Jeg elsker at være soldat, og måske elsker jeg også ikke at være soldat.

Udgivet d. 13. januar 2025 af Velkommen Hjem

Veteran Simon de Claville Christiansen havde aldrig arbejdet andre steder end i Forsvaret, hvor han startede for 15 år siden, da han kontaktede VELKOMMEN HJEM. Efter så mange år opstod et naturligt ønske om at prøve sig selv af fagligt på civil grund. Men hvordan kan man vide, hvilken type branche, der vil være den rigtige at lande i, når man ikke kender sine muligheder. Og hvad gør man af den store loyalitet, man stadig føler for Forsvaret, selv om man søger væk? Disse udfordringer og mange andre fik Simon hjælp til at overvinde fra en af foreningens garvede, engagererede mentorer, David Holst Møller, Partner i Netcompany. Her kan du læse historien om den proces, som den højtuddannede soldat var igennem, før han landede godt på civil grund som Business Development Manager, Defence hos HMK Bilcon. Samtidig har Simon valgt at bevare sin tilknytning til Forsvaret som Officer af Reserven. 

– Den største udfordring for mig har 100 % været at finde modet til at springe ud i det og give slip på trygheden i den organisation, som jeg kender så godt, fortæller Simon, der alligevel lod nysgerrigheden vinde og tog springet.

– Derefter var det udfordrende at forstå, hvilke muligheder der findes civilt. Jeg er før blevet spurgt til, hvilken branche eller rolle jeg gerne ville arbejde inden for, til hvilket jeg ikke har kunnet svare, da jeg simpelthen manglede grundlaget. 

”Jeg håbede, at VELKOMMEN HJEM kunne hjælpe mig med at finde noget andet, jeg kan elske og engagere mig lige så meget i, som i Forsvaret, men som ikke trækker så hårde veksler på min familie.”

Veteran Simon de Claville Christiansen

Fik ligesindede at tale med

VELKOMMEN HJEM starter 5-6 intense hold op om året, og typisk er der omkring 30 veteraner på hvert hold. Et forløb starter med to dages kickoff, hvor alle veteranerne er samlet. Mange veteraner fremhæver efterfølgende netop denne oplevelse af et fællesskab med andre ligesindede som en af de ting, der har gjort en stor forskel for dem – således også Simon.

– Fra den første samtale med VELKOMMEN HJEM har jeg følt mig som en del af netværket. Foreningen har givet mig nogen at sparre med, hvilket jeg ikke havde før på samme måde, forklarer Simon med et eksempel fra egen hjemmebane.

– Det er naturligt for mange par, at man ventilerer og støtter hinanden omkring karriere og arbejde, men når man er soldat og ens arbejde er så integreret i ens privatliv, så tror jeg, at det er meget naturligt, at ens partner bliver mæt på et tidspunkt. Det er tilfældet hos mig, hvor min kone har haft svært ved, vedvarende at lægge øre til. Præcis derfor, er VELKOMMEN HJEM netværket så værdifuldt. Jeg har fået nogle ligesindede at tale med.  

”Gennem VELKOMMEN HJEM har jeg fastholdt modet og troen på, at en civil tilværelse også kan lade sig gøre for mig.”

Veteran Simon de Claville Christiansen

Veteran Simon de Claville Christiansen

Forsvarskompetencer er også værdifulde civilt

Igennem forløbet i VELKOMMEN fik Simon perspektiveret sine forsvarskompetencer til det civile erhvervslivs krav, og han blev bekræftet i, at han på en række områder har nogle åbenlyse fordele. 

– Jeg har gennem min officersuddannelse en indgroet evne til at tænke analytisk og strategisk, som jeg kan forstå ikke er lige så udbredt i civil kontekst, hvor mange er tilbøjelige til at tænke på det, der er lige foran dem og ikke nødvendigvis i en større sammenhæng. Jeg er desuden god til at tilpasse mig og lære at arbejde inden for skiftende rammer og forudsætninger. Det kommer sig helt sikkert af, at Forsvaret konstant er i forandring, så det er helt normalt, at hverdagen bliver vendt på hovedet et par gange om året, forklarer Simon og tilføjer: 

– Jeg vidste egentlig godt, at jeg besidder nogle kompetencer som er værdsat civilt, men det kom nok lidt bag på mig, hvor svært det var at få en civil arbejdsgiver til at forstå det. 

Strategien var lagt fra start

Der var heldigvis hjælp at hente hos den mentor, som Simon fik tildelt som sin personlige rådgiver og sparringspartner gennem forløbet – David Holst Møller, der er partner i Netcompany og desuden mentor i VELKOMMEN HJEM. David Holst Møller har tidligere haft veteraner igennem forløb og også denne gang er han imponeret over evnen til at handle struktureret og målrettet.

– Simon var klar til nye udfordringer, og selv om han var klar over, at han ønskede at bruge sine erfaringer fra Forsvaret, så var han meget åben omkring branche og muligheder. Det gjorde både at vi kunne søge bredt, men gjorde det også svært at målrette indsatsen. Derudover var det også tydeligt for mig, at selv om Simon var afklaret omkring at søge væk fra Forsvaret, så er det også en arbejdsplads og organisation, som betyder meget for ham, og som han har en stor loyalitet overfor. Jeg har haft en oplevelse af, at det har været svært for Simon at være leder i en organisation, han brænder for samtidig med aktivt at søge væk fra den, forklarer David Holst Møller og fortsætter: 

– Simon er enormt struktureret, analytisk og fokuseret på, at handlinger og opgaver skal tjene til at arbejde hen mod et mål. Det er min overbevisning, at det på enhver arbejdsplads vil være et særdeles positivt bidrag at have en person som Simon, der kan hjælpe med at drive opgaver og indsatser effektivt mod et fælles mål. Jeg så dette meget konkret i Simons tilgang til jobsøgningen. Til første møde havde Simon delt en mappe med CV, ansøgninger og relevante jobopslag samt en præsentation hvor Simon havde beskrevet målet for vores samarbejde og tiltag for at opnå det, 

Det var helt tydeligt, at Simon havde evnerne og motivationen til at drive jobjagten. Jeg har kunne bidrage med min viden og erfaring fra det civile erhvervsliv og har brugt mit netværk til at få sat kaffemøder og dialoger op. Derudover har jeg forsøgt at agere sparringspartner, bidraget med input til CV’er og – nok vigtigst af alt – med faste møder og opfølgning hjulpet Simon til at holde dampen oppe, når afslag og mangel på relevante stillingsopslag gjorde det svært. 

Mentor David Holst Møller

Pludselig blev der stille…

Selv om målet var sat, var der bump på vejen og undervejs havde Simon stor glæde af, at David Holst Møller hjalp ham med at holde motivationen oppe.

– Der var en periode efter sommerferien, hvor jeg fik afslag på en stilling efter et længere forløb med virksomheden, som selv henvendte sig til mig. Derefter var der meget stille, og alle ansøgninger resulterede i afslag. Min motivation for at søge nye stillinger faldt, og jeg havde det lidt svært, fortæller Simon og fortsætter: 

– Men cirka en gang om ugen holdt David og jeg korte Teams-møder hvilket hjalp mig videre. Han hjalp mig med at holde ”dampen” oppe. Vores ugentlige møder hver onsdag kl. 2000 gav mig noget at leve op til, hvilket var nødvendigt, når jeg skulle prioritere min energi og tid. Derudover har David læst mange af mine ansøgninger og CV igennem, hvilket i alle tilfælde har forbedret dokumenterne. 

Adgang til netværk førte til ansættelse

Udover den hjælp og sparring, som veteranerne får i forløbet, så hjælper mentorerne og VELKOMMEN HJEM også med at åbne netværk for veteranerne, så de selv kan opbygge nye, værdifulde relationer gennem kaffemøder osv. Og det var præcis det, der gjorde den hele forskel for Simon. 

– David har gennem VELKOMMEN HJEMs netværk og gennem sit eget netværk delt mit CV med henblik på kaffemøder. Det var via det seneste opslag gennem foreningens mentornetværk, at jeg fik hul igennem til en ekstern HR-konsulent, som bragte mig sammen med HMK Bilcon. Her er jeg netop startet som Business Development Manager, Defence, forklarer Simon og tilføjer:
– Stillingen er nyoprettet til mig, så mine præcise opgaver er derfor ikke færdig-identificeret, men jeg starter med små projekter og deltagelse i konferencer og messer som repræsentant for virksomheden inden for defence. Jeg får derfor lov til at arbejde med noget jeg kender, men på en måde, hvor der ikke bliver trukket så tunge veksler på min familie. Jeg føler mig heldig fordi HMK Bilcon er en virksomhed i vild udvikling, hvor engagement, kvalitet og gode ideer er den drivende faktor. Jeg får en bred berøringsflade i virksomheden, hvor jeg virkelig kan udvikle mig, samtidig med at jeg hjælper en mellemstor lokal virksomhed med deres bidrag til det fælles forsvar af Danmark og Europa. Jeg kan slet ikke få armene ned!

”Når man ser objektivt på det, har Simon haft styr på det hele fra start til slut. Jeg har kunnet bidrage med støtte og sparring og har, med hjælp fra mentornetværket, fået åbnet den dør, som ledte til et job. Den mulighed havde Simon næppe fundet uden VELKOMMEN HJEM.”

Mentor David Holst Møller

Oberst Hackels modsætning

Den moderne soldat har intet at gøre med de gamle fordomme og forestillinger om Forsvarets folk. Tværtimod er personlig udvikling vigtigt som led i uddannelsen af dygtige soldater. Men der huserer stadig fordomme, og derfor påpeger mentor David Holst Møller den store forskel, der er på den gamle stivnakkede Oberst Hackel, som vi kender fra Matador, og officeren Simon.

– Det var min klare overbevisning under hele forløbet, at Simon er særdeles kompetent både menneskeligt og fagligt, derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at han nok skulle lykkedes med at finde det rigtige job. Hvis der stadig er nogen der tror, at den moderne officer er en ”Oberst Hackel-type”, er Simon et levende bevis på det modsatte for samtidig med, at Simon besidder stærke analytiske evner, blev det også hurtigt klart for mig, at han er en både åben, empatisk og omgængelig person. Simon har en stor selvindsigt og ærlighed omkring egne følelser og betragtninger, det har været en fordel i hans transition, og jeg er overbevist om, at det også vil være det fremadrettet. Både for ham selv og hans arbejdsgiver, slutter David Holst Møller.

Hvorfor har David Holst Møller valgt at være mentor i netop VELKOMMEN HJEM

”Jeg har siden min værnepligt haft en interesse i og et hjerte, der bankede for Forsvaret. Jeg har en beundring og respekt for dem, der vælger en karriere i Forsvaret. Derfor er muligheden for at bidrage i VELKOMMEN HJEM tiltalende for mig. Hvis jeg med en relativt lille indsats, som i øvrigt også er meget givende for mig selv, kan hjælpe med gøre en forskel for gode folk, som har ydet en kæmpe indsats for vores samfund, gør jeg det med glæde og ydmyghed.”

Den korte soldaterhistorie om veteran Simon de Claville Christiansen

  • 2021 – 2021 Hærens føringskursus (Kaptajnsuddannelse)
  • 2011 – 2014 Professionsbachelor i landmilitære operationer (Hovedopgave, anerkendende ledelse)
  • 2010 – 2011 Hærens Sergentskole, Sønderborg
  • 2006 – 2009 HHX, Innovations linjen, Aalborg 

Ledelses/Management kurser

  • Grundlæggende Projektledelse i Forsvaret – Forsvarsakademiet
  • Prince 2 Foundation
  • Anerkendende ledelse – Forsvarsakademiet
  • Autentisk ledelse – Forsvarsakademiet
  • SAP Personale administration – Forsvarsakademiet
  • Lederen som mentor – Forsvarsakademiet
  • Effektive command teams – Forsvarsakademiet

Militære kurser

  • Grundlæggende efterretning – Efterretningsregimentet
  • Taktisk afhøring – Efterretningsregimentet
  • Afhøringskursus – Rigspolitiet
  • Militærpolitiofficers kursus – Dansk Militærpoliti
  • Militærpoliti Skydeleder – Dansk Militærpoliti
  • Grundlæggende livvagtskursus – Dansk Militærpoliti
  • United Nations Military Police Cource – Dansk Militærpoliti
  • Military police Junior Officers Cource – NATO MP Center of Excellence, Polen
  • Faglærer Bykamp – Hærens kampskole
  • Militær Fysik Træner NIV II – Forsvarsakademiet