VELKOMMEN HJEM står på alle måder mit hjerte nær
Udgivet d. 19. juni 2020 af Velkommen Hjem
Hos Carlsberg har de lige siden I. C. Jacobsens tid haft en filosofi om at give tilbage til samfundet. Og netop veteraner fortjener en kæmpe ros og tak for deres indsats, mener Mads Junget Madsen, der er HR-direktør i Carlsberg Danmark. Han er samtidig en yderst aktiv og engageret underviser og mentor i VELKOMMEN HJEM. Hvorfor? Svaret kommer prompte: ”Det manglede det da bare”. Her fortæller han om sit arbejde i foreningen og giver opbakning til veteranerne i denne Corona-tid.
”Velkommen hjem og tak for indsatsen” er overskriften på det foredrag, som Mads Junget Madsen og hans partner holder for veteranerne i VELKOMMEN HJEM. Mads Junget Madsen har gennem flere år undervist i foreningen og har i rollen som mentor rådgivet og coachet
veteraner fra Forsvaret over i civile job. Den seneste til yderligere civil uddannelse, for at stå endnu stærkere på arbejdsmarkedet. Og som tidligere kaptajn af Reserven med to udsendelser i bagagen kender han den verden, som veteranerne kommer fra, og samtidig det erhvervsliv, de søger over i.
– Jeg føler selvfølgelig en speciel tilknytning til ”sagen” som veteran – og jeg kender derfor også militæret, ”korpsånden” og kompetencerne godt indefra. Men for mig drejer det her sig også om, at vi som samfund skal anvende vores ressourcer på bedst mulig måde. Jeg er overbevist om, at vi endnu ikke har fået knækket koden for at få sat vores veteraners glimrende kompetencer i spil hos de civile arbejdsgivere. Det er efter min mening et stort spild. Den kode skal vi sammen have knækket, siger Mads Junget Madsen.
Refleksion og oversættelse af kompetencer er det vigtigste
Et af de punkter, som Mads Junget Madsen altid sætter på agendaen, når han underviser, er oversættelsen af veteranernes militære kompetencer til civile. Han oplever, at det er den største udfordring for veteranerne, når de søger civilt arbejde.
– Det er super vigtigt, at vores veteraner får sat sig ned og reflekteret over, hvad de egentligt kan, og så får lidt hjælp med at oversætte dette til, hvad vi går og roder med på det civile arbejdsmarked. Jeg plejer at bruge eksemplet her: En dygtig forsyningsbefalingsmand fra Forsvaret, som har stor erfaring med at sikre at logistikken i form af lastbiler, ammunition, mad og så videre fungerer i en lejr i Afghanistan, vil jo meget vel vil kunne arbejde med at sikre fadølsanlæg, øl og sodavand på en stor musikfestival i Danmark. Opgaverne ligner tilnærmelsesvist hinanden, men vores veteraner skal kunne italesætte det konkret til en kommende arbejdsgiver, forklarer han.
– Mit bedste råd til veteranerne er generelt, at de hver især skal bruge tid på at klarlægge deres kompetencer og få dem ”oversat”. Med andre ord; har du lavet lektionsplaner og trænet en flok menige i eksempelvis overgang over vandløb, så har du nok en civil kompetence, der går på at planlægge og gennemføre uddannelse. Eller har du måske stået for planlægning og gennemførelse af en større øvelse eller skydning, så har du uden tvivl gode egenskaber inden for teoretisk og især praktisk projektledelse.
Det kræver jo stadig kun én god ansøgning at få et job
Under Corona-krisen er konkurrencen på jobmarkedet vokset markant. Og selv om mange veteraner har stor vilje og mental robusthed, hvad kan man så helt konkret gøre for at komme i spil til de jobs, der er at få. Det har Mads Junget Madsen et par gode bud på:
– I den kommende periode bliver der flere om de jobs, der er og der vil måske komme flere afslag på søgte stillinger. Men til veteranerne vil jeg sige; sørg for at hold fanen højt og hovedet koldt! Der skal jo kun én rigtig ansøgning og et interview til at få et job, og hvorfor ikke også i denne tid. Men ellers kan du jo overveje at udbygge dine kompetencer. Jeg har selv en fantastisk mentée lige nu, der udover en uddannelse i Forsvaret, også har en bachelorgrad. På grund af tiden og det aktuelle jobmarked har han valgt at søge ind på forskellige kandidatuddannelser og bruge et par år på at få dette med på CV’et. Det hænger sammen for ham, og jeg er sikker på, at han kommer ud med et fantastisk resultat.
Arbejdet i foreningen giver superenergi på kontoen
Når foreningen om kort tid igen afholder kickoff for den største flok veteraner nogensinde, så står Mads Junget Madsen på podiet igen-igen for at undervise, motivere og rådgive veteranerne. Det tager tid, og det kræver engagement, men han er ikke i tvivl om, at det er det hele værd.
– Jeg tænker, at der altid er tid til de rigtige ting, også i en travl hverdag. Personligt arbejder jeg selv meget med en filosofi om at søge at få så meget ind i livet som muligt, der ”giver energi på kontoen” – og få fjernet de ting, der dræner energi. Og de mange undervisningsforløb, som jeg har deltaget i i VELKOMMEN HJEM, har i den grad givet mig energi på kontoen – super energi, som jeg kan bruge som brændstof til resten af ugen, fortæller han og afslutter:
– Der er så mange fantastiske mennesker, jeg har væres så heldig at møde i VELKOMMEN HJEM-regi de seneste år. Tak, fordi jeg må være en del af rejsen!