Hvordan kan man være så dygtig og tro så lidt på sig selv?

Udgivet d. 4. december 2024 af Velkommen Hjem

Mange veteraner ved ikke, hvor kompetente de også kan være i en civil kontekst, før de stifter bekendtskab med VELKOMMEN HJEM.  En af dem er veteran Lasse Oszadlik. Han har 14 års uddannelser og erfaringer med fra Forsvaret, men havde svært ved at se, hvordan han skulle kunne bruge det civilt … indtil han kom med i et af foreningens forløb og fik Lisbeth Frederiksen, Partner i KPMG, som sin mentor. Igennem et ærligt, bramfrit og kærligt forløb hjalp hun Lasse til afklaring og mere selvtillid – og videre i et meningsgivende job for ham i Ingeniører uden grænser. 

Da veteran Lasse Oszadlik opsøgte VELKOMMEN HJEM, var det med en forventning om at få hjælp til at tage hul på et nyt kapitel i sit liv.

– Jeg havde brug for noget klarsyn på mit liv og mit professionelle liv. Finde en ny retning i livet og få hjælp til at kappe navlestrengen til Forsvaret, som har fyldt så meget i mit liv og mine formende år som ungt menneske, fortæller Lasse og tilføjer:

– Jeg vidste godt, hvad jeg kunne, men at finde ud af, hvordan det kunne passe ind i en ny kontekst, var svært for mig at se. At finde plads til mine evner i en helt anden opstilling var udfordrende at finde ud af. Og så troede jeg ikke nok på mig selv – på, at jeg faktisk kunne levere. Når jeg kiggede på min erfaring og uddannelse, syntes jeg ikke, at det var så konkret eller passede ind i de civile jobopslag, som jeg kunne læse.

Tag din egen medicin

Lasse startede i et af foreningens skræddersyede forløb, hvor han blev matchet med Lisbeth Frederiksen, der er partner i KPMG. Hun har dedikeret sig til at hjælpe veteraner godt gennem deres transition til erhvervslivet igennem VELKOMMEN HJEM, hvilket hun i den grad er god til ifølge Lasse.

– Lisbeth var fantastisk, og en af de ting fra vores forløb, som jeg husker bedst, er at hun sagde; “Du har undervist i planlægning i meget af verden. Nu er det tid til, at du tager din egen medicin.” Lisbeth er fantastisk ærlig, bramfri og kærlig. Det strålede ud af hende, at hun ville mig det bedste, og derfor var hun ikke bange for at sige tingene lige ud og stille krav. Jeg skulle dykke dybt i både min og min families situation og ønsker – ligesom jeg skulle opstille muligheder og veje dem op imod mulige udfald … og det er præcis det, jeg har undervist så mange andre i at gøre i en militær kontekst. Lisbeth har hele vejen været igennem en god lytter og sparringspartner. Sammen har vi udforsket muligheder, og jeg har fået feedback på mine tanker og ideer, fortæller Lasse, der samtidig fik præciseret sine egne stærkeste sider i forhold egne ambitioner og ikke mindst jobmuligheder.

– Jeg vil mene, at mine evner til at analysere en problemstilling og planlægge løsningsmuligheder samt også at eksekvere det og evaluere, alt i samme pakke er meget eftertragtet.

Igennem samtalerne med Lisbeth Frederiksen fik jeg klarsyn, retning og modus, men vigtigst af alt fik jeg troen på mine egne evner og hjælp til at træffe nogle valg – og fravalg.

Veteran Lasse Oszadlik

Veteran Lasse Oszadlik

Skab din egen identitet 

I den civile verden spiller de sociale medier en vigtig rolle i forhold til jobsøgning. Helt grundlæggende handler det om at connecte med de rette mennesker og skabe et stærkt netværk, som man kan trække på. Men det kræver, at man arbejder med sin profil, så profilen står knivskarp i forhold til den person, man ønsker at være og de jobmuligheder, man ønsker at tiltrække. Den side af sagen tog mentor også fat i.

– Lisbeth og jeg talte om personlig branding og den historie, man gerne vil fortælle andre. Det kom som en overraskelse, at jeg aktivt kunne bruge min egen fortælling som et lead – ikke kun i jobsøgning men i min karriere generelt. Altså at skrive min egen historie og bruge CV, ansøgninger, LinkedIn, netværk mm. på en bestemt måde til at forme en bestemt historie om mig i en professionel kontekst. Det var også meget grænseoverskridende, fordi jeg generelt befinder mig godt under radaren på eks. sociale medier, forklarer Lasse. 

Gå kun efter de vigtigste drømme

Lisbeth Frederiksen er mentor, fordi hun ønsker at gøre en forskel for andre. I forhold til mentorskabet for Lasse, tog hun i første omgang fat i de helt basale spørgsmål, som ofte er de sværeste. 

Lasses største udfordring i forhold til hans transition var, at hans ”landkort” ikke var lagt – han så ikke muligheder – mere forhindringer. Vi talte derfor meget om, hvordan han kunne blive et helt menneske – både som far, ægtemand og ny medarbejder i et job i det civile liv, forklarer Lisbeth Frederiksen, der var oplevede, at Lasse var meget lydhør og åben i forløbet.

– Lasse var god til at se, at ikke alle drømme kan opfyldes, og at man skal prøve at opfylde de drømme, der er vigtigst, fortæller hun – og tilføjer: 

– Men jeg var samtidig overrasket over, at man kan have så lidt tro på sig selv, når man er så dygtig, som Lasse tilsyneladende er. 

Mentor Lisbeth Frederiksen

Mission completed!

Forløbet endte for Lasse med et meningsfuldt ønskejob som missionskoordinator/mission manager i Ingeniører Uden Grænser.

– Jeg har ansvar for “Duty of Care” for alle udsendte medlemmer, herunder missionsforberedelse, udsendelse og hjemtagning. Derudover står jeg for uddannelse og kurser samt oplæg for partnere. Det er en stilling med rigtig meget mening i. For eksempel har vi netop været i Ukraine, i Mykolaiv, hvor de frivillige medlemmer, som er ingeniører og tekniske specialister i deres felt, har bragt deres evner i spil til at forbedre levevilkårene for befolkningen. De har blandt andet kigget på genopbygning af skoler, konstruktion af sheltere mod luftangreb, genoprettelse af vandforsyning og spildevandsbehandling, styrkelse af elnettet og meget mere. Mit job er at sørge for vores medlemmer kan løse deres opgaver. Det gør jeg ved at sørge for, at de er godt forberedt, kommer godt afsted, er sikre på deres mission, og kommer godt hjem igen og bliver fulgt op på. Men vi er også aktive i Afrika, i bl.a. Sierra Leone og Zimbabwe, hvor der er projekter med vandtårne og opsamling af skrald i floderne, eller i Nairobi hvor vi hjælper med vandforsyning til skoler og børnehjem, slutter Lasse.

Jeg følte, at jeg gjorde en forskel for Lasse, og jeg er meget taknemmelig for hans tillid og refleksion over, hvordan fremtiden skal være. Han måtte sluge en del kameler – og han lyttede altid.

Mentor Lisbeth Frederiksen KPMG

Den korte soldaterhistorie om veteran Lasse Oszadlik

  • 2010 Værnepligtig 
  • 2010-11 Sergentskole 
  • 2011-14 Officersskole 
  • 2014-17 Delingsfører Ingeniørregimentet 
  • 2018 Udsendt som rådgiver til Afghanistan Resolute Support Mission 8. 
  • 2019-21 En periode som reservist, hvor Lasse bl.a. støttede Sprogskolen på Forsvarsakademiet. 
  • 2021-24 Operationsofficer ved Frømandskorpset med udsendelser til Vestafrika.