Vi uddannes til at arbejde i kaos og bevare roen – og det er kompetencer, der er værd at tage med videre

Udgivet d. 26. april 2019 af Velkommen Hjem

”Under samtalerne i VELKOMMEN HJEM gik det op for mig, hvor meget soldater i Forsvaret egentlig kan. Vi bliver uddannet til at arbejde struktureret, lærer at tænke analytisk og nedbryde opgaver for at skabe overblik. Vi uddannes til at arbejde i kaos og bevare roen – og det er kompetencer, der er værd at tage med videre”, mener Sandra Hørby Clausen, der har taget springet ud af Forsvaret og ind i en civil karriere.

Sandra Hørby Clausen valgte at forlade Forsvaret for at prøve kræfter med det “ukendte”. I hele sit voksne arbejdsliv har hun altid kun arbejdet i Forsvaret og kendte dermed også kun Forsvarets måder at arbejde på og uddanne på. 

– Jeg har altid følt officersgerningen som et kald – ligesom Forsvaret og i særdeleshed Militærpolitiet altid vil have en helt speciel plads i mit liv og i min karriere. Tiden der ville jeg aldrig være foruden, fortæller Sandra Hørby Clausen.

Kunne først ikke finde fodfæste

Sandra Hørby Clausen er i dag ansat som souschef ved ISS i Hjørring. Hun blev ansat to uger efter, at hun havde gennemført et forløb i VELKOMMEN HJEM. Men indtil mødet med foreningen gik det knap så let.

– Jeg kom med i VELKOMMEN HJEM på et kærkommet tidspunkt i min jobsøgningsproces. Jeg var nået til et punkt, hvor håbet om at finde det rigtige civile job for mig, var ved at forsvinde. Jeg kunne ikke finde fodfæste og manglede virkelig nogle redskaber til at hjælpe mig i den retning, jeg ønskede, fortæller Sandra Hørby Clausen, og forklarer videre:

– VELKOMMEN HJEM hjalp mig med at genfinde håbet og kræfterne til at fortsætte. Og så overbeviste de mig om, at jeg, som officer, har rigtig meget at byde på. Vi er, som soldater, bare alt for ydmyge i vores tilgang til opgaver og til vores arbejde. 

Fik et boost af håb og selvtillid

Sandra Hørby Clausen fik blandt andet hjælp og sparring fra sin mentor Danny Bukh Almstrup chefkonsulent fra Mercuri Urval. Det blev et kort, men godt, samarbejde, der blandt andet gav hende mod til at fortsætte sin søgen efter civilt arbejde.

– Jeg havde et godt forhold til min mentor. Vores mentorforløb var kort, men godt og effektivt. Danny hjalp mig med at få boostet min selvtillid og min tilgang til jobsamtaler. Han støttede mig i de tanker, jeg havde vedrørende både samtaler og ansøgningsprocessen og havde en tilpas rolig tilgang til det hele. Det gjorde, at jeg bevarede roen og min overbevisning om, at det hele nok skulle gå! Danny skal roses for at være ligetil og ærlig. Han skal roses for sin begejstring og sit engagement i forhold til mennesker, siger Sandra Hørby Clausen.

Vi kan meget mere, end vi sætter ord på

Igennem foreningen får veteranerne hjælp til at forstå, fortolke og oversætte deres kvalifikationer og erfaringer fra Forsvaret til færdigheder, der har værdi i det civile erhvervsliv. Sandra Hørby Clausen oplevede, at netop det var udslagsgivende for hendes videre jobsøgning.

– Jeg har hele tiden vidst, hvad jeg kan, men har først sat ord på det, når folk er gået mig på klingen. Da jeg sad til samtalerne i forbindelse med VELKOMMEN HJEM, gik det op for mig, hvor meget soldater i Forsvaret egentlig kan og har at tilbyde. Vi bliver uddannede i at arbejde struktureret og lærer at tænke analytisk og nedbryde opgaver for at skabe overblik. Vi er uddannede i at arbejde i kaos og bevare roen – og det er bestemt kompetencer, der er værd at tage med videre.
Som officer har et af mine vigtigste redskaber altid været mine medarbejdere. Den betydning, som det har haft for mig som person og leder er uvurderlig, og det er i den grad noget VELKOMMEN HJEM har fået mig til at indse som en kompetence, fortæller Sandra Hørby Clausen.

– Det har gjort en stor forskel for mig at være en del af VELKOMMEN HJEM. Det var intense dage og et stærkt forløb, hvor man bliver sat på prøve – og hvis man giver sig 100%, kan det blive rigtig godt, slutter den forhenværende soldat og nuværende souschef hos ISS.

Fakta om Sandra Hørby Clausen
Uddannet Operationsstøtte-officer i Flyvevåbnet. Efter udnævnelse videreuddannet ved Militærpolitiet i Aalborg, hvor hun gjorde tjeneste som næstkommanderende i 1. detachement fra 2014. Blev i 2016 udsendt til Operation Inherent Resolve, som chef for det danske Militærpolitibidrag i Tyrkiet og Irak.