Selvtilliden smuldrede
Udgivet d. 4. oktober 2019 af Velkommen Hjem
… til trods for, at soldaterveteran Morten Skanderup Jørgensen havde en stribe kvalificerende uddannelser med i rygsækken, da han søgte fra Forsvaret over i det civile erhvervsliv. Læs hans historie om en selvtillid, der langsomt smuldrede, men et kick-off i VELKOMMEN HJEM, der sparkede ham ud over rampen igen og direkte ind i drømmejobbet i Blue Water Shipping.
– Jeg havde over længere tid gået med tanken om et civilt arbejdsliv, så jeg tog springet, men landede i den forkerte organisation; et sted, hvor de hverken vidste præcist, hvad de ville bruge mig til, eller hvad mine militære kompetencer kunne bruges til, fortæller Morten Skanderup Jørgensen.
Derfor begyndte han nærmest desperat at søge efter det, som umiddelbart virkede oplagt for ham selv: At få et job i sikkerhedsbranchen. Han regnede med, at det ville være relativt ligetil i betragtning af hans kvalifikationer: En grad af oversergent, en livvagtsuddannelse fra jægerkorpset, en akademiuddannelse i ledelse samt flere års erfaring fra arbejdet som instruktør og faglærer i førstehjælp.
– Efter et utal af skuffelser og afslag på job, som jeg tænkte, at jeg burde kunne bestride, både som leder eller medarbejder, mistede jeg langsomt troen på, at jeg havde nogen muligheder på det civile arbejdsmarked. Med et selvværd, der var begyndt at smuldre, begyndte jeg at researche på hvem, der kunne hjælpe mig på vej. Jeg tog derfor kontakt til VELKOMMEN HJEM, og efter en rigtig god snak med foreningens leder Helene Djursø, blev jeg overbevist om, at her var der faktisk nogen, som ville kunne hjælpe mig på rette vej, forklarer Morten.
Blev nærmest sparket i mål på kick-off
Morten kom med på en af de kick-off, som VELKOMMEN HJEM afholder flere gange om året. Kick-off er et to-dages seminar for nytilkomne soldaterveteranerne. Under kick-off dagene holder en række relevante erhvervsfolk foredrag og wokshops, de deltagende veteraner udveksler erfaringer, drømme og historier – og ikke mindst gennemfører foreningen individuelle samtaler med veteranerne med henblik på at identificere den bedst mulige hjælp til hver enkelt veteran. En væsentlig del af hjælpen kommer herefter fra den mentor, som veteranen bliver matchet med på kick-off. Men så langt kom Morten slet ikke.
– På kick-off blev jeg virkelig gjort bevidst om mine værdier som menneske, og jeg fik en tro på, at mine militære kompetencer sagtens kunne oversættes til civil. Allerede første dag på kick-off fik jeg oversat mine kompetencer og om aftenen gik jeg i gang med at notere mig virksomheder, som var relevante i forhold til mine kompetencer. Til mit store held dukkede der et job op i præcis den virksomhed, jeg længe havde haft som min første prioritet, nemlig hos Blue Water Shipping. Jobbet var som HSE Site Supervisor. Jeg tog kontakt til den ansættende leder for at høre nærmere om jobbet, før jeg gik videre med en ansøgning. Jeg spurgte blandt andet ind til, hvordan mine kompetencer ville passe ind i virksomheden og med min genvundne selvtillid tillod jeg mig også at spørge ind til, hvad virksomheden kunne tilbyde mig. Det er en af de vigtige ting, vi lærte på kick-off: Altid at undersøge om virksomhedens værdier stemmer overens med ens egne, fortæller Morten.
Holdt humøret oppe med hjælp fra foreningen
Efter samtalen var Morten overbevist om, at det var det job, han bare måtte have! Han søgte det og kom til en indledende samtale. Den gik godt, og Morten gik videre til næste ansættelsesrunde for til sidst at få jobbet. Men ind imellem var der nervepirrende ventetid.
– Det havde været svært at klare uden den støtte, jeg fik fra Velkommen Hjem undervejs, for i ventetiden på svar fik jeg igen de her tanker om, at jeg muligvis var ubrugelig på det civile arbejdsmarked – på grund af de mange nederlag, jeg var stødt på undervejs, siger Morten.
Lær sproget og kulturen på den anden side
Både praktisk og teoretisk er Forsvaret og det civile erhvervsliv to forskellige verdener. Der tales forskellige sprog og kulturforskellene er store. VELKOMMEN HJEM er sat i verden for at bygge bro mellem de to verdener, så soldaterveteranerne når godt frem. Men det kræver både erkendelse af forskellene og en målrettet indsats fra veteranen.
– Igennem VELKOMMEN HJEM fik jeg oversat mine kompetencer til noget, der kan forstås på den anden side af hegnet. Det er netop her, jeg tror, at mange soldater fejler, når de søger civilt arbejde. De lister – fra ende til anden – alle deres kurser op, men der er bare mange mennesker i den civile verden der ikke ved, hvad det egentlig indebærer at være skydeleder, faglærer i førstehjælp, NK og materiel ansvarlig. Der tales et andet sprog i det civile, som ”vi” ikke forstår os på. Derfor tror jeg, at det er svært for os veteraner at lande det rigtige job i det civile, forklarer Morten og fortsætter:
– Velkommen Hjem var det, der skulle til for, at jeg kom på rette spor – også fordi de hjælper dig med at udpege en retning igennem de indledende samtaler, og herfra skal du ”bare” selv gå turen for at komme dertil. Herudover gav de mig et selvtillids-boost og en tro på, at der også er en plads til mig i det civile. Så selv om jeg ikke nåede til et mentorforløb, så har kick-off og foreningen givet mig en uvurderlig viden om, hvordan man gør på den anden side hegnet.
Opfordring til veteraner
– Nu sidder jeg ved Blue Water Shipping i et job, som er det helt rigtige for mig. Derfor kan jeg kun sige rigtig, rigtig mange tak til VELKOMMEN HJEM, og specielt til Helene for den støtte jeg fik på min vej. Jeg vil på det kraftigste opfordre alle veteraner, der kæmper for en civil karriere, om at tage kontakt til VELKOMMEN HJEM. I vil blive taget godt i mod af meget kompetente personer, slutter Morten Skanderup Jørgensen.
Den korte historie om Morten Skanderup Jørgensen
Morten Skanderup Jørgensen startede sin værnepligt i 1999 ved Jydske Dragon Regiment. Herfra tog han på sergentskolen i Sønderborg og så videre til Næstved som Husar. Han tog tre år som civil, men søgte tilbage til Forsvaret, til Livgarden som befalingsmænd og derpå videre til Jægerkorpsets Protection Team-uddannelse, hvorfra han blev udsendt, Og senere returnerede til Livgarden. Efter nogle år søgte han over i Flyvevåbnet, til Combat Support Wing, og derefter videre til Fighter Wing Skrydstrup, hvor han fungerede både som vagtleder og som uddannelsesbefalingsmand.
Morten Skanderup Jørgensens uddannelser fra Forsvaret
- Faglærer førstehjælp
- TSE instruktør
- Nødbehandler (First Responder)
- Nærkampsinstruktør
- Skydeleder
- SERE uddannet (Survival Evasion Resistance Escape) overlevelse og flugt
- Militær fysisk træner
- Protection Team JGK
- Sergent og oversergent