Mere Emil og mindre officer, tak!
Udgivet d. 22. oktober 2024 af Velkommen Hjem
For, det har høj prioritet at få hjælp til at oversætte kompetencerne fra Forsvaret til begreber, der giver mening i en civil kontekst for de fleste veteraner, der søger støtte til transitionen i VELKOMMEN HJEM. Og ofte overraskes veteranerne over, hvor kompatible og værdifulde deres kompetencer er i den nye sammenhæng. Veteran Emil Kirkegaard søgte også hjælp til oversættelse, men Emil har haft en karriere, før han startede i Søværnet og denne var ifølge hans mentor Theis Hartvigsen Larsen fra Demant mindst lige så vigtig at arbejde med:
Den militære fremstilling fyldte næsten det hele i Emils eget oplæg til ansøgning og CV, så det skulle vi have kogt ned, forklarer mentoren, der især lægger vægt på at stille spørgsmål, der skaber selvrefleksion og øve op til jobsamtalerne. Nu er Emil landet i et ønskejob som Business Development Manager hos Orifarm, hvor han både kan trække på sine unikke erfaringer fra Forsvaret og sin viden som uddannet cand.merc.
– Jeg hørte om VELKOMMEN HJEM fra et bekendt, som selv har stået i transitionen for år tilbage. Han gjorde mig opmærksom på mulighederne, fortæller Emil, der kom med på de to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter.
– Det var for mig meget udbytterigt. Især oplæggene fra tidligere veteraner, som delte deres erfaringer og satte ord på de udfordringer, som de selv havde oplevet i processen. Jeg oplevede en stor lyst fra de tidligere veteraner til at hjælpe deltagerne på kickoff videre i processen. Personligt var jeg i kontakt med flere oplægsholdere efterfølgende, som alle tog sig tid til at give gode råd, feedback på CV osv.
Mit bedste råd i transitionen er at være opsøgende og række ud til tidligere veteraner, som selv er gået en vej, man personligt finder interessant. Jeg er udelukkende blevet mødt med stort engagement og velvillighed til at hjælpe mig videre.
Veteran Emil Kirkegaard
Hvad kan jeg byde ind med?
Efter kickoff blev Emil matchet med en af foreningens erfarne mentorer, Theis Hartvigsen Larsen, der er Sales Director hos Demant.
– Jeg blev opfordret af en kollega på min arbejdsplads til at blive mentor i VELKOMMEN HJEM. Der blev afholdt et informationsmøde, hvor en veteran fortalte om de udfordringer, der er ved at skifte til en civil karriere. Det blev forklaret, hvordan det kan være svært at oversætte de militære kompetencer til et civilt sprog. På et senere møde fortalte en aktiv mentor om mentorrollen og hvordan han oplevede det som meget berigende at kunne hjælpe med sparring og inspiration. Og det viste sig at være rigtigt. Jeg var i begyndelsen spændt på, hvad jeg kunne bidrage, men efter at have haft flere forløb, så kan jeg se, hvad der er, som jeg bedst kan byde ind med, fortæller Theis Hartvigsen Larsen, der oplever, at det er på nogle specifikke områder, at han især kan hjælpe veteranerne.
– Jeg tror, at man som mentor kan bidrage mest ved at stille en hel masse spørgsmål og få kandidaten til at tænke og besvare ting, som de måske ikke selv har overvejet, eller er blevet spurgt om før. Det kan også være, at man ser en anden retning for kandidaten, som måske skal undersøges. Det sker jo ofte, at man kan sidde lidt fast, når først man er begyndt at kigge i en bestemt retning. Og så tror jeg, at det giver stor værdi for kandidaten bare det at have en fortrolig person, man kan tale frit med og få ærlig feedback. Man kan øve sig på samtalen og finde ud af hvordan man bedst fortæller sin egen historie.
CV skulle afspejle hele persons historie
Samarbejdet med Emil har, ifølge Theis Hartvigsen Larsen, været meget givende og mentoren oplevede, at Emil og han havde mange åbne og konstruktive, personlige samtaler. Men hele vejen igennem var det Emil selv, der drev udviklingen i processen.
– Emil har masser af drive og er en skarp profil med solide faglige- og personlige kompetencer. Han har drevet processen fuldstændig, være aggressiv på jobmuligheder og fast besluttet på at gennemføre denne proces, trods samtidig familieforøgelse. Noget af det, jeg blev opmærksom på efter de samtaler, Emil og jeg havde var, at den militære fremstilling fyldte næste det hele i ansøgning og CV. Det skulle vi have kogt ned. Emil har en masse værdifuld erfaring og uddannelse med fra tiden også før Forsvaret. Han er uddannet cand.merc. fra universitet. De elementer fik vi trukket frem og så bygget kompetencerne fra Forsvaret ovenpå. På den måde kunne vi fremstille Emils lederegenskaber og kommercielle kompetencer på en let genkendelig måde. Men i essensen så skulle vi have mere Emil og mindre officer, siger Theis Hartvigsen Larsen.
I Forsvaret lærer man basale klassiske kvaliteter som at være punktlig og velforberedt samt at kunne give og modtage en ordre. Man lærer at være agil og løse problemer i pludseligt opståede situationer.
Mentor Theis Hartvigsen Larsen, Demant
Spørgsmål satte gang i tankerne
Theis Hartvigsen Larsens erfaring fra sine tidligere mentorskaber kom Emil til gode fra første dag og mentorskabet er endt et fantastisk godt sted for Emil.
– Theis har især hjulpet mig med den personlige refleksion, der ligger i transitionen fra Forsvaret til det civile arbejdsmarked. Hvad interesserede mig? Hvad ville jeg? Alle disse helt basale spørgsmål, som kræver en stor portion selvrefleksion. Theis har også været god til at prikke lidt til mig, udfordre mig og dermed sætte gang i en masse tanker om mig selv, fremtiden, mål og drømme osv. Derudover har Theis været en stærk støtte, hvad angår jobsamtaler, rekrutteringsprocedurer m.m. han har desuden hjulpet mig med at konkretisere og oversætte mine militære kompetencer til civilt ”sprog”, samt at italesætte værdien af de unikke militære erfaringer og hvordan de kan overføres til en anden kontekst, fortæller Emil og opsummerer:
– Det er samlet set hjælpen fra min mentor, de mange gode snakke med andre veteraner – og med mine egne venner og bekendte – der har hjulpet mig på vej til en utrolig spændende stilling som Business Development Manager hos Orifarm. Her glæder jeg mig enormt til at kunne kombinere mine solide erfaringer fra Forsvaret med min cand.merc. fra universitetet.
De rammer, som VELKOMMEN HJEM tilbyder, har været en stor hjælp i processen fra Forsvaret til det civile arbejdsmarked. Personligt har jeg fået et stort udbytte, ved at række ud til de mange hjælpsomme oplægsholdere, der deltog på kickoff.
Veteran Emil Kirkegaard
Emil Kirkegaard om årsagen til transitionen
Jeg er utrolig glad og taknemmelig for min tid i Forsvaret og de mange unikke bekendtskaber, det har ført med sig. At jeg stopper i Forsvaret, er ikke et fravalg af Forsvaret, men et tilvalg af familielivet. Da jeg startede i Forsvaret, var jeg single og havde planer om at være i Forsvaret i en længere årrække. Men sidenhen mødte jeg min kæreste, og vi blev forældre i foråret 2024. De nye titler som forældre og cirka 180 rejsedage om året, harmonerede ikke med det familieliv vi ønskede, hvorfor jeg besluttede, at tiden var inde til et karriereskift.
Emil Kirkegaard om Forsvaret
Før jeg startede i Forsvaret, læste jeg på universitetet. Her kunne man være anonym, og man stod udelukkende til ansvar for sig selv. I Forsvaret bliver man konfronteret og bekendt med sine stærke og svage sider, hvilket kan være overvældende i starten, men det er ekstrem lærerigt og gavnligt for den personlige udvikling. Derudover er Forsvaret kendetegnet ved et særdeles praksisorienteret læringsmiljø, hvor der stilles høje krav til personlig udvikling og selvrefleksion. Det er et enormt privilegium og en unik ansvarsfølelse, der følger med at stå på broen af et krigsskib og være ansvarlig for skibet og besætningens sikkerhed.
Jeg vil også fremhæve de menneskelige og sociale egenskaber, som helt naturligt udvikles i Forsvaret. Det er nogle meget jordnære kompetencer, som har stor værdi resten af livet. Samarbejdsevner, tydelig kommunikation og empati har været nøgleord for mine oplevelser og udvikling i Forsvaret.
Den korte soldaterhistorie om veteran Emil Kirkegaard
2020 Startede på Søværnets Officersskole.
2023 Færdiguddannet officer. Blev derefter kommanderet til inspektionsfartøjet, Knud Rasmussen, som opererer i Arktis.
Ombord på Knud Rasmussen var Emil Kierkegaard daglig leder af broen og ansvarlig for at navigere skibet sikkert fra A til B.
Desuden var han skoleofficer med ansvar for uddannelse af taktiske kadetter fra Søværnets Officersskole.