Tidligere deltager i VELKOMMEN HJEM blev selv guld værd som mentor
Udgivet d. 9. februar 2023 af Velkommen Hjem
Veteran Brian Hyllested fik en mentor, der formåede at skabe et samtalerum, hvor der ikke eksisterede dumme eller for små spørgsmål. Og det blev guld værd. For selv om Brian allerede havde forladt Forsvaret efter 15 år og 3 udsendelser og var landet i et godt job som teknisk support i Novo Nordisk, så havde han behov for sparring om fremtiden og konkret hjælp til at lægge en plan for sin karrieres udvikling. Han opsøgte VELKOMMEN HJEM, og kom med i et forløb, hvor Søren Vingborg Kristensen der på daværende tidspunkt arbejdede i Netto, blev hans mentor.
Søren Vingborg Kristensen er også fra forsvaret og har selv tidligere været gennem et af foreningens forløb. Med sit indgående kendskab til både Forsvaret, transitionen og det civile arbejdsmarked kunne han give Brian lige præcis den hjælp, der var brug for. Læs historien om et ligesindet mentorskab, der har fået afgørende betydning for, hvor Brian er i dag– både som menneske og medarbejder.
– Jeg er er en person med stor appetit på eventyr og nye udfordinger. Jeg motiveres af en omskiftelig hverdag, hvor den ene dag sjældent ligner den anden. Jeg holder meget af at rejse og opleve verden, og det kombinerer jeg gerne med en af mine store passioner; at køre på motorcykel, fortæller Brian Hyllested.
En omskiftelig hverdag med masser af oplevelser og rejser fik han i den grad under sine 15 år i Forsvaret, hvor han blandt andet var udsendt med Søværnet til både Syrien, Libyen og en række andre arabiske lande. Men i efteråret 2020 besluttede Brian at søge væk fra Forsvaret og starte en civil karriere og blev i den forbindelse præsenteret for VELKOMMEN HJEM af en kollega.
– Jeg startede som deltager på kickoff som var en kæmpe ”AHA”-oplevelse. Jeg kan især fremhæve et par af de ting, jeg lærte:
- Kaffemøder er åbenbart en stor del af en ansøgningsproces – og ikke blot fordi nogen er kaffetørstige.
- Jeg fik afklaret, hvilke elementer mit fremtidige arbejdsliv uden for Forsvaret skal indeholde.
- Jeg har ikke ”bare gjort min pligt” – jeg har rent faktisk bidraget med en ekspertise, der er svær at finde andre steder.
- Jeg lærte, at der er masser af kompetencer, som er særligt styrket hos veteraner, der kan oversættes til civil – især struktur, punktlighed, integritet og korpsånd.
- Verden på den anden side af hegnet er ikke så frygtindgydende, som mange (inklusiv jeg selv) gik og frygtede.
– Jeg vil dog især fremhæve, at under kickoff fik jeg troen på, at mine kompetencer kan bruges civilt og jeg fik afklaret hvordan og fik sat retning på, hvordan mit fremtidige arbejdsliv skal se ud, siger Brian og tilføjer:
– I det hele taget hjalp kickoff mig til at lande på benene, så jeg efter at have rystet den første forskrækkelse af mig, kunne begynde at se i en bestemt retning.
Ønskede selv at gøre en forskel som mentor
Efter kickoff blev Brian matchet med en af foreningens engagerede og dygtige mentorer; Søren Vingborg Kristensen, der også selv tidligere har været gennem et af foreningens forløb. Da Søren Vingborg Kristensen selv forlod Forsvaret, fik han job som pilot i SAS. Men under pandemien blev han afskediget og kontaktede derfor VELKOMMEN HJEM for at få hjælp til sin videre karrierefærd. Forløbet resulterede dengang i et job som Distriktschef i Netto. Samtidig valgte han at melde sig som mentor i VELKOMMEN HJEM.
– Da jeg efter COVID-19 selv stod uden job, fik jeg selv stor hjælp af alle de mennesker, jeg mødte på min vej, herunder VELKOMMEN HJEM, hvor jeg havde det privilegium at få Per Schrøder fra DSB som min mentor. Jeg husker selv, hvor stor en støtte Per var for mig, og hvor meget det betød for mig. Jeg havde derfor et ønske om, at jeg gerne vil hjælpe en anden, hvis det en dag blev muligt. Da jeg så fik muligheden for at blive mentor, skulle jeg ikke tænke længe, forklarer Søren Vingborg Kristensen.
Insiderviden om styrker og kompetencer
Som soldat har Søren Vingborg Kristensen indgående kendskab til de styrker og kompetencer, som langt de fleste veteraner kommer du af Forsvaret med – og som han også oplevede hos Brian.
– Den analytiske og strukturerede tilgang til et job er helt sikkert blandt de kompetencer, som veteraner i min optik kommer med. Derudover gælder det naturlige i, at en soldat stiller til tiden og kommer forberedt. Det vigtigste er dog nok, at en soldat forstår vigtigheden af, at lykkes i flok – og kan understøtte både op, ned og til siden, siger Søren Vingborg Kristensen.
To adskilte verden skal mødes i veteranen
Som mentor i VELKOMMEN HJEM oplever han igen og igen, hvor vigtigt det er at kunne hjælpe veteranerne med at oversætte kulturen, spillereglerne og sproget i den civile verden.
– Jeg forstår godt, at det kan være svært at se sig et konkret sted i det civile, når man er i Forsvaret. Det kan være svært at forestille sig, hvordan de mange kompetencer, man opbygger, lige passer ind i en civil kontekst. Særligt når man sidder og læser jobannoncer, hvor sproget er et andet. Det kan være svært at ”oversætte” sine kompetencer til et civilt sprog og vide, hvad der konkret efterspørges af virksomheden. Det kan være svært for både veteranen, men også for virksomheden, når det er to adskilte verdener, der mødes. Netop derfor er VELKOMMEN HJEM så vigtig, siger Søren Vingborg Kristensen, og tilføjer:
– Jeg har haft den store fornøjelse at forsøge at hjælpe Brian med netop de nævnte forhold. Brians rolige fremtoning og evnen til at være en holdspiller med udvikling af holdet som fokuspunkt er klart nogle af Brians forcer.
Mødtes i øjenhøjde
Søren Vingborg Kristensen har selv oplevet, hvordan en god mentor kan gøre en verden til forskel gennem sparring, nærvær og konkrete værktøjer.
– Min egen tur igennem mange kaffemøder og en intensiv jobjagt har givet gode værktøjer til at inspirere Brian på hans vej mod at finde den helt rette vej for ham. Særligt det at komme i gang med kaffemøderne og Brians kontinuerlige arbejde med sit CV, har forhåbentligt inspireret Brian. Jeg tager en del med mig fra mødet med Brian, og jeg vil helt sikkert fremhæve Brian som den positive del af denne fortælling. Jeg vil også fortsat holde kontakten og følge Brian på hans spændende færd med både familieforøgelsen og karrieren, forklarer Søren Vingborg Kristensen.
Og spørger man Brian, så er han helt enig i, at Søren Vingborg Kristensen har gjort en verden til forskel for ham.
– Søren har hjulpet mig med at finde retning. Ikke fordi han decideret har vist mig vejen, men fordi, vi igennem ærlige og åbne samtaler har fået vendt nogle ting, der ellers kan være svære. Vi fik hurtigt skabt et samtalerum, hvor der ikke eksisterer dumme eller for små spørgsmål. Så vi har talt om alt fra drømme om fremtiden, ønsker om karriere til, hvordan laver du et CV, hvordan laver man kaffeaftaler etc. Jeg vil beskrive vores forhold som venskabeligt. Jeg nyder min mentors selskab og mange gange drejer vores samtaler sig om alt andet end karriere og job, men om alting og ingenting, siger Brain og fortsætter:
– Jeg vil rose min mentor for at være med til at skabe det samtalerum, der for mig har været nødvendigt og for at møde mig i øjenhøjde. Og samtidig har han helt konkret hjulpet mig med oversættelse af kompetencer til noget, der kan bruges i det civile arbejdsmarked. Med at udarbejde mit CV. Og med at besvare et hav af små spørgsmål. Mentorforløbet har i mit tilfælde været guld værd for min udvikling og mig som person.
En af de afgørende faktorer for, hvor jeg er i dag både som menneske og medarbejder, er det mentorforløb, som VELKOMMEN HJEM har faciliteret.
Veteran Brian Hyllested
Klar til næste kapitel
Igennem forløbet er Brian blevet klogere på sig selv, sine ambitioner og drømme og ikke mindst sin retning rent karrieremæssigt.
– Jeg er lige blevet valgt som AMR-medarbejder og er afklaret med min retning og ikke mindst job. Jeg har nu et færdigt CV og har fundet min rette hylde Jeg har fået afsluttet den akademiske lederuddannelse, jeg påbegyndte i Forsvaret. Jeg har styrket min evne til at networke, og med mit CV og nyligt afsluttede lederuddannelse i hånden er jeg klar til at returnere til jobbet og åbne næste kapitel, slutter Brian Hyllested.
Den korte soldaterhistorie om veteran Brian Hyllested
- 2005 Værnepligt i Gardehusarregiments Hesteeskadron
- 2007 Gik efter en periode i civil videre til Søværnet, hvor han startede som ufaglært på Gunnar Thorson og senere Olfert Fischer. Efter Olfert Fischer blev lagt op startede Brian som automatik teknikerlærling i Søværnet.
- 2013 Udlært som Våben- og radar-tekniker og startede derefter på Fregatten Peter Willemoes Herefter fulgte flere år med flere udsendelser:
- 2014 Udsendt: OPRECSYR på Fregatten Peter Willemoes, hvor enheden deltog i fjernelse af kemiske våben fra Syrien
- 2015 Udsendt: OPRECLIB på Fregatten ABSL, hvor enheden fjernede kemiske våben fra Libyen.
- 2017 Udsendt: OPERATION INHERENT RESOLVE på Fregatten Peter Willemoes, hvor enheden indgik i en Amerikansk Carrier Strike Group i kampen imod islamisk stat.
- 2018 Efter den sidste udsendelse kom Brian Hyllested på Sergentskole og blev Våbenteknisk BM på Fregatten IVER Huitfeldt, hvor han var med til at NATO-certificere enheden.
- 2019 Brian Hyllested startede på Gniben, hvor han som Oversergent skulle undervise i ledelse under kamp, FOST-konceptet og komplicere våben- og radarsystemer. For til sidst at dedikere mig til Projektet om, at implementere SM2-missiler i Søværnet.
PRIVAT
Brian Hyllested er født og opvokset Roskilde. Han bor sammen med sin kæreste, som han har to børn med.
Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb
Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere.
Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.