Fik højeste ønske opfyldt før juleaften

Udgivet d. 20. december 2018 af Velkommen Hjem

Da soldaterveteran Steen Dessau Arp Hansen valgte at forlade Forsvaret efter 10 år, tog han en mellemlang civil uddannelse som maskinmester i håb om, at den ville hjælpe ham ”over hegnet”. Men 20-30 ansøgninger senere måtte han erkende, at han havde brug for hjælp. Det fik han – og på rekordtid fik han tilbudt et ønskejob.

Steen Dessau Arp Hansen er uddannet oversergent ved trænregimentet med speciale som bjærger. Han startede med en udsendelse til Irak som konstabel og efterfølgende tre udsendelser til Afghanistan som sergent og oversergent. Hans opgaver bestod primært i at transportere forsyninger fra camp bastion og ud til diverse FOB’s (Forward Operation Base). Derudover skulle han stå for at bjærge ødelagte eller væltede køretøjer. Som leder og erfaren logistiker havde han desuden ansvaret for at uddanne sine egne folk i alt fra våben til Counter IED.

– Min motivation for at blive udsendt var klart at hjælpe befolkningen i de krigshærgede lande. Imellem mine udsendelser til Afghanistan kunne jeg konstatere en positiv udvikling af lokalsamfundet. For eksempel så vi over tid, at der kom stadig flere uledsagede kvinder og piger på gaden, fortæller Steen Dessau Arp Hansen.

Svært at forlade familien

Steen Dessau Arp Hansen startede i Forsvaret som 24-årig, ufaglært og med en 9. klasse i rygsækken. De faste rammer og strenge kravene tiltalte ham – og hans forventninger blev til fulde indfriet. Men efter 10 års militær karriere og 4 udsendelser, valgte han alligevel at forlade Forsvaret.

– Jeg ville gerne gøre karriere som soldat, og det var for mig lig med, at jeg også skulle udsendes. Jeg synes ikke, at det giver mening at kalde sig tømrer, hvis ikke man kan slå søm i. Det var delvist baggrunden for, at jeg valgte at stoppe. For det første havde jeg nået en alder, hvor min kontrakt var ved at ophøre (K35). For det andet – og vigtigst var, at jeg under min sidste udsendelse havde fået kone og et barn, som var hjemme i Danmark. Jeg kunne mærke, at det gjorde rigtigt ondt at være væk fra dem, så jeg havde ikke lyst til at rejse igen, fortæller Steen Dessau Arp Hansen, og tilføjer:
– Hvis ikke man vil udsendes, kan man ikke være professionel soldat, så jeg skulle altså uden for hegnet. Jeg skulle forlade den virksomhed, som havde været mit liv de sidste 10 år. Det var en meget utryg situation, som jeg ikke var trænet i. I forbindelse med mit exit fra Forsvaret ville jeg dog bibeholde min anvendelighed, så jeg valgte at tilbringe 4½ år på skolebænken, så jeg udover min militærerfaring også havde en civil uddannelse.

Hjælp til at finde vej i ukendt terræn

Umiddelbart lyder det som en sikker opskrift på at komme videre i en civil karriere, men desværre var den ikke den oplevelse, som Steen Dessau Arp Hansen fik, da han ansøgte civile arbejdspladser.

– Da jeg var færdig med min uddannelse, sendte jeg 20-30 ansøgninger – uden respons. Der var noget, jeg gjorde forkert, men jeg vidste ikke hvad? Det var ukendt terræn for mig. Jeg snakkede på et tidspunkt med min barndomsven, som også er soldat, og han forslog, at jeg kontaktede VELKOMMEN HJEM, som er en forening, der er sat i søen for at hjælpe lige nøjagtig sådan nogen som mig – altså soldater, som tager springet, fortæller Steen Dessau Arp Hansen

Hvis jeg skal give et godt råd til andre soldater, der overvejer at stoppe i Forsvaret, så må det være: ”Gå helhjertet ind til det. Forbered dig på, at det bliver en kamp. Gør, hvad soldater gør bedst; planlæg på det værste og lad vær med at stå alene – brug VELKOMMEN HJEM”.

Fik erfaren mentor

Alle soldaterveteraner, der starter i et forløb i VELKOMMEN HJEM, bliver matchet med en mentor, som typisk er en dygtig erhvervsmand/kvinde, der har valgt at bruge tid på at engagere sig og hjælpe veteraner bedst muligt fra Forsvaret til det civile arbejdsmarked.
En af foreningens dedikerede mentorer er Mogens Lindhard, der arbejder som Senior manager i Grundfos. Han blev udvalgt som mentor for Steen Dessau Arp Hansen, og det er den anden veteran, som Mogens Lindhard hjælper i mål i år.

2017 Mogens Lindhard PAS Farve

– Jeg har valgt at engagere mig i VELKOMMEN HJEM, fordi det giver mig inspiration, viden om en verden, jeg ikke kender så meget til, og så er det så utroligt meningsfyldt. Jeg vil rigtig gerne hjælpe dygtige soldater, der har tjent Danmark og efter tjeneste har svært ved at komme i arbejde. Det har været en fornøjelse, at jeg har kunnet hjælpe to veteraner videre i job. Begge gange har vi arbejdet intensivt med CV’et. Det er blevet gennemgået og justeret, så det fremstår indbydende, forståeligt og faktuelt. Desuden har vi fokuseret på samtaletræning med fokus på at fremhæve styrker, fortæller mentoren.

Et CV med civil styrke

Netop CV’et var en af de ting, som Steen Dessau Arp Hansen måtte indse er svært selv at udforme på en måde, så det åbner døre til samataler.

– Som nævnt sendte jeg mange ansøgninger uden at få respons, men med hjælp fra foreningen og min mentor, sporede jeg mig ind på årsagen – nemlig mit CV og måden, som mine ansøgninger var formuleret på. Begge dele var håbløse. Det var godt nok et godt militært CV, hvor der stod præcist, hvad jeg kunne i Forsvaret. Men der, hvor VELKOMMEN HJEM kunne hjælpe mig, var ved at lære mig om det civile erhvervsliv, hvad tænker de, hvad kigger de efter, og hvad kan jeg tilbyde som soldat, fortæller Steen Dessau Arp Hansen.

Steen Dessau Arp Hansens mentor rådede ham især til at fremhæve sine militære kompetencer, med henblik på at komme i betragtning til de job, han søgte.

– Steen er nyuddannet maskinmester og har et meget flot militær CV med mere end 10 år i Forsvaret. Steen har desuden været udsendt flere gange, hvilket var udeladt i hans oprindelige CV. Jeg synes, at det er en stor styrke, som Steen godt kan være stolt af, og det talte vi meget om. Udsendelserne har været så stor en del af Steens militærtid, så det fortjener helt sikkert at få en plads på CV’et. Desuden vil jeg fremhæve det, som soldater generelt kan med at kunne bevare roen og handle rationalt selv i pressede situationer. Det er en meget vigtig kompetence, som også erhvervslivet sætter stor pris på. Og ikke mindst har Steen en lang lederuddannelse, en solid ledererfaring som både oversergent og sergent og har været vant til at arbejde med mennesker, hvilket er super gode kompetencer at møde erhvervslivet med. Det er der ikke mange, som kan slå, og det er helt klart Steens store styrke og netop det, der gav ham job i sidste ende, siger Mogens Lindhard, og fortæller:
– Den bedste oplevelse, jeg har haft i forbindelse med min mentorrolle for Steen var, da han glad en dag fortalte, hvor mange samtaler, han skulle til. Steen havde sendt mange ansøgninger uden at komme til samtale og pludselig ville alle se ham til samtale. Den glæde og optimisme, der var at spore i Steens stemme, gjorde mig rigtig glad – for lige der vidste jeg, at nu ville det lykkes for Steen at få et job. Der var ingen tvivl, for nu troede Steen selv på det, og det gav gevinst, fortæller Mogens Lindhard.

Tak for værktøjerne til at kæmpe

Steen Dessau Arp Hansen er netop startet i et job som tekniker hos Berendsen Tekstil A/S med forfremmelse til teknisk leder planlagt. Og han er ikke i tvivl om, at VELKOMMEN HJEM og hans mentor er skyld i, at det endelig lykkedes ham at få fodfæste på det civile arbejdsmarked.

– Jeg har haft utrolig stor glæde af min mentor. Mogens Lindhard kommer fra en virksomhedstype, som passer godt til min uddannelse og ikke mindst har han erfaring i at ansætte medarbejdere. Jeg har brugt ham som sparringspartner, og som en jeg kunne dele mine opture og nederlag med. Min mentor har været god til at holde mig inde i kampen, når jeg følte, at hele verden var urimelig. Jeg har også brugt ham til det, som soldater gør: Indøv, til du kan det i søvne! Og jeg har fået masser af hjælp til at indøve samtaler, udforme CV og ansøgninger. Jeg har også fået en forståelse for, at det som vi i Forsvaret betragter som en selvfølge, er værdifulde kompetencer i det civile, fortæller han.
– Jeg er ikke i tvivl om, at VELKOMMEN HJEM har hjulpet mig til at komme ind på det civile arbejdsmarked. De har givet mig værktøjerne til at erobre. Selve kampen må man selv kæmpe, og kæmpe det kan soldater, understreger Steen Dessau Arp Hansen, der om lidt kan gå på juleferie med ro i sindet og lyse tanker for det nye år. Glædelig jul.