Gentagne afslag skærpede fokus, og det gav til sidst mod nok til at søge et drømmejob hos Mærsk.
Udgivet d. 1. oktober 2024 af Velkommen Hjem
Afslag på afslag blev veteran Frederik Holme klogere i de måneder, hvor han søgte forskellige civile jobs under sit forløb i VELKOMMEN HJEM. Her fik han hjælp og sparring fra mentor Sten Arendt Stoltze, der er tidligere Senior Vice President i Ørsted. CV’et blev strammet op og veteranen blev langsomt klogere på slutmålet. Jobsøgningen drejede sig langsomt over mod logistisk tungere stillinger og så tog det fart, og han landede stærkt og præcist et drømmejob hos Mærsk. Undervejs fandt Frederik blandt andet ud af, at det vigtigste for ham i et civilt job er, at han også her kan se en større mening med arbejdet, og at det gør en forskel.
– Jeg har altid tænkt på Mærsk som en uopnåelig virksomhed for mig uden egentligt at vide hvorfor. Måske fordi, den er så stor og velrenommeret, har jeg ikke engang turdet håbe på at blive ansat der. Men nu har jeg landet drømmejobbet som Operations Manager netop hos Mærsk. Her kan jeg stadig gå på arbejde og føle, at jeg gør en forskel, da afdelingen, hvor jeg skal være, er Aid & Relief, der beskæftiger sig med transport af nødhjælp, fortæller Frederik.
Mentor gik til stålet, heldigvis!
Den positive udvikling starter for Frederik, da han beslutter at søge hjælp i VELKOMMEN HJEM. Her kommer han med i et forløb, hvor han under det indledende kickoff bliver klædt godt på med indsigt i erhvervslivet og masser af viden – blandt andet om, hvordan netop hans militære kompetencer kan skabe værdi i en civil sammenhæng.
– VELKOMMEN HJEM motiverede mig til at give jobsøgningen fuld gas og præsenterede mig for nogle fantastiske redskaber til at undersøge mine prioriteter og værdier, fortæller Frederik.
Derefter starter veteranen i det individuelle mentorforløb, som alle deltagere i forløb får tilbudt, og her får han mentor Sten Arendt Stoltze som sin private rådgiver og sparringspartner gennem den følgende jobsøgningsperiode. Og det giver pote.
– Sten og jeg klingede godt fra start, og samtalerne gled nemt. Sten har været fantastisk pragmatisk og er gået til stålet i mine ansøgninger, hvor han har givet kommentarer som ”skriv noget mere om det”, ”omformuler det her til et eksempel” og ”slet det”. Derudover har Sten gennemgået jobopslagene og peget på områder, jeg skulle fokusere på. Vi har løbende revideret ansøgning og CV for at komme videre i processen, fortæller Frederik.
Søgte på kryds og tværs
Frederik startede i sit mentorforløb omkring nytår, men da han vidste, at han skulle på barsel fra april og et halvt år frem, og først ønskede et job derefter, så følte han, at der var god tid, og derfor kunne han tillade sig at øve sig i at ansøge vidt og bredt.
– Da Sten og jeg mødtes første gang, lagde vi en plan, der tilgodeså min barsel, og jeg havde ro på i starten. Jeg søgte alligevel en del stillinger for at afprøve min ansøgning og mit CV. De stillinger, jeg søgte, havde meget lidt til fælles. De var på tværs af brancher og i mange forskellige ledelseslag. Det eneste, jeg vidste, var, at jeg ville være leder, gerne i en grøn retning og så have lidt mere i lønposen, siger Frederik.
Sten har været god til at holde mig oppe trods mange afslag de sidste 7 måneder. Afslagene skyldtes nok, at jeg ikke var tydelig omkring mine værdier, prioriteter og kompetencer, hvilket løbende kom til overfladen gennem god sparring og ærlig feedback.
Veteran Frederik Holme
– Som tiden gik, blev jeg klogere på mig selv og på mine kompetencer, som jeg skulle forsøge at oversætte. Jobsøgningen begyndte at dreje sig over på logistisk tungere stillinger, og til slut tog det fart, og jeg blev tilbudt jobbet hos Mærsk. Jeg fandt ud af, at det vigtigste for mig er at se en større mening med arbejdet, og at følelsen af at gøre en forskel vægter højt. Havde det ikke været for min mentor og VELKOMMEN HJEM, havde jeg ikke haft modet til at søge jobbet hos Mærsk. Jeg havde nok heller ikke holdt ved så længe i jobsøgningen og jeg havde bestemt ikke fundet mine værdier eller været i stand til at omsætte mine kompetencer til det private arbejdsmarked.
Mine værdier skal ikke blot passe ind i en stilling, men skal afspejle, hvem jeg er. Det var vigtigt, at jeg landede et job, der passer til mig og ikke bare hvilket som helst job.
Veteran Frederik Holme
Flere søger ind, når der er en vej ud
Sten Arendt Stoltze er en af foreningens garvede mentorer, der har indtil flere vellykkede forløb med veteraner bag sig. Når han har valgt at bruge tid på at hjælpe netop i VELKOMMEN HJEM, så skyldes det blandt andet, at han ser det som en mulighed for at støtte op om Forsvaret og hjælpe dem med at tiltrække folk, fordi han sammen med resten af VELKOMMEN HJEM, står klar til at hjælpe soldaterne videre over i erhvervslivet, hvis de en dag ønsker det.
– Jeg synes, at VELKOMMEN HJEM er en vigtig sag. Hvis og når vi skal opprioritere forsvarsindsatsen, er det vigtigt, at de folk som ønsker at engagere sig også kan se en vej ud på den anden side. Ydermere er det sådan, at når du er helt ung, og ikke har stiftet familie, er du meget mere fleksibel, hvorimod du, når du har flere forpligtelser hjemme, kan have virkeligt svært ved at få ”enderne til at mødes” med udsendelser og øvelser. Og så er det vigtigt, at vi har VELKOMMEN HJEM til at hjælpe soldaterne videre, forklarer Sten Arendt Stoltze.
Hjælp til de civile koder
Frederik havde godt styr på sit CV, da han startede i forløb, ifølge mentoren. I stedet havde han brug for hjælp til oversættelse af især jobopslag og forberedelse til jobsamtaler i forhold til, hvad der ville blive forventet af ham.
– Jeg synes, at Frederik kom med rigtig meget godt til at starte på. Der var en række forslag, som jeg kunne komme med til hans ansøgninger og CV, men de var oftest mindre. Der, hvor jeg tænker, at jeg kunne hjælpe ham på en måde, så det gjorde en forskel, var i forhold til at tolke jobopslag. Og så var det også en forberedelse til jobsamtaler – det vil sige; hvad forventes, og hvad skal du være forberedt på, forklarer Jens Arendt Stoltze.
Det kræver ind imellem en snak og en ”oversættelse” af kompetencerne for at få arbejdet sig ind på præcis, hvad man er stærk inden for.
Mentor Sten Arendt Stoltze
En positiv oplevelse
Sten Arendt Stoltze oplevede Frederik som en veteran, der kom med en godt pakket rygsæk af kompetencer fra Forsvaret og med en stærk personlighed.
– De personlige kompetencer er jo endnu stærkere hos en veteran som Frederik. Han er driftssikker og kompetent og leverer også i modvind. Der er ingen tvivl om, at tiden i Forsvaret lægger op til at være pligtopfyldende både overfor arbejdspladsen, men også overfor en selv. Det gælder om at få det til at stå klart for den kommende arbejdsgiver, forklarer Sten Arendt Stoltze, der kalder Frederik for ”en positiv oplevelse”.
– Frederiks tilgang til det hele er, at han får tingene fikset, han er ”foran kurven” og afsøger hele tiden de næste udfordringer. Han er også en måske lidt anderledes kandidat med en lidt anderledes tilgang, som lige skulle finde den helt rigtige arbejdsplads, inden den klikkede. Gennem processen er der ingen tvivl om, at Frederiks mentale styrke har båret ham videre gennem de afslag, der var.
Han er en fantastisk positiv person, og man bliver glad af at tale med ham, slutter Sten Arendt Stoltze.
Af alle de jobs vi havde ”gennem hænderne” i processen, er jobbet hos Mærsk det, som jeg selv ser som det bedste match til Frederik, så det landede jo virkelig godt!
Mentor Sten Arendt Stoltze
Den korte soldaterhistorie om veteran Frederik Holme
- 2013 – Jeg startede som værnepligtig i Flyvevåbnet og kom direkte på Hærens Sergentskole. Herefter uddannede jeg værnepligtige og konstabelelever i Aalborg.
- 2016 – Jeg var på VUT-1, hvor jeg blev udnævnt til oversergent og ansat som faglærer på den afkortede sergentuddannelse i Aalborg.
- 2017 – Jeg indtrådte på Hærens Officersskole.
- 2019 – Jeg vendte tilbage til Trænregimentet i Aalborg, men startede som delingsfører på sergentskolen i Varde.
- 2020 – Jeg kom “rigtigt” tilbage til Aalborg, hvor jeg blev delingsfører for en forsynings- og transportdeling i Transportkompagniet.
- 2021 – Jeg fik mulighed for en 6-måneders udsendelse til Kuwait som næstkommanderende i det Nationale Støtteelement, som leverede logistisk støtte mellem Danmark og Irak.
- 2022 – Jeg startede som stabsofficer i Trænregimentets 1. Logistikbataljon i S3 (Stabsoperationer). Her bidrog jeg til uddannelsesplanlægningen af enheden, der skulle til Baltikum, samt deres transport fra Aalborg til Køge.
- Senere samme år fik jeg et job i Karup som Planner/Projektleder i Joint Movement and Transportation Organization, hvor jeg planlagde strategisk transport for flere af Forsvarets enheder, både på øvelser i udlandet og udsendelser. Denne stilling var min sidste i Forsvaret.
Frederik Holme har valgt at gå civil nu, fordi …
– Jeg har altid været klar over, at jeg ikke skulle blive i Forsvaret, men der har ikke været nogen fast tidsramme. Da jeg ramte 10 år i tjenesten, begyndte jeg seriøst at kigge efter noget andet. Tidligere havde jeg halvhjertet søgt enkelte stillinger uden for Forsvaret, men det var sporadisk og uden en klar retning.