Soldater trænes i alle typer udfordringer – men ikke i at håndtere nederlag på nederlag under jobsøgning

Udgivet d. 14. oktober 2021 af Velkommen Hjem

Veteran Tim Andersen har netop lagt en karriere på 15 år i Forsvaret og to udsendelser bag sig. Han har lært utroligt meget, men det kom bag på ham, hvor lidt forberedt han var på udfordringerne i det civile. Han tog fat i VELKOMMEN HJEM, efter et jobskifte der viste sig ikke at være det rigtige. Her fik han råd, sparring og støtte – ikke mindst fra mentor Lars Novrup fra NETS, der førte Tim ind i et drømmejob hos AJ. Vacciner som Release Coordinator.

Som soldat bliver du trænet rigtig godt i mange ting. Du lærer at håndtere dine følelser i stressede situationer og lignende, fortæller Tim og forklarer: 

– Men én ting var jeg ikke forberedt på, da jeg begyndte at søge et nyt arbejde – og det var de konstante nederlag. Her er en soldat ikke særlig godt trænet. Vi er vant til, at en situation opstår, man håndterer den og kommer videre. Men hvordan skal man håndtere et nederlag gang på gang? Og når hele dit netværk kun er centeret i Forsvaret, er det jo heller ikke særlig nemt at tage kaffemøder med nogen ude fra det civile.

Tim Andersen startede sin karriere i Forsvaret som 18-årig og allerede året efter blev han udsendt første gang. Karrieren i Forsvaret kørte fint i mange år, men da han i 2017 pludselig fik muligheden for at prøve kræfter med det civile i et lille firma, slog han til.

– Det var et meget spontant skift, og jeg havde ikke sendt en eneste jobansøgning til andre firmaer. Det viste sig, at det ikke altid er det bedste at tage det første job som byder sig, for jeg fandt mig selv i en rolle og et firma jeg ikke kunne identificere mig selv med. Så derfor tog jeg tilbage til Forsvaret i 2020 for at finde mig selv og blive glad igen, siger Tim.

Tim Andersen, veteran

Jobsøgningen blev desperat

Tim fandt ikke ro tilbage i Forsvaret, så han besluttede sig for at forlade de trygge rammer igen – men denne gang uden at have et civilt job på hånden.

– Det var meget ambivalent for mig at forlade mit sikre arbejde i Forsvaret, hvor jeg følte mig tryg og var god til det, jeg lavede. Men ikke desto mindre følte jeg mig klar og godt klædt på til at finde et nyt arbejde. Efter nogle måneder med jobafslag og opslag, som jeg aldrig hørte tilbage fra, begyndte min motivation at forsvinde. Jeg ringede ikke mere, og min jobsøgning begyndte ligeledes at blive ”desperat” i den forstand, at jeg begyndte at søge stillinger, som jeg aldrig havde haft i tankerne før, forklarer Tim og fortsætter: 

– Jeg hørte om VELKOMMEN HJEM igennem tidligere kollegaer, som havde fået opbakningen og den nødvendig hjælp til at komme ud i det civile. Som soldat bliver du trænet rigtig godt i mange ting, du lærer at håndtere dine følelser i stressede situationer. Men én ting var jeg ikke forberedt på, da jeg begyndte at søge et nyt arbejde – det var de konstante nederlag. 

Skylder mentor alt!

Veteraner tilbydes hjælp i VELKOMMEN HJEM igennem er et særligt tilrettelagt forløb. Formålet er at hjælpe til en afklaring, at hjælpe med at opbygge netværk og at hjælpe dem videre i et civilt job eller ind på en uddannelse, der står mål med veteranens ambitioner og kompetencer. Veteranen får tilknyttet en af foreningens engagerede mentorer, som i de efterfølgende seks måneder guider, hjælper og støtter veteranen i transitionen. Tim blev matchet med Lars Novrup, der er Senior Vice President i Nets Denmark. Et match, som Tim har været mere end tilfreds med.

– Min mentor skylder jeg alt! Lars og jeg har været et rigtig godt match. På vores første møde sammen lagde jeg alt frem for ham, fordi jeg var af den overbevisning, at hvis han skulle kunne hjælpe mig, så skulle han også kende mig. Derefter gik Lars metodisk til værks med mig. Jeg lærte at læse et stillingsopslag og ikke mindst, hvordan jeg forberedte mig til en samtale, og hvordan jeg kunne oversætte mine egne kompetencer til det, som en potentiel arbejdsgiver i det civile efterspørger. Lars og jeg havde under forløbet også en del samtaler om kulturen i en virksomhed og vigtigheden af, at man kan føle sig hjemme i den virksomhed, man arbejder i, forklarer Tim om samarbejdet med Lars Novrup.

Lars Novrup, mentor

Indsigt og respekt er et godt udgangspunkt for sparring

Der er flere grunde til, at Lars Novrup har valgt at være mentor for veteraner i VELKOMMEN HJEM. Som tidligere ansat i Forsvaret ved han, hvor svært det er at tage springet fra en tryg verden til det civile erhvervsliv. Og samtidig har han den dybeste respekt for de soldater, som tager afsted på vegne af alle andre, der bliver i trygge Danmark. 

– At jeg kan hjælpe veteraner, er jeg glad for, og det er meget meningsfuldt. Som mentor for Tim handlede det i bund og grund blot om at få Tim til at finde egne styrker, og så få oversat hans kompetencer til civilt sprog. Jeg har blot bidraget med sparring og så har jeg kunnet åbne mit netværk. Det har været en super god proces, hvor vi har fået fat i det, som virkelig betyder noget. Og så er jeg sikker på, at Tim vil sige, at han har været igennem en proces, hvor han har blevet mere bevidst om egne styrker, og hvad hans selling-points er i forhold til en civil arbejdsgiver, fortæller Lars Novrup.

Veteraner er robuste. Det er svært at sætte ord på – men når du har oplevet situationer, hvor det handler om liv og død, er det meget lettere at bevare roen, når det spidser til. Når det går stærkt og alle arbejder hårdt, er det vigtigt at have én i teamet, som er i stand til at bevare roen og sætte ting i perspektiv. Det er præcis det, man lærer i praksis i Forsvaret. Man lærer også, at teamet ikke er stærkere end det svageste led – og at alle bidrager til det fælles mål. I erhvervslivet er der mange spidse albuer og intern konkurrence. Men soldater har lært, at som team når man længere og mere. Jeg oplever, at mange værdsætter de værdier og den indstilling, som soldater har. Desuden har soldater en second to none ledelsesværktøjskasse, hvis man har haft ledelsesansvar. Man har ikke blot læst det i en bog, men lært det gennem praktik.

Mentor Lars Novrup

Den bedste dag i mange uger

Tim starter i de civile erhvervsliv den 1. november hos AJ. Vacciner som Release Coordinator. Det er et job, som han kan se sig selv blive længe i, fordi virksomheden er stor og åbner forskellige muligheder. Jobbet skaffede han selv, men Tim mener ikke, at det var lykkedes uden Lars Novrups hjælp.

– Min tro og selvtillid blev bygget op ved hjælp af samtaler og strategiplanlægning. Jobbet var ikke et Lars fandt til mig, men jeg fik det, fordi han fik sat rammerne for mig. Lars åbnede også sit netværk for mig. Der var blandt andet en person, som havde været højt placeret i det danske erhvervsliv, som ringede til mig helt uden, at jeg havde mødt ham, bare fordi Lars havde fortalt ham om vores forløb. Den tillid, at en person rækker ud til dig, uden at have mødt dig, er ikke noget, jeg har oplevet siden jeg var i Afghanistan, siger Tim.

Den dag, Tim fik jobbet hos AJ. Vacciner, var han ikke alene om at være glad. Mentor havde også svært ved at få armene ned …

– Det var vildt, da Tim ringede og fortalte, at han havde fået et job…… det var den bedste dag i mange uger. At høre glæden og selvtilliden var fantastisk. Jeg fik bekræftet, at det at tro på egne evner, finde ind til kernen og blot fokusere på det, som man kan influere, er det vigtigste. Noget, jeg selv har stor fokus på – at få det bekræftet er fantastisk, slutter Lars Novrup.

Den korte soldaterhistorie om veteran Tim Andersen

  • 2004 Startede som værnepligtig ved Dronningens Artilleriregiment. 
  • 2005 Udsendt på Iraq hold 6
  • 2006 Startede ved Gardehusar regimentet i PINF KMP 
  • 2008 udsendt med ISAF hold 5 som GV-1 i en PINF GRP. 
  • 2011 Startede på sergentskolen.
  • 2012 Startede på Officersskolen.

Privat

Tim Andersen er vokset op i Midtsjælland og har altid følt sig draget mod Forsvaret. En stor del af hans barndom både læste ham om og legede krig. I dag bor han på Frederiksberg og er far til to børn.