Sprang over hegnet – og så tilbage igen!

Udgivet d. 14. april 2019 af Velkommen Hjem

Ami Bundgaard Madsen ville noget andet end fortsætte sin karriere i Forsvaret. Derfor stoppede han og opsøgte VELKOMMEN HJEM. Det hjalp. Han blev afklaret! Han ville tilbage til Forsvaret. Det er på sin egen, og lidt omvendte, måde præcis, hvad foreningens arbejde handler om; at hjælpe soldaterveteranerne til en afklaring. Læs historien om soldaterveteranen, der med hjælp fra sin mentor, søgte tilbage over hegnet.

Ami Bundgaard Madsen blev indkaldt i 2007 og forlod Forsvaret igen umiddelbart efter aftjent værnepligt. Men han savnede kammeratskabet og udfordringerne, og søgte derfor tilbage i 2008 som konstabelelev ved artilleriregimentet. Kort efter blev han udsendt til Afghanistan som radarobservatør. Herefter fulgte en årrække, hvor Ami Bundgaard Madsen arbejdede ved forskellige regimenter i landet og samtidig uddannede sig til sergent. Herefter havde han et hold værnepligtige, og blev derefter instruktør ved føreruddannelsessektionen på Hærens Kamp- og Ildstøttecenter.

– Her var jeg 2 år, inden jeg kom til VUT-I og uddannede mig til oversergent. Jeg havde nu været i Forsvaret i 10 år og synes, at det var på tide at få lidt luftforandring og et nyt perspektiv på tingene. Jeg var også motiveret for at starte på en ny uddannelse og prøve kræfter med noget nyt. Derfor tog jeg på CU som skovarbejder, men under min praktik fandt jeg ud af, at det ikke lige var det, jeg skulle lave. Jeg var ikke bygget til at gå så meget alene, som man gør i det fag, fortæller Ami Bundgaard Madsen, og fortsætter;

– Jeg ville så gerne finde noget andet arbejde, og det var lige meget, om det var indenfor eller udenfor hegnet. Det skulle bare give mening for mig.

Ami Bundgaard Madsen, Veteran

Nåede kun mentors gode sparring

Ami Bundgaard Madsen valgte at stoppe sin CU og i stedet bruge tid på at undersøge sine muligheder. Det bragte ham i kontakt med VELKOMMEN HJEM, hvor han fik tildelt en mentor Jørn Fogh, der er Sales Excellence direktør i STARK

– Jørn Fogh har været fantastisk hele vejen igennem processen. Først mødtes vi for at afstemme forventningerne. Vi snakkede om, hvad der var vigtigt for os hver især, og hvordan han bedst kunne hjælpe mig. Vi startede med at nedbryde mit CV, hvorefter vi byggede det op igen, så det blev mere fyldestgørende, målrettet og meget mere forståeligt for civile at læse. Derefter lavede vi om på lay-out og fik sat et mere professionelt portrætfoto på. Jeg viste ham en jobansøgning, som jeg var interesseret i, og vi fik lavet en skarp ansøgning, som var kort og præcis, men hvor jeg stadig fik fortalt det vigtigste i forhold til jobbet, jeg søgte, fortæller Ami Bundgaard Madsen, der er mere end tilfreds med den sparring, han har fået fra sin mentor. En sparring, der ifølge soldaterveteranen har været afgørende for, hvor han står i dag.

– Jørn og jeg har haft et rigtigt godt samarbejde og vi har kommunikeret i et sprog, der for mig har været letforståeligt og meget håndgribeligt. Der er ingen tvivl om, at hvis jeg ikke havde fået den hjælp, var jeg nok ikke blevet kaldt til samtale til den stilling, jeg er endt med at have fået, mener Ami Bundgaard Madsen.

Jørn Fogh, Mentor

Den dybeste respekt for soldaterveteraner

Jørn Fogh har valgt at bruge tid som mentor i foreningen for at gøre gengæld overfor de mennesker, der som soldaterveteraner har ydet en ekstraordinær indsats for os alle.

– Jeg har før ageret mentor i forskellige relationer, men med muligheden for at bidrage som mentor for en veteran var mit motiv meget klar. Jeg har den dybeste respekt for de mænd og kvinder, som sætter livet på spil for, at vi andre kan leve trygt i hverdagen. Derfor har jeg set det som en pligt og et privilegie at kunne gøre noget til gengæld, siger Jørn Fogh.

Mentoren oplever, at erhvervslivet kan få gavn og glæde af mange af de militære kompetencer, som soldaterne tilegner sig i Forsvaret. Han fremhæver især tre områder:

–  Først og fremmest er der de menneskelige kompetencer og livserfaring som specielt en tidligere udsendt har med i bagagen. Som tidligere udsendt ses hverdagsproblemer i et andet perspektiv, og det kan give en ro og et overblik, som ofte er meget givende. Af de mere konkrete militære kompetencer er det tydeligt at ledelse, beslutningskompetencer, logistik forståelse og samarbejde generelt er kompetencer, der er indgroet og naturlige for en person i Forsvaret. Og sidst men ikke mindst er der evnen til at handle. Når en beslutning er truffet, og der er enighed om at udføre opgaven, er man i Forsvaret opdraget til at udføre opgaven, forklarer Jørn Fogh.

Undervurderede egne kompetencer

I forhold til Ami Bundgaard Madsen, mener Jørn Fogh, at han især har kunnet hjælpe ham med at blive afklaret i forhold til alt det, han faktisk har lært i Forsvaret. Og det er vigtigt, for det er kvaliteter og færdigheder, som Ami kan bruge til at definere en ny retning for sin karriere.

– Vores dialog har meget handlet om rekrutteringsprocessen, og om hvad der foregår på arbejdsgiversiden, så Ami kunne målrette sin indsats bedst muligt. Vi har desuden haft lange dialoger om Amis kompetencer, da Ami tik en vis grad har ”undervurderet” sin militæruddannelse og personlige kompetencer, fortæller Jørn Fogh.

To skridt frem og et tilbage … til drømmejobbet

Afklaringen førte ikke Ami Bundgaard Madsen over i en ny civil karriere, men i stedet tilbage til Forsvaret – dog i en helt ny stilling, der tegner godt for fremtiden.

– Jeg har valgt at gå tilbage til Forsvaret, for den stilling, jeg har fået, er faktisk den stilling, jeg har gået og ventet på. Jeg skal være leder af et uddannelseselement, hvor man kan være med til at sætte sit eget præg på udviklingen og ikke mindst i samarbejde med andre kompetente kolleger skabe rammen for god og interessant undervisning, siger Ami Bundgaard Madsen.

Og selv om historien ikke ender for Ami Bundgaard Madsen, som for størstedelen af de soldaterveteraner, der er med i VELKOMMEN HJEM – nemlig med et civilt job – så ender historien lige præcis der, hvor den skal for denne soldaterveteran. Ifølge ham selv også takket være hans deltagelse i foreningen.

– Det altafgørende for mig ved at have været med I VELKOMMMEN HJEM er, at jeg er blevet mere bevidst om, hvilke kompetencer, jeg indeholder og hvilke jeg vil sætte i spil i de forskellige situationer. Og så har det også bare været dejligt at snakke med nogen, der forstår og kender ens udfordringer, slutter Ami Bundgaard Madsen.