Godt med en mentor, der råber vagt i gevær, når CV’et bliver for leverpostejsagtigt. 

Udgivet d. 4. maj 2023 af Velkommen Hjem

Forsvaret har været et stort privilegie med masser af mulighed for at se verden og møde spændende mennesker, mener Lasse Thorn, der ser tilbage på sine 15 år og 3 udsendelser i Forsvaret som et stort privilegie. Men trods en imponerende række af uddannelser og titler, var det ikke nemt at finde det rigtige job, og Lasse søgte hjælp i VELKOMMEN HJEM. Her gik han hjælp fra mentor Mikael Holm, PA Consulting Group, der mener, at dogmer omkring Forsvaret gør det svært for arbejdsgiverne helt at gennemskue de mange kompetencer veteranerne kommer med:

– Jeg tror, at Forsvaret stadig kæmper lidt med ”kæft trit og retning-dogmet”. Mange civile forstår ikke, hvor dynamisk og individualistisk forsvaret også er. Og det afholder måske nogle fra at tage veteraner i betragtning i ansættelserHan mener, at løsningen skal findes i en dybere indsigt og relation imellem veteranerne og arbejdsmarkedet. Her er kaffemøder uvurderlige og det var netop sådan et, der førte Lasse ind i et job som Associate Manager Trainee i Novo Nordisk. Læs hele historien her.

Lasse valgte at forlade Forsvaret af flere årsager – først og fremmest for at kunne bruge mere tid sammen med sin familie. Og samtidig trak lysten til nye udfordringer også i ham:

– Jeg føler, at jeg har opnået det meste af det, jeg ønskede at opnå i Forsvaret, og derfor er det naturligt for mig at se på andre muligheder, siger Lasse og tilføjer: 

– Jeg ser det som en stor fordel, at man har mulighed for at udvikle sig gennem hele sin karriere. Desuden har jeg haft den store ære at opleve og udforske forskellige dele af verden samt møde en masse spændende mennesker, hvilket mange andre mennesker ikke får lov til at opleve. Det har været et stort privilegie for mig.

Lasse Thorn, veteran

Der blev sat realistisk mål og fulgt op

Lasse kendte til VELKOMMEN HJEM og deres arbejde med at hjælpe og støtte veteraner i transition, og han opsøgte derfor foreningen for at komme med i et forløb. Her fik han Mikael Holm, Experienced digital and agile management consultant, i PA Consulting Group som mentor.

– Der er mange faktorer, der har bidraget til min succes, men de væsentligste for mig har været min mentor Mikael, sammen med de mange inspirerende kaffemøder og historierne på kickoff fra andre veteraner, som har navigeret sig igennem overgangen fra militærlivet til det civile arbejdsmarked, siger Lasse og forklarer om forløbet med sin mentor:

– Mit forhold til Mikael er rigtigt godt. Han har været en god sparringspartner for mig igennem hele forløbet, og sammen har vi sat realistiske mål og opfølgninger. Han har været rigtig god til at udfordre mig og har stillet spørgsmål, som har fået mig til at reflektere over, hvad mit fremtidige job skulle være. Mikael har været en uvurderlig hjælp på mange områder. Han har gennemgået mit CV og min ansøgning, hjulpet mig med at sætte mål og udarbejde en handlingsplan, og har rådgivet mig om, hvilke veje jeg skulle undersøge. Jeg havde tidligere tænkt, at mine erfaringer med ledelse i forsvaret måske ikke ville have relevans i det civile arbejdsmarked, men takket være Mikaels tilgang og forståelse er jeg blevet klar over de mange muligheder, der findes derude.

Mikael er virkelig en fantastisk person, og han har været utroligt hjælpsom i hele forløbet. Jeg har virkelig sat stor pris på Mikaels ærlige feedback, for eksempel når han har påpeget, at mit CV blev for “leverpostejsagtigt”, eller når jeg var i tvivl om, hvilke spørgsmål jeg skulle stille under en samtale.

Veteran Lasse Thorn

Bryd dogmet

Mikael Holm har valgt at engagere sig i VKH som mentor, fordi han føler, at han har mulighed for og overskud til at hjælpe dem med at indfri deres drømme. Han mener, at veteranerne selv kan bidrage til at bryde dogmerne om Forsvarets mindre gode sider gennem dialog med virksomhederne. Og derfor skal der fokus på at komme til kaffemøder.

– Jeg tror som udgangspunkt, at det sværeste for veteranerne er at anerkende og italesætte værdien af sine kompetencer i jobansøgninger og interviews. Og derfor bliver det svært for erhvervslivet at se, hvordan de kan bruge veteranerne i deres organisationer. Jeg tror også, at Forsvaret stadig kæmper lidt med ”kæft trit ogretning- dogmet”. Mange civile forstår ikke, hvor dynamisk og individualistisk Forsvaret også er. Og det afholder måske nogle fra at tage veteraner i betragtning i ansættelser. For den enkelte veteran kræver det derfor fokuseret arbejde at bryde det dogme, og det sker ikke nødvendigvis igennem et CV eller en ansøgning. Her er kaffemøder helt essentielle for at bygge tillid mellem veteranen og organisationen, siger Mikael Holm.

Kæmpe lydhørhed og villighed til at lære …

Igennem forløbet har Mikael Holm været oplevet en særdeles engageret mentée med stort lederpotentiale at forløse i et civilt job. 

– Lasse har et helt utroligt gå-på-mod og en kæmpe lydhørhed og villighed til at lære og det overraskede mig, at han var så enormt initiativrig. 

Det var virkelig en fornøjelse at se ham udvikle og brænde igennem på alt, hvad vi talte om i vores møder. Han har en stærk ledelsesmæssig uddannelse og masser af erfaring. Samtidig har også Lasse, som de fleste veteraner qua deres udsendelser, en kulturel grundforståelse – og det er et yderligere plus, forklarer Mikael Holm og tilføjer, at deres samarbejde har hjulpet Lasse til selv at kunne se sine stærke kompetencer:

– Jeg tror, at jeg især har været med til at få Lasse til at forstå værdien af hans baggrund samt fået den konkretiseret og skærpet, så den var klar og tydelig i hans jobsøgning.

Selv om jeg ikke på noget tidspunkt var i tvivl om, at det nok skulle lykkes, er jeg alligevel glad for at jeg har været i stand til at hjælpe Lasse med at indfri sin drøm.

Mentor Mikael Holm

Mikael Holm, mentor

Alle veteraner kan finde det, de brænder for

Og præcis som mentor havde forudsagt, så er Lasse landet et rigtigt godt sted – hvilket han takker sin mentor for – og det for ham meget imponerende set-up og alle de dygtige mennesker i VELKOMMEN HJEM.

– Det har gjort en kæmpe forskel for mig. Jeg har lært at identificere mine kompetencer og oversætte dem til et civilt sprog, samt at finde ud af, hvad jeg virkelig ønsker at arbejde med. Min mentor, Mikael, har været en uvurderlig hjælp i denne proces og har hjulpet mig med at indse, at jeg brænder for ledelse af mennesker og passer bedst ind i en større virksomhed. Takket være hans støtte og vejledning har jeg fået mulighed for at starte som Associate Manager Trainee hos Novo Nordisk til 1. maj, fortæller Lasse og afslutter med en stor ros til foreningen:

– Det er en imponerende vilje, som de udviser for at hjælpe veteraner i overgangen fra militært til civilt liv. Det kan være en overvældende proces, som kræver tilpasning, men samtidig har jeg oplevet, at der er en utrolig mængde viden og ekspertise til rådighed omkring, hvordan veteraner kan finde deres passion og formål på det civile arbejdsmarked. VELKOMMEN HJEM og de fantastiske mennesker, som er en del af forløbet og processen, er beviset på, at det er muligt for alle veteraner at finde det, de brænder for, og få den hjælp og støtte, de har brug for i overgangen til det civile liv.

Den korte soldaterhistorie om Lasse Thorn

  • 2007 Varde, værnepligtig
  • 2008 Sergentuddannelse
  • 2009 Udsendt som gruppefører på ISAF 7
  • 2011 Udsendt som gruppefører på ISAF 12
  • 2012 Finskytteuddannelse
  • 2012-2014 Næstkommanderende i en finskyttesektion
  • 2014 Oversergentuddannelse
  • 2014-2018 Sektionsfører for en finskyttesektion
  • 2015 Udsendt som næstkommanderende for en deling på OIR2
  • 2018-2020 Civiluddannelse PBA i Innovation og Entreprenørskab
  • 2021 Udnævnt til Seniorsergent
  • 2021-2023 Uddannelsesbefalingsmand og sagsbehandler ved 2. Brigade

Privat 
”Jeg er opvokset på Vestsjælland og bor nu sammen med min hustru Maria, vores to børn og to hunde i Kirke Stillinge. Min fritid bliver brugt på jagt og hundetræning, samt en masse ture i naturen med min familie.”

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.