fortæller Joachim Jacobsen og tilføjer, at det har været en stor udfordring at tage springet fra Forsvaret til det private.

”Det har været ekstremt frustrerende at gå fra en kontekst, hvor du er blandt de bedste af de bedste, og andre kommer til dig og beder om råd – til en kontekst hvor du er et ubeskrevet blad. Når det er sagt, har det helt sikkert været meget lærerigt at starte som assistent. Blandt andet fordi jeg fik en stor indsigt i firmaets kerneprodukt og derudover havde en stor berøringsflade internt,” siger Joachim Jacobsen.

Stor respekt fra mentor

At Joachim Jacobsen takkede ja til en assistentstilling, har skabt stor respekt hos hans mentor.

”Joachim kom med et imponerende CV og ambitioner om at starte i en ledende stilling, men jeg var overbevist om, at det ville have skabt problemer for ham, hvis han havde startet der. Sammen med blandt andet HR-afdelingen fik vi derfor tilpasset Joachims kortsigtede ambitioner, så han kunne starte fra et bedre udgangspunkt,” siger Per W. Halgreen.

Han udtrykker stor respekt for, at Joachim tog imod trainee-jobbet og den ihærdige og professionelle måde, han er gået til opgaven på.

”Det er ikke alene Joachim, der har fået erfaringer undervejs. Jeg har selv fået en del, både om Forsvaret, men mest af alt, hvor meget det kræver at omstille sig, som Joachim har gjort,” konkluderer Per W. Hallgreen, der opfordrer andre til også at blive mentorer – og at støtte Velkommen Hjem.

Derfor støtter Jeudan Velkommen Hjem

Som Danmarks største børsnoterede ejendoms- og servicevirksomhed ser Jeudan en forpligtelse i at bidrage til at løse nogle af samfundets udfordringer. Jeudan har valgt at sponsere Velkommen Hjem, fordi veteraner, der ønsker at tage springet fra Forsvaret til det private erhvervsliv, har brug for en håndsrækning.