Mission completed! To veteraner videre i ønskejob under samme mentors kommando.

Udgivet d. 30. oktober 2024 af Velkommen Hjem

”Enhver, der bliver tilbudt hjælp fra Lars, er en heldig person”. Der er ingen vaklen i geledderne, når Lars Himmers to veteraner, Mark Andersen og Brian Christensen, vurderer ham som mentor og det forløb, de individuelt har været igennem i VELKOMMEN HJEM. Veteranerne var begge overraskede over, hvor meget hjælp, der var at hente både til den konkrete jobsøgningsproces og til karriereplanlægning, personlig rådgivning og udvidelse af netværk. Nu er de begge landet i gode jobs, der matcher deres kompetencer fra Forsvaret og deres ambitioner for en karriere i erhvervslivet. Her kan du læse de to veteraners egen oplevelse af deres transition.

Veteranerne Mark Andersen og Brian Christensen kommer fra forskellige steder i Forsvaret, men havde det til fælles, at de ønskede at afprøve deres kompetencer fra Forsvaret i erhvervslivet. Begge valgte at kontakte VELKOMMEN HJEM for at få hjælp til primært at oversætte disse kompetencer, så de ville give mening i en civil kontekst. Og begge er de overraskede over, hvor meget mere de fik med fra forløbet. Ikke alene igennem deres individuelle mentorforløb med Lars Himmer, EVP i Semler Group, men også fra forløbets to første dage på kickoff. 

– Efter 14 år indenfor hegnet er forståelsen for praksis omkring jobansøgning og karrierefremmende sociale medier ikke-eksisterende. På kickoff mødte vi ind fuld af forventning, og efter 2 meget lange og hårde dage var hovedet fuld, men engagementet var stort. Det var svært at vente med at komme i gang med alle opgaverne som lå foran os i processen, fortæller Brian, og tilføjer:

– Man bliver forundret over, hvor meget man kan lære på 2 dage – og bagefter, hvor meget et mentorskab kan betyde.  

Jeg har fået værktøjer, sparring, viden og forståelse for ”den nye verden”, og et netværk, som uselvisk er der.

Veteran Brian Christensen

Veteran Brian Christensen

Blev grundig forberedt

Efter kickoff bliver veteraner matchet med en mentor efter faglige interesser og personlighed. Og heldigvis for både Brian og Mark, så fik de Lars Himmer som mentor i hvert deres individuelle forløb.

– Det mest nervepirrende i mit forløb har været tiden, hvor jeg ventede på et mentormatch, fortæller Brian, der en uge efter han havde fået besked om Lars Himmer, sad i et tog til København for at have første møde. 

– Efter at have læst om Lars erfaringer på LinkedIn var nervøsiteten ikke blevet mindre. Han var uden tvivl en erfaren herre. Det endte med at blive en 2,5 time lang samtale, helt afslappet og med utrolig god sparring. Togturen hjem var lang, jeg var helt euforisk, og det kriblede i fingrende for at komme i gang, fortæller Brian og tilføjer: 

– På de 2,5 time var planen for jobsøgning lagt, og jeg havde lært utrolig meget af Lars. I forløbet har Lars og jeg ikke talt sammen, før jeg skulle til samtale til et job. Men inden første samtale talte vi så rigtig meget sammen – faktisk hver aften de sidste 3 dage op til samtalen, hvilket gjorde, at jeg følte mig klar og havde forberedt det hele. Det blev heldigvis til en 2. samtale, hvor Lars i løbet af ingen tid havde sendt links og hjælp til forberedelse af Logisk-test. Det endte med, at jeg efter 2. samtale blev tilbudt et job. Følelsen af at stå på gyngende grund i en ny verden blev ændret fuldstændig af samtalerne med Lars. Jeg var helt rolig og klar til samtalerne grundet den grundige forberedelse som Lars hjalp mig med. Enhver der bliver tilbudt hjælp fra Lars, er en heldig person.

Efter et forløb følte jeg mig rustet til at angribe jobsøgningsportaler og stillingsopslag.

Veteran Brian Christensen

Hjælpen var altafgørende for resultatet

Mark er således også en af de heldige, der også fik glæde af et mentorforløb med Lars Himmer, der styrkede ham til jobsøgningen og gav ham en afklaring i forhold til målet.

“Mentorforløbet har været afgørende for mig i processen med at lande en ny stilling. Gennem forløbet har jeg fået værdifuld sparring og indsigt i mine styrker og udviklingsområder, hvilket har gjort mig mere målrettet og selvsikker. Jeg vil især gerne fremhæve Lars´ hjælp har fra start hjulpet mig med at lægge en klar karriereplan, hjulpet mig med at finpudse mine ansøgninger og CV og har givet mig konkrete råd til jobsamtaler. Lars´ var hurtig til at række ud til sit netværk og hjælpe med at få sat kaffeaftaler op. Denne støtte og vejledning har ikke kun styrket mine kompetencer, men har også åbnet døre og givet mig klarhed over min karrierevej.” forklarer Mark, der nu arbejder som Supervisor hos DHL.

Det er værd at fremhæve netværket, som man får igennem VELKOMMEN HJEM. Det er uundværligt.

Veteran Mark Andersen

Veteran Mark Andersen

Du vil ikke fortryde det!

Brian er også landet godt på civil grund, og han opfordrer alle veteraner, der står i samme situation som han selv og Mark om at søge hjælp hos VELKOMMEN HJEM. 

– Jeg har nu færdiggjort min uddannelse som Maskinmester og er startet hos Fertin Pharma A/S i Vejle som Drifts- og Vedligeholdelseschef for deres pakkeriafdeling, siger Brian og slutter henvendt til andre veteraner i transition: 

– Forspild ej din mulighed for at deltage i et forløb med VELKOMMEN HJEM. Hvis du går med tankerne om at prøve noget nyt, men er i tvivl om hvad, hvor og hvordan, så gør det. Du vil ikke fortryde det.

Mentor Lars Himmer, EVP Semler Group.
  1. Om min oplevelse som mentor: “At være mentor for Mark og Brian har været en utrolig givende oplevelse. Deres dedikation og vilje til at overføre deres militære kompetencer til det civile erhvervsliv har været inspirerende. Jeg er stolt af at have været en del af deres rejse og se dem lande i jobs, der virkelig matcher deres færdigheder og ambitioner.”
  2. Om betydningen af mentorprogrammet: “VELKOMMEN HJEM-programmet er en uvurderlig ressource for veteraner, der ønsker at gøre overgangen til det civile liv. Det er fantastisk at se, hvor meget støtte og vejledning, der er tilgængelig, og hvordan det kan gøre en reel forskel i veteranernes liv.”
  3. Om samarbejdet med veteranerne: “Mark og Brian har begge vist en utrolig evne til at tilpasse sig og lære nye færdigheder. Deres engagement og hårde arbejde har været afgørende for deres succes, og det har været en fornøjelse at arbejde sammen med dem og se dem vokse både professionelt og personligt.”

Den korte soldaterhistorie om veteran Mark Andersen

  • 2016 Værnepligtig i Gardehusarregimentet.
  • 2017 HSGS og udnævnt Sergent.
  • 2018 Gruppefører, HRU.
  • 2019 Gruppefører, SRS.
  • 2022.EFP Hold 4, Gruppefører.
  • 2023.Udnævnt Oversergent.

Mark Andersen om at uddanne sig og arbejde i Forsvaret

At uddanne og arbejde i Forsvaret har været en unik oplevelse. Man lærer ikke kun om militære færdigheder, men også værdier som tillid, disciplin og ansvar. Det udfordrer både ens fysiske og mentale styrke og du lærer hurtigt at håndtere uventede situationer. Tiden i Forsvaret giver mulighed for personlig udvikling, lederskab og opbygge stærke relationer mellem kollegaer. Alt dette forbereder en til livet både i og uden for Forsvaret. 

Den korte soldaterhistorie om veteran Brian Christensen

  • 2009 Startede værnepligt på Varde Kaserne. 
  • 2009/10 Sergentskolen i Sønderborg. 
  • 2010 HBU-sergent. 
  • 2011 HRU-uddannelse forud for udsendelse til Afghanistan.
  • 2012 Udsendelse til Afghanistan på Hold 13 som Dronefører.
  • 2012 Uddanne Dronehold og klargøring til udsendelse.
  • 2013/14 Logistikfører på Aalborg kaserne. 
  • 2014/15 Uddannet som Bjærgningskommandør og indgik herefter i logistikafdeling.
  • 2015 Efter at have degraderet sig selv til konstabel, gennemførte Brian uddannelsen til flymekaniker i Karup. Arbejdede kort som flymekaniker.
  • 2018 Værkfører for helikoptervedligehold.
  • 2020 Flyvevåbnets Sergentskole med kurser til Oversergent.
  • 2021 Startede på CU og tog uddannelsen til Maskinmester på Fredericia Maskinmesterskole.

Brian Christensen om at uddanne sig og arbejde i Forsvaret

Den første del af uddannelsen i Forsvaret har klart været en dannelsesrejse. Både fagligt og menneskeligt. Herefter synes jeg, at en af fordelene ved at videreuddanne sig er arbejdsmoral og respekt for andre og andres tid. Man forbereder sig, møder til tiden og er engageret. Som leder er det teoretiske niveau højt, og man finder nok næppe et sted, hvor man kan træne sin praktiske ledelse i samme omfang.