Forsvarets uddannelser og træning er et suverænt afsæt for en senere civil karriere. 

Udgivet d. 18. december 2022 af Velkommen Hjem

Uddannelserne. Udsendelserne. Tjenesten. Samarbejdet. Kammeratskabet. Det hele giver tilsammen veteraner kompetencer og erfaringer, der stiller dem stærkt overfor kommende arbejdsgivere den dag, de eventuelt ønsker at gå civil. Problemet er bare, at det civile erhvervslivs spilleregler, muligheder og kultur er temmelig fremmed for soldater, fordi Forsvarslivet helt konkret er en anden verden. Den udfordring beskriver mentor Niels Holmberg, Vicebrandinspektør i CPH Lufthavn.

– Veteraner er internt uddannede og efteruddannelse foregår jo også internt. Derfor kan de ikke spejle sig i folk fra andre ”firmaer”, som vi andre kan gøre, da der jo kun findes den organisation, som de er ansat i, og det skaber helt naturligt usikkerhed. 

Da han blev mentor for veteran Randi Dalberg Christophersen, var det en af de udfordringer, som han skulle hjælpe hende igennem. I dag er Randi færdiguddannet Logistikøkonom og ansat hos BAC Corrosion Control som Project Manager og arbejdsmiljøleder. Læs den positive historie om, hvordan selv de sværeste barrierer kan overkommes, når fundamentet er i orden. Og når veteranen er indstillet på at udfordre sig selv.

Randi har været ansat i Forsvaret i 15 år med en udsendelse til Afghanistan i bagagen. Da hun tog beslutningen om at forlade Forsvaret, var det ikke på baggrund af utilfredshed med Forsvaret – men fordi hun fulgte en gammel plan.

– Det har altid været min plan, at når jeg fyldte 35 år og min kontrakt udløb, så skulle jeg forlade Forsvaret, fortæller Randi.  

Hun fik dog forlænget sin kontrakt i nogle måneder, da hun var i gang med sidste del af sin CU – så hun efterfølgende ville kunne færdiggøre sin uddannelse som logistikøkonom på et civilt studie.

– Det var egentlig svært at komme i gang med at studere, da man skulle forlade sine vante rammer. Men efter, at jeg havde være udsendt til Afghanistan, havde jeg besluttet mig for at jeg ville uddanne mig inden for logistik i Forsvaret. Jeg fik herefter mange kurser inden for logistik/SAP. Disse uddannelser kunne jeg få meritoverført til mine næste to civile uddannelser – og derfor varede de faktisk kun to gange 14 uger på to år, fortæller Randi, der i dag er færdiguddannet Logistikøkonom.

Soldatertiden er for livet

For Randi har årene i Forsvaret været forbundet med en masse positiv udvikling. Blandt andet har selvtilliden fået et løft, ligesom venskaber for livet er blevet etableret.

– Man udvikler sig hele tiden i Forsvaret – uanset om det handler om ens personlighed, eller om det er på viden. Man lærer at have mange bolde i luften samt at kunne tage beslutninger. Det handler også om selvtillid. Jeg kunne til tider have svært ved at tro på mig selv, også selv om det var noget, som jeg udmærket godt kunne. Men jeg har lært at tro på, at jeg godt kan det, som jeg sat mig for, siger Randi og tilføjer:

– De kolleger og venskaber, man har fået i Forsvaret, har også har været med til at forme mig til den, jeg er i dag. Det er nogle venskaber, som man har fået for resten af livet. Og noget man ikke vil have været foruden. Mine venner i Forsvaret har altid støttet og troet på mig.

”Min største udfordring er nok mig selv. Jeg har altid haft det svært i Folkeskolen, da jeg fik at vide, at jeg var dum, fordi jeg ikke kunne finde ud af dansk. Jeg blev erklæret ordblind som 30-årig. Det hjalp mig. Derefter begyndt jeg, at tro på, at jeg godt kunne få en højere uddannelse og stilling”.

Veteran Randi Dalberg Christophersen

Randi Dalberg Christophersen, veteran

Det føles godt at hjælpe veteranerne 1:1

Randi forlod Forsvaret, da hun var færdig med sin CU og hun gik i gang med sin civile uddannelse. Samtidig blev hun anbefalet at tage kontakt til VELKOMMEN HJEM for at få sparring og hjælp til sin transition. Hun kom med i et forløb, der starter med to dages kickoff, hvor veteranerne får indsigter og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer. Og de næste seks måneder guider, hjælper og støtter mentoren sin veteran i transitionen. Randi blev matchet med Niels Holmberg, der er Vicebrandinspektør i CPH Lufthavn og samtidig en af foreningens garvede mentorer. Han har indtil videre haft tre veteraner gennem et forløb – alle med positiv udgang. 

– Jeg har engageret mig i VELKOMMEN HJEM for at kunne bidrage 1:1 til nogle mennesker, som har været udsendt for Danmark i en god sags tjeneste. Og da CPH Lufthavn opfordrede mig til at stille op som mentor, var jeg slet ikke i tvivl, siger Niels Holmberg. 

Det er hans erfaring, at soldaterne tilegner sig mange kompetencer i Forsvaret, som både gør dem nemme at arbejde med for en mentor, og som erhvervslivet har brug for. 

– De militære kompetencer/styrker jeg oplever, der går igen – uanset rang eller antal udsendelser – er åbenhed overfor mig og mine input til deres fremtid. De er omstillingsparate og imødekommende, overholder aftaler og besidder sund fornuft, som de er åbne overfor at udfordre, når jeg har fremsat alternative ansøgningsmetoder, forklarer Niels Holmberg. 

Udfordrede sin egen forsigtighed og fik både respekt og job

Den åbenhed oplevede han i særdeleshed hos Randi, der som udgangspunkt gik til jobsøgningen med forsigtighed, men hun lyttede til Niels Holmberg og forlod sin comfort-zone.

– Jeg føler, at Randi havde 100 % tillid til mig. Jeg følte, at det var nødvendigt at udfordre Randi lidt undervejs i forløbet. Hun ville gerne efterleve mine forslag, og det var svært for hende, men hun gjorde det og bagefter kunne hun grine af det. Randi forvandlede forsigtighed til nærmest at udfordre sig selv, og det personlighedstræk har jeg super stor respekt for, siger Niels Holmberg, der forklarer videre, at Randi på på den baggrund fik tilbudt flere jobsamtaler. 

Det hele resulterede da også i, at Randi landede et ønskejob som BAC Corrosion Control som Project Manager og arbejdsmiljøleder. Og her er Randi fortsat med at udfordre sig selv, fortæller Niels Holmberg: 

– Jeg har været så heldig at have talt i telefon med Randi efter forløbet stoppede og hendes konstante udvikling i hendes job har overrasket mig. Hun udfordrer stadig sig selv på den gode måde.

Niels Holmberg, mentor

Bed trygt om hjælp. Det hjælper!

For Randi har forløbet i foreningen og sparringen med Niels Holmberg gjort en afgørende forskel for, hvor hun er i dag. 

– Det er superfedt at have en følelse af, at der er nogen, der er klar til at hjælpe en, hvis man har behov. Derudover har Niels helt konkret hjulpet mig med at læse mine ansøgninger igennem, at hjælpe mig med at få ringet til virksomhederne og at snakkede med mig op til mine eksaminer, når jeg var gået lidt i stå, fortæller Randi og tilføjer:

– Niels var der altid, når jeg ringede. Han var positiv og glad. Var god til også at tage en sludder for en sladder. Og selv om jeg ikke længere er i forløb med Niels som mentor, så ved jeg, at jeg altid kan ringe til ham, hvis jeg får behov for at snakke. 

Randi slutter af med et godt råd til sine kolleger i Forsvaret, hvis de en dag står overfor at tage springet til et civilt job: 

– Selv om det kan være rigtig svært at bede om hjælp, så tag den, når der er en mulighed som denne. Det er okay at bede om hjælp til at komme videre fra sine trygge og vante rammer!

Den korte soldaterhistorie om veteran Randi Dalberg Christophersen

  • 2007 Startede som værnepligtig hos Gardehusarregimentet hos hesteeskadronen i Slagelse.
  • 2009 Udsendt til Afghanistan i et halvt år på ISAF hold 7, hvor Randi kørte pansret mandskabsvogn – Piranha IIIC.   
  • 2009-2010 Stabskompagniet I Bataljon i vedligeholdelsessektion/forsyner.
  • 2011-2013 HRU II bataljon.
  • 2013-2015 Stabskompagniet II Bataljon i en lederfunktion.
  • 2015-2019 HRU I bataljon.
  • 2019-2020 Stabshjælper i logistiksektionen i I bataljon og læste på VUC.
  • 2020-2022 Tog uddannelsen som Logistikøkonom på Erhvervsakademiet.