Savnede et 8-16 liv

Udgivet d. 28. november 2019 af Velkommen Hjem

– Jeg var begyndt at identificere et mønster i min adfærd, som jeg ønskede at bryde: Når jeg havde været hjemme i Danmark i omtrent to år, begyndte der at melde sig en rastløshed i mig, fortæller Sarah Bille, der efter to udsendelser til Helmandprovinsen og Kabul besluttede sig for at forlade Forsvaret og finde et ”normalt” job. Hun fik hjælp fra mentor og advokat Kim Pedersen i VELKOMMEN HJEM. Læs historien om et nært og udviklende partnerskab, der førte til et dejligt ”normalt” job hos Københavns Lufthavne som Safety & Crisis Management Coordinator

– Jeg forlod Forsvaret, fordi jeg var begyndt at identificere et mønster i min adfærd, som jeg ønskede at bryde: Når jeg havde været hjemme i Danmark i omtrent to år, begyndte der at melde sig en rastløshed i mig, som jeg som regel håndterede ved at rejse udenlands, enten ved at blive udsendt eller gennem andre former for længerevarende udenlandsophold. Jeg holder meget af at rejse i længere perioder ad gangen og at skulle skabe mig en hverdag i nye og fremmede omgivelser. Men særligt under min seneste udsendelse til Kabul mærkede jeg behovet for at skabe mig en almindelig hverdag hjemme i Danmark, med et 8-16 job og muligheden for at adskille arbejde og fritid, fortæller Sarah Bille. 

Hvordan oversættes punktlighed, professionalisme og disciplin?

Sarah Bille kunne nemt have forsat sin karriere i Forsvaret og have fået en eller flere udsendelser mere som sprogofficer, men hun valgte den svære vej – at vende sit fokus mod det civile arbejdsmarked. I den forbindelse hørte hun om VELKOMMEN HJEM fra flere af kollegerne fra Forsvaret, som selv havde været igennem et forløb hos foreningen. 

– Alle udtrykte stor glæde for deres forløb og fortalte om det gode udbytte de havde haft af at blive matchet op med en mentor, som havde været fantastiske sparringspartnere og ikke mindst havde stillet deres netværk til rådighed for dem, fortæller Sarah, der hurtigt forstod, at det netop var den type hjælp, som foreningen tilbyder, hun havde brug for: 

– For mig var det en førstegangsoplevelse at skulle søge job på helt klassisk vis. Jeg har været til optagelsesprøver i forbindelse med min optagelsesprøve til sprogofficersuddannelsen, men jeg har aldrig før skulle skrive ansøgninger, finpudse CV, blive skarp på mine kernekompetencer og gå til jobsamtaler. Det var en helt ny verden for mig. Jeg var for første gang tvunget til at sætte mig ned og reflektere over mig selv, mine værdier og kompetencer og ikke mindst, hvad jeg godt kunne tænke mig at beskæftige mig med. Det var svært for mig selv at sætte ord på – for den ydmyghed, professionalisme, disciplin og punktlighed, man opdrages med i Forsvaret, ligger så dybt i enhver soldat, at det jo bare er en naturlig del af den, du er.Så det var ikke blot mine militære kompetencer, jeg havde brug for at få oversat til civil, men hele min militære identitet, således at en arbejdsgiver på den anden side af hegnet vil kunne forstå, hvem jeg er og hvad jeg kan, siger Sarah.

Sarah Bille, soldaterveteran

Vil til enhver tid gå i krig med sin mentee

Sarah startede i et forløb hos VELKOMMEN HJEM, og blev matchet op med en mentor, som skulle følge og hjælpe hende med at finde civilt fodfæste. 

Det blev Kim Pedersen, der til daglig arbejder som advokat i Sirius Advokater og desuden er fast advokat for VELKOMMEN HJEM. 

– Sarah har en særlig ro, og der har været struktur på den proces, vi har haft sammen. Som mentor for Sarah har jeg har søgt at give hende sparring og indlevelse på en måde, så Sarah og jeg kunne opbygge en direkte og fortrolig dialog. Jeg har været nysgerrig på, hvad Sarah ville, og har set det som min opgave at udfordre Sarah på, hvordan vejen frem mod målet kunne være – og at der måske kunne være en anden vej eller anden måde at nå målet på. Jeg har også prøvet at medvirke til at holde modet oppe hos Sarah, når der var brug for det, og hele tiden sikre fremdrift i jobsøgningsprocessen. Men alt arbejdet har dog været på Sarahs bord – ellers var det aldrig gået så godt, fortæller Kim Pedersen, og fortsætter:

– At følge Sarah udvikle sig – at se hende samle selvtillid og skabe energi til brug for jobsøgningsprocessen, har været en stor oplevelse. Sarah har over nogle måneder fundet den bedste udgave af sig selv. Hun er blevet skarp på at fremstille, hvad det er hun konkret kan tilbyde en kommende arbejdsgiver. Endvidere har Sarah været modig og ærlig nok til også at sige fra over for muligheder undervejs i processen, der ikke var rigtige for Sarah. Denne modenhed kommer jo nok delvist fra Forsvaret. Kom det dertil, ville jeg til enhver tid gå i krig med Sarah. For mig er det helt oplagt, at hun på kort tid fik sit ønskejob.

Kim Pedersen, Sirius advokater
og Anne Thau, Temp Team

Mentor sendte selvtilliden i top og gav fornyet gåpåmod

For Sarahs vedkommende har samarbejdet med hendes mentor været helt afgørende for den udvikling, hun har været igennem, og det sted, hun er i dag, siger hun selv:  

– Mit match med Kim var helt perfekt. Kendetegnet for vores partnerskab har været vores ærlige og tillidsfulde samtaler. For mig har det været vigtigt at få en mentor, som jeg vidste ville støtte mig, uanset hvor lang tid det ville tage mig at finde det rette job. Og det fik jeg i Kim. Jeg har sat stor pris på vores møder, hvor Kim gang på gang kom med nye idéer og forslag til folk, jeg skulle tage kontakt til, hvordan jeg kunne gøre mit CV endnu skarpere og nye brancher, jeg skulle undersøge. Vores møder har været et fast holdepunkt i min proces, og hver gang gik jeg derfra med selvtilliden i top og fornyet gåpåmod til at fortsætte min jobsøgning. Først og fremmest vil jeg rose Kim for altid at være til rådighed enten over SMS eller en hurtig snak over telefonen. Særligt i forbindelse med jobsamtaler har Kim været behjælpelig med gode råd, do’s and dont´s og ikke mindst masser af moralsk opbakning. Derudover skal han have ros for sin vedholdende støtte og ukuelige tro på mine evner – det har været ganske uvurderligt i min proces, og medvirkende til, at jeg nu er landet, hvor jeg er.  

Kaffemøder er slet ikke så farlige

Som soldat har man ikke brug for at netværke på samme måde, som man har i det civile erhvervsliv. Derfor er det en helt ny ting for de fleste soldaterveteraner, der først skal i gang med at opbygge et netværk af kontakter, når de forlader Forsvaret. Det er ikke en nem opgave – men også her kan foreningens mentorer gøre en stor forskel for soldaterveteranerne. 

– Generelt har det været en helt uvurderlig støtte at blive en del af VELKOMMEN HJEM. Lige fra første dag på kick off-arrangementet med den store professionalisme og senere hen i mit partnerskab med Kim oplevede jeg at blive mødt og taget seriøst og lyttet til. VELKOMMEN HJEM, og min mentor Kim Pedersen, har også hjulpet mig ved at stille sit store og meget brede netværk til rådighed for mig, hvilket har givet mig en unik mulighed for at snuse til mange forskellige brancher og muligheder. Jeg har også virkelig lært værdien og vigtigheden af at netværke og gå til kaffemøder. Det var slet ikke så farligt, som jeg havde fået bildt mig selv ind, og jeg har lært, hvor utrolig vigtigt – hvis ikke altafgørende – netværket er i jobsøgningsprocessen. Jeg har i min proces været til omtrent 25 kaffemøder, og noget af det vigtigste, jeg har lært af kaffemøderne, er: 

1) Folk vil hjertens gerne afsætte en tid til en kop kaffe og en snak. Jeg har endnu ikke oplevet at få et nej til et kaffemøde. 

2) Det betaler sig! Jeg er altid gået fra et kaffemøde med ny viden om en virksomhed og et godt råd til min jobsøgning eller navnet på en ny kontakt. 

3) Det er den optimale øvelse i at lære at præsentere sig selv, og dermed også rigtig god forberedelse til jobsamtalen. 

Fik sit juleønske opfyldt

Sarah Bille har netop landet sit drømmejob som Safety & Crisis Management Coordinator i Københavns Lufthavne, hvor hun starter i begyndelsen af december. 

– Jeg var så heldig pludselig at stå med to jobtilbud, og skulle derfor vælge hvilket af dem, jeg helst ville have. Det viste sig dog, at jeg ikke var i tvivl om, hvor jeg ville være, da Lufthavnen ringede til mig en time efter jobsamtalen og tilbød mig jobbet. Det er et job, hvor jeg får mulighed for at trække på mine erfaringer fra Forsvaret, kombineret med den viden og faglige kompetencer, jeg har erhvervet mig gennem min uddannelse til Katastrofe- og Risikomanager, slutter en glad soldaterveteran. Og mentor supplerer:

–  For min del har det givet mig energi at arbejde sammen med Sarah om at komme i mål med Sarahs juleønske – nemlig et job, hvor hun kan bringe sine civile og militære kompetencer i spil. Et juleønske, som Sarah fortjent netop har fået opfyldt, siger Kim Pedersen.   

Jeg er glad for, at Sarah og VELKOMMEN HJEM kunne bruge mig som mentor.

– Jeg har som foreningens advokat været en del af VELKOMMEN HJEM siden etableringen. Derfor har det været naturligt for mig, at jeg på et tidspunkt skulle give en hånd med som mentor. Som reserveofficer siden 1984 har jeg haft mange gode oplevelser i Forsvaret. Jeg har lært en masse jeg kan bruge i mit daglige virke som erhvervsadvokat i Sirius advokater, arbejdsgiver og ved bestyrelsesarbejde i forskellige virksomheder. Jeg er glad for ved frivilligt arbejde, at kunne “give lidt tilbage” til Forsvarets medarbejdere og dermed til vort samfund. Det glæder mig også, at vikar- og rekrutteringsvirksomheden Temp-Team A/S, som jeg er en del af, støtter op om VELKOMMEN HJEM og i forhold til Sarah har givet en hånd i ryggen i jobsøgningsprocessen således, at vi kunne være ekstra skarpe.

– Kim Pedersen