Var ikke på vej væk fra noget, men derimod på vej hen til noget

Udgivet d. 6. oktober 2023 af Velkommen Hjem

Veteran Jan Jürgensen forlod ikke Forsvaret for at komme væk. Selv ser han det mere som at være på vej hen imod noget nyt for at prøve sig selv og alle sine tillærte kompetencer fra Forsvaret af. Og kompetencer har Jan mange af. Med adskillige militære og civile uddannelser og tre mere eller mindre barske udsendelser i rygsækken startede han sin transition i VELKOMMEN HJEM. Her fik han John Michael Veik fra Cognizant som sin mentor, der hjalp så meget blandt andet med at holde momentum, at Jan allerede to måneder inde i forløbet landede et ønskejob som ”Project Manager with focus on Serviceontracts” hos Kamstrup. Her er historien om et stærkt og dynamisk mentorskab, der på kort tid har udviklet sig til et rigtigt venskab. 

– Jeg har altid haft lyst til at prøve et job af uden for Forsvaret. Vise, hvad man kan. Jeg elsker at præstere.  Forsvaret vil altid være en stor del af mig. Det er min identitet. Jeg var ikke ”på vej væk fra noget, men på vej hen til noget”. Semantik, men en vigtig skildring for mig, siger Jan og tilføjer: 

– Jeg er stadigvæk tilknyttet Forsvaret som reserveofficer, som jeg er meget stolt af. Havde jeg ikke haft lysten og troen på Forsvaret, så havde jeg ikke skrevet under. Jeg er idealistisk anlagt og tror på de opgaver, som Forsvaret har er samfundsvigtige opgaver.

Fik sparring til det hele

Som følge af lysten til at prøve sig selv af i en ny kontekst, kontaktede Jan VELKOMMEN HJEM og kom med i et forløb. Under kickoff blev Jan matchet med en foreningens inspirerende mentorer, John Michael Veik, der er Director of Sales hos Cognizant. Og netop det match opfatter Jan selv som afgørende for, hvor givende og effektivt forløbet blev.

– Mit første møde med John Michael Veik var ekstraordinært. Utrolig venlig og imødekommende. Kunne mærke energien, og det gav mig viljestyrke til at håndtere transitionen, forklarer Jan og fortsætter:

– Jeg var bekymret grundet afstanden. John bor og arbejder i København og jeg i det østlige Jylland. Ville mentorskabet fungere, men mødet gav mig tiltroen og relationen har udviklet sig hele tiden undervejs. Vi har haft ugentlige møder over Teams, hvor John altid har været forberedt. John har også altid svaret på SMS eller mail meget hurtigt og var proaktiv til at holde momentum og udnytte de åbninger, der kom. Baggrunden som salgsmand kom ofte frem, hvilket blot er herligt. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville have kunnet gøre det så hurtigt, hvis ikke jeg havde haft John. John bekræftede mig i fremgangsmåden og kunne forberede mig til jobsamtalerne, som jeg aldrig rigtig havde prøvet før. John åbnede sit netværk og fik mig til sparring ved en HRCH, som kunne stramme mit CV endnu mere op, siger Jan og tilføjer:

Jeg har ikke ord for, hvor taknemmelig jeg er over, at John har villet afsætte så meget tidtil mig og har hjulpet mig så meget. 

John hjalp med alt i processen. CV-optimering og ansøgningsfeedback. Sparring omkring udvalgte stillingsopslag og især forberedelsen til jobsamtalerne samt lønkrav, som er meget forskelligt fra løn i Forsvaret. John åbnende sit netværk og var igennem processen en stor inspirator. 

Veteran Jan Jürgensen

Mentor John Michael Veik & Veteran Jan Jürgensen

Mentorrollen giver højeste grad af mening

John Michael Veik er en af foreningens erfarne mentorer, der har flere forløb bag sig. For ham giver det rigtig god mening at hjælpe mennesker som veteranerne, der ofrer sig selv for at tjene fællesskabets interesser.

– Som soldat i Forsvaret vælger du en karriere, der under de givne omstændigheder i verden kan medføre udstationering til konfliktområder eller til lande i krig – endda med risiko for aktiv deltagelse i kamphandlinger. Det stiller de største krav til personen og deres familieliv. Der er ingen tvivl om, at der lides afsavn både af soldaten (veteranen) selv og dennes familie og venner. Derfor giver det for mig den højeste grad af mening at bidrage og støtte veteraner, der på denne måde har været dedikerede til at beskytte og hjælpe andre mennesker i verden og tjene Danmark og vores fælles interesser i verden, forklarer John Michael Veik.

Veludviklede personlige egenskaber og lederevner …

Forløbet med Jan Jürgensen har endnu engang bekræftet mentoren i, at veteraner kommer med en lang række kvalifikationer, som erhvervslivet åbenlyst kan få gavn og glæde af. 

– Jan har flere meget stærke faglige og personlige kompetencer, som er meget åbenlyse. Han er meget positiv og optimistisk i sit sind, hvilket er åbenlyst allerede ved første møde. Han er klar til at kaste sig ud i nye ting med en positiv forventning om, at det nok skal lykkes. Han er meget behagelig at være sammen med og taler åbent og ligefrem om alt. Han har åbenlyst meget veludviklede personlige egenskaber og ikke mindst lederevner. Jan holder også altid aftaler og var selv med til at drive processen med forslag og initiativer, siger John Michael Veik og nævner flere ting, som hans mener gav Jan en fordel i jobsøgningsprocessen:

– Positiv indstilling, tro på at det lykkes, fleksibel indstilling til muligheder og realistisk men hensyn til, hvilken type stilling og ansvar, der er mulighed for samt tidshorisonten herfor.  

Effektiv proces!

Fra Jan blev matchet med John Michael Veik kom de kun to måneder ind i mentorforløbet, før Jan landede et ønskejob. Og selv om det kan gå stærkt, når først CV’et er på plads og målet er sat, så er det alligevel et meget effektivt – til glæde for jan.

– Jeg sendte to ansøgninger afsted. Kom til samtale på den ene, som så endte med en ansættelse ved Kamstrup som ”Project Manager with focus on Service Contracts”. Da jeg ringede til John og fortalte, at jeg havde fået jobbet, kunne jeg mærke en oprigtig glæde. Vi afsluttede mentorforløbet med en “sejrsmiddag”, hvor vi fejrede jobbet og takkede hinanden for et perfekt og konstruktivt forløb. Middagen bekræftede at vi havde mange af de samme værdier, hvilket helt sikkert også har været en medvirkende årsag til, at vi gik så godt i spænd. Vi havde gensidig respekt for hinanden, siger Jan og tilføjer: 

– John og jeg vil holde kontakt længe endnu. Mentorskabet er lagt på hylden og venskabet er blevet stillet frem på forreste hylde.

Også John Michael Veik er lidt overrasket over, hvor effektivt forløbet var. Han forklarer det især med en særdeles positiv proces med stor fremdrift hele vejen, da først CV’et var på plads.

– Det har været en kort og dynamisk proces, der fra starten var både positiv og ligefrem med en gensidig forståelse, respekt og sympati. Vi har holdt ugentlige møder, når det var muligt, og det har bidraget til fremdrift, handlinger og initiativer. Men det var en meget hurtig proces – stort set første forsøg – så selv om Jan har supergode kompetencer, gik det meget stærkt, forklarer John Michael Veik og afslutter med et stort tillykke til Jan og Kamstrup:

– Det er altid positivt at møde en ny veteran og lære ham at kende og blive en yderligere del af ens netværk. Det har været meget positivt at opleve Jans ihærdige og aktive tilgang til opgaven, og det hurtige resultat med et supergodt job til Jan. Stort tillykke til både Jan og hans ny arbejdsgiver!

Det er svært at sætte ord på i forhold til de følelser, der løber igennem ens krop i sådan et forløb. Der er op og nedture. Mange refleksioner i forhold til, om gør man det rigtige? Har prøvet at beskrive det, men det er svært. Jeg er meget taknemmelig for muligheden over VELKOMMEN HJEM. Det er ubeskriveligt og jeg ved ikke helt, hvordan jeg kan betale det tilbage.

Veteran Jan Jürgensen

Den korte soldaterhistorie om veteran Jan Iskov Jürgensen

Udsendelser

  • Juli 2010 – feb. 2011 ISAF 10 1/II LG
  • Feb. 2013 – aug. 2013 ISAF 15 1/I LG
  • Apr. 2022 – juli 2023 LVA (Letland) CSCOY/CSBn

 

De første år

Jeg startede som værnepligtig ved Den Kongelige Livgarde i august 2002 og forsatte som KS indtil sommeren 2004. Der skrev jeg reservekontrakt med SHIRBRIG.

Jeg læste en BA i Idéhistorie og Historie. Søgte ind på officersskolen i foråret 2008 og blev optaget. Det var med start på sergentskolen i august 2008 og skulle have startet i sommeren 2009. Men efter sergentskolen fik jeg en fantastisk god kompagnichef, der gerne ville have mig med til Afghanistan som morter-observatør. Jeg brugte en del tid på at vurdere dette, da det var ensbetydende med, at jeg skulle udskyde Officersskolen. Men jeg ville gerne have erfaring som soldat, så valgte at tage med på ISAF 10.

 

ISAF 10 – meget barsk udsendelse

På ISAF 10 fik vi en meget hård start, da jeg desværre mistede to soldater i Oksbøl 1½ måned før udsendelsen. En ubeskrivelig oplevelse, som satte gang i refleksionerne. Jeg var fører for dem. Jeg fik samlet de andre unge soldater op, og vi tog afsted sammen på et meget barsk hold. Vi var hele holdet i Patrol Base Line med daglige møder med fjenden. Dette var med til at forme mig som menneske. Man er sammen hele tiden og kan ikke gemme sig. Vi gennemgik de mest syrede ting, som man kun forstår, hvis man selv har stået i kampfølinger, hvor ALLE betyder noget. Men det adrenalinrush man får i kampfølinger er out-of-this-world.

 

ISAF 15 – adrenalinsuset udeblev

Adrenalinsuset var netop en af hovedårsagerne til, at jeg to år efter tog med på ISAF 15 med Livgarden som Panser infanterist gruppefører; jeg ville opleve adrenalinrushet igen. Jeg kunne ikke få det i DNK. Hverken med faldskærmsspring, paintball eller lignende ting.

ISAF 15 var det sidste hold i Helmand for afsiddede kampsoldater. Holdet var spændende, og jeg så en del mere af Helmand, men rushet kom aldrig. Men vi kom alle hjem, hvilket jo er det vigtigste.

Man så en udvikling på de to hold, jeg var en del af. Piger gik i skoler, markedspladserne udviklede sig positivt. Menneskerne virkede generelt glade. En noget anden historie i dag. Desværre.

 

Flere uddannelser

Jeg blev Oversergent i 2014 og arbejdede ved Livgarden indtil sommeren 2015, hvor jeg tog min CU og gennemførte det sidste af min akademiuddannelse i Ledelse.

Jeg startede på Hærens Officersskole i 2016 og valgte derefter Telegrafregimentet (TGR), der skiftede navn i 2019 til Føringsstøtteregimentet (FSR). Jeg skulle prøve noget andet. Havde fået nok af at være våd, grave skyttehuller. Allerede ved regimentsvalget vidste jeg, at jeg på et tidspunkt skulle ud og prøve mine oplærte kompetencer af.

Var delingsfører og næstkommanderende kompagni og lærte meget af planlægning og helhedsorientering.

Blev kompagnichef for CSCOY (Command Support Coy), hvem jeg var udsendt med til Letland i foråret 2022 efter, at Rusland havde angrebet Ukraine. Kompagniet består af IT-specialister og kommunikationsspecialister, og vi skulle sørge for, at divisionshovedkvarteret havde forbindelse. Det var en anden type udsendelse, men også denne var meget lærerig.

Truslen mod ens liv var ikke til stede (heldigvis), men presset i forhold til at levere var klart til stede. Ledelsesdelen og forstå-dynamikkerne i et højere hovedkvarter giver noget specielt. Kompagniet er fordelt på 3 lokationer i to lande i hverdagen, men pludselig var vi samlet et sted. Så vi kunne arbejde med uddannelse og fælles forståelse på en anden måde end via VTC-anlæg.

 

Personlige kendetegn

Vinderinstinkt, viljestærk, hårdtarbejdende, stiller store krav til sig selv og sine omgivelser. Har en god tro på egne evner. Elsker udfordringer.

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.