Mit navn er Anders, og jeg er soldat… og hvad kan jeg bruge det til?
Udgivet d. 25. marts 2020 af Velkommen Hjem
Anders Haagen Jensen er en af de soldater i Forsvaret, der kunne optjene midler til en civiluddannelse. Men hvad vil man egentlig være efter en lang karriere i Forsvaret og 2 udsendelser til Helmand i Afghanistan? Anders Haagen Jensen valgte fysioterapeut-uddannelsen – men fandt desværre hurtigt ud af, at det ikke var ham, men valgte at fuldføre uddannelsen uagtet dette. Temmeligt desillusioneret tog han kontakt til VELKOMMEN HJEM og mødte der forståelse, hjælp og ikke mindst en fantastisk mentor, Johannes Andersen fra Cognizant. Læs historien om at finde sin egen vej – og få nok selvtillid til uopfordret at søge og få drømmejobbet som sælger hos Copla Legepladser.
Anders Haagen Jensen forlod Forsvaret efter 11 år, da hans Civil Uddannelse (CU) udløb i 2017. På det tidspunkt manglede han det sidste halve år af fysioterapeutuddannelsen, som han afsluttede med flot resultat, men uden følelsen af, at være ”hjemme”.
– Jeg gik i gang med min CU, fordi jeg ligesom havde gjort den forskel jeg skulle i Forsvaret, og ville finde et civilt arbejde. Ikke mindst efter 6 måneder med en meget spændende udsendelse til Helmand, med nogle virkelig dygtige og fantastiske kammerater, tog hjem til Skive og skulle stå for uddannelse af det nye hold, der skulle afsted. Selve det at videreformidle og uddanne folk synes jeg, er virkelig spændende. Men hvor de andre fra min gruppe havde alt det udstyr, de skulle bruge i undervisningen, havde jeg i 6 måneder i Afghanistan brugt hemmeligt britisk udstyr, og det havde man desværre ikke skaffet til Danmark endnu. Så jeg skulle i et år uddanne folk uden at have det rigtige udstyr at uddanne dem på. Det gjorde mig træt af Forsvaret, og jeg begyndte at se på, hvad jeg så skulle/kunne lave som job. Det endte med, at jeg efter 8 år i Forsvaret startede på fysioterapeutuddannelsen i Odense, hvilket jeg meget hurtigt fandt ud af, slet ikke var mig. Men jeg var jo gået i gang, og vidste ikke, hvad jeg ellers ville, så jeg fortsatte. Da min CU udløb i 2017, og jeg manglede det sidste halve år af min fysioterapeut-uddannelse, stoppede jeg og forlod dermed for alvor Forsvaret, fortæller Anders.
Jeg er soldat – men hvad kan jeg overhovedet ellers?
Efter Forsvaret gik Anders selv i gang med at prøve at konkretisere, hvad han ville og kunne i forhold til de kompetencer, han havde tilegnet sig i Forsvaret.
– Nu fik jeg travlt med at finde noget andet at lave. Men det er svært, når hele ens identitet igennem de sidste 8 år havde været, at ”jeg er Anders, der er soldat”. Jeg prøvede at fokusere på de opgaver, jeg havde haft i Forsvaret og forsøgte at koble det til civile jobs. Men jeg havde brugt 2 år ved IEDD på at være specialist i ECM-udstyr og fjernstyrede IED’er, og havde meget svært ved at se, hvad jeg egentlig kunne bruge det til nu, forklarer han.
Ikke alene i ukendt terræn!
Frustreret og uden mål ledte Anders efter information på nettet og forsøgte blandt andet at finde ud af, om andre veteraner havde det på samme måde som han. Han fandt frem til VELKOMMEN HJEM og læste de mange positive historier om veteraner, der var kommet videre med hjælp fra foreningen.
– Jeg genkendte mig selv netop via de cases, som tidligere deltagere havde beskrevet om deres udsendelser og sidenhen deres problemer med at finde jobs på trods af nogle flotte cv’er. Jeg besluttede mig for lidt forsigtigt at sende en mail til foreningens leder Helene Djursø for at høre, om jeg kunne få lidt hjælp fra VELKOMMEN HJEM. Helene ringede mig op, og vi havde en snak, hvor jeg egentlig var tæt på at begynde at græde, da hun sagde, at selvfølgelig kunne jeg deltage. Langt om længe var der udsigt til, at jeg kunne slippe for de her frustrationer, jeg havde haft i et års tid, og som bare fyldte rigtig meget, fortæller Anders.
Han følte i den grad, at VELKOMMEN HJEM gav ham nyt håb om, at der også var en fremtid og et job for ham i det civile. Kort efter samtalen sendte foreningen ham deres egen bog; ”At navigere i ukendt terræn”.
– Jeg læste bogen på meget kort tid, og jeg kunne relatere og bruge langt det meste, der stod i den. Bare det at læse bogen satte en masse positive og nye tanker i gang, der gjorde mig mere målrettet, siger Anders.
Kickoff gav håb og ny viden
Anders kom med på et forløb i VELKOMMEN HJEM, som altid starter med to dages kickoff, hvor de nye veteraner møder andre veteraner – båd dem, der også skal være med i forløbet og veteraner, der er kommet videre i civilt arbejde – samt en lang række relevante erhvervsfolk, herunder mentorer og andre fra foreningen. Det ofte de to dage, der af veteranerne opleves som både et energiboost og en øjenåbner. Det var det også for Anders.
– Jeg var meget spændt og forventningsfuld, og vidste alligevel ikke rigtig, hvad jeg ville få ud af at deltage. Det var virkelig spændende at høre de andre veteraners historier, frustrationer og situationer, som man sagtens kunne relatere til. Det betød, at man lynhurtigt følte sig som en gruppe, der var fortrolige med hinanden og ikke bange for at dele ud af sig selv og sine oplevelser. De fleste andre deltagere var officerer og befalingsmænd, og så var vi en lille gruppe med konstabel-baggrund. Rigtig mange havde taget nogle flotte uddannelser, syntes jeg. Og jeg undrede mig over, at de kunne have svært ved at finde job, eller i hvert fald finde det rigtige job, eller den rigtige hylde. Men dette gjorde egentlig bare, at jeg blev endnu mere tryg ved hele arrangementet og turde åbne op for min egen situation. Begge dage gav så mange positive input, som man kunne arbejde videre med i sin jagt på de nye udfordringer og på at finde sin rette hylde, fortæller Anders.
Ærlig dialog til glæde for begge parter
Anders blev efterfølgende matchet med en af foreningens meget dygtige mentorer Johannes Andersen, der arbejder som Associate HR Director i Cognizant.
– Jeg fik Johannes fra Cognizant som mentor. Jeg kendte ikke firmaet på forhånd, og jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente af forløbet. Men ligesom alt andet ved VELKOMMEN HJEM blev jeg positivt overrasket. Johannes er en person, som man med det samme får tillid til, og det var ikke svært at åbne op og have samme ærlige dialog med ham, som jeg havde oplevet også at have på kickoff. Johannes og jeg aftalte at tale sammen hver uge, fortæller Anders.
Johannes Andersen oplever generelt, at rollen som mentor er givende, og i særdeleshed havde han stor glæde af samarbejdet med Anders Haagen Jensen.
– Det, at kunne hjælpe et andet menneske, er i sig selv meget givende. Det giver mig et ”kick” at se noget lykkes for en mentée og vide, at jeg har en lille aktie i successen. Jeg nyder også meget de samtaler, man har som mentor og mentee, fordi der ikke er andet på spil – end ønsket om at hjælpe et andet menneske. Dette giver en oprigtighed og direkte relation, som man ellers kun sjældent finder, fortæller Johannes Andersen.
Opgaver kan ikke løses halvt
Johannes Andersen har meget godt at sige om sin mentée, men roser især Anders for hans ukuelighed og målrettethed, som han mener er resultatet af mange år i Forsvaret.
– Det som har imponeret mig mest, er Anders’ meget dedikerede og målrettede måde at håndtere hele udfordringen på. Selvom tingene ikke lykkedes lige med det samme, tog han det med oprejst pande og blev ved med at arbejde for at nå sit mål. Jeg tror helt sikkert, at denne måde at håndtere en udfordring på, er noget Anders har tilegnet sig i Forsvaret, hvor det som oftest ikke er muligt at give op eller løse en opgave halvt. Dette er uden tvivl blevet styrket af de svære situationer, han oplevet under sine udsendelser, fortæller Johannes Andersen og tilføjer, at det er en kompetence, som mange veteraner har med sig – og som erhvervslivet kunne have god gavn af.
Kvalifikationer skal ses med civile øjne
Johannes Andersen fortæller, at han i mødet med veteraner er blevet mest overrasket over, hvor lukket en verden Forsvaret er, og hvor meget, man faktisk kan hjælpe veteranerne med at se deres egne kompetencer med civile øjne. Og det er især på dette område, at mentor føler, at han har gjort en forskel for Anders Haagen Jensen.
– Der, hvor jeg tror, at jeg har hjulpet Anders mest, er i forhold til at se, hvilke kompetencer, som Forsvaret har givet ham. Jeg har også udfordret ham på, at han lidt overser de mange andre ting, han har at byde på, og som han har lært andre steder – for eksempel i fritiden på sin uddannelse osv. På en eller anden måde fylder tiden i Forsvaret måske for meget i veteranernes egen optik, og det kræver en stor indsats for dem at se sig selv i et bredere perspektiv, forklarer Johannes Andersen.
Det er også Anders’ opfattelse, at det især var det at ændre syn i forhold til egne kvalifikationer, han lærte af sin mentor.
– Jeg synes, at jeg i forbindelse med VELKOMMEN HJEM blev sikker på, at det var B2B- vejen, jeg skulle følge, så der var ingen tvivl der. Men der, hvor Johannes virkelig hjalp mig, var i forbindelse med at gøre mit CV og mine ansøgninger skarpere, ligesom han rådgav mig omkring min ageren til jobsamtaler. At have Johannes som en mentor, jeg altid kunne vende ting med, gav mig en form for større sikkerhed i forhold til det at jagte det nye job. Jeg fik øjnene op for, at jeg er relations-bygger, vant til planlægning for mig selv og andre, god til at kommunikere på et niveau, så dem jeg taler med, får det meste med, og så er jeg generelt meget analytisk tænkende, uanset hvad jeg laver, fortæller Anders, og tilføjer:
– Jeg er også vant til selv at planlægge min egen tid og de forløb, som jeg er ansvarlig for, og så kan man i højere grad have indflydelse på ens egen indtjening. Med den viden om mine kompetencer så var det jo bare om at finde nogle stillinger, der kunne opfylde mine kriterier for salg, og dem var der egentlig masser af, siger Anders.
Opfandt selv sit drømmejob
Således afklaret gik Anders i gang med at afsøge mulighederne indenfor B2B og salg. Men jobbet kom ikke af den gængse vej – men fordi han oplevede et område, hvor var sikker på at kunne gøre en forskel og havde kvalifikationerne til, og som han samtidig havde stor lyst til at arbejde med. Han tog uopfordret kontakt – og fik jobbet.
– Jeg har 2 små drenge og er ofte på legepladsen med dem. Jeg har tit undret mig over, hvor standardagtige, kedelige og lidt omfavnede mange legepladser er i forhold til, at alle børn fra halvandet år til ti år skulle kunne løbe rundt og lege uden, at skal løftes op på alt af en voksen.
Kombinationen af min viden om fysioterapi, mit kendskab til børn og voksnes fysiske udvikling og det, at jeg selv stadig er et stort legebarn, der elsker forhindringsbaner og lignende, fik mig til at tænke på, at salg af legepladser ville være yderst interessant. Jeg kontaktede derfor et firma, der hedder Copla Legepladser uopfordret og fortalte om mig selv og mine tanker omkring salg af legepladser. Chefen sagde, at han rigtig gerne ville have en samtale med mig, da han kunne se perspektiver i at have en fysioterapeut ansat. Copla har både legepladser og udendørs træningsudstyr, som de gerne vil have større fokus på at få solgt, og der syntes de, min baggrund passede godt ind.
Resulatet blev, at jeg starter hos Copla lige om lidt. Det er et job, jeg ser rigtig meget frem til – og jeg tænker, at det område er min rette hylde. Jeg vil gerne sende en tak til Helene Djursø og resten af VELKOMMEN HJEM for at have hjulpet mig frem til den her fantastiske mulighed, slutter Anders.
Den korte historie om Anders Haagen Jensen
I 2006 startede Anders Haagen Jensen ved telegrafregimentet som 19-årig i 2006, som konstabelelev. Forinden havde han taget en HF, men han på det tidspunkt var Forsvaret det eneste han ville i fremtiden.
I 2008 blev han første gang udsendt til Helmand. Efter 6 måneder kom han hjem og skulle i 2 år træne op til NRF ( Nato responce force). Under dette kørte han stabspiranha ved et fremskudt hovedkvarter ( TACCP ). Efter denne periode skulle telegrafregimentet laves om, og Anders Haagen Jensen fik pludselig mulighed for at blive udsendt med EOD. Han skiftede herefter til Ingeniørregimentet og EOD-kompagniet, hvor han blev omskolet fra telegraf til Ingeniør soldat. Inden udsendelsen var han et smut i England for at tage to specialistkurser ved deres IEDD-skole i Kineton i Westmidlands.
Herefter blev han igen udsendt – denne gang på det han selv betegner som ”en mere actionpacked udsendelse” til Helmand med et IEDD hold, også kaldet Brimstone.
Efter 6 måneder i Helmand kom han tilbage til sit regiment i Skive. Her var han med til at uddanne det nye hold, der skulle afsted.
I 2014 startede han på sin CU – på fysioterapeutuddannelsen. Anders Haagen Jensen forlod Forsvaret, da hans CU udløb i 2017.