Mødte sit livs kærlighed, forlod Forsvaret og landede drømmejobbet

Udgivet d. 4. december 2020 af Velkommen Hjem

Det lyder som et eventyr, men vejen til drømmejobbet har også været lang og fuld af bump af tvivl og selvransagelse. Efter 9 år i Forsvaret og 3 udsendelser lykkedes det soldaterveteran Nikolaj Krag-Jensen at lande sit absolutte drømmejob – ovenikøbet 10-15 år før, han selv troede, det ville være muligt. Ifølge veteranen selv var det ikke sket uden den hjælp og sparring, han fik i VELKOMMEN HJEM og fra en af foreningens fantastiske mentorer, Stephen Becker.

Nikolaj Krag-Jensen mødte sit livs kærlighed, imens han stod midt i sin karriere i Forsvaret. Han havde to allerede to udsendelser til Afghanistan bag sig og planer fremadrettet om at uddanne sig til Frømand. 

– Min kæreste og jeg blev enige om, at jeg skulle give både Frømandskorpset og Forsvaret et skud. Men jeg kunne mærke, at dette ikke var den rigtige beslutning og valgte at sætte min militære karriere på hold en tid. Da jeg kom tilbage til Forsvaret, var det ikke planen, at det skulle være som fuld operationel. Jeg blev gift og året efter blev jeg far til min søn og lige efter udsendt til Litauen i 3,5 uger. Her besluttede jeg mig endeligt for, at jeg ikke at skulle være operationel mere. Og da jeg blev varslet IRAK året efter, søgte jeg for alvor væk fra Forsvaret. Jeg mødte min tidligere oversergent i fitnesscenteret SATS Herlev. Her var han ansat, men han skulle videre til politiet. Så jeg søgte hans stilling i SATS, fortæller Nikolaj.

Nikolaj fik jobbet som manager i den lokale SATS, og var egentlig godt tilfreds, men følte også samtidig, at han gerne ville noget mere. Spørgsmålet var bare hvordan. 

– Jeg fandt ud af, at jeg aldrig havde “lært” det civile sprog og hvordan tingene fungerede, da jeg gik fra Forsvaret til SATS. Jeg sad fast, og ønskede en videreudvikling af mig som person. Om det var i SATS eller uden for vidste jeg ikke, forklarer Nikolaj og fortsætter: 

– Jeg hørte om VELKOMMEN HJEM og deres arbejde med at hjælpe veteraner videre i en civil karriere. Jeg søgte og var så privilegeret at få en plads. VELKOMMEN hjem har betydet alt, især i tiden med corona-krisen. Igennem mit forløb i foreningen fik jeg troen på, at det nok skulle gå. Jeg har været mange steder tankemæssigt med job. Men jeg har haft en stålfast mentor, som blev ved, også selv om processen faktisk varede 14 mdr. i alt.

Nikolaj Krag-Jensen, veteran

Gode råd til veteraner i denne tid med øget konkurrence på jobmarkedet

”Se, lyt og lær. Være ydmyg, men samtidig bevidst om dit værd. Hav det lange sigte på, vær klar til at starte på et lavere niveau end det, du kommer fra – du skal være klar til at være rekrut igen for at lære i nye rammer og i en ny kontekst. Din ledelseserfaring kan ingen tage fra dig, og den skal nok komme i spil, efterhånden som du får fodfæste på din nye arbejdsplads. Vær nysgerrig. Og lær at forstå og acceptere, at i den civile verden handler det mere om individet og mindre om gruppen og fællesskabet. Vær tålmodig, spørg om hjælp og sparring. Og husk, at du er en yderst attraktiv arbejdskraft. Det skal nok gå.”

– Stephen Becker, Sales Manager, KAM/Private hos Jobindex A/S

Blev fastholdt i sin beslutning, trods coronakrise

VELKOMMEN HJEM arbejder for at føre veteraner og erhvervsliv tættere på hinanden – og hjælpe veteranerne godt videre i en civil karriere. Det sker blandt andet gennem mentorskaber, hvor mentor hjælper en veteran til en afklaring omkring mulighederne og oftest videre over i et godt civilt job. Veteranen og mentoren matches i forhold til kompetencer og faglig interesse for at sikre det bedste udbytte for begge parter. Nikolaj fik en af foreningens dygtige mentorer Stephen Becker, der arbejder som Sales Manager hos Jobindex. Et match, der igennem hele forløbet har været til stor glæde for begge parter – selvfølgelig især for Nikolaj, der fandt den støtte og sparring, han søgte – og mere til. 

Stephen Becker, mentor

– Stephen Becker er den mest fantastiske person. Han er en person, som kommer ind under huden på én. Han er ikke bare kompetent, men har fingeren på pulsen og kendte til mine udfordringer. Udover at være coach og salgschef i Jobindex, har han en fantastisk evne til at kunne få mig ned på jorden og holde fokus på opgaven. Det havde jeg behov for – især her under coronakrisen, hvor jeg har været lidt rundt omkring, rent tankemæssigt, i forhold til job. Han gav mig troen på, at det nok skulle gå, forklarer Nikolaj, og tilføjer:

– Jeg har haft en stålfast mentor, som blev ved uanset, at processen kom til at vare 14 måneder i alt. 
På den anden side af bordet sidder Stephen Becker med den samme gode oplevelse af forløbet med Nikolaj. 

– Forløbet med Nikolaj har været en absolut fornøjelse. Vi har begge lagt mange timer i processen og det har resulteret i et tæt forløb med både op- og nedture. Som mentor og coach er det vigtigt, at du tager din mentee alvorligt, at du vitterlig prøver at forstå og giver dig tid til at lære ham eller hende at kende, og at du holder fast. Nikolaj har heldigvis været meget åben og nysgerrig, hvilket har gjort processen til rigtig god fra start til slut, siger Stephen Becker.

”Som tidligere officer i Den Kongelige Livgarde og kommende ud af en militærfamilie var det naturligt for mig at engagere mig i VELKOMMEN HJEM. Foreningen har et meget klart og enkelt formål; vi kan og bør gøre en forskel for dem, der har gjort en forskel for os. Jeg bliver til stadighed imponeret af den ihærdighed, som VELKOMMEN HJEM, med Helene Djursø i spidsen, ligger for dagen, og jeg er stolt af at være en del af en forening med så stor berøringsflade og positiv indvirkning på så mange mennesker.”

– Stephen Becker, Sales Manager, KAM/Private hos Jobindex A/S

Veteraner kan meget mere end de selv går rundt og tror

Mentorerne i VELKOMMEN HJEM er adspurgt meget enige om at der er en række fællestræk, der kendetegner veteranerne. En af dem er ydmyghed. Det fleste oplever det som værende en stor, menneskelig kvalitet – men det kan også være en hæmsko. 

– Nikolaj er jo formet i Forsvaret og det slog mig i jobsøgningen, hvor disciplineret og målrettet, han har ageret. Han har, ligesom langt de fleste kandidater i VELKOMMEN HJEM, til gengæld også været meget ydmyg om sine egne kapabiliteter og evner, hvilket selvfølgelig har været et fokusområde i vores samarbejde. For det er fælles for alle dem, vi har igennem forløb, at de kan meget mere, end de selv tror, fortæller Stephen Becker.

Han SKREG ind i røret …

Selv om alle de 14 måneder, som mentorskabet varede, var fyldt med gode oplevelser, så var den bedste alligevel den dag, hvor Nikolaj ringede og fortalte, at han havde fået stillingen som direktør! 

– Han SKREG ind i røret og var simpelthen så glad og helt oppe at køre. Glæden og stoltheden var vitterlig til at tage og føle på. Det var en rigtig god følelse, fortæller Stephen Becker. Og Nikolaj forklarer: 

– Jeg blev kontaktet af Netværk om en stilling og jeg er netop startet som Direktør i REPEAT fitness. Det er drømmestillingen, men efter planen var det først om 10-15 år, jeg kunne få den. VELKOMMEN HJEM har betydet alt for mig og min karriere, Og Stephen er den person, som har udviklet mig allermest som person og menneske, slutter Nikolaj.

Nikolaj Krag-Jensen, veteran

Den korte historie om soldaterveteran Nikolaj Krag-Jensen

I 2007 startede Nikolaj Krag-Jensen i Forsvaret i Varde, I 2008 blev han udsendt første gang til Feyzabad i Afghanistan på hold 7. Herefter flyttede han som konstabel til Slagelse og blev igen udsendt i 2009 på med den en internationale militærstyrke ISAF under NATO-kommando til Afghanistan på hold 7. Vel tilbage i Danmark igen tog han uddannelsen til Befalingsmand og blev så udsendt for tredje gang på ISAF 12. I 2015 blev han udsendt to måneder til Litauen. Efter denne sidste udsendelse gik Nikolaj Krag-Jensen som fungerende befalingsmand og Oversergent i Slagelse indtil midt i august 2016, hvor han gik på CU og samtidig tog et job ved siden af i fitness.dk.