Gik i land med ønsket om at få et mere stabilt livsgrundlag

Udgivet d. 22. juli 2024 af Velkommen Hjem

Veteran Casper Vistrup var på mange måder rigtig glad for sit job, sine uddannelser og ikke mindst de talrige oplevelser, som fik gennem arbejdet i Søværnet, men ønsket om en mere stabil tilværelse voksede, da han fik en fast kæreste. Han forlod derfor Forsvaret, men hvor skal man starte og hvordan gør man på civil grund? Det og meget mere fik Casper svar på i et forløb i VELKOMMEN HJEM blandt andet med hjælp fra mentor Thomas Vang Højgaard, der er SAP Program Director i KMD og selv tidligere militærmand. Han kunne med det samme se Caspers potentiale: 

– Casper til en stærk kandidat med relevante faglige kompetencer og personlighedstræk, der vil være en stor fordel i enhver virksomhed.

Casper er nu i gang med Data- og Kommunikationsuddannelsen som it-supporter på Svendborg Erhvervsskole og har fået en læreplads hos C. C. Jensens it-afdeling, som voksenelev.

Casper Vistrup var Kommunikationsgast i Søværnet på Fregatten HDMS Niels Juel i 4 år, og det er en tid han med glæde ser tilbage på.

–  I min tid i søværnet var jeg med til at eskortere fragtskibet med NATOs bidrag til Ukraine, da krigen brød ud. Jeg har sejlet med flere gange i SNMG1 (Standing Nato Maritime Group) og modtaget en medalje for international tjeneste i Forsvaret. Jeg var også med til at teste fregatternes SM-2 missiler for første gang, fortæller Casper, der alligevel besluttede, at han skulle noget andet – og forsøge at få et job på land i Forsvaret eller på civil grund:

– Jeg fandt ud af, at jeg ikke ville være sergent og følte, at jeg var gået i stå. Jeg havde også fået mig en kæreste, som jeg ville være hjemme hos. Men jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg prøvede at få et job i Forsvaret på land. Men jeg stod jo stadig uden uddannelse. Eller i hvert fald en uddannelse, som jeg kunne bruge til noget, fordi som KU-gast får man ikke papir på noget, som kan bruges i det civile, da der ikke er nogen decideret arbejdsplads, der bruger de færdigheder vi lærer. Så jeg stod med et dilemma mellem enten at blive i Forsvaret, hvor jeg følte, at jeg ikke længere havde nogen måde at rykke fremad på. Eller tage springet og starte forfra i det civile og komme ind på en uddannelse, hvor jeg kunne bruge så mange af de færdigheder, som jeg har fået i Forsvaret som muligt. Efter en god snak med en kollega, som mindede mig om at skulle jeg have en uddannelse, så skulle det være nu, fordi pludselig har man hus og børn, og så bliver det markant sværere at stoppe. Så jeg tog et kæmpe spring og valgte en ny retning.

Jeg vil råde folk til at søge noget i Forsvaret, som man kan bruge i det civile også. For selv om man kan have nok så store planer om at blive, og selvom man elsker Forsvaret, så kan ens prioriteter hurtigt ændre sig.

Veteran Casper Vistrup

Veteran Casper Vistrup

Blev mere bevidst om egen værdi

Casper beskriver selv sin beslutning om at starte sin transition som et kæmpe spring, hvilket det er for stort set alle veteraner, der ønsker at gå civilt. Men der er altid hjælp at hente i VELKOMMEN HJEM, hvor foreningen har skræddersyet et forløb for veteraner, der starter med to dages intenst kickoff, og derefter mentorløb med en kompetent og engageret mentor fra erhvervslivet. Og som det sker for alle andre veteraner i VELKOMMEN HJEM, så ændres udgangspunktet straks til det bedre. 

– VELKOMMEN HJEM har gjort en kæmpe forskel. Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle starte. Jeg hoppede bare ud uden nogen form for plan, udover at jeg ville have en uddannelse. Jeg havde søgt ind på uddannelse, men jeg vidste ikke helt, om det var det, jeg ville. Jeg skulle jo starte på SU, og det ville slå hårdt på min økonomi, forklarer Casper, der fik viden og værktøjer til at begå sig på det civile og som samtidig gjorde ham mere bevidst om hans egen værdi.

– Jeg fik nogle gode redskaber at bruge. Jeg lærte at oversætte mit CV fra militært til civilt, og det har gjort at jeg fandt ud af, at jeg har fået rigtig mange brugbare færdigheder. Jeg var selv helt overrasket over, hvor meget jeg egentlig havde styr på. Det var først, da jeg så det på skrift, at jeg følte at jeg havde fået noget ud af at være i Forsvaret, forklarer Casper, og tilføjer: 

– Jeg vil sige, at VELKOMMEN HJEM gør alt, hvad de kan for at få en videre. De lægger rigtig meget arbejde i at matche os med den rette mentor og sørger for, at vi får udvidet vores netværk uden for Forsvaret. Men det er samtidigt også en arbejdsproces, som man selv skal deltage i. Man kan ikke bare forvente, at de laver arbejdet for dig. Det er en af de ting, der er bedst og vigtigst ved forløbet. 

Mentor med Forsvarserfaring

Efter de to første dage på kickoff bliver veteranen matchet med en af de mange fantastiske og frivillige mentorer, der er engageret i foreningen. Casper fik mentor Thomas Vang Højgaard, der er SAP Program Director i KMD, der desuden selv har en fortid i Forsvaret.

– Jeg har valgt at engagere mig i denne sag og være mentor for veteraner i VELKOMMEN HJEM, fordi jeg virkelig nyder at arbejde med mennesker og hjælpe dem med at udvikle sig, forklarer Thomas Vang Højgaard, der i den grad hylder VELKOMMEN HJEM:

– Jeg mener, at VELKOMMEN HJEM er et fremragende initiativ, som jeg selv ville have haft stor gavn af, da jeg forlod Forsvaret i 2011. Med mine 15 års erfaring som officer og leder i Forsvaret føler jeg, at jeg har den relevante baggrund til at støtte veteraner, der ønsker en karriere i erhvervslivet. Det er en fornøjelse at kunne bruge mine erfaringer og kompetencer til at hjælpe andre med at finde deres vej og opnå succes i deres civile liv.

Mentor Thomas Vang Højgaard

Stærk kandidat til erhvervslivet 

Thomas Vang Højgaard har på nært hold selv oplevet alle de militære kompetencer, som veteraner generelt tilegner sig i Forsvaret, og som han mener, at erhvervslivet har brug for.

– Veteraner bringer mange værdifulde kompetencer til erhvervslivet. De har et enestående fokus på opgaveløsning, hvilket sikrer, at opgaver bliver løst effektivt. 

Deres robusthed betyder, at de ikke viger tilbage, selv når tingene bliver vanskelige. Desuden er de yderst forandringsparate og gode til at tilpasse sig skiftende omgivelser. Disse styrker og personlighedstræk gør dem til uvurderlige medarbejdere i enhver organisation, forklarer Thomas Vang Højgaard og tilføjer om Casper:

– Casper er nysgerrig og meget interesseret i at lære nyt. Han har en solid ballast fra Forsvaret, som giver ham en rolig tilgang til nye udfordringer. Casper er dygtig til at anvende sin erfaring, hvilket bliver tydeligt i vores dialoger om, hvordan hans militære baggrund kan udnyttes i erhvervslivet. Denne kombination af nysgerrighed, ro og evnen til at bringe erfaring i spil gør Casper til en stærk kandidat med relevante faglige kompetencer og personlighedstræk, der vil være en stor fordel i enhver virksomhed.

Fantastisk at opleve Caspers opture

For Thomas Vang Højgaard har det været givende at se, hvordan deres samtaler har bidraget til Caspers klarhed og motivation for fremtiden.

– Jeg oplever, at vores proces har været meget positiv. Vi har haft flere produktive møder over Teams, hvor vi har drøftet, hvordan Casper kan blive mere afklaret omkring hans næste skridt. Jeg håber og tror, at min rådgivning og sparring har hjulpet Casper med at skærpe sine prioriteringer og åbne hans øjne for de mange muligheder, der ligger foran ham, siger Thomas Vang Højgaard og fortsætter:

– Den bedste og mest positive oplevelse, jeg har haft i forløbet, er at se Casper blomstre og trives gennem forløbet. Vi har diskuteret livets op- og nedture og vigtigheden af at håndtere dem. Det har været utroligt glædeligt at se Casper opnå mange små succeser, både på arbejdet og hjemmefronten. Det er fantastisk at opleve hans optur og se, hvordan han accepterer, at det kan gå godt i en længere periode. At se Casper trives og få flere opture i livet har været en kilde til stor glæde og tilfredsstillelse.

En svær periode blev lettere

På en anden side af bordet sidder Casper og er taknemmelig for den indsats, som Thomas Vang Højgaard har gjort for ham som mentor.

– Jeg vil gerne rose Thomas for at være en tålmodig og opmuntrende person. Han har skubbet mig fremad på en måde, hvor jeg er overbevist om, at hvis det ikke havde været for ham, var jeg ikke kommet så langt så hurtigt. Han er rigtig god til at se objektivt på en situation. Og give et større perspektiv på sig selv. Og så er han bare en rar, venlig og åben person at have på sin side. Han har gjort en svær periode en del lettere. Det takker jeg ham af hele mit hjerte for, slutter Casper, der lige om lidt starter på hovedforløbet i Data- og kommunikationsuddannelsen som it- supporter på Svendborg Erhvervsskole og på en læreplads hos C. C. Jensens it- afdeling. Vi ønsker Casper rigtig god vind. 

Den korte soldaterhistorie om veteran Casper Vistrup

  • 2017 – Jeg startede min værnepligt, også i søværnet. 
  • 2018 – Derefter sejlede jeg civilt i et lille år. 
  • 2019 – Jeg havde fået at vide, at hvis jeg skulle sikre mig en plads på en af enhederne, så skulle jeg blive kommunikationsgast. Jeg skulle så på en introduktion til kommunikationsfaget, kaldet ”KU-light”, fordi der var mangel på dem. Jeg blev, inden KU-light, ansat som forplejningsgast på Fregatten Peter Willemoes i 3 måneder og var med på fregatternes første togt til Grønland, Derefter blev jeg sendt på Center for Taktik i Frederikshavn til KU-Light. Dette 2 ugers kursus blev lavet for at få folk ind i faget hurtigt. Jeg startede herefter på et forudsætningsskabende kursus. Efter kurset blev jeg efter eget ønske ansat på Niels Juel. Skibets besætning og jeg passede rigtigt godt sammen. Der var tid til spas og samtidigt holdt man en professionel tone, og havde respekt for hinanden. 
  • 2020 – Jeg blev sendt på skole igen til trin 1 for at lære alt det forudsætningsskabende som omhandlede kommunikationsfaget. Jeg lærte at morse, taktisk kommunikation, manøvrering af enheder i formationer, og konfigurering af radioudstyr og kryptografiske maskiner. Jeg fik forbindelser til de andre skibe via kommende kollegaer, og jeg så meget frem til min fremtid i Forsvaret. 
  • Jeg sejlede så i 2 års tid, hvor jeg havde været på utallige øvelser og sejladser. Jeg kom til Grønland igen, sejlede med internationale enheder fra blandt andet USA, Frankrig, Holland og mange flere. 
  • 2022 – Jeg tog tilbage til Center for Taktik på trin 2 af KU-uddannelsen. Jeg lærte nogle mere dybdegående detaljer omkring emnet KU, og jeg fik genskabt nogle forbindelser til dem, som jeg gik på trin 1 med. Derefter kom jeg tilbage til Niels Juel i yderligere et år for at komme på trin 3 af KU-uddannelsen. 
  • Jeg var i mellemtiden på Krypto-kustode-kursus, som omhandler sikker opbevaring og vedligeholdelse af kryptografisk materiale, overholdelse af sikkerhedsprocedurer og retningslinjer og udlån og registrering af kryptografisk udstyr. 
  • 2023 – Jeg blev færdig med trin 3, og var i gang med at blive ”groomet” til at blive sergent, men jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke var den vej som jeg ville. 

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.