Det job, du drømmer om findes måske også i Forsvaret
Udgivet d. 5. juli 2024 af Velkommen Hjem
Drømmen om at forlade Forsvaret lever ikke altid op til virkeligheden. Det fandt veteran Andreas Tønnesen ud af, da han efter 6 år i Forsvaret gik civilt. Men efter to år, hvor han ikke fandt arbejdsglæden på civil grund, opsøgte han VELKOMMEN HJEM for at få hjælp. Det fik han af mentor Anne Tang Magnussen fra Carlsberg Danmark, der synliggjorde alle Andreas’ kompetencer for ham selv og samtidig hjalp ham til at indse, at drømmejobbet også kunne findes ”indenfor hegnet”.
Sidste år valgte jeg at tage tjeneste uden løn i en periode fra Forsvaret. Det gjorde jeg, fordi jeg var kørt træt efter en lang periode, hvor det hele handlede om mink, grænse- og færgekontrol og mit fokus på det, jeg var optaget af i Forsvaret nemlig kampvognene, var forsvundet og jeg så alle mine kollegaer forsvinde, fortæller Andreas, der derfor valgte at tage orlov og søge efter et job, der gav ham større arbejdsglæde på civil grund.
– Jeg tog jobbet som restaurantchef, men efter to år og en sommelier-uddannelse begyndte tvivlen at indfinde sig, om det nu virkelig var det, der var drømmen, eller om jeg blot havde taget jobbet for at komme væk. Jeg nød min tid på restauranten, men kom samtidig til den erkendelse, at det havde været min vej ”ud” af Forsvaret, siger Andreas, der gik i gang med at finde et andet job, hvor han blandt andet ville kunne bruge sin ledelseserfaring fra Forsvaret.
– Jeg prøvede at søge forskellige stillinger med ledelse. Ordet ledelse er bare bredt og mangel på et bedre ord, blev det mit søgeord. Jeg fandt heller ikke jobbet. Lidt i panik over, at jeg ikke anede, hvad jeg skulle, kontaktede jeg VELKOMMEN HJEM.
I Forsvaret har man muligheden for at gå til leder hver dag. Man får stillet mange forskellige ledelsesmæssige opgaver og kan få feedback forholdsvis kort tid efter
… og tingene bliver sjældent pakket ind, så man kommer frem til sagens kerne hurtigt.
Veteran Andreas Tønnesen
Netværk, nysgerrighed og oversættelse
Andreas kom med i et af foreningens skræddersyet forløb til veteraner i transition, hvor han blev modtaget med åbne arme og en masse viden om erhvervslivet, relevansen af de militære kompetencer og Andreas’ muligheder på civil grund samt en masse god sparring fra erhvervsledere, karriererådgivere og alle de andre deltagende veteraner på holdet, der var i samme situation.
– Min største udfordring var i første omgang at få omskrevet de kompetencer, jeg havde i Forsvaret til civilt sprog. Derudover havde jeg brug for nogle konkrete civile stillinger, hvor jeg kunne se mig selv, eller at andre kunne se mine kompetencer blive sat i spil. VELKOMMEN HJEM gjorde det klart for mig, at de kompetencer, vi har tilegnet os i høj grad kan anvendes i det civile. Det hele handler om netværk og nysgerrighed, forklarer Andreas og tilføjer om de to første dage i forløbet:
– Kickoff gav også masser af motivation og specielt historierne fra tidligere ansatte fra Forsvaret om deres vej til det rigtige civile job var motiverende.
Forsvaret er et fantastisk uddannelsessted
Som alle andre veteraner i forløb fik Andreas sin egen mentor i sit forløb, som han kunne sparre med og spørge om hjælp, netværk og gode råd fra. Andreas blev matchet med Anne Tang Magnussen, Head of HR Legal & Operations hos Carlsberg Danmark, der ser mentorrollen som en kærkommen mulighed for at hjælpe andre og samtidig få indblik i en meget anden verden rent arbejdsmæssigt.
– Jeg er som mentor blevet bekræftet i, at man i Forsvaret kan tilegne sig stærke og brugbare kompetencer – også uden for Forsvaret. Som eksempler er det særligt tydeligt, at det at udarbejde og eksekvere efter en fastlagt plan, som alle committer sig til, at holde hovedet koldt i tilspidsede situationer, at krisestyre, at risikovurdere og i ikke mindst at lede et team – det er områder, hvor Forsvaret står for mig som et fantastisk uddannelsessted, fortæller Anne Tang Magnussen.
Åbenhed giver det bedste afsæt
I løbet af de måneder, hvor Anne Tang Magnussen har haft samtaler med Andreas, har han været meget ærlig og åben, hvilket er det bedste udgangspunkt for en mentor for virkelig at kunne hjælpe og gøre en forskel for sin mentee.
– Jeg har haft nogle gode og åbne samtaler med Andreas, der ærligt har fortalt om sig selv, sit liv, sit arbejdsliv og ønsker for fremtiden. Det har været en fornøjelse at få indblik i hans tanker om fremtiden og være med til at udvide hans horisont i forhold til mulighederne på kort og på langt sigt, fortæller Anne Tang Magnussen.
Og netop den sparring har gjort en verden til forskel for Andreas, der nu har en plan for fremtiden.
– Anne har været ærlig og lyttende hele vejen igennem. Hun har hjulpet med reflekterende spørgsmål og har hjulpet mig frem til den plan, som hun og jeg nu har fået lagt, fortæller Andreas.
Tur/retur Forsvaret
Planen for Andreas’ fremtid starter tilbage ved udgangspunktet – i Forsvaret, som veteranen nu er søgt tilbage til i en ny stilling.
– Jeg har skubbet lidt til Andreas og fået ham til at indse, at han ikke har så travlt med at finde et helt andet og nyt job på civil grund, men at han sagtens kan finde noget, der matcher hans behov i det Forsvar, som jeg oplever, at han på trods af alt holder meget af at være i, forklarer Anne Tang Rasmussen, og tilføjer:
– Andreas og jeg har aftalt at holde forbindelsen, og jeg vil glæde mig til at følge hans videre færd i livet og arbejdslivet.
Den sparring fra Anne Tang Rasmussen har Andreas været meget glad for, for det har betydet, at han nu har fundet en ro ved at arbejde i Forsvaret igen. I hvert fald for nu.
– Beslutningen om at blive i Forsvaret har VELKOMMEN HJEM og min mentor Anne været store bidragsydere til. Men når det så er sagt, så er mit ønske fortsat at finde det rigtige job civilt en dag. Tidspunktet var bare ikke rigtig for mig, og jeg havde brug for at finde ud af, hvad jeg ville. Nu har jeg fået ro på, fordi jeg gennem forløbet har forstået, at mine kompetencer kan anvendes civilt og muligheden er der altid for at komme udenfor hegnet, hvis det rigtige job står der.
Desuden er jeg landet i et job, hvor jeg får mulighed for at udvikle mig selv i samarbejde med tidligere kollegaer. Jobbet fandt jeg i øvrigt under et kaffemøde under kickoff med en tidligere kollega og det førte til, at jeg i dag arbejder med uddannelserne på kampvognen, slutter Andreas.
Den korte soldaterhistorie om veteran Andreas Tønnesen
- 2015 Jeg startede ved JDR i februar og tog i sommeren på Hærens sergentskole i Varde.
- 2017 Jeg startede ved kampvognene og har været der lige siden.
- 2019 Jeg startede opgraderingen af kampvognene fra Leopard 2 A5 til Leopard 2 A7. I den periode uden kampvogne tog vi til Kabul i Afghanistan på RS hold 11.
- 2021 Jeg blev udnævnt oversergent og sad indtil min opsigelse som næstkommanderende deling i kampvognseskadronen.
Kort om VELKOMMEN HJEMs forløb for kompetente veteraner
Et forløb starter med to dages kickoff, hvor de deltagende veteraner får indsigt og en bredere viden om erhvervslivet igennem oplæg og foredrag af erfarne, dygtige erhvervsfolk og erhvervseksperter. Veteranerne bliver desuden inddraget igennem gruppeforløb og 1:1 samtaler med erhvervspsykologer og karriererådgivere. Efter kickoff bliver hver enkelt veteran matchet med en af foreningens engagerede mentorer efter personlighed og faglige interesserer, og i de følgende seks måneder vil mentor guide, hjælpe og støtte veteranen i transitionen.