”Go-do” attituden fra Forsvaret og en tydelig, stærk personlighed gav resultater

Udgivet d. 29. januar 2021 af Velkommen Hjem

Efter 15 år i forsvaret og 4 udsendelser valgte Overkonstabel af første grad Rune Kejser at forlade Forsvaret for at tage en uddannelse og få et civilt job. Men det var sværere end forventet, og Rune måtte kæmpe med sin stolthed, før han tog kontakt til VELKOMMEN HJEM. Fra det øjeblik blev han ”blæst bagover” af det forrygende engagement og den store opbakning, som han følte fra hans – ikke bare én men – to forrygende mentorer fra Københavns Lufthavn. Det endte lykkeligt i et drømmejob som Customer Fullfilment Team Lead hos Salling Group.

– Jeg havde faktisk allerede besluttet, at jeg ville videre fra Forsvaret, da jeg kom hjem fra min udsendelse til Afghanistan med hold 16 ISAF. Jeg følte, at jeg sad fast i Forsvaret og at vi var vokset lidt fra hinanden, forklarer Rune Kejser og tilføjer

– Min vej i Forsvaret har altid ligget i det logistiske felt. Derfor føltes det også naturligt at vælge det som vejen til mit civile job. Så da jeg kom hjem fra min sidste udsendelse, havde jeg lagt en plan for, hvor min opsparede CU skulle bruges. Jeg ville underbygge min viden og erfaring fra Forsvaret med en uddannelse som Logistikøkonom. 

Under uddannelsen valgte Rune Kejser at tage job ved siden af hos en engrosvirksomhed som teamleder på deres lager. Dette var ifølge ham selv med til at sætte en tyk streg under, at det var rigtigt at forlade Forsvaret.

Rune Kejser, veteran

Gode råd var dyre, da jobbet skulle findes 

Efter gennemført uddannelse var Rune egentlig sikker på, at det ville være nemt at finde et civilt arbejde. Han havde jo allerede noget erhvervserfaring, så det burde ikke være svært. Men det var det! 

– Jeg fik sendt en masse ansøgninger ud, men fik meget lidt respons tilbage. Ud af de omkring 50 ansøgninger, jeg havde sendt, blev jeg kun indkaldt til to samtaler, hvor jeg skulle bruge meget energi på at oversætte min viden og erfaring fra Forsvaret. Gode råd var dyre og jeg kæmpede med min stolthed. Dog valgte jeg at sluge min stolthed og kontaktede en tidligere kollega, der havde været med i et forløb i VELKOMMEN HJEM. Han kunne fortælle mig mere om sine oplevelser derfra, og han fik mig til at indse, at jeg burde tage kontakt. Jeg kontaktede derfor foreningens leder, Helene Djursø, hvor jeg blotlagde, hvad for en situation, jeg stod i. Kort efter blev jeg tilbudt en plads på næste forløb i foreningen, fortæller han og fortsætter:

– Jeg havde set flere af mine tidligere kollegaer tage deres tur igennem VELKOMMEN HJEM og havde læst artikler om deres rejse, men jeg var skeptisk omkring det. Ser jeg tilbage i dag, kan jeg kun være irriteret over mig selv over ikke at tage kontakt før. Jeg skylder derfor en tak til min tidligere kollega for at snakke så varmt om sit forløb, siger Rune. 

Fik fra start en positiv ”hold da kæft”-følelse

VELKOMMEN HJEM arbejder for at føre veteraner og erhvervsliv tættere på hinanden ved helt konkret at hjælpe veteranerne godt videre i en civil karriere. Et forløb skydes altid i gang med to dages kickoff, 

– VELKOMMEN HJEM gav mig allerede noget før kickoff, fordi jeg blev inviteret til et netværksmøde med andre veteraner. Jeg tog hjem den aften efter mødet med en ”hold da kæft”-følelse. Disse mennesker giver den virkelig gas for at hjælpe. Den ånd og åbenhed, jeg mødte på netværksmødet, var utrolig. Jeg kunne næste ikke vente til kickoff. Det gav mig modet til allerede inden kickoff at springe ud i kaffeaftaler med mennesker, jeg slet ikke kendte, fortæller Rune og fortsætter:

– De to dage med kickoff var verdens-omvæltede for mig. Jeg blev mødt af erhvervsfolk, som kun gerne ville støtte op omkring os veteraner. De formåede at sætte ord på mange af de kompetencer, som vi soldater sidder med, men vi slet ikke er beviste om er kompetencer. Som jeg skrev til Helene Djursø efterfølgende ”Jeg er helt blæst bagover af kickoff”. De to dage gav mig selvtilliden tilbage og et kæmpe boost til at skulle bevæge mig fremad og søge videre. Jeg havde fået en masse nye værktøjer, og jeg havde fået bedre overblik og oversat mine kompetencer fra Forsvaret. 

Fik to mentorer – og dobbelt så mange gode råd

Rune blev først i forløbet matchet med en af foreningens mange dygtige mentorer fra Københavns Lufthavne, Bob Fagerholt, der også selv har en fortid i militæret. Men undervejs i mentorforløbet skiftede Bob Fagerholt arbejde til Salling Group. Derfor fik Rune en ny mentor – også fra Københavns Lufthavn og også med en militær baggrund – nemlig Jonas Mark, der til daglig arbejder som Head of Security Operations & Development.

– Jeg var jo så heldig at have to mentorer i mit forløb. Jeg startede med Bob Fagerholt kort tid inden kickoff faktisk, så vi nåede at have et enkelt møde op til. Bob og jeg er meget ens på mange punkter og har den samme tilgang. Jeg har kunnet se meget af mig selv i Bob, og det hjalp mig meget i starten. Vi brugte vores møder på at rette mit CV og snakke om hans erfaringer med at komme ud i det civile. Jeg fik også en kaffeaftale igennem hans netværk med en leder fra Nemlig.com. Den samtale førte senere til to jobtilbud. Bob trådte desværre ud af rammen som mentor, men jeg fik efterfølgende heldigvis Jonas Mark som mentor, fortæller Rune. 

De to mentorer har også begge en masse godt at sige om deres fælles mentée. Bob Fagerholt oplevede Rune, som meget lyttende, nærværende og ikke mindst parat til et skifte. 

– Rune var bare klar til, at der skulle ske et skifte. Han var lyttende og vi nåede faktisk kun få seancer, før mit jobskifte gjorde, at jeg måtte give Rune videre. Det er jo vigtigt, at man får oversat og ikke tager for givet at folk forstår. Væk med forkortelser – det er en arbejdsskade, som ikke duer ved ansøgninger. Vi sparrede en del om CV, ligesom han fik gode input med fra kickoff. Og så skal man ikke lave en crazy overflod af “jeg kan alt”, fordi jeg har været soldat – det syntes jeg ikke, jeg oplevede, men vi fra Forsvaret har en tendens til at tro, at vi kan, hvad som helst, fordi vi netop har været soldater. Det kan vi ikke, men vi er typisk klar til det uventede, er lærenemme og meget ærekær omkring opgaver, forklarer Bob Fagerholt og tilføjer:

– Vi fik havde også gode snakke om især, at man ikke skal være for snæver i sine ansøgninger, da det også et spørgsmål om at få erfaring ind fra den civile verden, hvor det at målrette ansøgninger og en samtale hist og pist er en del af modningsprocessen. Men idet jeg kendte hans baggrund (militært og ikke personligt) nåede vi at få ham ud til samtaler i mit netværk, men det hele endte jo med, at jeg selv ansatte ham efter mit jobskifte. Så det jo sjovt.

”Jeg ville ønske, at jeg havde haft samme mulighed, da jeg selv ”tog springet” fra Forsvaret ud på den anden side af hegnet. Det var en svær og til tider ensom proces, hvor jeg kunne have haft stor gavn af sparring med en, der selv har taget springet, som kender begge verdener og kan relatere til både faglige og personlige problemstillinger. Det prøver jeg at bringe i spil – og det er givende for mig på både et personligt og fagligt plan!”

Mentor Jonas Mark
Jonas Mark, mentor

Hvem er du?

Det er ikke alene vigtigt at kende sig selv og sine egne styrker og svagheder, når man søger job. Det er i lige så høj grad afgørende, at den afklaring og viden indgår i præsentationen af en selv. Derfor blev Rune også mødt med et af de sværeste spørgsmål til første møde med sin nye mentor, Jonas Mark.

– Under vores første møde spurgte Jonas, hvem jeg var. Da jeg så havde fortalt det, kiggede Jonas på mig og sagde ”at dette lyder måske hårdt, men du har stadig ikke fortalt mig, hvem du er”. Jeg havde kun fortalt om mine kompetencer og erfaringer, forklarer Rune og uddyber:

– Jonas fik mig til at se indad og stille spørgsmål til mig selv, som gjorde, at jeg måtte blotlægge mig selv mere i mit CV og mine jobsamtaler. Jonas har formået at rykke ved min egen indsigt og egen måde at fortælle om mig selv på – og det har kun givet pote. 

Jonas Mark oplever, at Rune har en lang række fordele og styrker, men at udfordringen var, at få Rune til at stå klarere frem med sin stærke personlighed. 

– Rune har en klassisk ”go-do”attitude og en direkte stil, som vi kender fra Forsvaret. Det kan være en kæmpe styrke – særligt med de solide kompetencer, som Rune har inden for det logistiske område. Kunsten er at balancere den direkte stil og fremhæve de stærke kompetencer i både jobsamtaler, kaffemøder osv., forklarer han og fortsætter: 

– Processen har været lidt kort og pudsig, da jeg måtte overtage for Runes tidligere mentor. Vi samlede op, der hvor de var nået til i processen og klarlagde hurtigt nogle konkrete mål, vi kunne sigte efter i forløbet. Den primære forskel har i min optik ligget i min meget personlige stil og feedback til Rune. Der er ingen tvivl om, at Rune er særdeles kompetent indenfor sit felt – det har i højere grad handlet om at få mennesket bag ved kompetencerne frem i lyset. Rune er en person, der træder direkte ind i folk – på den gode måde. Det har været meget givende at lære ham at kende.

Bob Fagerholt, mentor

Gode råd om jobsøgning

”Når først ”Forsvarssproget” er oversat til kompetencer, man kan forstå på den anden side af hegnet – så skal mennesket bag ved kompetencerne frem i lyset. Der findes masser af kompetente ansøgere – det er mennesket bagved, der er unikt og interessant og i sidste ende skiller sig ud.” Mentor Jonas Mark
”Vær måske lidt mere ydmyg. Vi (soldater) kan ikke alt, selv om vi tror det og ofte har følelsen af, at det er erhvervslivet, der ikke forstår os. Sådan er virkeligheden ikke helt. Udvid dit interesseområde, så du får lidt bredere erfaring i forhold til læsning af jobannoncer, Husk, det er dit ansvar, at modtageren forstår, hvad du kommer med. Overvej en civil uddannelse, hvis du fornemmer, at du skal ud af Forsvaret, hvis du altså har tid/overskud til dette. Det er et godt supplement til det, du kommer med, og noget alle forstår.”

Tidligere mentor Bob Fagerholt

Rune oplever, at hans to mentorer har været gode på hver deres måde, og han er taknemmelig for deres forskelige gode råd og sparring – og måden, de begge tog imod ham på. 

– Jeg har kun ros til dem begge. Bob for hans åbenhed, fordi det hjalp mig til at kunne spejle mig meget i ham. Jonas for hans måde at gøre tingene på og for at stille mig tunge og kritiske spørgsmål, som gjorde, at jeg tænkte over, hvordan jeg præsenterer mig selv, og hvad jeg fortæller om mig selv. Det gav ikke mening lige med det samme, men jeg må give ham ret i, at det virkelig giver god mening. 

Muren er brudt ned og vejen ligger åben

For stort set alle veteraner, der deltager i VELKOMMEN HJEM, så er forløbet afgørende positivt for deres videre vej ud i verden. Efterfølgende lander de fleste veteraner i det rigtige civile job. Andre vælger at tage en civil uddannelse som starten på deres karriere. Og enkelte erkender, at de trives bedst i Forsvaret og vender tilbage igen. For Rune førte forløbet direkte over i noget af et drømmejob på baggrund. 

– VELKOMMEN HJEM har været en kæmpe åbenbaring i forhold til at forstå, hvordan erhvervslivet fungerer. På kickoff fik jeg værktøjer og øjnene op for de muligheder, der er i de militære kompetencer, som vi ikke selv ser. Under mentorordningen efterfølgende får man lov til at udvikle sig. Det har det givet mig et kæmpe løft, og hvor jeg ellers havde rendt panden mod mure, blev jeg nu bedre stillet med værktøjer og en mentor i ryggen, så muren blev brudt ned, og jeg kunne komme videre. Det har blandt andet resulteret i, at jeg i dag er Customer Fullfilment TeamLead hos Salling Group i et helt nyt start-op projekt. Jeg sidder faktisk under min tidligere mentor Bob. Han havde set, hvem jeg var, og derfor kontaktede han mig noget tid efter, at han stoppede som mentor. Det førte til en samtale med to af hans kollegaer, som valgte at ansætte mig, slutter Rune Kejser. 

Den korte soldaterhistorie om veteran Rune Kejser

Rune Kejser startede i Forsvaret i 2006 på Vordingborg Kaserne som værnepligtig. Den oprindelige plan var at komme til kamptropperne og blive udsendt. Men en samtale med en oversergent fik Rune Kejser til at indse, at hans fremtid lå i logistikken og han fortsatte i det, der tidligere hed DANILOG.
I 2007 blev han udsendt til Irak på hold 9 som Depot medarbejder. Herefter fulgte flere internationale missoner lige fra Norge til Afghanistan på hold 8, hvor Rune Kejser blandt andet var med til at rykke depotet til Bastian og senere var ansvarlig for returgods på depotet på hold 12 og 16.