Iværksatte Plan B, da krisen ramte Danmark
Udgivet d. 3. september 2020 af Velkommen Hjem
Mathias King havde taget beslutningen om at forlade Forsvaret kun et par måneder inden, Corona-krisen ramte Danmark. Han var i fuld gang med at afsøge sine civile muligheder, da alt gik pludselig i stå. Og hvad gør man så! Han fik hjælp fra en af foreningens garvede og forrygende mentorer, Mads Junget Madsen, der til daglig er HR-direktør i Carlsberg Danmark og tidligere soldat. Sammen lagde de planer for Mathias’ fremtid, der blandt andet skal gøre den i øvrigt veluddannede veterans CV endnu bedre med en kandidatgrad, mens vi venter på bedre tider på jobmarkedet.
I foråret 2018 blev Mathias King udsendt på en mission til Kabul i Afghanistan. Det blev et vendepunkt. For selv om missionen lykkedes, og alt var godt undervejs, så oplevede Mathias også, hvor meget tid og energi det kræver at have en militær karriere i den kaliber. Ikke mindst, når man, som Mathias, er tilknyttet en kaserne på Bornholm og selv bor i København.
– Før missionen bruger man rigtig meget tid på uddannelse op til, og det trækker hårde veksler på familien derhjemme. Under selve missionen er man jo selvklart heller ikke er hjemme heller. Så i et helt år er man fuldt fokuseret på arbejdet og arbejder i døgndrift på at gøre alting bedre – og familien kommer derfor i anden række i den periode, forklarer Mathias og forsætter:
– Efter man er kommet hjem, er der et naturligt frafald fra enheden. Og man begynder helt automatisk at overveje sin egen situation. I mit tilfælde var spørgsmålet, om jeg fortsat ville bruge fem dage om ugen væk fra kæresten og resten af dem derhjemme i København, som jeg havde gjort de sidste fire år? Eller om jeg skulle til at vende snuden hjemad? Mavefornemmelsen valgte det sidste, selv om jeg elsker Almegårds Kaserne og mine soldaterkolleger, så var det tanken om et ”rigtigt” liv med dem derhjemme, der alligevel trak mest.
Startede med en ordentlig mavepuster
Da Mathias havde truffet sin beslutning om, at han inden for en overskuelig fremtid ville forlade Forsvaret og starte en civil karriere var det med både lettelse og afklaring, at han gik i gang med at søge ind på universitet for at færdiggøre sin uddannelse allerførst. Herefter gik han rundt i fire måneder med en rigtig god følelse i maven… men han blev slemt skuffet.
– Jeg fik afslag fra universitetet – og det var ligesom at få en mavepuster. Hvordan kunne jeg, med en bachelor i baglommen og fire års ledelseserfaring, ikke blive godkendt til et studie, spørger Mathias retorisk – og fortsætter:
– Frustrationen var til at føle på det næste stykke tid. Jeg var naturligvis i vildrede om mit næste skridt. Jeg fik kastet et par lemfældige (set i bakspejlet) ansøgninger afsted til nogle jobs, som jeg ikke fik respons på, og begyndte egentlig mere og mere at miste modet på at komme ud på den anden side af hegnet igen.
Fik anerkendelse for sine militære kompetencer
Mathias luftede sine frustrationer overfor en kollega, som netop havde været igennem et forløb i VELKOMMEN HJEM. Mathias tog kontakt til foreningen og kom straks med i et forløb.
– Fra første øjeblik jeg tog kontakt VELKOMMEN HJEM, blev jeg mødt med åbne arme og en anerkendelse af, hvem jeg var som person på grund af mine militære kompetencer og ikke på trods af mine militære kompetencer, som jeg tidligere har haft svært ved at omformulere til noget som helst brugbart på det civile lingua franca, siger Mathias.
Forsvaret var overhovedet ikke spild af tid
Foreningens forløb starter altid med to dages kickoff, og for langt de fleste veteraner er kickoff præcis det, som navnet siger: En inspirerende og bekræftende begyndelse på en ny karriere i ukendt terræn.
– Forløbet i VELKOMMEN HJEM hjalp mig til at forstå, at jeg ikke har ”spildt” en masse gode år af mit liv på at få nogle soldatermæssige færdigheder, men at de derimod er fuldt ud brugbare på den anden side af hegnet. Ligeledes fik jeg mulighed for både at snakke med en erhvervspsykolog, en headhunter og en coach, der alle sammen fik proppet lidt selvindsigt ind i hovedet på mig. Og jeg fik kontakt til en masse andre dygtige mennesker i samme situation som jeg selv. Jeg har også fået mulighed for at deltage i en masse foredrag og har mødt mange inspirerende mennesker, som står i samme situation som jeg selv.
Men vigtigst af alt, ifølge Mathias, er, at han blev bragt sammen med mentor Mads Junget Madsen, der til daglig er HR-direktør i Carlsberg Danmark og selv tidligere soldat. Mads er samtidig en yderst aktiv og engageret underviser og mentor i VELKOMMEN HJEM.
For som han selv siger, så ”manglede det da bare”.
Mentor anbefalede en Plan B – heldigvis!
Hos Mads Junget Madsen i Carlsberg har de lige siden I. C. Jacobsens tid haft en filosofi om at give tilbage til samfundet. Og netop soldaterveteraner fortjener en kæmpe ros og tak for deres indsats, mener Mads Junget Madsen. Den filosofi fik Mathias i den grad glæde af:
– Jeg har haft et fantastisk forløb med Mads. Med Mads fik jeg ikke blot en mentor som er super skarp, har en masse erfaring og indsigt i arbejdsmarkedet og processerne bag ethvert jobopslag, men også en person, der selv havde været igennem den samme mølle, som jeg nu sidder i, forklarer Mathias og tilføjer:
– Han har været virkelig god til at sætte sig i mit sted og fået åbnet mine tanker op omkring mine kompetencer og muligheder. Jeg var egentlig sikker på, at jeg skulle ud på arbejdsmarkedet, men Mads rådede mig alligevel til at have en plan B, så jeg gik i gang med at ansøge forskellige studier allerede i juleferien, som jeg kunne bruge min tid på, hvis nu det her med jobsøgningen ikke lykkedes… Og så kom Covid19! Pludselig var der ingen jobopslag på LinkedIn og Jobindex, der passede min profil og vejen til et meningsfyldt arbejde blev lige pludselig meget lang.
Brug tiden – hold fanen højt!
I starten af Corona-krisen, hvor konkurrencen på jobmarkedet voksede markant, gav Mads Junget Madsen et par gode råd til de ellers generelt viljestærke og robuste veteraner, hvor han fremhævede Mathias, som et godt eksempel på, hvordan veteraner kan bruge corona-tiden konstruktivt:
– Der er flere om de jobs, der er og der vil måske komme flere afslag på søgte stillinger. Men sørg for at hold fanen højt og hovedet koldt! Der skal jo kun én rigtig ansøgning og et interview til at få et job, og hvorfor ikke også i denne tid. Men ellers kan du jo overveje at udbygge dine kompetencer. Jeg har selv en fantastisk mentée, Mathias King, der udover en uddannelse i Forsvaret, også har en bachelorgrad. På grund af tiden og det aktuelle jobmarked har han valgt at søge ind på forskellige kandidatuddannelser og bruge et par år på at få dette med på CV’et. Det hænger sammen for ham, og jeg er sikker på, at han kommer ud med et fantastisk resultat.
Mads var ikke i tvivl om, at Mathias ville komme ind på et af de studier, der lå i Plan B – og han fik helt ret.
– I juli lå der en besked om, at jeg var blevet optaget på Malmø Universitet og så ovenikøbet på min 1. prioritet. Jeg kunne mærke, hvordan jeg lige pludselig følte, at verden åbnede sig igen og jeg glædede mig helt vildt til at opdage den på ny, fortæller Mathias, der netop er startet på sit nye studie på ” Leadership and Organizational Changes” på Malmø Universitet.
Fra befalingsmand til projektleder med flere specialer
En af de værdifulde ting, som veteranerne får ud af forløbet i VELKOMMEN HJEM, er hjælp til oversættelse, hvor militære kompetencer omformuleres til kvaliteter, der giver mening og værdi i en civil kontekst. Det er en overraskelse for mange veteraner, hvor meget de faktisk kan bruge fra Forsvaret. For Mathias gik det også først for alvor op for ham under sine samtaler med mentor:
– Jeg gik fra at være gruppefører og instruktør til at være mellemleder med speciale i situationsbestemtledelse, kommunikation, udvikling af medarbejdere og projektledelse med mere, fortæller Mathias.
Mads Junget Madsen understreger vigtigheden i ikke at undervurdere, hvor stor betydning oversættelsen har i forhold til både at vælge det helt rigtige civile job og at komme igennem til et jobinterview.
– Mit bedste råd til veteraner er generelt, at de hver især skal bruge tid på at klarlægge deres kompetencer og få dem ”oversat”. Med andre ord; har du lavet lektionsplaner og trænet en flok menige i eksempelvis overgang over vandløb, så har du nok en civil kompetence, der går på at planlægge og gennemføre uddannelse. Eller har du måske stået for planlægning og gennemførelse af en større øvelse eller skydning, så har du uden tvivl gode egenskaber inden for teoretisk og især praktisk projektledelse, forklarer Mads Junget Madsen.
Et langt, sejt træk – men det lykkedes!
Det er i forvejen svært at skifte branche – især hvis der er så stor forskel på brancherne, som der er på Forsvaret og det civile erhvervsliv. For Mathias kom Covid19 oven i som en ekstra udfordring. Men han er landet på begge ben og nu i fuld gang med at eksekvere Plan B.
– Uden Mads og VELKOMMEN HJEM ville jeg ikke have haft modet eller overskuddet til at blive ved med at søge, få styr på mit CV og mine ansøgninger og ikke mindst at have en plan B klar. De har virkelig fået mig til at føle mig brugbar og kompetent nok til at tage det næste skridt. Det har været et langt og sejt træk. Men jeg vil gerne sige mange tak til foreningen for at give mig nogle ressourcer og indsigter om jobmarkedet – og ikke mindst om mig selv – som jeg ellers ikke havde fået. Jeg har kæmpe respekt for det, foreningen gør. Jeg glæder mig meget til at prøve kræfter med noget nyt og starte et nyt kapitel i mit liv, slutter Mathias King.
Den korte historie om soldaterveteran Mathias King Lykkegaard
Mathias King Lykkegaard startede som værnepligtig ved GHR i Slagelse i februar 2015, hvorefter han blev sendt på sergentskole. Efter endt uddannelse kom han til Opklaringsbataljonen på Bornholm.
I foråret 2018 blev han udsendt som gruppefører for en MFPT-gruppe i Kabul, hvis opgave var at transportere og beskytte de NATO- og civile rådgivere, som var blevet sendt derned for at hjælpe den afghanske regering.
I sommeren 2020 blev han optaget på Malmø Universitet, hvor han skal læse “Leadership and Organizational Changes”.