Erhvervslivet vil altid have brug for folk, der kan få tingene til at ske
Udgivet d. 1. juni 2022 af Velkommen Hjem
Veteranen Anders Jepsen har ikke alene faglige kompetencer, som er direkte anvendelig i IT-branchen … Han evner også at få ting til at ske, hvilket i den grad erværdifuldt for de fleste civile virksomheder. Begge dele har været medvirkende til, at Anders har landet sit drømmejob og nu starter hos Energinet som programkoordinator i IT Cyber Defence. Da han besluttede sig for at forlade Forsvaret efter 14 år og en udsendelse til Afghanistan, fik han hjælp af VELKOMMEN HJEM og en af foreningens nye, engagerede mentorer, Partner Niels Trads Pedersen fra Cyber Transformation i Deloitte, der udover at åbne sit netværk også hjalp Anders til en højere grad af afklaring.
– Min kontrakt med Forsvaret udløber, når jeg fylder 35 her til august, og desuden har jeg gennem Forsvaret haft mulighed for både at blive IT-supporter, datateknikker og læse en diplomuddannelse i ledelse. Det var derfor naturligt for mig at forlade Forsvaret for at prøve mine kompetencer af i en anden kontekst, svarer Anders Jepsen på spørgsmålet om, hvorfor han ønskede at forlade Forsvaret.
Søgte en højere grad af afklaring
Trods Anders’ talrige uddannelser fandt han det alligevel vanskeligt at omsætte sine kompetencer til en civil ramme og desuden forstå, hvordan han skulle formulere sit CV eller en jobansøgning. Han erkendte, at han havde brug for hjælp til dette – og måske også til at blive helt afklaret.
– Jeg var enormt glad for mit job, og det virkede derfor skræmmende at forlade den ramme, som jeg kendte så godt til fordel for noget nyt og ukendt, siger Anders og tilføjer:
– Jeg havde hørt gennem tidligere kollegaer, at de havde haft succes med det forløb, som VELKOMMEN HJEM tilbyder, så jeg besluttede mig for, at det skulle prøves for at se om det kunne hjælpe mig til at opnå en højere grad af afklaring. Desuden kunne jeg jo lige så godt prøve at søge den støtte til min proces hos nogen, som så åbenlyst har hjulpet så mange andre.
Mentor i særklasse
Alle veteraner i et forløb i VELKOMMEN HJEM får deres egen mentor tilknyttet, som i seks måneder guider, hjælper og støtter dem i transitionen.
Anders blev matchet med Niels Trads Pedersen, der er partner i Deloitte og samtidig en af foreningens dygtige mentorer. Et match som Anders har haft stor glæde af, fordi han i Niels Trads Pedersen fik en mentor, som havde et stort netværk og som ikke mindst var i særklasse nærværende og tilgængelig gennem hele forløbet.
– Helt konkret har Niels hjulpet mig med forståelsen for, hvad der giver mening i en ansøgning. Han har givet mig håndgribelige værktøjer i relation til jobsamtaler, samt øvet disse med mig. Han har også hjulpet mig med spørgsmål om, hvad sådan en som mig kan bede om i løn set i relation til en konkret stilling med mine kompetencer. Han har været en fantastisk sparringspartner og har virkelig givet sig tid til at hjælpe. Han har blandt andet taget telefon sent om aftenen for at sparre i forbindelse med min lønforhandling. Han har ligeledes stillet sit netværk til rådighed og jeg har derigennem haft mulighed for at sparre med andre, der har en teknisk baggrund som min egen, og også tidligere har været ansat i Forsvaret, fortæller Anders og tilføjer:
– Selve forløbet har i virkeligheden ikke været ret langt, måske fordi jeg arbejder ret målrettet, når jeg først har truffet en beslutning, men det har Niels bare været med på, og han har derfor til trods for forløbets korte varighed virkelig leveret på alle parametre og stillet sig selv til rådighed med det, jeg havde brug for. Sparringen var aldrig længere end en SMS væk, og han har fundet tid, hver gang jeg har spurgt.
Forsvaret er en blåstempling
Mentor Niels Trads Pedersen oplever forløbet som meget givende på flere områder. Dels har han været glad for at kunne give igen til en af de veteraner, der har givet så meget for Danmark. Og dels har samtalerne med Anders omkring alt fra verdenssituationen til Forsvaret været meget givende. Niels Trads Pedersen roser desuden sin mentées evner i forhold til at få ting til at ske.
– Anders har rigtig mange gode kompetencer som mange arbejdsgivere søger – blandt andet indenfor lederskab og kommunikation: Anders er rigtig god til at forklare sig selv på områder, som har med ledelse at gøre. Han virker utrolig troværdig og hans baggrund hjælper endnu mere, da Forsvaret i forvejen er envelanset arbejdsplads, og man ved godt, at det ikke er, hvem som helst arbejder der, siger Niels Trads Pedersen og fortsætter:
– Anders har en stærk ”go-do”-indstilling til opgaver: Han udviser rettidig omhug i de ting, han taler om og de historier, han fortæller i forhold til, hvad han har arbejdet med. Dette er en utrolig værdsat egenskab, som mange arbejdsgivere kigger efter specielt til lederroller. Evnen til at få ting til at ske og ”go-do”, når der er behov for det, er meget værd i mange forskellige jobs. Anders har også faglige kompetencer,som er direkte anvendelig i IT-branchen og har et bredt erfaringsgrundlag, som han kan bringe med videre i sit nye job.
Hjælp til at fremstå som en sikker kandidat
Alle mentorforløb i VELKOMMEN HJEM er lige så forskellige, som de veteraner, der deltager, men nogle ting er fælles – blandt andet forberedelse til de spørgsmål, man kan møde i jobsøgningssituationen.
– Vi brugte en del tid på at forberede Anders til de interviews, han skulle til og på at diskutere, hvordan Anders kunne håndtere forskellige spørgsmål. Vi trænede også interviews, så Anders fik prøvet de forskellige værktøjer af, som kunne være gode for ham. Jeg håber, at Anders syntes det hjalp ham i at føle sig mere sikker i de forskellige interviews, så han kunne fokusere på at fremstå som en sikker kandidat. Det er i hvert fald min opfattelse, siger Niels Trads Pedersen, der oplever mentorskabet som givende.
– Anders og jeg har haft mange forskellige samtaler omkring alt lige fra, hvad der foregår i verden lige nu til et solidt indblik i Forsvarets virke. Det har været givende at lære Anders at kende, og jeg er taknemmelig for at have startet mit virke i VELKOMMEN HJEM med Anders, siger Niels Trads Pedersen.
Gode råd til veteraner i transition
Tro på jer selv! Forbered gerne så mange faktuelle beviser på jeres erfaring til interviews som muligt, da folk bedst husker tal og facts. Træn gerne interviews med nære bekendte og venner – og bed om gode råd.
Mentor Niels Trads Pedersen
SÅ klar til at tage hul på et nyt kapitel
Anders er også taknemmelig og glad for at være landet i lige præcis i den stilling i den civile verden, som han havde håbet på.
– Jeg er fantastisk glad, og glæder mig bare helt vildt med at komme i gang ude på den anden side af hegnet. I mit nye job, hos Energinet som programkoordinator i IT CyberDefence, kommer alle mine kompetencer i spil – både min ledelseserfaring og min forståelse for projektledelse, men også min tekniske faglighed. Jeg tror, at jeg har svært ved at forestille mig noget, der kunne være meget bedre, og så er det indtryk, jeg har fået af organisationen, ledelsen og mine kommende kollegaer også superpositiv, så jeg glæder mig i virkeligheden bare til at komme i gang med min nye tilværelse, slutter Anders Jepsen.
Den korte soldaterhistorie om Anders Jepsen
2007 Startede i Forsvaret direkte efter gymnasiet og har været der lige siden med primært arbejdsområder indenfor radio, satellit kommunikation, telefoni og it.
2008 Blev sergent i 2008 hos FøringStøtteRegimentet (tidligere telegrafregimentet), hvor Anders havde sit første og eneste hold værnepligtige.
2009 Overgik til en signal-enhed også ved FSR, hvor jeg var en del af det danske bidrag til NATOs reaktions styrke.
2011 Udsendt på ISAF hold 12 til Afghanistan. Fungerede her som daglig leder af kommunikationscenteret i camp Bastion.
Føringskonceptet for hæren var på dette tidspunkt i gang med en gennemgribende digitalisering og da Anders kom hjem igen, fik han fornøjelsen af at deltage i dette arbejde.
2016 Overgik til føringsstøtteregimentets udviklingsafdeling. Her fungerede han som tekniker, udvikler, sagsbehandler og underviser på hærens taktiske kommunikations netværk.
2019 skiftede Anders til flyvevåbenet, og blev ansat i en stilling som teknisk projektleder hos Fighterwing Skrydstrup.