Man kan lære meget om god ledelse i Forsvaret – ikke mindst gennem de dygtige chefer derinde

Udgivet d. 6. august 2023 af Velkommen Hjem

Et mentorskab slutter typisk efter seks måneder i VELKOMMEN HJEM, når veteranen er landet godt på civil grund. Men ikke for veteran Casper Christensen og hans mentor Søren Høgsberg, Executive Vice President i DPA Microphones. De har holdt kontakten de sidste 3 år, da Casper havde behov for en lidt længere transition, for at have sig selv med, i at lande en lederstilling i Novo Nordisk. Men for begge parter har det fortsat værdi at følge med på sidelinjen. Læs hele historien om det unikke mentorskab med ledelse som omdrejningspunkt for jobsøgningen.

– Jeg blev soldat for at være operativ, og det har jeg virkelig nydt. Gennem årene erfarede jeg, at jeg havde flair for at lede mennesker – et potentiale, som jeg har udviklet løbende gennem min militære karriere. Da min hustru og jeg fik vores første barn for fire år siden, måtte jeg indse, at jeg ikke kunne forene mine ambitioner som operativ fører med mine ambitioner som familiefar, forklarer Caper om årsagen til at han valgte at forlade det Forsvar, som han ellers var glad for at være en del af. 

– Min største bekymring var at prøve forene mine ambitioner og risikoen for at skuffe min enhed eller min familie. Samtidig havde jeg vanskeligt ved at skulle forlade familien ved udsendelse, og jeg havde slet ikke lyst til at “gemme” mig, så en af mine gode kollega skulle tage “min tur”.

Casper har været i Forsvaret i næsten 19 år og har desuden i den tid været udsendt 2 gange til henholdsvis Kosovo og Afghanistan. Det har selvfølgleig givet Casper en masse vigtige erfaringer, ligesom han undervejs har taget en række militære uddannelser. 

– Jeg har fået mange solide kompetencer og erfaringer gennem min karriere. Især ledelse af medarbejdere i organisationer centreret om operationelle opgaver, har jeg udviklet mig meget. Både formelt gennem uddannelser, men i lige så høj grad uformelt gennem dedikerede soldater og dygtige chefer og ledere, som jeg har kunnet spejle mig i, fortæller han.

Hvad vil jeg egentlig?

Da Casper valgte at forlade Forsvaret, kontaktede han VELKOMMEN HJEM og kom med i et forløb, hvor stort set alt det, han lærte og oplevede her, har gjort en positiv forskel for hans transition til det civile erhvervsliv. 

– Jeg tror ikke, at jeg havde landet mit nye job uden VELKOMMEN HJEM. Da jeg startede i forløbet, havde jeg været i Forsvaret i 16 år og min erfaring bestod i at søge én intern militær stilling og et job i REMA1000 tilbage i 1999. Jeg havde rigtig meget, der skulle indhentes. Forløbet har givet mig forståelsen for jobmarkedet anno 2023, at læse et stillingsopslag, at beskrive mine kompetencer, værdien af mit netværk, at gå til kaffemøder og jobsamtaler. Jeg har lært ansættelsesprocessen at kende og hvordan jeg agerer i processen, forklarer Casper og fortsætter:

– Under kickoff arbejdede vi med tre punkter; Hvem er jeg, hvad kan jeg og hvad vil jeg. De første to punkter havde jeg relativt nemt ved at afdække, men hvad ville jeg egentligt? Det var vanskeligt at identificere. Jeg stod med oplevelsen af at have et 180 graders view i bredden og med en dybde på flere kilometer, og i det view var der så mange muligheder. Senere gav min mentor Søren mig den opgave at beskrive, hvad ledelse betød for mig på en A4-side. Her blev jeg afklaret med, at jeg ønskede at lede mennesker i organisationer. Dét, sammenholdt med et utroligt stærkt netværk, har været afgørende for min nye situation, fortæller Casper. 

Hvis jeg skal anbefale VELKOMMEN HJEM til andre soldaterveteraner, ville jeg især fremhæve kickoff, hvor ens værdier, kompetencer og ambitioner bliver klarlagt.Og så selvfølgelig det helt unikke i at blive teamet op med en mentor med omfattende erfaring som leder på det civile arbejdsmarked. 

Veteran Casper Christensen

Casper Christensen, veteran

Vi kan lære noget af amerikanerne 

Casper blev matchet med en af foreningens dygtige mentorer – Søren Høgsberg, der til daglig arbejder som Executive Vice President i DBA Microphones. Han har valgt at være mentor i netop VELKOMMEN HJEM af to vigtige årsager.

– Jeg rejser jævnligt i USA og har ofte bemærket den respekt og opmærksomhed, der gives til ansatte i det amerikanske forsvar. Det kan vi lære noget af i Danmark, og derfor var det naturligt for mig at støtte op om en god sag. Desuden ser jeg det som en mulighed for at lære noget af og hjælpe et andet menneske, som samtidig kommer fra en anden baggrund, uddannelse og professionel karriere, siger Søren Høgsberg.

Der venter en stor fremtid i det civile

Søren Høgsberg mener, at det kan være svært for veteraner at gå fra en militærkarriere til en civil, fordi de to verdener er så forskellige.

– Der er stor forskel på en militærkarriere og en karriere i det civile arbejdsliv. Når man, som Casper, har været i Forsvaret, siden han var en helt ung mand, vil der helt naturligt mangle noget viden og nogle kompetencer om, hvordan en civil arbejdsplads fungerer. Det kan derfor været svært at komme i gang med processen, fortæller Søren, der dog samtidig oplevede, at Casper havde så mange kvalifikationer og personlige fordele, at det ikke i hans tilfælde ikke var helt så svært endda.

– Det har givet Casper en fordel i hans transition og jobsøgningen, at han har en vindende personlighed, et stort drive, god selvindsigt og er god til at kommunikere. Samtidig har Casper appetit på at lære og har fokus på at udvikle sig i en civil karriere. Han bliver en attraktiv profil i det civile, bare vent og se, siger Sørens Høgsberg.

Søren Høgsberg, mentor

Stilede højt fra start – men blev klogere

Som mentor ved man i sagens natur mere end mentée, og der er ting, man på forhånd kan fraråde, men det er en balance, for det er også vigtigt at give plads til at, mentéen gør egne erfaringer. Og den plads fik Casper …

– Jeg oplever, at vi har en meget ærlig og straight forward sparring og kommunikation, siger Casper og forklarer: 

– Søren har haft modet til at udfordre mig gennem processen, men har også altid bakket mig op. Den første stilling jeg søgte, var en Senior Consultant Manager i People and Organisation hos Danske Bank med direkte reference til SVP. Jeg havde læst indholdet i bullet-form og synes, at der var sammenfald med flere af mine kompetencer uden at ane, hvad en senior manager eller SVP var. Søren beskrev, at det måske var lidt højt sat, men jeg selvfølgelig skulle prøve det af. Jeg kontaktede SVP for at høre mere om stillingen, som meget diplomatisk og anerkendende beskrev, at jeg på ingen måde var kvalificeret. Det vidste Søren nok godt inden, men det er et meget godt eksempel på, hvordan Søren har bakket mig op og samtidig har ladet mig få erfaringer, som vi har evalueret efterfølgende, siger Casper og nævner flere andre konkrete ting, som Søren Høgsberg også har bidraget med.

– Søren har hjulpet med mange ting gennem årene. Den første periode hjalp han mig med at udvikle et skarpt CV og LinkedIn-profil. Senere har vi haft meget sparring om ansættelsesprocessen, herunder sparring mellem de forskelle interviews, hvor Søren virkelig har bidraget med sin erfaring, som jeg har anvendt i min forberedelse til samtalerne. Søren har været støttende hele vejen og altid været til rådighed. Lige meget om Søren har været på ferie, arbejdet, holdt frokostpause eller skulle hente børn har Søren afsat tid til vores sparring. Det oplever jeg som en meget stor opbakning og et meget stærkt commitment fra Søren, fortæller Casper. 

Glæde på begge sider af bordet

For både Søren Høgsberg og Casper Christensen var det et godt forløb, der ikke sluttede efter de 6 måneder i regi af VELKOMMEN HJEM, men som er fortsat i årene efter til glæde for begge parter.

– For mig har den bedste og mest positive som mentor for Casper været at lære ham at kende. Og samtidig fortsat at høre hans mange overvejelser i en proces, der nu har strakt sig over flere år, siger Søren Høgsberg.

 Helt konkret for Casper har forløbet resulteret i, at han er kommet på rette hylde i den helt rigtige virksomhed.

– I dag er jeg manager for et team på 26 medarbejdere hos Novo Nordisk i en afdeling, som er centralt placeret i udviklingskæden. Jobbet er et rigtig godt match med mine kompetencer og erfaringer. Der er gode udviklingsmuligheder, og jeg oplever et stort sammenfald mellem mine personlige værdier og Novo Nordisk værdisæt. Jeg tror ikke, at matchet havde været så godt uden Søren Høgsberg og VELKOMMEN HJEM, slutter Casper Christensen.

Den korte soldaterhistorie om veteran Casper Christensen

  • 2004-2005 Værnepligtig og konstabelelev
  • 2005 Udsendt til Kosovo
  • 2006 Udsendt til Afghanistan
  • 2010 Grundlæggende Sergentuddannelse og Løjtnantskolen. 
  • 2011 Delingsfører i Hærens Basisuddannelse, Gardehusarregimentet
  • 2011-2014 Hærens Officersskole
  • 2014-2017 Delingsfører i Hærens Stående Reaktionsstyrke, Gardehusarregimentet
  • 2017-2018 Kursusleder, Hærens fører- og uddannelsessektion
  • 2018 Operationsofficer, Gardehusarregimentet
  • 2018-2020 Taktiklærer, Hærens officersskole
  • 2020-2023 Kompagnichef, Gardehusarregimentet

Privat
Casper Christensen er opvokset nord for Slagelse med sine forældre og to brødre. Han har boet 13 år i København og bor i dag i Køge med sin hustru Katrine og deres børn, Frederik og Laura på hhv. 4 og 2 år