Fra erfaren veteran til civil karrieremand

Udgivet d. 24. januar 2017 af Velkommen Hjem

Kan man overhovedet bruge en karriere i militæret til noget på det civile arbejdsmarked? Svaret er et stort, rungende ja. Veteraner har med deres militære baggrund masser af kompetencer, der både efterspørges og kan bruges. Den store udfordring er at komme fra det ene til det andet. Og at tro på, at det er muligt.

Rasmus Staffe er tidligere ansat i Forsvaret, og har masser af erfaringer og et hav af udsendelser i bagagen. Da hans kontrakt udløb som 35 årig, meldte han sig på forløbet ‘Fra krigszone til virksomhed’ i VELKOMMEN HJEM. Hvad nu? +15 års erfaring fra forsvaret skulle ud og finde ben at gå på, på det civile arbejdsmarked.

Mit mål med at deltage i projektet var at få afklaret, hvilke kompetencer Forsvaret har givet mig, som jeg kan bruge i det civile arbejdsliv. Og OM de overhovedet kunne bruges? For en ting er, at jeg selv havde en ide om, hvad jeg kunne, men at få det bekræftet af folk fra den civile verden, gav mig tro på, at et skift var muligt.

I løbet af forløbet fik jeg et rigtigt godt indblik i, hvilke kvaliteter, der efterspørges i det civile arbejdsliv, blandt andet fordi der både er en headhunter og en erhvervspsykolog med på projektet, der deler deres erfaringer. Den viden gjorde det nemmere for mig at søge de stillinger, der ville passe til mig, og som matchede mine kompetencer. fortæller Rasmus Staffe. Rent praktisk lærte jeg også – ikke helt uvæsentligt – at skrive et godt og relevant CV og skarpe ansøgninger.

 

Tak til mentor

En del af projektet indebærer også en mentor-ordning. Hver deltager får en mentor, og Rasmus Staffe takker i høj grad Velkommen Hjem for, at han i dag er kommet videre og sidder i et spændende civilt job som Teamleder ved Tvilum.

Mentorordningen har for mig været fantastisk og helt uundværlig. Mentorordningen indebærer, at man mødes med en person, der sidder i et godt, civilt job, og som har solid indsigt i, hvad diverse firmaer kigger efter. Samtidig havde min mentor evnen til at gennemskue og udpege netop mine kompetencer og kvaliteter, og det er for mig at se den hellige gral i hele projektet. Uden mentorordningen ville jeg helt sikkert have vendt kompasset forkert og drejet kortet 160 grader. Kort sagt, jeg ville stadig have famlet i blinde.

Men Rasmus Staffe famlede på ingen måde, da han søgte sin nuværende stilling, som har vist sig at være et rigtig godt match:

De ledelsesmæssige og de personlige færdigheder, jeg har med mig fra militæret, bruger jeg hverdag. Jeg oplever egentlig også, at mine lederevner og mine analytiske evner samt min måde at løse problemer på bliver anerkendt. Det samme gør mine ideer om, hvad mine medarbejdere skal vide og hvordan de skal behandles og motiveres. Jeg har faktisk endnu ikke være i en situation, hvor jeg ikke havde det rigtige værktøj i bagagen.

 

Mere fnidder
Rasmus Staffe oplever, at forskellene på en militær til civil arbejdsplads på mange områder er meget markante.

Skridtet fra militæret til en civil arbejdsplads har for mig været stort. Alt er anderledes, men dog mest måden kollegerne anskuer jobbet og hverdagen på. Jeg oplever, der er lidt for meget traven rundt i ring og ja, fnidder. Det er vigtigt for mig at understrege, at det ikke er direkte negativt. Måden, at anskue verden på, er blot anderledes end i Forsvaret. Måske fordi det på en civile arbejdsplads meget sjældent er et spørgsmål om liv og død, når der skal træffes beslutninger. Jeg har også bidt mærke i, hvor meget fagforeninger, lokalaftaler og lignende fylder i hverdagen. Det er jeg slet ikke vant til fra Forsvaret.

 

Vind veteranerne
Rasmus Staffe er blot en af rigtig mange soldaterveteraner, der vender hjem til Danmark med håb om at få et job på det civile arbejdsmarked. På spørgsmålet om, hvordan han mener, at man bedst hjælper flest i fremtiden, svarer Rasmus Staffe:

Mere af det samme, som forløbet i Velkommen Hjem. Veteraner vil generelt meget gerne lære nyt og udvikle sig. Det kræver, at folk med forståelse for udvikling og indsigt i den civile verden hjælper dem. Hvis det ikke sker, vil det kun være de allerbedste befalingsmænd og officerer, som vil få udbytte af deres militære kompetencer i den civile verden.

Det vil nok også kræve (her skyder jeg for egen regning), at forsvaret anerkender, at de er bagud på dette område. Det er for mig at se meget vigtigt, at forsvaret og den civile verden finder et fælles ståsted, som velkommen hjem repræsenterer.

 

Lys fremtid
Forløbet har givet Rasmus Staffe en række nyttige redskaber til dels at finde et job i den civile verden og dels at omsætte sine kompetencer til brug i sit nye job:

Jeg har klare forventninger om at blive ved med at udvikle mig igennem interne og eksterne kurser; f.eks. AMU. Jeg vil udvikle mine evner, så jeg bliver i stand til at bestride stillinger her i virksomheden, hvor der stilles endnu større krav.

Jeg oplever det på ingen måde som begrænsende, at jeg først er kommet ind på det civile arbejdsmarked i en alder af 36 år.

For yderligere: Se videoen med Rasmus optaget på de allerførste dage af forløbet på Hindsgavl Slot

 

Krigsveteraner får afklaret kompetencer