Er manglende branchekendskab er en showstopper?

Udgivet d. 24. marts 2025 af Velkommen Hjem

Virksomhederne vil alt andet lige hellere ansætte den rigtige og investere tid i oplæring, end ende med den forkerte personlighed i jobbet. Det var klart den opfattelse, som veteran Lasse Østergård tog med sig fra de første dage i sit forløb i VELKOMMEN HJEM. Målet var, efter 7 år i Forsvaret og en udsendelse, at komme godt videre på civil grund. Og det gjorde Lasse takket være skarp og meget værdsat sparring og hjælp fra mentor Danny Antiller, Head of Logistic Development i STARK. En af de mange kvaliteter, som Lasse har tillært sig Forsvaret – og som han får positiv feedback på i sin nye ansættelse – er evnen til altid at forventningsafstemme. Her kan du læse to sider af den samme gode historie om Lasses vej fra Flyverkommandoen i Forsvaret til et job som teamleder i Vestas.

”Lasses tydelighed og lederskab er åbenlyse fordele på civil grund. Han er nysgerrig, ligefrem og reflekteret. Der ingen tvivl om, at han er godt skolet fra Forsvaret”.

Mentor Danny Antiller, STARK

2 SIDER AF DEN SAMME GODE HISTORIE

På den ene side… veteran Lasse Østergård

Hvilke udfordringer forventede du, da du skiftede fra Forsvaret til det civile arbejdsmarked? 

– Jeg forestillede mig, at den største udfordring ville være mit manglende branchekendskab samt min manglende viden om de kommercielle arbejdsgange.

En anden udfordring ville være at tyde relevansen af en jobannonce. Nogle af de spisesedler, som annoncørerne skriver, kan være meget specifikke, hvilket der er en del forskel på om de enkelte virksomheder håndhæver. 

Fik du hjælp i forløbet til at håndtere udfordringerne? 

– Jeg blev allerede på kickoff gjort tydeligt opmærksom på, at branchekendskabet ikke nødvendigvis var en showstopper. Jeg fik det perspektiv, at det måtte alt andet end lige være mindre omfattende for en virksomhed at investere tid i oplæring, end at ende med den forkerte personlighed. 

Hvad hjalp din mentor dig helt konkret med?

– Da jeg begyndte forløbet, fik jeg en del afslag, og det skulle jeg lige vænne mig til. Det skyldtes, at jeg ikke altid havde helt held med at afkode, hvad de enkelte jobopslag og jobniveauer helt konkret betød. Dette var min mentor Danny rigtigt god til at hjælpe mig med at oversætte. Derefter begyndte den gensidige interesse at være væsentligt større. 

– Danny var også god til at hjælpe mig med at afklare mine jobønsker mere tydeligt. Samtidig hjalp han mig med at kæmme de jobopslag, som jeg havde i udsigt. På den måde fik jeg en second opinion på mine tanker og et bedre overblik over mange forskellige stillinger. Vi havde nogle gode ærlige samtaler, hvor Danny bød ind med, hvad jeg skulle bringe på banen i min jobsøgningsproces. Han bistod mig desuden i jobtilbudsprocessen, hvor forhandling var en stor del af processen. Dette var en kæmpe hjælp, da det virkelig var ukendt terræn at finde frem til, hvad jeg kunne bede om i den sammenhæng. 

Jeg fik god hjælp til at oversætte mine egne kompetencer til ”civilt sprog”. Jeg havde gennem min tid i Forsvaret fået en masse gode og uvurderlige erfaringer, som jeg manglede at blive helt skarp på for at få serveret dem rigtigt i forhold til en potentiel civil arbejdsgiver.

Har du kompetencer med fra Forsvaret, som kan være en fordel i et civilt job?

– Der er ingen tvivl om, at som forhenværende soldat, kommer man med rigtigt mange gode dyder og kvaliteter. Men jeg tror også, at det er meget varierende, hvorvidt en virksomhed er gearet til at håndtere en kandidat, der falder lidt uden for rammen. 

– Fagligt har jeg lukreret meget af mine erfaringer med ledelse samt uddannelsesmæssige baggrund som officer, hvor strategi har fyldt en del. Ydermere er vi i forsvaret utroligt gode til at forventningsafstemme. Det er noget jeg også har modtaget positiv feedback på. Personligt tror jeg på, at åbenhed, ærlighed og tillid er koden i mit nuværende virke samt at være så nærværende for mine kolleger som muligt.

Hvor er du nu?

– Jeg er landet i en Teamleder rolle hos Vestas. Her har jeg 15 medarbejdere i reference, der strækker sig over forskellige specialer herunder vindmølleteknikere, kvalitetsroller etc. Vestas er en virkelig spændende virksomhed at befinde sig i, da der er utroligt mange spændende udviklingsmuligheder, slutter Lasse Østergård.

Mentor Danny Antiller & veteran Lasse Østergård

På den anden side… mentor Danny Antiller, Head of Logistic Development i STARK

Du har valgt at være mentor i netop VELKOMMEN HJEM og hjælpe veteranerne. Hvorfor?

– Uanset om man kommer fra Forsvaret eller har lang anciennitet i samme job/virksomhed, så kan det være en hjælp at have en fortrolig at sparre med og forme en ny retning. Ikke mindst at blive mindet om, eller få det gjort konkret, hvad man kan og hvordan man kommer videre. Det vil jeg gerne bidrage til, at folk får muligheden for. VELKOMMEN HJEM har et stærkt formål, som jeg kan bakke op om og en organisation til at støtte op. For mig et det også en chance for at udvikle mig og mit lederskab i en anden kontekst – det er meget givende.

På hvilken måde kunne du konkret hjælpe Lasse?

– Lasse havde brug for klarhed over, hvilke kompetencer han havde oparbejdet i Forsvaret, og hvordan de skulle oversættes samt anvendes i det civile. Vi brugte en del samtaler på at finde ind til, hvor Lasses interesse lå og hvilke brancher, der kunne være relevante. Lasse har også fulgt mig i mit job, hvor vi har dykket ned i hvordan en uge, en måned og et år ser ud. Hvilke opgaver, leverancer osv. 

Giver Lasses faglige kompetencer fra Forsvaret ham fordele i det civile erhvervsliv?

– Lasses tydelighed og lederskab fra Forsvaret er åbenlyse fordele på civil grund. Han er nysgerrig, ligefrem og reflekteret. Der ingen tvivl om at han er godt skolet fra Forsvaret. 

Hvilken udvikling oplever du, at Lasse har været igennem i sit forløb?

– Lasse har flyttet sig fra det, han skrev i sit cv og sin ansøgning og til, hvor han er nu. Jeg tror, at vores dialog har ført til mere afklarethed og parathed. 

Den korte soldaterhistorie om veteran Lasse Østergaard Pedersen

  • 2017-2019 Kadet på Kontrol- og Varslingsofficersuddannelsen (Speciale: Fighter Allocator).
  • 2019-2021 Vagtholdsleder i Air Control Wing, Karup, hvor jeg havde ansvaret for afvikling af 
  • F-16 luftoperationer styret fra operationsrummet i Karup.
  • 2021 Instruktør på Fighter Allocator uddannelsen, hvor jeg var med til at uddanne
  • kommende officerer på håndelaget som Fighter Allocator, herunder den teoretiske pakke. 
  • 2021-2022 Udsendelse i forbindelse bidraget til Operation Inherent Resolve
  • 2022 Uddannelsesleder for Fighter Allocator uddannelsen. Tilrettelægge samt eksekvere uddannelsen af morgendagens officerer med Kontrol- og Varslingsspecialet.
  • 2023-2024 Leder af uddannelseselementet ved våbenuddannelserne i Air Control Wing, Karup. Leder og overordnet ansvarlig for tre uddannelser og adskillige kurser med et medarbejder-/elevansvar på op imod 40 personer ad gangen.
  • 2024 Sagsbehandler ved Flyverkommandoen ved Struktur- og Personelsektionen. Behandling af diverse HR-relaterede sager samt styrede rekrutteringstiltag for et væld af stakeholders til hvervning af nyt personale. 

Kort om et forløb i VELKOMMEN HJEM for ressourcestærke veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget i gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere.

Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.