Tak for at banke fornuft ind i hovedet på mig og give mig skub i den rigtige retning

Udgivet d. 23. april 2022 af Velkommen Hjem

– I Forsvaret har jeg altid fået at vide, at civile virksomheder stod i kø for at ansætte folk med min baggrund. Men da jeg så endelig stoppede, kom jeg ud til en verden, hvor jeg ikke havde en kø af virksomheder ventende på mig, fortæller veteran Mikkel Bøtcher Sørensen. Han opsøgte derfor VELKOMMEN HJEM og kom med i et forløb, hvor han fik Karin Kramer Nielsen fra Novo Nordisk som mentor. På begge sider af bordet har der været en oplevelse af at møde et andet menneske, man har respekt for og som kunne bidrage med nye vinkler på liv og arbejde. Forløbet resulterede ikke alene i jobbet som Security Supervisor i Københavns Lufthavne A/S, men også i at Mikkel samtidig er begyndt at læse HD1 på CBS.

At hjælpe veteraner fra Forsvaret og videre i en civil karriere er det VELKOMMEN HJEM er sat i verden for. Igennem skræddersyede forløb med først to dages kickoff og derefter op til et halvt års mentorforløb, lykkes foreningen igen med at hjælpe kompetente veteraner godt igennem deres transition. Og hver gang til stor glæde for alle de involverede i VELKOMMEN HJEM. Ikke mindst for den mentor, der har været ankermand og nærmeste rådgiver igennem hele forløbet. I dette tilfælde Karin Kramer Nielsen, der til daglig er Corporate Vice President for Data Management i Novo Nordisk, og samtidig har valgt at melde sig i korpset af foreningens mange engagerede og dygtige mentorer. 

– Det har været en spændende mulighed at møde et menneske med en meget anderledes baggrund, end jeg kender til. Mikkel har, til trods for sin unge alder, stor ledelsesmæssig erfaring fra militæret og har været gennem en del af den stærke militære ledelsesuddannelse. Det vil sige, at han har både praktisk og teoretisk erfaring med at få teams til at fungere og løse opgaver. Kompetencer, som med fordel bør fremhæves i forbindelse med jobsøgning. Mikkel skal dog være opmærksom på at dosere den militære baggrund til formålet; ”kæft, trit og retning” vil for succesfulde virksomheder være uforeneligt med god ledelse, og det klarer han rigtig fint siger Karin Kramer Nielsen.

Mikkel Bøtcher, veteran

Mentor var en game-changer

For Mikkel har hjælpen fra Karin Kramer Nielsen resulteret i en markant ændring i hans opfattelse af egne muligheder, ligesom hendes hjælp har været afgørende vigtig for Mikkel i relation til at finde den rigtige retning.

– At få Karin som mentor har været en “game changer”. Jeg gik fra ikke at vide, hvad jeg ville, eller hvor jeg skulle hen. Skulle jeg studere eller skulle jeg arbejde? Karin hjalp mig med at navigere i mine ideer, tanker og jobsøgninger. Karin stillede også de rigtige spørgsmål, udfordrede mine holdninger og satte mig i kontakt med personer, der har hjulpet mig med at indsnævre mit søgefelt. Hun hjalp mig med at oversætte mine militære kompetencer til et civilt sprog, fortæller Mikkel og tilføjer:

– Jeg vil især rose Karin for at banke noget fornuft ind i hoved på mig og give mig skub i den rigtige retning.

Åbenhed er vejen til bedre hjælp

Når man får en mentée som Mikkel, der er åben og forandringsparat, så er man som mentor godt stillet i forhold til at kunne hjælpe bedst muligt. Åbenheden resulterede blandt andet i, at Mikkel ikke alene gik efter et godt civilt job, men også valgte sideløbende at uddanne sig. 

– Mikkel har været meget nysgerrig på de muligheder, vi har diskuteret. Især har vi  diskuteret behovet for at supplere kompetencerne med civil ledelsesuddannelse. Via mit netværk på Novo Nordisk har Mikkel også haft mulighed for at spare med flere af mine kolleger om netop kravene til ledelsesjob i en stor global virksomhed. Det tror jeg samlet set har skubbet til hans beslutning om parallelt med sit nuværende arbejde at starte studier om ledelse på CBS, fortæller Karin Kramer Nilsen og fortsætter:

– Mikkel er en meget ressourcestærk person med stor appetit på fremtiden og det at skabe sig en ny professional karriere i erhvervslivet. Det har været helt fantastisk at se, hvordan han søger mulighederne og gerne kaster sig ud i nye udfordringer. Jeg er virkelig imponeret over, hvor hurtigt han er kommet i gang med spændende, udfordrende jobs samtidig med, at han er startet på CBS. Mikkel vil altid være velkommen til en snak hos mig. Næste gang vi ses, er det Mikkel, der besøger min ledergruppe og deler sine erfaringer med god ledelse i felten.

Et godt råd til veteraner … og alle andre

Karin Kramer Nielsen har et godt råd til veteranerne, som også var det, hun selv fulgte, da hun meldte sig som mentor i VELKOMMEN HJEM. 

– Se læring som en livslang opgave og investering i dit eget liv og tro på, at du har noget at bidrage med. For mit eget vedkommende har det været en stor fornøjelse at møde Mikkel – på grund af hans menneskelige kvaliteter – og fordi han har udvidet min horisont og givet mig indblik i, hvordan man under ekstreme forhold bedriver god ledelse baseret på tillid og effektivt teamwork, siger Karin Kramer Nielsen.

Fik hjælp til virkeligheden på den anden side af hegnet

For Mikkel har forløbet i VELKOMMEN HJEM og samarbejdet med Karin Kramer Nielsen været med til at styre og definere der, hvor han er i sit faglige liv i dag – og det er et godt sted. 

– VELKOMMEN HJEM har været en øjenåbner for, hvordan virkeligheden på den anden side af “hegnet” er, og hvordan andre med samme baggrund har klaret sig i den virkelighed. Forløbet har hjulpet mig med at indse, hvordan jeg gør mig selv synlig på arbejdsmarkedet, samt hvordan jeg skal begå mig. Jeg har stor respekt for alle bag VELKOMMEN HJEM! Tusind Tak, slutter Mikkel Bøtcher Sørensen

Vil du vide, hvordan andre veteraner har klaret sig igennem transitionen, så kan du læse mange flere gode historier på vores hjemmeside. Her kan du også se, hvordan du som veteran kommer med i et forløb: www.velkommenhjem.net

Den korte soldaterhistorie om veteran Mikkel Bøtcher Sørensen

2015-2020 Sergent i Opklaringsbataljonen på Bornholm. Her var han først gruppefører for værnepligtige (HBU), konstabelelever (HRU) og professionelle soldater i stående reaktionsstyrke (SRS) samt dernæst Næstkommanderende (NK/DEL) for en deling værnepligtige og til sidst for en deling SRS.

2020 Udsendt på NATO-missionen Resolute Support hold 13 i Kabul, Afghanistan. Mikkels opgave var her at lede en gruppe af 12 soldater på dels MFPT- og QRF-opgaver. På MFPT-opgaverne havde Mikkel ansvaret for at køre patrulje gennem Kabuls gader for at transportere adviserer frem til deres møder.

På QRF-opgaverne bestod Mikkels opgave i at støtte de øvrige internationale enheder, hvis de skulle komme i problemer, samt at støtte de afghanske sikkerhedsstyrker ved større hændelser.