Der er krav om at håndtere stadig større kompleksitet i mange job i dag – og her kommer den militære erfaring rigtigt stærkt igennem.

Udgivet d. 27. oktober 2022 af Velkommen Hjem

Sten Arendt Stoltze, Senior Vice President i Ørsted og mentor i VELKOMMEN HJEM. Han har haft tre veteraner gennem et forløb, så han ved efterhånden, hvad han taler om, når han fremhæver veteranernes kompetencer i forhold til erhvervslivets krav og forventninger i dag. Han har netop afsluttet et forløb med veteran Simon kamp, der selv var i gang med at søge et civilt job efter 6 ½ år i Forsvaret og to udsendelser til hhv. Helmand og Kabul, da han startede i et af foreningens forløb. Her fik han ny viden og masser af sparring, og det resulterede i, at Simon i dag er ansat som Teamleder hos Novo Nordisk. 

De fleste af de veteraner, der kommer med i et forløb i VELKOMMEN HJEM, fravælger ikke Forsvaret, men tilvælger et nyt liv på civil grund. For årene som soldat giver masser af gode erfaringer, værdifulde kompetencer og ikke mindst intense oplevelser for livet.

– Min bedste tid i Forsvaret var uden tvivl, da jeg var delingsfører i 1 LOPKESK. Det er en eskadron, der har et stort fokus på det operationelle, da den ofte er udsendt, hvilket også skaber et unikt fællesskab. Dette blev i høj grad også understøttet af en chef, der brændte for enheden og sine soldater, som virkelig samlede os som en enhed, fortæller Simon, der ligesom mange andre veteraner har forladt Forsvaret, for at starte en civil karriere. 

Simon Kamp, veteran

Mental styrke udvikler både mænd og kvinder i Forsvaret

For Simon har tiden i Forsvaret givet nogle stærke oplevelser, og han har fået den særlige læring, som soldater får blandt andet omkring samarbejde og det at kunne arbejde under stort mentalt pres. Mentor Sten Arendt Stoltze fremhæver, at det netop er evner som disse, han ser gå igen hos veteranerne – og det er der brug for i erhvervslivet, mener mentoren:  

– I verden, hvor der stilles til stadighed større krav og mange jobs kræver, at man kan håndtere større og større kompleksitet, så kommer den militære erfaring rigtigt stærkt igennem. Dels den stærke erfaring fra udsendelser i forhold til at arbejde sammen med folk på tværs af sprog og kultur. Og dels det tydeligt at have demonstreret at kunne arbejde under et vist mentalt pres og komme ud på den anden side. Udfordringerne omkring at have demonstreret at kunne arbejde under pres kan være, at det opfattes som en unødig maskulin evne, som ikke nødvendigvis passer ind alle steder. Det er ikke min erfaring. Jeg har oplevet kvinder som mænd med militær baggrund have denne evne og i alle tilfælde bringe den godt i spil, siger Sten Arendt Stoltze. 

Jeg kan tilbyde mig selv, min tid,min erfaring, og en kop kaffe. Det overrasker mig, hvor positivt det er blevet taget imod på tværs af de mentees, jeg har haft. Det betyder jo også, at det kan flytte noget, og det glæder mig rigtig meget.

Mentor Sten Arendt Stoltze

Fik helt perfekt feedback

Sten Arendt Stoltze blev mentor for Simon, da Simon kom med i et forløb i VELKOMMEN HJEM. 

Det starter med to dages kickoff, hvor veteranerne får indsigter og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Herefter bliver veteranen matchet en af foreningens dygtige mentorer i forhold til faglige interesser og personlighed. Simon mener selv, at hans match med mentor Sten har været afgørende, blandt andet fordi han fik præcis den feedback, som han havde brug for. 

Sten var meget imødekommende og forstående lige fra starten af, fortæller Simon og fortsætter: 

– Han har været rigtig god til at operationalisere mange af mine forventninger, og hvad det er en potentiel arbejdsgiver leder efter. Han har også gjort det hele mere konkret og har givet god feedback på mit CV samt mine ansøgninger, så begge dele passede bedre til de jobs, jeg søgte. På de løbende møder, hvor vi fulgte op på ansøgninger og jobopslag, fik jeg præcis den feedback, jeg havde brug for.

Mentor Sten Arendt Stoltze og veteran Simon Kamp

”Jeg fik jobbet!”

Mentor forklarer konkret om samarbejdet med Simon, at timerne med Simon har været både inspirerende og positive.

– Simon og jeg har haft en typisk ”post-corona-forløb” – dels med fysiske møder med 1-2 måneders mellemrum og dels har vi mailet frem og tilbage. Simon og jeg har samme civile uddannelsesmæssige baggrund, så noget har været tættere på min egen hjemmebane og måske derfor virket meget let for mig, forklarer Sten Arendt Stoltze og tilføjer: 

– Derudover er det altid en positiv oplevelse at komme relativt tæt på et andet menneske. Og så er der masser af materiale til egen refleksion fra samarbejdet med Simon. Det giver også mig noget med at kunne have en ligeværdig samtale med en person fra en anden generation uden, at det er under et ansættelsesforhold eller som far/datter/søn.

Men det allerbedste tidspunkt i forløbet var for Sten, da Simon landede jobbet som Teamleder hos Novo Nordisk.

– Jeg er meget målsøgende, og det bedste øjeblik var med Simon, som med de andre veteraner, når der lander en mail med teksten ”jeg fik jobbet”, slutter Sten Arendt Stoltze.

DEN KORTE SOLDATERHISTORIE OM VETERAN SIMON KAMP

  • 2012 Startede som værnepligtig i Slagelse 
  • 2012-2013 Tog en HRU på Bornholm og blev en udsendt til Afghanistan på ISAF 15.
  • 2013-2017 Tog en diplomingeniør på DTU. 
  • 2017 Vendte tilbage til Hæren, og startede på officersuddannelsen
  • 2019 Udnævnt til Premierløjtnant, tog endnu en gang til Bornholm, hvor Simon startede i sin gamle eskadron.
  • 2020-21 Udsendt til Kabul på RS14a. 
  • 2022 Stoppede i Forsvaret sommeren 2022.

PRIVAT

Simon Kamp bor i København, men er i gang med at finde et sted at bo, der ligger lidt tættere på Novo Nordisk i Hillerød. Simon har en kæreste fra Brasilien, som de netop er ved at skaffe opholdstilladelse til.