Jobmarkedet er en vild jungle

Udgivet d. 16. januar 2025 af Velkommen Hjem

For veteran Martin Emil Jørgensen var jobmarkedet den første forhindring i forhold til selv at søge et civilt job efter 9 år i Forsvaret. Den næste forhindring dukkede op, når han endelig fandt et job, der kunne være interessant, for så manglede han de rette ord til ansøgningen og CV’et. Heldigvis blev alle forhindringer overvundet, da han kom med i et forløb i VELKOMMEN HJEM, og som mentor fik Simon Kudsk, Operations Director i Føtex, Salling Group. Sammen fik de styr på termerne, dechifreret jobbeskrivelserne og defineret en retning for søgningen. Det virkede, for pludselig gik det stærkt og Martin landede et ønskejob som Group Lead hos Siemens Gamesa i Aalborg. Her kan du læse historien om en åbenhjertig og målrettet transition set fra begge sider af bordet.

På den ene side… veteran Martin Emil Jørgensen

Om de største udfordringer i skiftet fra Forsvaret til det civile arbejdsmarked?

– At skulle navigere igennem diverse jobsider var en vild jungle, og når jeg så endelig var heldig at finde et muligt job blandt jobannoncerne, så var det svært at skrive et godt CV og ansøgning. For på trods af de mange guides, man kunne finde, så følte jeg, at mit sprog i forhold til at forklare, hvad jeg havde brugt 9 år på, enten var meget “militært”, eller at jeg forenklede det så meget, at det ikke beskrev mine kompetencer særligt godt.

– Det “militære” sprog, som jeg er vant til at bruge, når jeg skal forklare, hvad jeg laver, kan ikke forstås eller bruges andre steder. Desuden er der ting, jeg er vant til er vigtige, måske ikke så vigtige for en arbejdsgiver, der læser ens CV.  For eksempel havde jeg lyst til at beskrive, hvad opgaven for en af mine tidligere stillinger præcist var. Men her opdagede jeg, at der var mere behov for en kort forklaring af opgaven, og at jeg hellere skulle fokusere på, hvilke kompetencer, den stilling havde givet mig. 

– Et andet problem var at tyde de ”ønskesedler” af jobannoncer, der bliver skrevet. Jeg fandt det svært i starten at tyde om jobbet, der blev beskrevet, ville være relevant for mig eller ej. 

Om VELKOMMEN HJEMs bidrag til rejsen fra militær til civil

-Det var mit håb i forhold til VELKOMMEN HJEM, at jeg kunne få forklaret præcist, hvad en person som mig, der har brugt hele sit voksenliv indenfor hegnet, faktisk kunne bruges til ude på den anden side. Jeg håbede også, at jeg vill få konkret hjælp til at formulere mit CV. Under de første to dage i forløbet på kickoff var der mange indslag, der berørte de to udfordringer, og jeg fik fra starten mange gode råd på den front. Dog var den største hjælp, som jeg også fik under kickoff noget, jeg ikke havde forventet; jeg fik hjælp til at identificere, hvad jeg søgte i et arbejde i det civile. Jeg lærte at stille krav til mig selv og det mulige arbejde, jeg søgte, og det gjorde dels jobsøgningen nemmere og dels mig selv mere attraktiv for en arbejdsgiver, da jeg nu havde fået et mål, som jeg kunne styre imod. 

Om mentors hjælp og støtte 

– Under mit forløb med Simon var det første, vi gjorde at gå min ansøgning og CV igennem. At få afkodet mit eget sprog og fokusere på det, som en arbejdsgiver ønsker at læse i en ansøgning, var en stor hurdle, jeg skulle over. 

– Dernæst fik jeg hjælp til at afkode jobannoncer ved at sende dem til Simon og så skrev han sin analyse af jobbet ud fra annoncen – og hjalp mig med at identificere, hvorvidt det faldt inden for mine ønskejob. Og ved at se, hvordan Simon afkodede annoncerne, lærte jeg gradvist selv at afkode bedre og så indsnævre min søgningsproces. Han lærte mig, hvordan man læser en jobannonce og hvilke nøgleord man kan finde, der beskriver meget præcist, hvad der forventes, og hvilket niveau jobbet vil være på. Samtidig var Simon ”ordbog” for mig og gav mig konkrete eksempler på, hvordan jeg bedre kunnet beskrive mine kompetencer. 

Om fremtiden   

– Under kickoff blev der gjort rigtigt meget ud af at fortælle, hvor mange gode kvaliteter en soldat kan tilbyde, som også er eftertragtet i det civile. Jeg har erkendt, at min fleksibilitet og omstillingsparathed, som er blevet testet en del gange i Forsvaret, er en klar styrke at tage med. Det betyder, at jeg er mere rolig i mange situationer, som er en god styrke at have med sig. Dernæst er det min ledelseserfaring. At have været igennem et skolet forløb i ledelse og derefter have brugt og udviklet sig selv som leder igennem mange år og mange situationer er en stor styrke og kompetence, som jeg har erkendt, er eftertragtet, slutter Martin Emil Jørgensen, der her i januar, starter som Group Lead hos Siemens Gamesa i Aalborg. 

På den anden side… mentor Simon Kudsk, Operations Director.

Om rollen som mentor i VELKOMMEN HJEM 

– Jeg har selv haft min tid i Forsvaret som værnepligtig og var utrolig glad for denne. Derfor er det lærerigt for mig selv at stifte bekendtskab med andre dele af Forsvaret samtidig med, at jeg kan prøve at gøre en forskel for andre mennesker.

Om veteranen Martin 

– Forsvarets uddannelser er gode og også anerkendt for dette. Der er ingen tvivl om, at Martin har mange gode kompetencer med i bagagen. Både de mere funktionelle, men også de empatiske og menneskelige egenskaber. Det er særligt den menneskelige forståelse og afkodning, som har ramt mig. Man er jo på alt fra træning sammen til i den anden ende at være udsendt på skarpe missioner. Så det kræver både god struktur, loyalitet, vedholdenhed i kombination med, at man også skal have en føling med, hvordan ens kammerat, hold eller deling har det.

Om Martins udfordringer i transitionen

– Der er ingen tvivl om, at både Martin, og andre mentees fra Forsvaret, har et ret indforstået sprog, der kan være svært for en potentiel arbejdsgiver i det civile at forstå. Derfor handler det meget om, hvordan man oversætter de kompetencer, der er så gode fra Forsvaret, så de bliver let forståelige og til at afkode for en, der ikke kender til den verden. 
– Derudover oplevede jeg med Martin, at han fortsat havde en stor kærlighed til Forsvaret og de mange mennesker, som har betydet meget for ham. Det er ikke blot et almindeligt 8-16 job – det er langt mere end det, hvor båndene bliver knyttet på en helt anden måde, og som derfor også bliver en form for identitet for en selv. Det var derfor også min oplevelse, at det var lidt et spring for Martin at være nået til en erkendelse af, at der skulle ske noget mere.

Om den konkrete rådgivning og hjælp 

– Jeg tror, at jeg har kunnet hjælpe med at afmystificere, hvad der kunne vente på den anden side af livet i Forsvaret. Der er ingen tvivl om, at det for nogle kan være et stort spring, så fokus har meget været på den personlige relation, så vi kunne være trygge ved hinanden og dermed snakke ærligt om de fordele og ulemper, der er ved alle typer jobs. Jeg har en klar fornemmelse af, at både dialogen om, hvad der kunne komme i spil, men også særligt sparringen om specifikke jobs, har hjulpet Martin. Det kan jo være en jungle at kigge på Jobindex eller LinkedIn, og der har vi brugt meget tid på at læse stillingsopslag og komme med inputs frem og tilbage.

Om at blive overrasket af sin veteran

– Jeg har været positivt overrasket over, hvor motiveret og engageret Martin har været i forløbet. Det kan jo for de fleste være et stort spring, når man har været mange år i Forsvaret – et sted man kender, som er trygt – og så skulle gå fra først en overvejelse til at mene seriøst, at der skal ske noget nyt. Man han har taget det med oprejst pande, slutter Simon Kudsk.

Den korte soldaterhistorie om veteran Martin Emil Jørgensen

2015 Jeg startede i Forsvaret som værnepligtig på Skive kaserne. Derefter tog jeg direkte på Sergentskolen i Varde og kom tilbage til Skive og havde to hold værnepligtige og et hold konstabelever. 

2016 Så kom jeg i stående styrke i 1. panseringeniør bataljon i et kompagni, der stod for den ingeniørlogistiske støtte i form af maskiner og materiel til diverse ingeniøropgaver. Dette kompagni har jeg været i siden sommeren 2016 

2021 … kun afbrudt af min udsendelse til NMI hold 1, hvor jeg var gruppefører for en force protection gruppe. 

Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner

Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.