Fra soldat på slagmark til selvstændig erhvervsdrivende
Udgivet d. 15. oktober 2017 af Velkommen Hjem
”VELKOMMEN HJEM er en fantastisk gave. Enhver der får muligheden for at deltage i deres forløb og få hjælp fra alle de mennesker, som stiller sig til rådighed med al deres viden, bør endelig tage imod.” Sådan siger krigsveteran Claus Foged Borggren, der efter mødet med VELKOMMEN HJEM nu for alvor er i gang med at etablere sin egen virksomhed på det civile arbejdsmarked – i tæt samarbejde sin mentor.
Claus Foged Borggreen har været udstationeret som soldat to gange i sin tid i Forsvaret. Han startede sin karriere i militæret i 2001 som værnepligtig ved Prinsens Livregiment. Efter mange måneders hård træning med blod, sved og tårer – og masser af glæder – skrev han kontrakt og blev udstationeret først i Kosovo i 2002, og igen i Irak i 2004. Men så var det også nok. Tilbage i Danmark startede Claus Foged Borggren i lære som anlægsgartner – men begyndte at have fysiske udfordringer . Han måtte indse, at han endnu engang, ville blive nødt til at finde en anden karriere,
Jeg har altid brugt meget tid foran en computer og tænkte, at det var noget, jeg kunne arbejde videre med. Jeg begyndte at producere produkt- og profilvideoer, herunder droneoptagelser, til virksomheder og samtidig med, at jeg fortsatte arbejdet som anlægsgartner, fortæller Claus Foged Borggren.
Drømmen om egen virksomhed
Da Claus Foged Borggren hørte om VELKOMMEN HJEM, vidste han således allerede, hvad vej han helst ville gå på det civile arbejdsmarked. Han ville starte sin egen virksomhed i videoproduktion. Men derfra og til at lykkes, er der alligevel et stykke vej. Samtidig var Claus Foged Borggren i tvivl om, hvordan han skulle oversætte sine kompetencer og erfaringer fra Forsvaret, til brugbare og forståelige værdier i forhold til det at starte sin egen videoproduktionsvirksomhed.
Igennem Velkommen Hjem har jeg fået en utrolig masse viden om, hvilke kompetencer, jeg har … som jeg faktisk ikke anede, at jeg havde. Og om hvordan de kan omskrives til det civile sprog, siger han.
Perfekt match med mentor
En afgørende vigtig del af det forløbet for soldaterveteraner i VELKOMMEN HJEM er mentorordningen. Her gør man meget ud af at matche mentor og veteran helt rigtigt i forhold til kompetencer, personlighed og faglige interesser. Reglen er, at jo bedre match, jo større bliver udbyttet for begge parter.
Min mentor er Henrik Andersen, der er tidligere direktør for E-boks og som har en lang, spændende erhvervskarriere bag sig. Han er en fantastisk mentor, som allerede har givet mig så meget. Henrik og jeg klikkede sammen fra første sekund og vi kan snakke om alt. Henrik har en stor viden om netop det at drive en virksomhed. At fremstille en forretningsplan, og det bare at springe ud i det i forhold til netværk. Han står til rådighed når som helst og næsten også hvor som helst. Vi bor i hver vores ende af landet så det er en kæmpe fordel, at han er så fleksibel, fortæller Claus Foged Borggren.
Oplevelsen af, at VELKOMMEN HJEM har lavet et godt og relevant match deles af mentor Henrik Andersen:
Vi mødtes første gang på UAS Drone Center i Odense Lufthavn – og skulle lige se hinanden lidt an. Vi drøftede Claus’ drøm om egen virksomhed, hvorefter jeg forsøgte nærmest at drukne ham i information og min egen måde at se tingene på. Jeg er blevet klogere – og nu har vi en model, som vi begge tror kan indfri drømmen om egen virksomhed. Oplevelsen er rigtig positiv. Først og fremmest har det været vigtigt for os begge at skabe et niveau af tillid – og at kommunikere på samme kanal. Vi kommer jo fra to forskellige verdener på det faglige felt. Jeg har den fordel at kunne se projektet i næsten neutralt lys. Fællesmængden af vores erfaring, indsigt og energi er det, der skaber resultatet, siger Henrik Andersen
De flittige også er de mest heldige …
Henrik Andersen har igennem sin erhvervskarriere fået en masse erfaringer omkring det at drive en virksomhed. Og han er slet ikke i tvivl om, at hans mentee har evner til at lykkes med sit projekt – blandt andet på baggrund af den uddannelse, som Claus Foged Borggren har fået i Forsvaret:
Jeg glæder mig over, at den indre ”kriger” hos Claus har masser af mod på at kæmpe for drømmen om at skabe sin levevej og virksomhed. Jeg er imponeret over hans eksekveringskraft, og han passer både job og familie og mange andre ting ved siden af. Det vidner om et godt fighter-hjerte. Og om en fortid, hvor det var missionens gennemførelse, der talte – det er der mange, der kan lære noget af. Jeg har en stærk tro på at ”de flittige også er de mest heldige” i denne verden…. og lige nu ser det ud til at passe fint, siger Henrik Andersen.
Mission (almost) completed!
Claus Foged Borggren søger sideløbende arbejde for at have en indtægt, og Henrik Andersen er i gang med at hjælpe Claus videre i et mere relevant job inden for videobranchen, indtil han kan leve af indtægten af sin videoproduktionsvirksomhed. Både mentor og mentee arbejder frem mod målet med stor optimisme.
Med Velkommen Hjem og min mentor i baghånden, har jeg en masse støtte. Der er en masse ting ved det projekt, som jeg er i gang med, der kræver en masse viden. Der er ting, som jeg ikke aner en fløjtende fis om – men der er jeg så heldig, at jeg kan hive fat i tasteturet eller gribe knoglen og få den viden, jeg mangler, fra min mentor. Det er utroligt vigtigt for mig at have den mulighed, siger soldaterveteranen.
Henrik Andersens støtte, hjælp og sparring er en vigtig faktor for, at Claus Foged Borggren faktisk lykkes med at kunne leve alene af sin egen virksomhed – og mentor mener, at de er på rette spor:
Vi er godt på vej. Vi har fået en idé om, hvilken type virksomhed, det skal være – og nu er vi i gang med de første kunder som Claus har overbevist om, at digitale billeder og videoproduktion skaber værdi for virksomhederne. Og hvis det hele skal ses lidt fra oven, så er Claus nu også certificeret erhvervsdronepilot – med egen Phantom-drone i baghaven, fortæller mentor Henrik Andersen.
VELKOMMEN HJEM skal have udarbejdet en film som appetizer for foreningen, og SELVFØLGELIG er Claus booket til denne opgave Den kan ses på hjemmesiden i november måned.