Fik hjælp til at holde fremdrift i processen
Udgivet d. 30. juli 2024 af Velkommen Hjem
Selv om rigtig mange veteraner fortæller, at Forsvaret er et fantastisk sted både at uddanne sig og arbejde, så kan der komme en dag, hvor ønsket om nye udfordringer bliver så stort, at man søger over på ”den anden side af hegnet”. Det var præcis det, der skete for Nikolaj Correll Bjørke efter 9 gode år. Han fik hjælp til overgangen til erhvervslivet fra VELKOMMEN HJEM og mentor Lone Vilstrup fra KPMG. Hun har valgt at være mentor i Velkommen Hjem for at hjælpe de mennesker, som gør en indsats for Danmark gennem Forsvaret. Og for hende har krigen i Ukraine kun forstærket den følelse. Det blev et godt og givtigt samarbejde for begge parter, som resulterede i, at Nikolaj nu er landet i et job som Associate Manager for IT Operations i Novo Nordisk – et job, der giver ham præcis det, han søger; nye, spændende karrieremuligheder med lidt mere tid til privatliv.
Efter flere gode og arbejdsomme år i Forsvaret, følte Nikolaj, at det var på tide at prøve kræfter med et nyt job i erhvervslivet, der samtidig kunne give ham en bedre balance rent tidsmæssigt mellem arbejde og privatliv. I Forsvaret havde han opnået, hvad han gerne ville, og det var derfor helt naturligt for ham at søge over i det civile arbejdsmarked.
– Selv om jeg sætter pris på mange aspekter af mit job i Vagtkompagniet, begyndte jeg at længes efter nye udfordringer og muligheder. Jeg ønsker at anvende mine færdigheder og erfaringer i en anden branche og finde en karrierevej, hvor work/life- balancen er tydeligere, forklarer Nikolaj, der samtidig understreger, at han har været rigtig glad for årene i Forsvaret:
– Forsvarets uddannelser er kendt for deres relevans og kvalitet, og de leveres af dygtige og erfarne instruktører. Denne høje standard sikrer, at man får den nødvendige viden og færdigheder til at udføre sit job effektivt. En af de største fordele ved uddannelse i Forsvaret er den øjeblikkelige praktiske erfaring. Jeg har altid været mere praktisk end teoretisk anlagt, så denne tilgang til læring passer perfekt til mig, forklarer Nikolaj og tilføjer:
– Forsvaret har også været villig til at investere i min personlige udvikling ved at betale for uddannelser uden for det militære system. For eksempel har jeg haft mulighed for at tage en uddannelse på CBS, som, selv om den ikke direkte kunne bruges i min daglige tjeneste, har fastholdt mig i længere tid og beriget min viden og kompetenceprofil.
I Forsvaret er der et helt unikt kollegaskab, som simpelthen ikke findes andre steder, og som jeg kommer til at savne meget.
Nikolaj Correll Bjørke
Netværk og tro på en anden fremtid
Nikolaj opsøgte VELKOMMEN HJEM; hvor han kom med i et af de forløb, som foreningen har skræddersyet til ressourcestærke veteraner i transition. Målet er at sikre veteranerne en mere glidende overgang fra militæret til en civil karriere. Forløbet starter med to dages kickoff, hvor deltagerne får et godt og grundigt indblik i erhvervslivet samt viden om deres egne kompetencers værdi i en civil kontekst. Samtidig får hver enkelt deltager personlige samtaler og sparring fra blandt andre karriererådgivere og erhvervspsykologer.
– På kickoff fik jeg hjælp til at sætte ord på mine kompetencer og skabe tro på, at jeg kan bringe disse i spil i anden kontekst, forklarer Nikolaj og fortsætter:
– Igennem VELKOMMEN HJEM har jeg fået forstærket min tro på, at jeg har meget at byde på i en civil kontekst. Gennem løbende støtte og opmuntring har forløbet hjulpet mig med at se værdien af mine militære erfaringer, og hvordan de kan oversættes til civile færdigheder … fra praktiske redskaber til ansøgninger, personlig udvikling og karriere strategier.
Tak for hjælp til konstant fremdrift i processen
Efter kickoff bliver hver enkelt matchet med en mentor fra erhvervslivet, som foreningen fagligt og personligt vurderer, at de passer godt sammen med. Og det gør de stort set altid – også i dette tilfælde, hvor Nikolaj blev matchet med mentor Lone Vilstrup, der er direktør i KPMG.
– Mit forhold til Lone har været yderst gavnligt, og jeg har virkelig værdsat den støtte og vejledning, jeg har modtaget gennem hele vores samarbejde. En af de største fordele ved at være mentee har været adgangen til Lones omfattende netværk. Alle kaffesamtaler, jeg har haft, har været særdeles oplysende og inspirerende, hvilket har åbnet nye perspektiver for mig. Den konstruktive sparring og feedback på mit CV, ansøgninger og forberedelse til samtaler har også været af stor betydning, forklarer Nikolaj og tilføjer:
– Jeg har også haft stor gavn af Lones konstante tilstedeværelse og regelmæssige opfølgning. På grund af en travl hverdag havde jeg brug for nogen, der kunne holde mig ansvarlig og sikre, at jeg holdt mig til vores aftaler. Denne opfølgning har været essentiel for min fremdrift i processen.
Fokus på målet!
Nikolaj fortæller, hvordan den forvirring og usikkerhed, som man har i starten af forløbet, bliver afløst af tro på fremtiden og afklaring om karrieremålet.
– En væsentlig gevinst ved mentorforløbet har også været den øgede klarhed omkring mine karrieremål. I begyndelsen var jeg usikker på, hvilken retning jeg skulle vælge, men Lones vedholdende insisteren på, at jeg skulle fokusere på én specifik retning, hjalp mig med at reflektere dybere over mine præferencer og ambitioner. Dette fokus gjorde det muligt for mig at træffe mere målrettede beslutninger om min karriere, fortæller Nikolaj og tilføjer:
– Generelt har jeg altid følt, at Lone var oprigtigt interesseret i min udvikling og hurtig til at respondere på mine spørgsmål. Denne hurtige og engagerede støtte har været en stor tryghed i forløbet. I det hele taget har Lones indsats været uvurderlig, og jeg kan ikke takke nok for den støtte og vejledning, jeg har modtaget.
Min rolle har også nogle gange været at holde Nikolaj til ilden i en travl hverdag.
Mentor Lone Vilstrup, KPMG
Man kan være mentor på flere måder
Lone Vilstrup har tidligere haft to andre mentees gennem et forløb i VELKOMMEN HJEM, og hun ser den frivillige indsats som mentor som en chance for at hjælpe andre mennesker, der fortjener hjælp – og samtidig som en god mulighed for at møde dygtige mennesker med en anden baggrund.
– Jeg har selv haft en karriere inden for professional services i mere end 20 år. Derudover har jeg været leder i en del år og har dermed også opnået indsigt i, hvad der lægges vægt på, når vi rekrutterer nye medarbejdere. Hvis den erfaring, jeg har oparbejdet, kan hjælpe et andet menneske i arbejde, så synes jeg, at det er meningsfuldt at bruge den her, siger Lone Vilstrup og fortsætter:
– Det er også spændende at møde mennesker med en anden baggrund og en anden tilgang til livet. Veteraner kommer med en spændende bagage, som jeg også selv kan lære noget af. Ingen mennesker er ens, så for mig handler det også om at prøve at forstå det menneske, man sidder overfor og finde ud af, hvordan er det lige, at jeg kan hjælpe her. De mentees, jeg har haft, har alle tre været meget forskellige, så der er bestemt ikke én måde at være mentor på. Jeg prøver at forstå, hvad den enkelte har brug for og forsøger at spille ind i det.
Det handler om at få lagt den rigtige strategi og få eksekveret på den. Og holde fast!
Mentor Lone Vilstrup, KPMG
Energisk, selvkørende og lidt utålmodig
Mentorskaber fungerer forskelligt, men fælles for de fleste er, at man undervejs i samarbejdet kommer tæt på og også på et personligt plan lærer hinanden ret godt at kende.
– Vi har haft et rigtig godt samarbejde, hvor vi indledningsvis talte om Nikolajs baggrund, tidligere jobs i det civile og erfaringerne herfra samt hans ønsker og forventninger til et nyt job. Noget af det, jeg har givet Nikolaj, er adgangen til mit eget netværk og hjulpet ham med at få møder med relevante personer, men kun hvor han selv havde en interesse. Derudover har vi drøftet de ansøgninger, Nikolaj har sendt, og generelt har jeg sparret med ham på hans skriftlige leverancer i form af ansøgninger, CV osv. Nogle gange kan man godt glemme, at dem, som skal læse ens CV og ansøgning, ikke har samme baggrund og derfor kan være uforstående overfor begreber og lignende, Nikolaj havde ikke tidligere været igennem en personlighedstest, hvilket, måske kan virke lidt skræmmende. Derfor fik han lov til at lave en test igennem KPMG således, at han havde prøvet det før og havde en fornemmelse af hvilke spørgsmål, man bliver stillet, fortæller Lone Vilstrup, der undervejs i samarbejdet lærte Nikolaj rigtig godt at kende.
– Nikolaj er meget målrettet og ambitiøs og vil gerne hele tiden udvikle sig. Han har en del krav til sig selv – og er nok også lidt utålmodig. Han er et meget sympatisk menneske med en meget positiv energi og et stærkt drive, men måske lidt usikker på, hvilken vej han skulle gå. Så vi har talt en del om, at det også er vigtigt at tage nogle beslutninger og så gå i den retning. Det er nok noget af det, jeg har presset lidt på for. Derudover vil jeg nu sige, at Nikolaj har været meget selvkørende, så jeg har primært checket ind, når Nikolaj selv følte at han havde behov for sparring og dialog.
Det er vigtigt, at man som mentor bliver i rollen som mentor ikke overtager styringen. Vi har således haft den aftale, at Nikolaj kunne række ud til mig, når der var behov for sparring.
Mentor Lone Vilstrup, KPMG
En glidende overgang til et fantastisk job
For Nikolaj har Lone Vilstrup og VELKOMMEN HJEM været positivt afgørende for hans rejse mod at finde fodfæste på civil grund, og ikke mindst i forhold til, at han er landet så godt med begge ben solidt plantet i et ønskejob.
– Min deltagelse har haft en betydelig og positiv indvirkning på min karriereudvikling og personlige vækst. Forløbet har givet mig adgang til uvurderlige ressourcer, støtte og vejledning, som har været afgørende for min overgang fra militæret til den civile sektor. Denne støtte har været essentiel i at sikre en glidende overgang og har hjulpet mig med at opnå en ny og spændende karrieremulighed i form af et job som Associate Manager for IT Operations i Novo Nordisk, slutter Nikolaj.
Som mentor ender man jo med at være tæt på processen og derfor var det også en stor glæde for mig, da Nikolaj landede jobbet i Novo Nordisk. Jeg er rigtig glad på Nikolajs vegne.
Mentor Lone Vilstrup, KPMG
Den korte soldaterhistorie om Nikolaj Correll Bjørke
- 2015 Jeg begyndte min militære karriere som værnepligtig og har siden dedikeret min tid og indsats til Den Kongelige Livgarde.
- 2017 Jeg blev sergent, hvor jeg begyndte at påtage mig flere ansvarsområder og ledelsesopgaver. Jeg har tidligere været ude af Forsvaret, men da jeg fik muligheden for at få en lederrolle, følte jeg, at det var den chance, som jeg havde ventet på. Denne rolle gav mig mulighed for at udvikle mine ledelseskompetencer betydeligt.
- 2022 Jeg fik fra dette tidspunkt den ære at fungere som vagtholdsfører – en stilling, der indebærer et stort ansvar og ledelse. De sidste to år har jeg haft personaleansvar for 90 gardere og 10 befalingsmænd. I denne rolle har jeg været ansvarlig for at lede og koordinere bevogtningsopgaven omkring de kongelige slotte og palæer.
Mine primære opgaver som vagtholdsfører har inkluderet at sikre effektiv bevogtning og sikkerhed, træning og udvikling af personalet samt at opretholde høje standarder for disciplin og præcision. Jeg har arbejdet tæt sammen med mine kolleger for at sikre, at alle opgaver blev udført med den højeste grad af professionalisme og effektivitet.
Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner
Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.