Låste blikket på målet og landede det rigtige job
Udgivet d. 18. februar 2023 af Velkommen Hjem
– Man skal ikke finde det job, man tror, at man vil passe ind i … men det job, der passer til dig, mener Nicolai T. S. Pedersen, der valgte at skifte til en civil karriere efter 15 år i Forsvaret, herunder 3 udsendelser til Afghanistan. Som uddannet Joint Terminal Attack Controller (JTAC) fik han masser af erfaring i at overskue en kampplads og stille skarpt på det vigtigste i luften og til lands. Den erfaring kom ham til gode under hans forløb i VELKOMMEN HJEM, hvor han fik hjælp til at tro på sin egne kompetencers værdi og til at indsnævre jobsøgningen og fokusere på målet. Missionen lykkedes. I dag arbejder Nicolai som Flight Operations Officer & Security Assistant hos NHV Group i Esbjerg lufthavn. Et job, hvor han fortsat bruger sine planlægnings-, koordinations- og samarbejdsevner. Læs historien her.
Det er meget naturligt at ønske at skifte job efter 16 år det samme sted – alene af den årsag, at man har behov for at prøve noget andet. Men det var ikke den primære årsag til, at Nicolai valgte at forlade Forsvaret for at søge ind i en civil karriere. Det var derimod familien.
– Jeg har mine piger i en 7/7-ordning, hvilket betyder, at hver gang jeg skal på øvelse, eller har forlænget tjeneste i de uger, jeg har dem, har jeg behov for at koordinere med alle mulige mennesker for at løse det. Jeg ønsker at være sammen med mine børn, imens de stadig er børn. Jeg er kommet frem til, at tid er det dyrebareste, vi ejer … og jeg ønsker ikke at spilde den, fortæller Nicolai,
Steg i graderne med et mål i sigte
Nicolais karriere i Forsvaret har lige fra start haft en bestemt retning, og det har været hans ledetråd efterhånden, som han er steget i graderne.
– Mine funktioner og uddannelser i Forsvaret har i mine øjne haft en rød tråd ved hele tiden at få nye kompetencer, som har bygget op til at blive JTAC, hvor jeg kunne bruge de færdigheder og den erfaring, jeg har fået igennem de andre funktioner, forklarer Nicolai.
Teori understøttes af praksis i Forsvaret
Nicolais job som JTAC er yderst specialiseret og intenst. En JTAC er ansvarlig for at koordinere luftstøtten med landstyrkernes bevægelse, så kampen bliver gennemført efter Ground Force Commanders hensigter. Derudover skal en JTAC udpege de fjendtlige mål og i samarbejde med piloten levere den ønskede ildkraft. Og hvis der ingen JTAC er, falder der ingen bomber fra flyet. Alt det kræver, at man som JTAC har styr på udstyrets mindste detaljer – lige fra indstilling af lysstyrken i displayet på soldaternes lasermarkør til viden om, hvilke bomber, der egner sig til de forskellige opgaver. Det er med andre ord en rimelig vigtig rolle på slagmarken, og det er således afgørende, at teori understøttes af praksis i Forsvaret, så man bliver rigtig god til det, man skal.
– Fordelen ved at uddanne sig og arbejde i Forsvaret er – udover de åbenlyse med at skyde og sprænge ting i luften – al den praktiske erfaring. Den måde, vi uddanner på i Forsvaret, synes jeg er rigtig god, fordi vi bruger noget tid på først at lære folk det teoretiske, og derefter er der en masse praktisk udførsel. Den kombination betyder, at du bliver god til det, du er udannet til, fordi du kommer ud og praktisere det, du har lært, forklarer Nicolai.
Man får i det hele taget masser af fordele ved at arbejde i Forsvaret, mener Nicolai – blandt andet de kompetencer, som man får bare ved at arbejde i Forsvaret.
– Nogle af de vigtigste kompetencer, som man ikke kan uddanne sig til, er vores evner til at arbejde i et dynamisk miljø, hvor settings hele tiden ændre sig. Det betyder, at vi hele tiden skal tilpasse enten vores plan, eller omstille os til det miljø, vi er i. Derfor er vi også i stand til at arbejde med mange typer mennesker og på forskellige niveauer, på tværs af en organisation, forklarer Nicolai.
Find det job, der passer til dig
De kompetencer, som Nicolai havde tilegnet sig i Forsvaret, fik han hjælp til at forstå den fulde værdi under forløbet i VELKOMMEN HJEM.
– VELKOMMEN HJEM har hjulpet mig til at fokusere på de områder, der giver mening. De har motiveret mig, og min mentor har hjulpet mig med input til mit CV med forslag til kompetencer, jeg kunne formulere anderledes. Da jeg var blevet kaldt til min første jobsamtale, kom min mentor også med en masse brugbare råd omkring min første jobsamtale, fortrækker Nicolai og afslutter:
– I det hele taget har mit forløb hjulpet mig til at indse, at der er håb, og at vi veteraner faktisk godt kan noget andet med de kompetencer, vi har. Vi skal bare forstå det. Jeg sidder i dag som Flight Operations Officer & Security Assistant hos NHV Group i Esbjerg lufthavn, og det passer fint med en af de vigtigste ting, jeg har lært i forløbet; at man ikke skal finde det job, man tror man vil passe ind i, men det job, der passer til dig.
Den korte soldaterhistorie om veteran Nicolai T.S. Pedersen
Uddannelser
- 2007 Startede i Forsvaret
Udsendelser
- 2009 Udsendt på ISAF 7
- 2011 Udsendt på ISAF 12
- 2014 Udsendt på ISAF 17
Privat
Nicolai kommer fra Nordjylland og er opvokset i en kernefamilie med 4 brødre. Hans far var også soldat og var udstationeret på Balkan det meste af 90’erne. I dag bor Nicolai i Varde med sin kæreste og deres 3 delebørn på hhv. 8 år, 6 år og 3 år.