Der er mange måder, hvorpå Forsvaret kan tiltrække dygtige medarbejdere. VELKOMMEN HJEM er en af dem.
Udgivet d. 23. marts 2023 af Velkommen Hjem
I en tid, hvor Forsvaret har behov for masser af nye kræfter, giver foreningens arbejde med at hjælpe veteraner i transitionen muligvis endnu mere værdi, ikke alene for veteranerne, men også for Forsvaret. Det mener Jan Breinholt fra STARK, og det er netop en af de vigtigste årsager til, at han er mentor i foreningen:
– Det er vigtigt, at Forsvaret kan tiltrække dygtige medarbejdere, og hvis jeg kan hjælpe veteraner til at få en god karriere efter Forsvaret, så håber jeg, at det kan få flere til at søge ind i Forsvaret, fordi de ved, at deres kompetencer også senere kan bruges på civil grund.
Og der er virkelig brug for veteraner i de civile virksomheder, for de er både strukturerede og procesorienteret samt erfarne projektledere og derudover har de gode lederegenskaber ifølge Jan Breinholt, der netop har fået syn for sagen som mentor for veteran Rasmus Vitacius Nielsen.
Her kan du læse historien om en veteran med stor kærlighed til Forsvaret, og som med hjælp fra sin mentor er landet godt i en civil uddannelse – og samtidig er blevet en del af reserven.
Veteran Rasmus Vitacius Nielsen har arbejdet i Forsvaret i 6 år og har været udsendt til Afghanistan. Gennem alle årene har han været meget begejstret for alt det, som Forsvaret både tilbyder, kræver og kæmper for.
– Jeg startede på Bornholm som værnepligtig, hvor planen egentlig var at blive de fire måneder og så skulle jeg tilbage til det civile liv. Før jeg selv kom i Forsvaret, syntes jeg, at alle i Forsvaret bare var nogen, der gik rundt og piskede en stemning op uden grund – og som gik op i ”ligegyldige” ting, som fx om tøjet var foldet korrekt. Det var bestemt ikke var noget, som jeg skulle gøre karriere i. Men jeg blev hurtigt bidt af stemningen og at være i felten, af at presse mig selv og være en del af et fantastisk fællesskab. Alt det, som jeg som udefra havde syntes var så fjollet, gav pludselig mening og blev hurtigt en del af min identitet, fortæller Rasmus og fortsætter:
– I Forsvaret får man et helt specielt målrettet mindset, og man får lov at tage del i et helt fantastisk fællesskab sammen med andre ligesindede. Jeg har fået lov at få ansvar for mange mennesker og meget materiel i en tidlig alder, og på den måde er hæren også en god arbejdsplads, hvor der er mange muligheder for at udvikle og selvrealisere sig selv. Man får nogle udfordringer og oplevelser, som ikke fås mange andre steder, og som jeg aldrig ville have været foruden.
Opfyld dine drømme. Tag en uddannelse mere.
Da Rasmus besluttede at forlade Forsvaret for at afprøve sig selv og sine evner på civil grund, valgte han samtidig at være tilknyttet reserven, for på den måde at holde forbindelsen. Igennem en af præcis disse artikler om veteraner i forløb i VELKOMMEN HJEM, opdagede han den hjælp, man kan få til transitionen. Rasmus tog kontakt og kom med i et forløb.
Som mentor fik han Jan Breinholt, der til daglig er Logistikdirektør i STARK. Et match, som Rasmus har været utroligt glad – ikke mindst på grund af den ærlighed, der har præget mentorskabet.
– Hudløs ærlighed er en af de ting, som jeg vil fremhæve min mentor Jan Breinholt for. Han satte blandt andet mine drømme og mine evner op mod hinanden og på den måde fik han mig til at indse, at jeg nok blev nødt til at have noget ekstra uddannelse for at nå mine mål – også selv om jeg havde lovet mig selv aldrig at gå på SU igen, forklarer Rasmus og tilføjer:
Det skub, han har givet mig, er grunden til, at jeg er studerende nu. Jeg er meget taknemlig for den hjælp, jeg har fået. Men Jan har også helt konkret hjulpet mig med oversættelse af mit CV fra militært sprog til civilt, og med at få kontakt til flere virksomheder, som jeg ville kunne søge praktik hos. Hele vejen igennem har han været ærlig, direkte og løsningsorienteret – og god til at sætte ting i perspektiv.
En hjælp til Forsvaret
Jan Breinholt har valgt at være mentor i VELKOMMEN HJEM, blandt andet fordi han kan se, hvor dygtig man bliver af at arbejde i Forsvaret. Derfor vil han gerne være med til at sikre, at endnu flere tør søge ind i Forsvaret, fordi de ved, at der også er mulighed for en civil karriere efterfølgende.
– I min tid i Carlsberg, før STARK, havde jeg flere kollegaer, som har været udsendt for Forsvaret og det var bl.a. nogle af de bedste ledere vi havde ansat, forklarer Jan Breinholt og fremhæver derudover en række af de kompetencer, som han ser hos veteranerne, og som han mener, at erhvervslivet har brug for:
– Veteranerne arbejder struktureret og er procesorienteret samt mange af dem har projektledererfaring, som er en mangelvare i mange virksomheder.
Rasmus var ingen undtagelse – tværtimod er der indtil flere styrker og personlighedstræk, som Jan Breinholt også fremhæver sin mentee for.
– Rasmus er dygtig til at udtrykke sig på en enkel og let forståelig måde. Han har en stor selvsikkerhed, er dygtig til at håndtere relationer og god til at modtage feedback og agere på den. Et godt eksempel er vores samtaler, som var med til at spore Rasmus ind på at læse videre. Rasmus fandt hurtigt ud af, at han gerne ville have med mennesker at gøre og med tekniske problemstillinger og for at kunne få en lederstilling, besluttede han sig for at tage en teknisk uddannelse, før han ville søge flere jobs, forklarer Jan Breinholt.
Det er en stor tilfredsstillelse at vide, at jeg har hjulpet en mentee videre.
Mentor Jan Breinholt
Knytter fortsat bånd til Forsvaret gennem Reserven
Rasmus er taknemmelig for hans mentor og forløbet i VELKOMMEN HJEM har i den grad været definerende for, hvor han er i dag – et sted, som er han er glad, også selv om det er på SU.
– For mig har forløbet gjort en kæmpe forskel. Jeg havde ikke læst videre, hvis ikke det havde været for VELKOMMEN HJEM. Men jeg havde stadigvæk forladt Forsvaret. Jeg går nu på Maskinmesterskolen og har været ekstrem glad for mit skifte. Jeg ville egentlig gerne havde taget 10 år mere i Forsvaret, men min store drøm om en dag at få hus og have, hænger desværre ikke sammen med at være på SU til den tid. Derfor er det bedre for mig at studere nu, hvor min kæreste også er studerende, så vi ikke skal til at studere, når vi har fået hus og børn en dag, forklarer Rasmus og afslutter:
– Jeg er stadigvæk ansat i Reserven, hvor jeg aktivt støtter op omkring øvelser og andre aktiviteter som tilbagemelder på Sergenter og Rekrutter. Jeg er utrolig glad for stadigvæk at kunne være en del af systemet – også selv om det kun er periodevis.
I VELKOMMEN HJEM bliver man mødt med åbne arme af ekstremt kompetente folk. Man får mulighed for at få et stort netværk af folk, som gerne vil hjælpe og kan åbne nogle af de normalt lukkede døre. Og man bliver taget ved hånden og ført til en god overgang over i det civile til det sted, som passer til dig.
Veteran Rasmus Vitacius Nielsen
Kort om Rasmus
- 2017 Startede på Bornholms som Værnepligtig efterfulgt af Sergentskolen i Varde.
- 2018-2020 Sergent i Opklaringsbataljonen på Bornholm. Her var han først gruppefører for værnepligtige dernæst Næstkommanderende (NK/DEL) for en deling (HBU).
- 2020 Udsendt på NATO-missionen Resolute Support hold 13 i Kabul, Afghanistan. Rasmus opgave var her at lede en gruppe af 12 soldater på dels MFPT- og QRF-opgaver. På MFPT-opgaverne havde Rasmus ansvaret for at køre patrulje gennem Kabuls gader for at transportere adviserer frem til deres møder.
- På QRF-opgaverne bestod Rasmus opgave i at støtte de øvrige internationale enheder, hvis de skulle komme i problemer, samt at støtte de afghanske sikkerhedsstyrker ved større hændelser.
- 2021 Var Rasmus med til at uddanne det sidste danske hold regulærere soldater der blev sendt til Kabul. Herefter tog han til Livgarden som Næstkommanderende Deling og efterfølgende Delingsfører for rekrutter som skulle klargøres til at kunne bevogte de kongelige slotte og palæer. Her var Ramus opgave også med til at redefinere læringsplaner for Fysisk træning, og signaluddannelse.
- 2022 Overgik Rasmus til Reserven
PRIVAT
Rasmus Vitacius Nielsen er vokset op på Østerbro. Han har hele sit liv dyrket elitesport og fra 14- årsalderen Kajakpolo. Vindermentaliteten har han taget med i Forsvaret. Han har altid været glad for holdsport og for at have en finger med i alt, hvad der sker omkring ham. I dag bor Rasmus på Amager sammen med sin kæreste Freja
Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner
Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.