Brug netværket! Der er mange jobs, der ikke bliver slået op.
Udgivet d. 20. august 2020 af Velkommen Hjem
– Det kan være, at du går til samtale på et job, og så viser der sig en anden mulighed. Vær åben for det! Husk, det er ikke kun virksomheden, der skal ønske at ansætte dig, du skal også ønske virksomheden og din kommende chef – sådan virkelig. At være bevidst om det giver en anden dynamik i kandidatens eget mind-set og i samtalerne med virksomheden, som jeg tror, gør det muligt at lande det rigtige job hurtigere.
Sådan lyder de gode råd fra mentor Britta Korre Stenholt, CEO i STARK Danmark. Med hendes hjælp og støtte lykkedes det veteran Daniel Mattheides efter elleve år i forsvaret og to udsendelser, at lande det rigtige job midt i en udfordrende tid med Corona-krise og lock-down.
Daniel Mattheides besluttede efter elleve år og to udsendelser at skifte spor rent arbejdsmæssigt for at gøre plads til at realisere drømmen om et familieliv.
– Jeg forlader Forsvaret, fordi jeg længe har haft et ønske om at skifte til en civil karriere. I bund og grund hænger det sammen med, at jeg har givet Forsvaret to udsendelser og gerne vil stifte familie – og det kræver en mere stabil hverdag for mit vedkommende. Mange af de opgaver man arbejder med i Forsvaret kræver, at man er væk hjemmefra i gennemsnit omkring 150 dage om året. Det er fantastisk, når man er sig selv, men som man bliver ældre, er der også en anden side, der trækker – og det er familien, forklarer han
Et one of a kind-match
Daniel hørte om VELKOMMEN HJEM igennem sit netværk og tog kontakt til foreningen under sin sidste udsendelse til Afghanistan. Da han kom hjem, startede han i forløbet og kom med på foreningens to-dages kickoff.
– Det startede med kick-off, hvor grundstenene blev lagt til et solidt fundament, man kan tage afsæt fra til den civile karriere. Her tænker jeg især på CV-udformning, fremtidens jobsamtaler, virksomheder, der pitchede muligheder og de udfordringer, som de mener veteraner kan bidrage med at løse til etablering og sparring i det netværk af ligesindede der deltog, fortæller Daniel.
Efter kickoff bliver alle veteraner i foreningens forløb matchet op med en mentor i forhold til kompetencer og faglige interesser. Formålet er at sikre det bedste udbytte for alle parter. Daniel blev matchet op med mentor Britta Korre Stenholt, der til daglig er CEO i STARK Danmark – et match, der hurtigt viste sig at være helt perfekt.
– Jeg har et fantastisk forhold til min mentor, som hele vejen har troet på mine evner, afsat tid på skæve tidspunkter til at gennemgå ansøgninger, give feedback på CV, gennemføre tests via sit netværk og aldrig har givet op. Hun har tvunget mig til at forholde mig til de store spørgsmål, der naturligvis kommer med et karriereskifte og været en uundværlig sparringspartner, fortæller Daniel Mattheides og tilføjer:
– Jeg vil især rose Britta for hendes entusiasme og dedikation i forbindelse med min udvikling, og for hendes ligefremhed, når hun har tilbagemeldt på ansøgninger på en høflig og bestemt måde – samt for at se mit potentiale.
Mentor Britta Korre Stenholt er fuldstændig enig med Daniel – samarbejdet har været i særklasse godt:
– Det har været et fantastisk samarbejde med Daniel, og det har været enormt positivt, at Daniel i dén grad har forstået at omsætte råd og opgaver til praksis! Det har været enormt motiverende og dejligt for mig, når Daniel har ringet tilbage og fortalt, hvordan en samtale eller lignende er gået. Daniel har delt meget ud af sig selv, og det har været et privilegium at lære ham at kende. Hvis jeg skulle ud på en ukendt mission, ville jeg være helt tryg, hvis Daniel havde planlagt den.
– Jeg synes, at det er en rigtig god sag at stille op som mentor, fordi veteranerne har virkelig taget en tørn for Danmark, og det giver rigtig god mening, at vi giver noget tilbage. Ledere fra Forsvaret har en helt særlig uddannelse og virkelig mange kompetencer, men de er ikke oversat til et sprog, som vi forstår i det civile erhvervsliv. Det har jeg som mentor mulighed for at bidrage til. Samtidig er det enormt spændende at møde mennesker med en anden baggrund og lære et andet menneske indgående at kende.
Britta Korre Stenholt, CEO i STARK
Veteran med styrke til at skære igennem
Der er en verden til forskel på Forsvaret og det civile erhvervsliv, hvis man ser det helt overordnet. Men ser man nærmere efter, så er de kvalifikationer, man får i Forsvaret meget ofte også de kvalifikationer, der efterspørges på det civile jobmarked. Når det gælder Daniel, fremhæver hans mentor indtil flere værdifulde kompetencer.
– De områder Daniel har arbejdet med, gør at han er ekstremt dygtig til at holde overblik over komplekse problemstillinger – og han gennemtænker alle scenarier og laver en plan b, c og d, hvis nu der skal afviges fra plan a. Daniel er et meget empatisk menneske, som er motiverende i sin ledelsesstil, men dog skærer igennem, når det er nødvendigt – og det gør han i en rigtig god balance.
Fra Forsvaret er Daniel vant til at arbejde med klare planer og klare beskeder – det kan have en tendens til at blive lidt sort-hvidt. I det civile erhvervsliv vil man ofte opleve, at man skal arbejde mere fleksibelt. Den forskel skal man lære, forklarer Britta Korre Stenholt.
Og det er netop her, mentor bliver relevant. Dels i arbejdet med at fortolke og forklare spillereglerne på det civile arbejdsmarked, dels for at hjælpe med at oversætte veteranernes kompetencer fra militæret til begreber, der giver mening i en civil kontekst. Det sikrer, at veteranen kommer ud af forløbet med en større forståelse for egne fordele og samtidig for, hvordan man agerer mest hensigtsmæssigt i en jobsøgningsproces. Det gælder også Daniel:
– Samarbejde i Forsvaret på tværs af værn og nationer er ofte en selvfølge, men kræver en forståelse for kultur og kommunikation og en masse tålmodighed samt motivation for, at det lykkes. Den evne tænker jeg i særdeleshed kan anvendes i mit civile liv. Derudover er evnen til at analysere en situation og bevare ro og overblik samt skabe et fælles mål, der skal nås for en enhed eller afdeling i det civile også noget, jeg er blevet klar over repræsenterer stor værdi for mange virksomheder, fortæller Daniel.
Holdt fanen højt trods lock-down
Gode råd er dyre, når man skal søge job i en tid, hvor hele landet er lukket ned, og nyhederne hver dag er fyldt med virksomhedernes røde tal og dårligt nyt om flere fyringer. Men Britta Korre Stenholt var med hele vejen og bakkede Daniel op i både at blive ved med at søge, men også at søge kritisk.
– Jeg er blevet lidt overrasket over, hvor meget jeg personligt blev involveret i bare at VILLE lykkes med missionen; at få Daniel ud i det civile arbejdsliv. Det har været en lang proces, hvor vi brugte en del i tid i starten på at lære hinanden at kende og afdække Daniels kompetencer og få udarbejdet CV – indtil her til sidst, hvor Daniel faktisk er lykkes med at komme til en del samtaler.
Jeg oplever, at Daniel er blevet mere bevidst om, hvad han kan og har fået sat ord på. En af de ting, jeg sagde til Daniel i processen var, at han skulle huske, at det ikke kun er virksomheden, der skal vælge ham. Han skal også være bevidst om at vælge virksomhed og chef!
Selvom Daniel også var påvirket af krisen, så lyttede han til sin mentor, holdt modet oppe og brugte sit netværk, så meget han kunne.
– Indrømmet, det har været/er en svær tid at søge jobs i, men de findes derude og netværket har været guld i denne tid. Tiden er blevet brugt på kaffemøder, ansøgning efter ansøgning og igen mere netværk. Sidstnævnte er især det, der har holdt humøret og modet oppe, at det netværk, man har opbygget, har kunnet bruges på så mange måder, fortæller soldaterveteranen.
Starter i job med masser af muligheder
Spørger man Daniel, hvilken forskel det har gjort for ham at være en del af VELKOMMEN HJEM, har det været skelsættende og har direkte resulteret i, at han nu skal starte i et job, der på alle måder er helt rigtigt.
– Det har været en fantastisk rejse, som er blevet støttet af min mentor. VELKOMMEN HJEM og Britta har åbnet op for en helt ny verden og har delt netværk og inspireret mig til at tage springet på en meget professionel måde. Jeg tror ikke, at jeg var landet så godt eller med så stor afklaring, hvis ikke jeg havde været med i VELKOMMEN HJEM. Den energi og motivation, der er blevet lagt i at få hjulpet veteraner ud i det civile erhvervsliv, kan jeg kun være taknemmelig for. Jeg starter op i stillingen som Proces Konsulent i Nuuday; en stilling med højt til loftet og hvor jeg i høj grad får mulighed for at anvende mine kompetencer fra Forsvaret, slutter Daniel Mattheides.
Den korte historie om soldaterveteran Daniel Mattheides
Daniel Mattheides er uddannet officer af linjen i 2013, og arbejdede derefter med logistik ved DANILOG, indtil det blev lukket i 2015. Derefter kom han videre i Trænregimentet i forskellige stillinger blandt andet som Forbindelsesofficer og Næstkommanderende. I 2016 blev Daniel Mattheides første gang udsendt til OIR-3 til Kuwait og i 2018-19 på RS-09 til Afghanistan – begge gange som Terminalofficer og ansvarlig for at få materiel og tropper fra hhv. Danmark til og fra missionen såvel som rundt imellem de forskellige lejre. Derudover fungerede han som næstkommanderende og chefens højre hånd og stedfortræder.