Mentors opbakning blev livsændrende

Udgivet d. 14. oktober 2024 af Velkommen Hjem

Efter 16 år i uniform kan det være udfordrende at finde ud af, hvordan man kan overføre sine militære kompetencer til noget meningsfuldt i den civile verden. VELKOMMEN HJEM hjalp mig med at identificere mine styrker og formidle dem på en måde, der gav mening i en civil kontekst, fortæller veteran Nikolaj Østergaard Christensen. Da han valgte at starte en civil karriere, havde han brug for dels værktøjer til at præsentere sig selv på arbejdsmarkedet og dels hjælp til at strukturere sine tanker og mål. Han fik begge dele i forløbet fra mentor Elisabeth Milton, på daværende tidspunkt SVP People & Culture i Falck. Resultatet er, at Nikolaj nu har fået det, han selv beskriver som ”det helt rigtige job” – som Training Project Manager hos Global Wind Organisation. Læs historien om et mentorskab, der både rummer faglig sparring og omsorgsfulde kram. 

– Nu arbejder jeg med en meningsfyldt hverdag, ser verden og er med til at forme fremtidens energiløsninger globalt, og jeg kan bruge min erfaring med ledelse og uddannelse fra Forsvaret, fortæller Nikolaj fra sin stol i det nye job hos Global Wind Organisation. En stol, som han ikke selv mener, at han var landet i, hvis han ikke havde været gennem et forløb i VELKOMMEN HJEM.

Jakob Lau Holst (CEO for Global Wind Organisation), Nikolaj Østergaard Christensen (veteran) & Elisabeth Milton (mentor)

Mentors kram var uvurderlige

Udfordringen for Nikolaj var at skulle finde vejen til at opfylde de mål og ambitioner, som han drømte om at føre ud i livet.

– VELKOMMEN HJEM guidede mig i at konkretisere mine erfaringer og færdigheder. Samtidig hjalp de gennem deres rådgivning mig med at tage de nødvendige skridt, fortæller Nikolaj, der samtidig understreger, at der igennem hele forløbet var fuld respekt for, at han selv styrede tiden. 

Under sin transition var Nikolaj midt i en svær tid med dødsfald i nærmeste familie. Heldigvis fik han Elisabeth Milton som sin personlige mentor i forløbet, hos hvem han kunne søge ikke alene faglig hjælp og rådgivning, men også personlig sparring og opbakning. 

– Min mentor, Elisabeth har været en helt uvurderlig støtte i hele processen og mit forhold til hende har været livsændrende. Hun har hjulpet mig igennem en svær tid med både hjemkomst, sorg og et stort karriereskifte, fortæller Nikolaj og fortsætter: 

– Elisabeth gav mig værktøjer til at præsentere mig selv på det civile arbejdsmarked og hjalp mig med at strukturere mine tanker og mål. Med hendes støtte lykkedes det mig at opfylde mine ambitioner både i forhold til jobtype, jobindhold, geografi og løn! 

Jeg vil rose hende for hendes evne til at lytte og forstå mig som menneske og ikke kun som veteran. Hun hjalp mig med at fokusere midt i kaos, og viste så stor menneskelighed, at hun kunne smide formaliteterne og give et stort kram, da jeg havde allermest brug for det. Hendes støtte har været uvurderlig, både professionelt og personligt – og jeg under enhver veteran at få sådan en mentor. 

Et mentorskab med flere facetter

Elisabeth Milton har været engageret i foreningens arbejde med at bringe de ressourcestærke veteraner og erhvervslivet tættere på hinanden i flere år. For et års tid siden fik hun mere tid i kalenderen og besluttede at bruge den på også at være mentor for veteranerne.

– Jeg kunne se, at jeg fremover ville få mere tid og dermed mulighed for at dykke ned i en persons situation og gøre en forskel. Det har vist sig at være en fantastisk oplevelse, der byder på alle facetter af et mentorskab, forklarer Elisabeth Milton og fortsætter:

  – Ved vores første møde viste det sig, at Nikolaj havde lidt en stor personlig sorg, så det blev også en del af processen. Vi fik hurtigt et rigtig godt samarbejde, og der var straks en høj grad af tillid. 

Jeg har enorm respekt for den indsats, som Nikolaj og alle i Forsvaret yder. Det, de laver, er meget vigtigt for samfundet, så det er enormt positivt at kunne bidrage til, at det bliver brugt videre i erhvervsøkosystemet.

Mentor Elisabeth Milton

Søgte konkrete værktøjer til at opnå sine mål

Elisabeth Milton oplevede, at Nikolaj fra start var afklaret om sine mål. Det, han havde brug for hjælp til, var at få værktøjer til og viden om, hvordan han helt praktisk skulle indfri dem på civil grund. 

– Nikolajs var helt klar over, hvad han ville og på det rene med sine ambitioner. Jeg var imponeret over at se hans forberedelse allerede ved det første møde. Han vidste præcis, hvad han ville have, hvilken tidslinje han havde, og til hvilken pris, fortæller mentoren, der derfor fokuserede hjælpen på konkrete tiltag. 

– Det, vi fokuserede på, var at omsætte ambitionerne og drømmene til praksis og to- do’s. Og gennem hele processen var Nikolaj rigtig god til at sætte ord på præcis det, han ville – klart og præcist, forklarer Elisabeth Milton, der kunne se, at hendes sparring virkelig gav værdi for Nikolaj.

– Jeg kunne både bidrage med de store linjer, men også med flere detaljer i forbindelse med forberedelse inden samtaler mm. Og jeg var lige så spændt på resultaterne af de forskellige møder og interviews, som han var … måske mere. 

Nikolaj skaber engagement overalt omkring sig og har en unik styrke, fordi han både har detaljefokus og overblik.

Mentor Elisabeth Milton

Et job for fremtiden

Elisabeth Miltons engagement i Nikolaj – personligt og fagligt – gjorde en verden til forskel for veteranen, der nu er landet i et ønskejob – faktisk det første, som han søgte.

– VELKOMMEN HJEM og min mentor har gjort en stor forskel for mig i min overgang til det civile liv. Faktisk var jeg så godt klædt på, at jeg fik det første job, jeg søgte; Og de har ikke bare hjulpet mig med at finde ét job, men det helt rigtige job – som Training Project Manager hos Global Wind Organisation. Nu arbejder jeg med en meningsfyldt hverdag, ser verden og er med til at forme fremtidens energiløsninger globalt, og jeg kan bruge min erfaring med ledelse og uddannelse fra Forsvaret.

Du får hjælp til både at finde din næste karrierevej, at finde dig selv og opdage nye horisonter.

Klap og los, tak

Elisabeth Milton hjælp til Nikolaj har været uvurderlig for ham ligesom den støtte han oplevede i fællesskabet og netværket i VELKOMMEN HJEM. 

  – Samtidig vil jeg også fremhæve Helene Djursø, lederen af foreningen, som hele vejen igennem har været positiv, oprigtig og klar til at give et los i røven og et klap på skulderen, slutter Nikolaj.

Selv om det har krævet hårdt arbejde og dedikation at klare karriereskiftet, har VELKOMMEN HJEM givet mig redskaberne og støtten til, at det er lykkedes.

Veteran Nikolaj Østergaard Christensen

Den korte soldaterhistorie om veteran Nikolaj Østergaard Christensen

Om drengedrømmen 

Det hele begyndte lidt som en drengedrøm. I min familie har der altid været nogle soldater. Vi har medaljer fra 1864. Vi har været frihedskæmpere og hjemmeværnsmænd og min stedfar kørte Centurion i 80’erne. Så jeg ville også se nye horisonter og gøre en forskel, hvilket førte til, at jeg tilbragte de første 16 år af mit voksenliv som soldat. 

  • 2010 Sergent 
  • 2011 Løjtnant 
  • 2012 En ulykke satte mig i kørestol, og jeg måtte kæmpe for at blive klar og vende tilbage til tjenesten, hvilket ændrede min karriere. 
  • 2013 Dødsfald helt tæt på i familien i 2013.
  • 2017 Oversergent i 2017. 
  • 2018 Jeg tog en masteruddannelse gennem Forsvaret, som udvidede min horisont inden for ledelse og uddannelse – og som jeg stadig bruger den dag i dag. 
  • 2023 Jeg blev endelig udsendt, nu som seniorsergent, med et lille dansk hold. Missionen var udfordrende og lærerig, og jeg modtog anerkendelse for at bevare roen og støtte kollegaerne
  • 2024 I januar, 2024 dør min stedfar, som jeg har kaldt far siden jeg var 12 år gammel – hans død kommer kort tid efter jeg er kommet hjem fra udsendelsen I 2023, og hvor jeg har besluttet mig for at der skal ske noget nyt. Efter godt 16 års tjeneste føles det endelig som det rette tidspunkt at tage en ny retning! Jeg har ikke forladt Forsvaret helt! Og gør det nok aldrig. Tjenesten vil altid være i mit blod. Jeg er seniorsergent og kompagnibefalingsmand i reserven, og officer og lærer i hjemmeværnet, og jeg elsker stadig tjenesten på godt og ondt. Men jeg har længe vidst, at jeg ikke ville blive i Forsvaret på fuld tid hele mit liv. Selv om jeg har fået meget ud af min tid som soldat, ønskede jeg også at bruge mere tid med min familie. 

Om tiden i Forsvaret

Tjenesten har givet mig mange unikke oplevelser, men det, der virkelig har betydet noget, er at se de soldater, jeg har undervist og ledet, vokse professionelt og som mennesker. Og det at kunne hjælpe udsatte mennesker – og opleve både desperation og taknemmelighed – har efterladt dybe indtryk, jeg aldrig nogensinde glemmer.

Tjenesten har lært mig at træffe gode beslutninger der ikke kun omhandler mig selv, bevare roen og lede med et klart sind. Disciplin og struktur har formet mig som person, men det er fællesskabet, der virkelig har haft den største indflydelse. Som underviser har jeg set unge mennesker vokse og udvikle sig til dygtige soldater og ledere, hvilket har efterladt mig med stor stolthed. At kunne give noget videre og se andre lykkes har været en af de mest meningsfulde aspekter af mit arbejde. Det har været fedt!

Forsvaret var rigtig godt og sundt for mig, da jeg var yngre og savnede struktur og retning og udfordringer. Men nu er det blevet tydeligt, at det var tid til at søge nye udfordringer uden for hegnet, selv om tjenesten altid vil have en plads i mit liv.