Efter mødet med fantastisk mentor og tre måneders vandring i New Zealand landede hun drømmejobbet midt i Corona-krisen
Udgivet d. 29. maj 2020 af Velkommen Hjem
Vi fejrer genåbningen af Danmark med en positiv historie om veteran Anne Brodersen Angaard. Hun tog springet til en civil karriere, men kom på en forkert hylde. Efter tre måneders refleksionsrejse til New Zealand og med hjælp fra en af foreningens dedikerede og dygtige mentorer, Henrik Kaltoft, Client Executive i KMD faldt det på plads. Og midt i en krisetid, med færre jobmuligheder og længere rekrutteringsforløb, landede hun drømmejobbet i Prokura som konsulent med speciale indenfor indkøb og supply chain.
– Jeg har været virkelig glad for mine år i Forsvaret, hvor jeg har kunnet udvikle mig fagligt, som leder og menneske. Jeg har dog også hele tiden vidst, at jeg på et tidspunkt ville ud og prøve mig selv af på den anden side af hegnet, fortæller Anne, der efter ni år besluttede at forlade Forsvaret for at forfølge sine karrieredrømme på civil grund.
Søgte færre kasser og flere frihedsgrader
Anne oplevede at få masser af muligheder for at dygtiggøre sig indenfor ledelse i Forsvaret – men for hendes vedkommende dog kun til et vist punkt.
– Fra mit perspektiv er der i Forsvaret nogle ret firkantede rammer, der definerer hvilke typer opgaver man kan lave ud fra antal stjerner på skuldrende. Denne kassetænkning giver fin mening, når det drejer sig om ledelsesansvar, men jeg følte, at jeg ramte en mur, da jeg ønskede at bringe mine civilkompetencer i spil i mere faglige stillinger. Jeg synes ledelse er utroligt spændende og ønsker også at beskæftige mig med det igen på sigt, men især efter at have læst min kandidat kunne jeg mærke, at jeg for nuværende ønskede mere faglig fordybelse. Den faglighed havde jeg svært ved at se i Forsvaret før langt senere i karriereforløbet og den erkendelse gjorde mig helt klar til at prøve den civile verden af med lidt færre kasser, fortæller Anne.
Trygt med en hel forening i ryggen på ukendt terræn
Anne tog kontakt til VELKOMMEN HJEM. Det starter som regel med to dages kickoff, men da Anne havde planlagt en tre måneders langdistancevandretur til New Zealand, gik hun direkte videre ind i et mentorforløb.
– Da jeg kontaktede VELKOMMEN HJEM, havde jeg netop opsagt min første civile stilling efter en kortvarig ansættelse. Jeg var, lidt med hovedet under armen, trådt ud af Forsvaret ud i en oplagt “ex-officer” generalist-lederstilling med fokus på drift. Stillingen var interessant og udfordrende, men jeg manglede muligheden for den faglige fordybelse, som var årsagen til, at jeg var trådt ud af Forsvaret. Jeg kontaktede derfor VKH for at få hjælp til at ramme den rette hylde i anden omgang, forklarer Anne, og fortæller om VELKOMMEN HJEM:
– Jeg har gennem hele processen følt mig så privilegeret over, at der findes en forening, hvis primære formål er at hjælpe Forsvarets veteraner til at finde deres plads i den civile verden. Jeg har oplevet, at det har været enormt værdifuldt at have en hel forening med tilhørende netværk og skarpe mentorer i ryggen, da jeg begav mig ud på mit jobsøgningseventyr. Jeg nåede desværre aldrig kick-off seminaret, men jeg blev efter en god samtale med foreningens ledelse matchet med en dygtig mentor.
En mentée med alt det bedste fra de to verdener
Det er et fast led i et forløb, at soldaterveteranen bliver matchet med en mentor efter faglighed og personlige interesser. Anne blev matchet med en af foreningens dedikerede og dygtige mentorer Henrik Kaltoft fra KMD, som også tidligere har hjulpet en anden veteran videre i et godt, civilt job. Han oplever, at det altid er en stor tilfredsstillelse at kunne bidrage til andres succes – i dette tilfælde med at hjælpe Anne med at finde retning og drømmejobbet.
– Jeg har svært ved at se, at Anne ikke skulle besidde ALLE de kompetencer, som man vil forvente af en officer med hendes militære baggrund. Hun kunne sagtens gå hele vejen i det militære system. Anne besidder nemlig en utrolig selvsikkerhed og tro på egne evner og gør ikke ting halvt. Men sammenholdt med den lidt sekventielle tilgang, man har i Forsvaret, kan det godt gå lidt ud over tålmodigheden. Som det gjorde hos Anne. Så når målet igen bliver sat – denne gang på det civile arbejdsmarked – som; ”…at nu er det drømmejobbet vi jagter…”, så træder Anne igen i karakter, hvor fokus, dedikation og stædighed tager over, forklarer Henrik Kaltoft og tilføjer:
– Jeg tror kort og godt, at Annes nye arbejdsgiver har fået det bedste fra begge verdener. Anne har en utrolig skarp militærprofil, hvor overblik, selvdisciplin og evnen til at lede smelter sammen med hendes udprægede akademiske, metodemæssige og nysgerrige tilgang til ny viden. Anne er utrolig klog på sig selv og ikke bange for at dele sig selv og sin viden med andre. Det sidder dybt i hende, at hun arbejder for/med mennesker gennem sig selv. Derudover er jeg dybt imponeret over hendes evne til at lære nyt! Er der et fagområde, der interesserer hende, eller som hun mener kan gavne hendes karriere, så læser hun hurtigt to-tre bøger om emnet.
Break på New Zealand med hovedet fuldt af gode tanker
Da Anne havde opsagt den første civile stilling, som hun sprang direkte ud i efter Forsvaret, havde hun brug for luft til hovedet. Derfor planlagde hun en tre måneders langdistancevandretur til New Zealand.
– Forud for dette eventyr mødtes jeg med Henrik til en indledende snak. Det var en stor hjælp at drøfte mine tanker om next step med en kompetent og erfaren mentor, der kunne se tingene udefra og i et andet perspektiv, end jeg selv kunne. Da jeg satte mig på flyveren til New Zealand et par dage efter, var jeg takket være Henrik, fyldt af spændende tanker og ideer om, hvad fremtiden kunne bringe, forklarer Anne.
Også for mentor Henrik Kaltoft var det første møde med Anne en positiv oplevelse, hvor han fik lejlighed til at brede Annes mentale søgefelt ud i forhold til hendes relativt brede kompetencefelt:
– Styrken i mentorforløb for mig er, at der ikke er nogen fast formel. Et godt mentorforløb kræver fokus, tid og god kemi. Med Anne var det sådan fra dag et; det her bliver interessant og spændende. Man kan jo også kun få respekt for en person, som trækker teltpælene op og på egen hånd vandrer tre måneder tværs over New Zealand. Vi nåede et enkelt mentormøde inden Annes vandretur, men det var nok til, at vi fik den gode kontakt etableret, og at hun fik nogle gode ting at tænke over på de lange vandringer, forklarer han og tilføjer:
– Jeg havde specifikt held til at åbne hendes søgefelt op og overbevise hende om, at hendes profil kunne anvendes meget bredt. Derfor var det også vigtigt at få hende med på tanken om, at hun ikke bare skulle have et job, men drømmejobbet!
Slog koldt vand i blodet med mentors hjælp
Anne oplevede generelt, at det at have en udenforstående med på sidelinjen, der kunne give både personlig og kompetent vejledning, var meget værdifuldt i jobsøgningsprocessen.
– Henrik har lyttet, men har også været helt ærlig og turdet udfordre mine ideer og tanker. Han har blandt andet været helt afgørende i forhold til at lede mine tanker ind på konsulentsporet. Henrik har også hjulpet mig med at holde fokus og ikke lade mig friste af jobtilbud, der ikke matchede det, jeg virkelig ønskede. Når jeg efter to ugers jobsøgning, uden at have fundet interessante jobopslag var helt sikker på, at det aldrig ville lykkes at finde drømmejobbet og var klar til at tage det første og det bedste, hjalp Henrik mig til at slå koldt vand i blodet og stole på, at det rigtige nok skulle dukke op. Og han havde heldigvis ret, siger Anne.
Hun har gennem jobsøgningsprocessen ikke oplevet, at det var svært at komme i betragtning til generalist-lederstillinger. Det var derimod svært at matche alle krav i de mere specialiserede stillinger, som hun hellere ville have.
– Det, der var min udfordring, var at gennemskue, hvilke andre typer stillinger, der matchede min profil og de ønsker jeg havde. Jeg ønskede at arbejde projektorienteret og med fokus på strategi og udvikling, men når jeg fandt disse typer jobopslag, følte jeg, at der var alt for mange kriterier, jeg ikke kunne matche. Min skæve officersprofil med en kandidat i sikkerhedspolitik var svær at placere i kasser, der ikke omhandlede ledelse. Jobopslaget til den stilling, jeg sidder i nu, matchede heller ikke på mange punkter, men jeg ramte en virksomhed, Prokura, der kunne se værdien af den “skæve” profil og alt det, jeg har med fra Forsvaret og som turde tro på, at jeg kan lære resten, forklarer Anne.
Landede endelig drømmejobbet!
VELKOMMEN HJEM har kun en eneste vision, og det er at gøre en forskel for de soldaterveteraner, som bliver en del af et af foreningens forløb. Det lykkedes også i forhold til Anne.
– Jeg er nu lige, der hvor jeg skal være! Med en god og udviklende rejse i Forsvaret bag mig og en mindst lige så udfordrende og spændende rejse foran mig. Jeg er i løbet af min tid i VELKOMMEN HJEM og gennem samtalerne med Henrik blevet helt klar på mine ønsker omkring, hvad jeg ønsker af et fremtidigt job og arbejdsgiver. Jeg blev klar over, at det skulle være i konsulentbranchen med dedikerede og kompetente kollegaer og i en mindre virksomhed med højt til loftet og store ambitioner. Og det er lige præcis, hvad jeg har ramt, siger Anne Angaard og Henrik Kaltoft tilføjer afsluttende:
– Det er en utrolig flot stilling, Anne har landet hos Prokura, og jobbet har et stort udviklingspotentiale. Jeg er meget stolt på Annes vegne. Vi fortsætter dialogen og den gensidige sparring. Annes nye arbejdsområder ligger ikke langt fra nogle af mine, så vi har fortsat en masse vi kan vidensdele og udveksle erfaringer omkring.
Den korte historie om soldaterveteran Anne Brodersen Angaard
- 2010-2012 Værnepligtig og konstabel ved Dragonregimentet (Holstebro). Udsendt til Helmand som signalmand (ISAF11)
- 2012-2013 Hærens Sergentuddannelse i Sønderborg
- 2013-2016 Hærens Officersuddannelse på Frederiksberg
- 2016-2018 Premierløjtnant ved Trænregimentet (Vordingborg). Udsendt til Kabul som næstkommanderende (RS7)
- 2018-2019 Sagsbehandler i Forsvarsministeriet (civilansat under kandidatstudie)
- 2019 – Tog springet over i en civil karriere.