Man skal have is i maven og tro på processen

Udgivet d. 31. januar 2025 af Velkommen Hjem

Tålmodighed skal der til, når man søger job. Det fandt Ken Collin ud af, da han valgte at starte en civil karriere efter omkring 15 år i Forsvaret. Umiddelbart gik han efter et job, hvor han kunne bruge sine undervisnings- og formidlingskompetencer fra Forsvaret, men fokus ændrede sig, da han kom med i et forløb i VELKOMMEN HJEM, hvor han fik Martin Zunda fra DSB som sin mentor. Her fik Ken en klarere forståelse af, hvordan han kunne anvende sin militære baggrund i en civil kontekst, og det åbnede nye døre. Og når Ken blev utålmodig eller ”livet” kom i vejen, så hjalp mentor med at opretholde motivationen. Her kan du læse historien om, at det både mentalt og praktisk kræver tid at omstille sig fra en verden til en anden, men tiden er givet godt ud i sidste ende. Ken er nu landet i et lederjob hos Siemens Gamesa. 

– En stor udfordring for mig var klart at få en virksomhed til at købe ind på, hvad netop jeg kan. I mit tilfælde har jeg ofte oplevet, at hvis man ikke er noget bestemt, der kan dokumenteres sort på hvidt, så er løbet kørt. Men der var VELKOMMEN HJEM og særligt min mentor gode til at læse mellem linjerne og derved bringe andre ting i spil, der kunne overbevise en virksomhed, forklarer Ken.

Lommelygte til at finde vej i Fog of War

Martin Zunda, Managing Director i DSB Service & Retail, og en af foreningens erfarne og dedikerede mentorer, læste mellem linjerne, og fandt hos Ken flere faglige kompetencer og personlige styrker, som han mener kan gøre sig positivt gældende på civil grund.

– Ken kommer både med gode lederegenskaber tillært i Forsvaret og også undervisnings- og formidlingskompetencer, som passer ind mange steder, da ledelse ofte handler om god kommunikation og formidling. Ken er også meget optaget af fodbold og har ageret som træner, som vi også i en eller anden udstrækning har trukket på, fortæller Martin Zunda, og fortsætter: 

– Jeg hjalp derfor Ken med at opdatere CV’et, forberede ansøgninger og i øvrigt øve interviews. Vi drøftede netværk mm og desuden alt indimellem. Der melder sig generelt bare mange spørgsmål i sådan en overgang, og her har man som mentor en vigtig rolle i at give sparring. Hvor mentee ofte oplever ”fog of war”, fordi det er ukendt territorium, man bevæger sig ud i, har man som mentor en lommelygte til at vise vej.

Ken Collin

På vej mod det perfekte CV

For Ken var hjælpen til hans CV og ansøgninger af stor værdi – og på den baggrund kunne han langsomt skærpe fokus og sætte ind med en endnu mere målrettet jobsøgning.

– Min mentor har været rigtig god til at hjælpe med formuleringer i forhold til ansøgning. Han har også givet nyttige links til andre hjemmesider, der giver gode tips og tricks til CV og ansøgning, men det er nu faktisk mest min mentor, jeg har lyttet til. Det eneste andet jeg har brugt aktivt udover hans hjælp, er ChatGPT. Det er en genial måde at skrive ansøgninger på, hvis man kan finde ud af at give den rigtige data og gerne så detaljeret som muligt. Det har været en KÆMPE hjælp for mig, fortæller Ken.

På baggrund af flere runder feedback fra mentor, er jeg kommet tættere og tættere på noget, der minder om det ”perfekte” CV og den ”perfekte” ansøgning.

Ken Collin

Martin Zunda, mentor

Kom nu, kom nu!

Et forløb i VELKOMMEN HJEM spænder typisk over 6 måneder plus/minus, for det tager tid at skrive et godt CV, definere det rigtige mål i forhold til branche, gøre ansøgningerne skarpe og ikke mindst at søge job og gå til samtaler. Men nemt er det ikke at tage en ting ad gangen, når man har truffet sin beslutning om at forlade en kendt verden til fordel for en ny karriere. For Ken var tålmodighed da også det allersværeste …

– Den altoverskyggende udfordring i selve processen har for mig været tålmodighed. Alt det, man får fra VELKOMMEN HJEM og sin mentor, skal nok give pote – man skal bare have lidt is i maven og tro på processen. Jeg havde på et tidspunkt 10 ansøgninger ude i æteren, fik afslag på 9, men den 10. var så den, der gav pote.

Et andet aspekt har også været ”livet”, hvor familie og arbejde har skullet prioriteres i en sådan grad, at jeg nogle gange måtte bryde aftaler med min mentor for at få tingene til at hænge sammen, forklarer Ken, der blev bakket op af Martin Zunda, som hjalp ham med alligevel at holde motivationen oppe. 

– Der sker altid ting i livet undervejs i et forløb, som også skal prioriteres. Vi arbejdede derfor med at udvikle strategier til at håndtere kravene og finde måder at opretholde motivationen på, forklarer Martin Zunda og fortsætter: 

– Ken har været hurtig til at tage tingene til sig og har brugt det konstruktivt i sin rejse mod et godt job. Jeg har set en markant forbedring i Kens selvtillid og evne til at kommunikere hans værdier og erfaringer. Han har nu en klarere forståelse af, hvordan han kan anvende sin militære baggrund i en civil kontekst, hvilket har åbnet nye døre for ham.

Skift af fokus åbnede nye døre

Mentors evne til at se sammenhængen mellem Kens kompetencer og derudfra skifte fokus i jobsøgningen, blev afgørende for Ken i forhold til der, hvor han er i dag.

– Jeg har igennem mit forløb spillet meget på mine undervisnings- og formidlingskompetencer, men det er det ledelsesmæssige, jeg har landet et nyt job i, hvilket har overrasket mig faktisk. Selv om jeg har brugt mange år som leder, og har en Akademi-uddannelse i Ledelse, så var jeg længe overbevist om, at jeg skulle lande et sted med fokus på undervisning eller formidling. Men jeg er nu blevet ansat hos Siemens Gamesa i Aalborg, hvor jeg skal agere Group Lead i deres Post Treatment-afdeling på nathold. Jeg fornemmede under ansættelsen, at min nye arbejdsgiver først og fremmest godt kunne lide mit menneskelige syn på ledelse og min pragmatiske tilgang til at løse opgaver, slutter Ken Collin. 

Den korte soldaterhistorie om Ken Collin

  • 2008 Startede som værnepligtig.
  • 2009 Udnævnt til sergent.
  • 2010-11 Gik civilt grundet besparelser.
  • 2012 Tilbage i Forsvaret og blev udnævnt til oversergent. Arbejdede derefter med uddannelse af værnepligtige og sergentelever.
  • 2015 Forsvarets Sanitetstjeneste. 
  • 2018 Var bl.a. på CU af 3 omgange.