”Man skal øve sig i at få afslag. Det er en del af processen …
Udgivet d. 26. januar 2023 af Velkommen Hjem
… og samtidig skal man tro på, at det nok skal lykkes”, siger Jan Vesth-Wiersholm, Vice President Global Supply i Topsoe. Han har netop afsluttet et forløb som mentor i regi af VELKOMMEN HJEM. En af hans vigtigste opgaver var at skubbe på for at få veteranen til at prøve og øve sig i at søge uden af være bange for at få afslag. Det er en udfordring for de fleste veteraner, der godt nok har masser af kompetencer, men også er vant til at mulighederne kommer af sig selv i Forsvaret. Men den pågældende lærte det, og er nu landet i et ønskejob.
Jan Vesth-Wiersholm mener, som alle andre mentorer i VELKOMMEN HJEM, at mange af de kompetencer, som veteranerne generelt tilegner sig i Forsvaret, er kompetencer, som erhvervslivet har stor brug for.
– Veteraner er disciplinerede, har en stærkt udviklet can-do-attitude og så er de er vant til struktur. De ved, at der er en tid for diskussioner, og en tid, hvor det bare er ”given” – hvor man ikke diskuterer, men eksekverer, for sådan er det bare. Veteraner er også vedholdne og har lært at arbejde under pres, forklarer Jan Vesth-Wiersholm.
”Jeg har valgt at være mentor i VELKOMMEN HJEM, fordi det tjener et godt formål, og fordi det er dejligt at kunne formidle viden, der hjælper og forandrer menneskers liv positivt. Og vores soldater fortjener det”.
Vigtigt at kunne sælge sig selv
Når veteranerne er så kompetente, kan det godt undre, at det kan være svært at gå fra en militærkarriere til en civil. Svarene ligger nok på begge sider af bordet., hvor arbejdsgiverne på den ene side ikke helt forstår de kompetencer, som veteranerne kommer med. Og på den anden side er veteranerne ikke trænede i at forklare og sælge sig selv. Det er her, hvor VELKOMMEN HJEM formår at bygge bro mellem de to verdener og skabe forståelse – blandt andet med hjælp fra mentorerne.
– Veteranerne er uprøvede i at formidle og omsætte forsvarstermer og egne kompetencer til en civil kontekst. De er samtidig uvante med udfærdigelse af CV, med jobsøgning og med at præsentere og sælge sig selv med formål om nyt job. Og så er de samtidig usikre på det civile set-up; hvordan virker det, hvad er kutyme osv. forklarer mentoren, og tilføjer:
– Min mentee havde for eksempel været vant til, at muligheder blot kom til pågældende – uden at skulle gøre noget særligt for det.
Fik hjælp til at bevare troen
Opgaven var derfor at hjælpe veteranen med at oversætte og præsentere sine mange styrker og positive personlighedstræk.
– Pågældende er en erfaren leder med tro på egen robusthed. Har gå-på-mod, og er ambitiøs, opmærksom og eftertænksom. Veteranen var i starten lidt tilbageholdende med at tage aktion og usikker på, hvilken rolle og hvilket niveau, vedkommende skulle gå efter, siger Jan og tilføjer, at pågældende til gengæld hele tiden har haft en stor åbenhed omkring mulige job.
– Min konkrete hjælp bestod i at hjælpe med at få en pejling på forskellige jobroller og muligheder, med at aktivere sin LinkedIn profil og cv optimering. Og derudover at skubbe på i forhold til at prøve og øve sig i at søge, og ikke være bange for at få afslag/modstand som en del af proces, og miste troen på det nok skal lykkes.
”Jeg blev lidt overrasket over, hvor lidt fornemmelse en, der kommer fra flere år i Forsvaret, har med overgang til civil, men det viser vel bare VELKOMMEN HJEMs berettigelse.”
Positiv overfor feedback
Forløbet endte med, at veteranen søgte og fik præcis det job, som pågældende ønskede. Det er et resultat til gensidig glæde hos mentor og mentee. Men Jan Vesth-Wiersholm fremhæver, at der i det hele taget har været mange gode oplevelser igennem forløbet.
– Det har været en fornøjelse at møde min mentee og se pågældendes positive udvikling og succes med at lande job. Men det har også været positivt at opleve en åbenhed for feedback, og at turde sænke paraderne og fortælle om, hvordan usikkerhed, sårbarhed og processen føles, slutter Jan Vesth-Wiersholm.