Det vil nok overraske de fleste veteraner at vide, i hvor høj kurs de egentlig er! 

Udgivet d. 14. august 2024 af Velkommen Hjem

Det kom bag på Rasmus Huge Skovsmose, da han igennem VELKOMMEN HJEM erfarede, hvor stor værdi, indholdet af hans rygsæk egentlig har i det civile erhvervsliv. Han gik ind i et foreningens forløb med en forventning om, at han skulle noget andet end Forsvaret efter 19 års tjeneste og hele 5 udsendelser. Med hjælp fra mentor Claus Elsborg fra Falck fik Rasmus belyst sine muligheder i forhold til egne ambitioner og behov, og besluttede til sidst at blive i militæruniformen, blot i en anden setting. 

En af de mest givende oplevelser som mentor er at være vidne til, at en mentee når sine mål og mest af alt herunder den afklaringsproces, de skal igennem.

Mentor Claus Elsborg

– Jeg forlader ikke Forsvaret. Jeg forlader Hæren til fordel for en stilling i Hjemmeværnet, forklarer Rasmus, det sætter stor pris på sine år i Forsvaret, hvor han oplever, at han fik lov til at påvirke en masse mennesker fagligt og menneskeligt. Og desuden fik ledelsesansvar allerede i en ung alder og en masse oplevelser for livet.

Hvad er mine prioriteter?

Rasmus besluttede at opsøge VELKOMMEN HJEM for at komme med i et forløb, fordi han havde brug for viden om det civile erhvervsliv og om at søge civilt arbejde. Et forløb starter med to dages kickoff, der dels handler om at give de deltagende veteranerne viden om erhvervslivet, og dels om at hjælpe veteranerne til en personlig afklaring om deres egne forventninger og ambitioner i forbindelse med skiftet. Denne del af kickoff gav Rasmus stof til eftertanke.

– VELKOMMEN HJEM åbnede min øjne i forhold til, hvilke prioriteter, der skulle være de bestemmende. I alle de ansøgninger, jeg sendte og i det job, jeg ultimativt endte i, har jeg taget udgangspunkt i de tre-fire behov som blev belyst på kickoff, forklarer Rasmus, og fortsætter:

– Det, jeg også lærte på kickoff, og som jeg tror vil overraske de fleste veteraner er, i hvor høj kurs de egentlig er i. Det, at have en militærkarriere bag sig, uanset rang, giver en ballast, som ikke findes i det civile. Det aspekt belyste kickoff særdeles godt, og det var virkelig en øjenåbner for mig.

Fik en bundærlig livline

Rasmus fik en af foreningens engagerede og aktive mentorer, Claus Elsborg, der på daværende tidspunkt var Global Senior HR Business Partner i Falck, som sin sparringspartner. Og han gjorde en meget stor forskel for Rasmus på flere niveauer. 

– Uden, at det skal blive alt for rørstrømsk, så døde min far for 10 år siden og det, at have en voksen mand at samtale/sparre med, har været en mangelvare i mit liv, så at have Claus som “livline” har været helt fantastisk. Claus har fra første dag været bundærlig – hvilket er en kvalitet, som jeg sætter højere end meget andet. Han har ikke lovet mig guld og grønne skove, han har talt direkte ud af posen og guidet mig, når det har været nødvendigt – det værdsætter jeg, forklarer Rasmus.

Det, at “få” en mentor, som er så velbevandret i livet og alle dets facetter, har virkelig været en fornøjelse for mig – og ja, så ved han jo alt muligt om det civile liv, som jeg ikke ved… det var også rart.

Veteran Rasmus Huge Skovsmose

Veteran Rasmus Huge Skovsmose & mentor Claus Elsborg

En god følelse at bidrage til andres udvikling

Claus Elsborg har som mentor ført flere veteraner godt igennem deres transition fra Forsvaret til det civile – og han gør det med glæde igen og igen.

– At være mentor for en veteran er utroligt givende og inspirerende af flere grunde. For det første og helt selvisk giver det mulighed for indsigt i et andet menneskes tanker og værdier samt oplevelser i den militære tjeneste. For det andet kommer veteraner ofte med unikke færdigheder og erfaringer, der er meget værdifulde, men som måske skal oversættes for at blive forstået i det civile arbejdsmarked, forklarer Claus Elsborg, og tilføjer:

– At hjælpe dem med at formulere disse færdigheder giver en følelse af bidrag til deres fremtidige succes og er en personlig fornøjelse. Endelig er det at se en veteran lykkes med en afklaring af deres videre karriere mega-inspirerende. Specielt i Rasmus’ situation viste det sig, at han i virkeligheden ikke var klar til at forlade uniformen, men ”blot” havde behov for netop denne afklaring og en mulighed i en anden setting, men altså stadigvæk i militæruniformen, hvor Rasmus stortrives!!

En veteran med mange styrker

Claus Elsborg har et godt kendskab til veteranerne og de kvalifikationer, som de kommer ud af Forsvaret med, og ikke mindst, når det gælder Rasmus, er han imponeret over den brede vifte af kompetencer, som hans mentee har med og som han lister op:

– Rasmus forstår at kommunikere klart og effektivt. Han evner kritisk tænkning, og kan analysere og reflektere over situationen og herunder komme med logiske, gennemtænkte løsninger/betragtninger. Rasmus er også i den grad en pålidelig person, og som tager ansvar for sit arbejde og de personer, der er omkring ham. Og ikke mindst er han drevet af at tage ansvar for eller forbedre situationer proaktivt og har viljen til at tilpasse sig nye udfordringer og ændringer, siger Claus Elsborg og tilføjer desuden om Rasmus’ personlighed: 

– Rasmus har udpræget integritet, empati og modstandsdygtighed.

Det gør en forskel at gøre en forskel

Som de fleste andre mentorer motiveres også Claus Elsborg af at gøre en reel forskel for sin mentee gennem samarbejdet, som det også skete i tilfældet med Rasmus.

– Det er min oplevelse, og den feedback jeg har fået fra Rasmus, at de input, støtte og ”lektier”. jeg har givet ham (at reflektere over), har hjulpet ham til at forstå egne styrker og udviklingsområder, samt sætte realistiske mål og navigere gennem processen, forklarer Claus Elsborg og fortsætter:

– En af de mest givende oplevelser som mentor er at være vidne til, at en mentee når sine mål og mest af alt herunder den afklaringsproces, de skal igennem… At vide, at jeg spillet en vis rolle i Rasmus’ afklaring er da rigtig tilfredsstillende. Derudover giver mentor/mentee forløbet altid for mig en mulighed for nye vinkler, forbedrer egne ledelsesperspektiver, og jeg oplever personlig tilfredshed i at kunne hjælpe et andet menneske. Alt i alt har det været en berigende oplevelse at lære Rasmus at kende og hjælpe ham til en afklaring/beslutning i forhold til hans videre erhvervskarriere!!

Uniformen er bare en stor del af mig 

Også for Rasmus har den forskel, som hans mentor og forløbet i VELKOMMEN HJEM, været uvurderlig i forhold til der, hvor han er i dag. 

– Jeg valgte ultimativt at blive i uniformen, dels fordi det er så stor en del af mig som menneske men også fordi, det job, jeg landede i ved hjemmeværnsdistrikt Sydsjælland og Lolland Falster, som Efterretningsbefalingsmand, giver mig alt det, som jeg i realiteten efterspurgte/søgte ved en civil arbejdsplads, siger Rasmus og fortsætter: 

– Jeg er ikke sikker på, at jeg havde haft det samme indblik uden Claus, og jeg havde helt sikkert ikke valgt at prøve kræfter med en helt ny organisation og en ny stilling ved Hjemmeværnet. Kort sagt, uden Claus var jeg ikke her, hvor jeg er i dag, siger Rasmus, der slutter af med at sende en kæmpestor tak.

– Til hele VELKOMMEN HJEM-“crewet”: I gør det fantastisk!!

5 gode grunde til at ansætte en ressourcestærk veteran

Ifølge mentor Claus Elsborg fra Falck, så har veteraner en bred vifte af kompetencer, der typisk er/kan være yderst gavnlige i det civile:

  1. Lederskab og teamwork: Militærtjeneste finpudser lederevner og evnen til at arbejde effektivt i et team… en kvalitet, der er værdsat i alle professionelle sammenhæng.
  2. Disciplin og arbejdsmoral: Værdierne og miljøet i Forsvaret indgyder og behøver en vis disciplin og en robust arbejdsmoral.
  3. Tilpasningsevne og problemløsning: I militæret bliver man uddannet til at håndtere komplekse situationer og tilpasse sig hurtigt til skiftende situationer og miljøer, hvilket gør dem til glimrende problemløsere og at kunne håndtere ændringer i enhver organisation.
  4. Tekniske færdigheder: Mange militære roller kræver specialiserede tekniske færdigheder, der kan anvendes direkte i brancher indenfor logistik, teknisk eller IT orienteret fagområder.
  5. Globalt perspektiv og kulturel bevidsthed: Veteraner, der har været udstationeret, har erfaring fra forskellige miljøer, hvilket meget let kan være et aktiv i det globaliserede arbejdsmiljø med ofte mange nationaliteter på arbejdspladsen

Den ultrakorte soldaterhistorie om veteran Rasmus Huge Skovsmose

Jeg har været 19 år i Forsvaret, plus det løse, og har haft 5 udsendelser til henholdsvis Afghanistan, Libanon, Kosovo, Irak og Kuwait.