Vendte sit liv på hovedet, men landede solidt i en ny verden
Udgivet d. 26. marts 2024 af Velkommen Hjem
Når man har et åbent sind og er modtagelig for råd fra andre, kommer man langt. Når man samtidig er vedholdende og målrettet, kommer man endnu længere, mener mentor Lars Novrup fra TV 2. Veteran Kristy Mcmillen kunne det hele, og måske derfor er hun kommet langt på kort tid. Kristy er nemlig både flyttet fra den anden side af jorden til Danmark, og har samtidig forladt sin kendte verden i det australske forsvar til fordel for det danske erhvervsliv. Men det er gået rigtig godt – med hjælp gennem et forløb i VELKOMMEN HJEM, hvor Kristy fik sparring, netværk og opbakning fra hendes mentor Lars Novrup fra TV 2 og desuden fra Steffen Conradsen fra DFDS, der i dag er hendes chef, men også mentor i VELKOMMEN HJEM.
Kristy startede i det australske forsvar for 16 år siden, men da hun valgte at flytte til Danmark med sin danske mand, valgte hun samtidig at søge orlov. Dog forandrede ankomsten til Danmark og en veloverstået barsel hendes beslutning, og hun forlod det australske forsvar helt for at forsøge at skabe sig en karriere i det danske erhvervsliv. Men hvor starter man uden netværk i et fremmed land, hvor man ovenikøbet skal finde ud, hvad man overhovedet kan bruge sine militære uddannelser og erfaringer til. Det fandt Kristy dog ud af, da hun kom med i et forløb.
– At være en del af VELKOMMEN HJEM gjorde det meget lettere at integrere med det danske erhvervsliv, og jeg kan kraftigt anbefale foreningen til andre veteraner. Vigtigheden af netværk, kaffemøder, at skrive ansøgninger og igangsætte den direkte kontakt med mulige arbejdsgivere er nogle af de ting, som VELKOMMEN HJEM kan hjælpe med, og som er helt essentielle for at kunne navigere i det danske erhvervsliv, forklarer Kristy og tilføjer:
– Jeg vil dog også fremhæve, at man kun får det ud af processen med VELKOMMEN HJEM, som man putter ind i det, så det at investere tiden og indsatsen er vigtig og vil på sigt komme tilbage i form af et fremtidigt job.
VELKOMMEN HJEM har spillet en central rolle i mit skifte ved at facilitere netværksmuligheder i det danske erhvervsliv.
Veteran Kristy Mcmillen
Netværk og hjælp til oversættelse
Et forløb starter typisk med kickoff, og herefter bliver de deltagende veteraner matchet med en mentor. Kristy blev matchet med Lars Novrup, der er People & Culture direktør hos TV 2, og samtidig en af foreningens mange dygtige og engagerede mentorer, der stiller frivilligt op alene for at hjælpe.
– Min mentor, Lars, introducerede mig til sit netværk, gav mig vejledning og hjalp med opdatering af mit CV samt hjalp med kaffemøder. På den måde hjalp Lars med at styrke min selvtillid og troen på egne evner, som til sidst hjalp mig med at sikre et job hos DFDS som Health, Safety & Security Coordinator, fortæller Kristy og fortsætter:
– Lars Novrup har været essentiel for mit skifte med hans støtte og vejledning. Særligt var hans hjælp med at oversætte mine militære kompetencer til civilt sprog værdifuldt, ligesom hans villighed til at dele sit netværk med mig. Det var med til at udvide min horisont for fremtidige muligheder.
Man får noget igen som mentor
Lars Novrup, der før har været mentor i VELKOMMEN HJEM, har selv en fortid i Forsvaret og har derfor stået i samme situation som Kristy, hvor man skal tage springet fra det kendte til noget helt nyt. Og netop det er en af årsagerne til, at han har meldt sig som mentor af nu flere omgange.
– Jeg har noget erfaring, jeg kan bidrage med i processen. Derudover handler det også om at give lidt igen – altså investere tid og energi i at hjælpe andre. Og så giver det noget til mig personligt også – man lærer altid noget nyt, når man taler med andre mennesker, og der er altid noget at lære af deres historie og perspektiver, forklarer han.
Du kan komme langt med åbenhed og stamina
Det er ikke så ofte, at man får en mentee fra den anden side af jorden, og det gjorde da også processen med Kristy endnu mere interessant for Lars Novrup – udover, at han oplevede Kristy som yderst kompetent.
– Kristy har en super interessant baggrund. Derudover et helt utroligt gå-på-mod og en positiv tilgang. Hun havde jo lavet meget store transitioner i sit liv allerede. Ét er at flytte fra den anden side af verden til Danmark, men noget andet er at forfølge en drøm om en karriere i HR. Når man har et åbent sind og er modtagelig for råd fra andre, kommer man langt. Når man samtidig er vedholdende og målrettet kommer man endnu længere, mener Lars Novrup og fortæller videre om den forskel, som selve forløbet gjorde for Kristy:
– Mit bidrag er ikke det, som har gjort en forskel. Jeg har bidraget med mit netværk, så Kristy kunne få talt om sine karrieremæssige mål. Derudover har min opgave været at stille en masse spørgsmål og skabe et refleksionsrum mellem samtalerne. Jeg tænker, at det som for alvor gør en forskel i de her processer er, at man som mentee bliver mere afklaret med, hvad det rigtige for en er, når man skal ud på det civile arbejdsmarked.
Virkeligheden i en virksomhed er, at alt accelererer og omverdenen påvirker alt hele tiden. Det kræver evne til at håndtere uforudsigelighed og finde løsninger på problemstillinger hurtigt og effektivt. Og det er netop en af kernekompetencerne hos de veteraner jeg har mødt.
Mentor Lars Novrup
Endnu en motivator kom på banen
Undervejs i forløbet blev Kristy opmærksom på et job, som DFDS havde sendt til VELKOMMEN HJEM, og Kristy søgte stillingen. Der var tale om en midlertidig ansættelse og hun fik den, men efter 2 måneder i jobbet blev den ændret til en permanent stilling til Kristy – blandt andet fordi hun var så heldig at få Steffen Conradsen som chef, der er Global Director Health & Safety i DFDS.
– Vi ansatte Kristy i DFDS efter, at vi havde haft et jobopslag i VELKOMMEN HJEM- gruppen til en midlertidig position, som hurtigt skulle besættes, og der var Kristy en af dem, der reagerede. Dette var tilbage i oktober 2023. Efter Kristy havde været os i 2 måneder tilbød vi hende fastansættelse i DFDS, fortæller Steffen Conradsen og uddyber:
– Noget af det vigtigste for mig med hensyn til folk fra Forsvaret er en ”go-do”- mentalitet. Min erfaring er, at man får folk, der ikke er bange for at tage fat og få opgaverne løst. Kristy er et rigtig godt eksempel på dette. Ligeledes så er veteraner vant til, at opgaver ikke løses alene, men i fællesskab med andre, og at tilliden til hinanden er en helt essentiel parameter for, at det skal fungere. Den tillid tager længere tid at opbygge med folk, der ikke har været i Forsvaret.
Kristy har på kort tid etableret sig rigtig godt i DFDS, og er i stand til at agere fuldt ud på vegne af mig, når jeg er ude at rejse. Det er det, jeg syntes veteraner kan.
I det australske forsvar lærte jeg disciplin, modstandsdygtighed og en stærk arbejdsmentalitet. Disse kvaliteter har været uvurderlige både privat og arbejdsmæssigt.
Veteran Kristy Mcmillen
Fremtiden tegner lys
Kristy er ikke den eneste veteran, der fortæller om den store opbakning, de oplever fra erhvervslivet, når de rækker ud. For Kristy har det været helt afgørende for der, hvor hun er i dag og for hendes håb for fremtiden.
– Steffen har fungerer som min mentor og motivator i DFDS. Han har givet mig vejledning og læring inden for Health & Safety og har vist mig tillid til, at jeg kan løse de opgaver, der bliver stillet, på egen hånd. Dette har medvirket til, at jeg er vokset i rollen hos DFDS, og har lært at agere i en kommerciel international virksomhed. Steffen har også velvilligt delt sit netværk og givet mig muligheder for yderligere udvikling i min rolle hos DFDS, slutter Kristy.
Den korte soldaterhistorie om veteran Kristy Mcmillen
- 2008 Jeg blev en del af det australske forsvar, hvor jeg efter gennemførsel af hærens basisforløb gennemgik specialtræning som tandlægeassistent. Min første aktive rolle var ved 3rd Combat Support Battalion i Townsville. Senere var jeg også placeret på baser i Canberra og Brisbane. Jeg har været udsendt i aktive operationer og Border Protection på en afsides ø i Torresstrædet samt deltagelse i evakuering- og oprydning efter cyklonen Yasi.
- 2013/2014 Jeg har også været udsendt internationalt til Gallipoli i Tyrkiet som del af Anzac Day Service.
- 2015/2016 Udsendt til Afghanistan som mentor ved the Afghan National Army Officer Academy i Kabul, under Operation Resolute.
- 2018 Jeg tog orlov i forbindelse med, at jeg flyttede til Danmark med min ægtefælle.
- 2020 Efter barsel besluttede jeg, at der skulle ske noget andet i min karriere, og derfor forlod jeg det australske forsvar.
Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner
Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.